GALERIA DE FOTOS

dijous, 1 de desembre de 2011

CANELONS DE RAP I GAMBES

Una alternativa als canelons tradicionals per fer aquestes festes...



Ingredients per a 20 canelons:


-Per al fumet:
  • Un raig d’oli 
  • Els caps i pells de les gambes i caps del peix que utilitzarem en el farcit 
  • 1 porro o 1 ceba 
  • Un rajolí de Brandi 
  • Aigua (500-1000 ml, al gust, es pot deixar concentrat i anar afegint aigua al teu gust) 

-Per al farcit:
  • 20-25 gambes o llagostins 
  • 700 g de rap/negrito/ mero 
  • 2 cebes 
  • 2 alls 
  • Mantega 
  • 1 tasseta menuda (1/2 cubilet) de vi blanc o Brandi 

-Per a la beixamel:
  • 700 g de llet 
  • 90 g de farina 
  • 50 g de mantega 
  • 1 cullerada d’oli 
  • Nou moscada, pebre i sal. 
  • Fumet (segons consistència desitjada) 


Estris: TMX, olla per fer el farciment, safata forn o motlles d’usar i tirar d’alumini


Elaboració:


-El fumet:

1.- Fes un fumet ràpid amb la TMX: sofregeix els caps i les pells dels llagostins, els caps de rapets (400 g aproximadament), els alls i el porro amb uns 50 g d’oli durant 4 minuts temperatura varoma, velocitat 3 ½.
 
2.- Acabats els 4 minuts, afegeix el Brandi, una mica de sal i uns 500 ml d’aigua (2 gots). (Després si està massa concentrat ja n’hi afegirem més aigua). Programa 8 minuts, velocitat 4, temperatura100º. Cola i reserva. Si no l’uses tot, el pots congelar per a una altra recepta. De fet aquí també el podries tenir congelat i t’estalviaries este pas. 



Si no tens TMX sofregeix els caps, les cues, la ceba i els alls en una paella. Afegeix el Brandi i l’aigua. Als 10 minuts tritura bé i passa per un colador fi.

-El farcit:

3.- Pica la ceba a velocitat 4-5. Afegeix la mantega i programa uns 10 minutets a 90-100 graus, velocitat 1.

4.- Afegeix les gambes pelades i el rap tallat en petits daus. Cou a 100º uns 3 minuts, velocitat cullera, gir a l’esquerra. Afegeix el vi o el Brandi i programa 10 minuts més, 100º, velocitat cullera, gir a l’esquerra.


Sense TMX es tractaria de fer un sofregