GALERIA DE FOTOS

dimecres, 19 de desembre del 2012

PROPOSTES PER AL NADAL II–Plats Principals

En una entrada anterior, fèiem un recull de tapes i picadetes que podíeu fer per Nadal. 

Avui duem uns quants plats principals per tal de donar-vos idees per elaborar els vostres menús de Nadal.

Espere que us agraden:

2-plats principals-collage2
 
2) PROPOSTES DE MENÚ NADALENC: PLATS PRINCIPALS

-Sopa de galets farcits de carn: Un plat molt nadalenc que pot semblar complicat i entretingut però quan li agafes la seguida a farcir els galets ho fas en un tres i no res. Temps: caldo 2-3 hores caldo (el pots tenir fet amb antelació); farcir els galets i coure'ls 25-30 minuts.

1-2-sopa de galets farcits-ppal-

-Putxero o escudella de Nadal amb pilotes: un plat ben complet amb una elaboració llarga però que un cop tot a l’olla, no requereix que estigues per ell. A més, el pots tenir fet amb antelació. Amb aquesta recepta pots servir una sopa d’arròs o una Sopa de galets amb ou dur, trossets de pollastre, etc. o bé servir deixar la carn a part. Temps: 3 hores encara que bastant inactives.

1-2-putxero cigrons pilotes-ppal-1-

-Cous cous a la valenciana: una variant del putxero que es fa en algunes comarques d’Alacant



-Canelons de rap i gambes: una alternativa als canelons tradicionals. Es poden tenir preparats amb antelació i fins i tot tenir-los congelats. Temps: Una hora llarga.

1-4-canelons de peix-ppa2l-ETI

-Canelons amb tonyina i beixamel de pernil: una opció econòmica però molt saborosa. Es poden tenir preparats amb antelació i fins i tot tenir-los congelats. Temps:1 hora.

Canelons tonyina-ppal1-cd

-Crepes de peus de porc amb pollastre i beixamel de ceps: una reinvenció de la recepta de peus de porc amb pollastre, enrotllats en unes crepes i coberts amb beixamel de ceps. Una delícia. Temps: Farcit: 1 hora- preferible fer-lo amb antelació (es pot tenir congelat); crepes i muntatge 1 hora.

1-4-crepes peus polastre-ppa2-29


-Canelons de crepes. Una altra alternativa als canelons tradicionals, fets amb carn picada i massa de crepes. Temps: entre una hora i mitja i dues hores.

1-4-canelons crepes cuinadiari-ppal--

-Espinacs, ceps i ou poché: impressionant combinació d’ingredients. Es pot preparar tot amb antelació (fins i tot tenir-ho congelat) excepte l’ou poché. Minuts abans de servir es munta el plat i es fa l’ou poché. Temps: 1 hora.

1-1-Espinacs ceps ous poche-ppal-

-Galtes de porc al vi de Porto: aposta segura per quan tens convidats.





















-Mar i muntanya de conill o pollastre amb llagostins: un plat gens complicat i deliciós. Si no t’agrada el conill el pots fer amb pollastre i també canviar els llagostins per gambes o escamarlans. Es pot preparar amb antelació i fins i tot tenir-lo congelat. Temps: 1 hora + repòs.

2-1-conill llagostins 2-ppal marc2-ETI-


-Milfulles de verdures i rul·lo de cabra amb dues salses: acompanyant un bon tall de carn/peix fets a la planxa/ brasa. Tota la verdura la pots fer amb antelació i després escalfar-la. Temps: 15 minuts.

1-1-milfulls tricolor amb rulo cabra i 2 salses-7ETO ppal

-Timbal de bacallar amb salsa de tomaca i creïlles: la salsa de tomaca i el bacallar el pots tenir preparat amb antelació i fins i tot tenir-los congelats.Temps: 1 horeta.

2-2-bacallar patates tomaca-7

-Llobarro amb botifarra de ceba (morcilla) i melmelada de fruits rojos: un plat de contrastos que no deixarà els teus convidats indiferents. A a més no és un plat gens laboriós. Temps: 10 minuts.

2-2-llobarro amb botifarra i melmelada-ppal

-Salmó amb Torró: també juguem amb contrastos, aquest cop amb un ingredient molt nadalenc: el Torró. Elaboració molt ràpida i senzilla. Temps: 30 minuts.

2-2-salmo torro-ppal

-Pollastre amb escamarlans: unes tres hores


-Pits de pollastre farcits (1 hora llarga)

2-1-pit pollastre farcit-cuinadiari-ppal1

-Filet de porc farcit amb pernil, formatge i codonyat amb creïlles senceres de guarnició o puré de creïlles (patates): el contrast del salat del pernil/bacon i el formatge amb el codonyat i la salseta de Pedro Ximénez és molt bo. Temps: <1 hora + refredar i tallar

2-1-filet porc farcit bacon formatge codonyat-ppal

-Filet de porc ibèric amb salsa de xampinyons i bacó:  plat molt saborós que agrada molt a grans i a menuts


-Conill en salsa de cava i ametlles: senzill i gustós. Temps d'elaboració 1 h 20 minuts aproximadament


-Espatlla de xai al forn: Recepta d’elaboració súper senzilla. És el forn qui fa la feina. Temps: 1 hora i mitja

2-1-espatlla xai forn cuinadiari-ppal3

-Fricandó de vedella amb moixernons: elaboració llarga (dues hores i mitja) però pots tenir-lo fet amb antelació. Ideal per quan sou molts.

2-1-Fricando Cuinadiari-ppal2

-Saltimbocca: un plat bastant ràpid i fàcil de fer

2-1-Saltimboca cuinadiari-ppal2
 















També us pot anar bé consultar la secció de guarnicions i salses per acompanyar els vostres plats:
3-Guarnicions i Salses-thumb


Ja has vist les nostres propostes d'entrants i aperitius?
…I els Dolços de Nadal?

Bon profit i Bones festes!!

cenefa nadal

T’han agradat les receptes? Tens dubtes o suggeriments?… deixa el teu comentari. Moltes gràcies!!

Si vols assabentar-te de les actualitzacions de Cuinadiari subscriu-te a la nostra newsletter o segueix-nos a Facebook, Pinterest o a Twitter.

Marta

SOPA DE GALETS FARCITS DE CARN

Aquesta Sopa de Galets Farcits pot ser una bona proposta per fer als teus convidats a Nadal.

1-2-sopa de galets farcits-ppal-

Tot i que et pot semblar que és una feinada, és molt ràpid farcir-los amb l’ajuda d’una màniga pastissera o d’una bossa.

Es pot fer amb un caldo de Putxero, però també amb caldos més senzills com el nostre caldo fàcil de diari, amb aquest que hi ha explicat més avall que també és senzill, o amb el caldo que tu fas habitualment.

Donat que l’elaboració no varia, decidir si fas un caldo més o menys senzill pel que fa als ingredients dependrà de si vols o no aprofitar la carn i la verdura per a servir-la darrere o fer croquetes, cassoletes de pollastre i beixamel, ropa vieja, etc. Si no tens pensat fer tot això, val la pena que faces un caldo ben senzillet però gustós, ja que durant aquestes dates acostumem a tenir la nevera massa plena.

Ingredients:

-Per al caldo*:

  • 1 cuixa de gallina
  • 2 cuixes de pollastre
  • 1 carcassa de pollastre
  • 1 os de pernil
  • 1 os de genoll de vedella
  • Verdura per a caldo (6 carlotes, 1 porro sencer tallat per la meitat sense les arrels, 1 tros d’api, 2 naps, 1 xirivia, penques, etc.)
  • Opcional: 1 pot de cigrons cuits, un moniato o un tros de carabassa
  • Aigua (aproximadament 3 litres)
  • Sal (al gust o aproximadament 10  per litre)

-Per als galets (uns 80 aproximadament)(1):

  • galets grossos
  • Farcit (2 y 3):
    • 300 g de carn picada (vedella i porc)
    • una mica de julivert picat
    • 1/2 llesca de pa de motlle remullat en llet
    • 1 ou
    • 1 grapadet de sal

(1) Amb aquestes quantitats podràs farcir aproximadament uns 80 galets (cada galet amb 4-6  g de carn). Una ració com la de la foto, té uns 10-12 galets, calcula les quantitats en funció dels altres plats que has preparat.

(2) Jo a aquesta barreja no li pose all, ja que predominaria massa i mataria el gust a la sopa. 

(3) Si tingueres carn de botifarra, també queda molt bé.

Estris: olla gran per al caldo, bol per barrejar la carn picada, mànega pastissera o bossa de plàstic, cassó per fer la sopa

Elaboració:

A-El caldo:

1.- Fes el caldo: en una olla gran posa la carn juntament amb dos 2 litres d’aigua. Quan bulla, agrega la resta de l’aigua i vés desescumant de tant en tant. Deixa a foc moderat-baix durant uns 45 minuts.

2.- Mentre ves pelant les verdures i agrega-les senceres al caldo juntament amb la sal. (Les penques congelades i els cigrons de pot els posarem després). Deixa-ho coure mitja hora.

3.- Quan haja passat la mitja hora agrega els cigrons i les penques i cuina una altra mitja hora.

4.- Reserva el caldo. De fet, és convenient que el faces amb antelació i el deixes refredar almenys una nit a la nevera per poder desgreixar-lo.

1-2-sopa galets farcits-caldo collage

B-Els galets:

5.- Farcit: Barreja la carn picada amb la resta d’ingredients.

6.- Fica-la a dins d’una mànega pastissera de plàstic o d’una bossa menuda i fes-li un forat que no siga massa gran. És molt útil posar la bossa a dins d’un got o un bol perquè ens facilita la feina d’omplir-la amb la carn.

7.- Farceix els galets i després pressiona una mica cap a dins amb el polze.

8.- Posa el caldo a escalfar, i quan bulla, tira els galets a dins. Cou els minuts que indique el fabricant.

1-2-sopa de galets farcits-collage farcit

9.- Serveix ben calent i si vols, posa-li trossets de carn, cigrons, ou dur, etc.

Temps total: 2-3 hores caldo; galets 25 minuts.

Bon profit!!

T’ha agradat la recepta? Tens dubtes o suggeriments? Si la fas, comparteix la teua experiència amb nosaltres.

Assabenta’t de les actualitzacions de Cuinadiari, subscrivint-te a la nostra newsletter o seguint-nos a InstagramFacebookPinterest o Twitter.

Moltes gràcies per seguir-nos!!

Marta

SALMÓ AMB TORRÓ

El Salmó amb Torró és una recepta bastant socorreguda per fer al Nadal. No dóna massa feina perquè la seua elaboració és molt senzilla i es fa en poc temps. La idea la vaig traure d’uns llibrets que va publicar fa molts anys per aquestes dates un conegut supermercat.

2-2-salmo torro-ppal

Ingredients:

  • 1 ceba gran
  • 4 filets de salmó
  • 1/2 pastilla de torró de Xixona
  • 200 ml de nata líquida (si vols la salsa més líquida, pots afegir també una mica de llet al teu gust)

Estris: batedora i got batedora, paella, safata de forn

Elaboració:

1.- Talla la ceba i sofrig fins que estiga ben feta. Posa en un colador per treure l’excés d’oli i reserva-la en una font o una safata que puga anar al forn.

2.- En la mateixa paella on has fet la ceba, daura un poc el salmó pels dos costats però deixant l'interior encara cruet.

3.- Col·loca damunt de la ceba.

4.- Tritura el torró tallat en trossos juntament amb la nata líquida. En aquest punt pots posar-li la salsa per damunt al salmó o bé escalfar-la i servir-la a part (mira la nota*).

5.- Enforna a 180º fins que el salmó s'haja fet per l'interior (5-7 minuts).

2-2-salmo torro-coll

 

Suggeriment: Si ho prefereixes, es pot substituir el salmó per un altre peix blau com l’orada o el llobarro.

Nota*: Com ja hem comentat al punt 4, la salsa es pot servir per sobre del peix quan aquest es cou al forn o bé servir-la a part. Fins i tot, si es vol fer una versió més lleugera, es pot prescindir de la nata i posar només una mica de torró esmicolat per sobre del salmó. Com podeu veure a la foto d’aquí baix, hem fet el salmó amb una mica de torró per sobre i hem servit la salsa a part perquè cadascú se la pose al seu gust.

2-2-salmo torro-ppal-2-

Aquest és un plat molt bo però contundent, per tant, si el vols fer, intenta que els altres plats siguen més lleugers. Una altra cosa que pots fer és servir-ho en platets o en culleres de degustació per així poder oferir als teus convidats un menú més variat.

Temps total: 30 minuts aproximadament

Bon profit!!

Si t’ha agradat la recepta, tens dubtes o suggeriments, deixa el teu comentari. Moltes gràcies!!

Marta

diumenge, 9 de desembre del 2012

PROPOSTES PER AL NADAL I-Entrants i Picadetes

Aqui teniu un recull d’entrants o picadetes perquè pugueu agafar idees a l’hora d’elaborar els vostres menús de Nadal.

Espere que us agraden:

4-picadetes nadal-collage

1) PROPOSTES DE MENÚ NADALENC: PICADETES (PICA-PICA)

Estrelletes de Nadal de formatge i codonyat (Amb el codonyat fet o comprat, 5 minuts. Es pot preparar amb antelació)

4-Estrelles de formatge i codonyat-ETI 

Dàtils amb formatge crema i anous (3 minuts i es pot preparar amb antelació)

4-datils philadelphia-ppal

Broquetes de Tomaca Xerry i Formatge Feta amb Salsa Pesto (5 minuts; es pot deixat fet amb antelació)

1-1-tomaca xerry feta pesto-ppal

Amanida de magrana i pernil ibèric amb vinagreta de gerds (10 minuts)



Amanida de Poma Agredolça (20 minuts)

1-1amanida poma agredolça-cuinadiari-ppal-1 

Amanida de tomaca amb alls tendres, ou dur i salaons (30 minuts)

1-1-amanida alls tendres salaons cuinadiari-ppal2

Amanida de tomaca amb anxoves, seitons i bacallà (5 minuts)


Rotllets d’amanida (10 minuts)

4-rotllets amanida cuinadiari-ppal1

Brandada de bacallà: es pot tenir feta amb antelació, inclús tenir-la congelada. Servir amb torradetes en fred o gratinada al forn amb o sense formatge




Llesqueta de formatge crema amb pebrera confitada: (35 minuts però la pebrera es fa amb antelació i es deixa refredar en la nevera, en l’ultim moment s’unta el pa amb el formatge. També es pot servir posant el formatge crema i per damunt la pebrera en un plat al centre de la taula i que la gent es prepare les llesquetes)

4-pebrera confitada-4-ETI-


Torradetes amb ventresca, melmelada de tonyina i olivada (5-10 minuts)

4-torradeta ventresca melmelada tomaca olivada-cuinadiari- ppal(2)

Torrades amb alvocat, salmó, tomaca i mozzarella: 10 minuts de preparació. A la foto surten torrades grans però per al Nadal es poden fer tamany "mossegada"


Clòtxines (Musclos) en escabetx (menys de mitja hora + maceració 24 h., es prepara amb antelació i se serveixen freds)

 4-cloxines escabetx-ppal1-

Didalets de salmorejo amb encenalls de pernil ibèric: (també es pot servir en format més grna com gotets de zurito i decorar amb pernil i ou dur ratllat) (10 minuts + refrigeració; es pot preparar amb antelació i reservar a la nevera)

 4-salmorejo en volavent1-ET
Salmó marinat (24-36 hores, però es pot tenir fet i congelat amb antelació)

4-salmo marinat-

Tàrtar de salmó (cru) (5 minuts; es pot deixat preparat amb antelació però no massa ja que és peix cru)

 4-tartar salmo3-4-ETI

Tàrtar de salmó marinat (amb el salmó marinat 10 minuts; es pot fer amb antelació i conservar ben tapat a la nevera)

2-2-tartar salmo marinat-ETI2


Braç de gitano salat (30 minuts+ refrigeració; es pot fer amb antelació i conservar ben tapat a la nevera)

4--Braç GITANO SALAT-4ETI

Coca de escalivada amb un toc de melmelada i formatge (30 minuts amb l'escalivada feta amb antelació)


Torrada amb confit d'ànec, verdures i all i oli de poma (40 minuts): A la foto surten torrades grans però per al Nadal es poden fer tamany "mossegada"



Gotet de Crema d’ametlles: (30-40 minuts, es pot preparar amb antelació i s’escalfa en el moment de servir)

1-2-crema ametlles1ETI

Gotet de Crema de Verdures o de Vichysoisse amb els seus cruixents

1-1-crema verdures i cruixents-ppalgotet

Gotet de foie i ceps (30 minuts)



Crema de Sopa de Ceba i All (45 minuts)

1-2-crema de sopa de ceba i alls-cuinadiari-ppal

Polp bullit a la planxa (5 minuts)

 4-polp bullit a la planxa-ppal

Cassoletes de pollastre: per aprofitar les restes del caldo de Nadal

5-miniquiches rapides cuinadiari-ppal1


Llesqueta de remenat de gules amb pernil (5-10 minuts)

4-gulas ou i pernil-1ETI

Llesqueta amb ceba confitada, formatge de cabra i anxoves: (40 minuts la ceba, llesqueta 5 minuts; la ceba es pot preparar amb antelació)

4-pintxo ceb formatgecabra anxova-2-ETI

Llesqueta amb albergínia escalivada amb xampinyons i roquefort: (Albergínia: 40 minuts, xampinyons:15 minuts; Forn: 3 minuts; es pot tenir tot preparat i a l’últim moment posar-los al forn 3 minuts)

4-llesqueta alberginia xampis roquefort7-ETI

Pasta de Full amb Dàtils i Bacó (20 minuts)

5-full baco datils cuinadiari-ppal1

Rotllets de Pernil amb Espàrrecs i Brie (10 minuts)

4-esparrecs pernil i brie-cuinadiari-ppal (1)

Polp guisat (20-30 minuts, es pot fer amb antelació o  fins i tot tenir-lo congelat)

4-polp-guisat-cuinadiari-ppal2_thumb

Gambes arrebossades amb arròs verd cruixent: 30 minuts














Llagostins o Gambes amb salsa d’ametlles i cava: 30-40 minuts

2-2-Llagostins ametlles cava cuinadiari-ppal-1


Altres idees:

Assortiment de patés i formatges amb torradetes…

Gambes/llagostins/escamarlans a la planxa o bullits:

2-2-gambes i escamarlans bullits


…I per a més idees de plats principals i dolços de Nadal, segueix els links:

plats principals

dolços de Nadal

Bon profit i Bones festes!!

cenefa nadal

T’han agradat les receptes? Tens dubtes o suggeriments?… deixa el teu comentari. Moltes gràcies!!










































Si vols assabentar-te de les actualitzacions de Cuinadiari subscriu-te a la nostra newsletter o segueix-nos a Facebook, Pinterest o a Twitter.

Marta


BROQUETES DE TOMAQUES XERRY I FORMATGE FETA AMB SALSA PESTO

Avui portem unes Broquetes amb Tomaquetes Xerry i Formatge Feta acompanyades d’una Salsa Pesto. Més que una recepta és una idea d’aperitiu senzill, saludable i lleuger per fer aquest Nadal o quan tens convidats.

1-1-tomaca xerry feta pesto-ppal

Ingredients:

  • tomaques xerry
  • formatge feta*
  • salsa pesto
  • sal maldon

*És convenient que el formatge feta el compres en un bloc gran ja que els que venen tallats a dauets són massa menuts i al travessar-los amb el furgadents es trenquen. A mi personalment m’agrada més el formatge feta però si no t’agrada també pots utilitzar de Burgos.

Estris: escuradents o palets de broqueta

Elaboració:

1.- Renta les tomaques i talla el formatge a daus.

2.- Munta les broquetes com t’agraden més alternant tomaca+feta+tomaca o feta+tomaca +feta.

3.- Serveix amb salsa pesto per sobre i una mica de sal maldon.

1-1-tomaca xerry feta pesto-ppal2

Temps total: 5 minuts

Bon profit!!

Si t’ha agradat la recepta, tens dubtes o suggeriments, deixa el teu comentari. Moltes gràcies!!

Marta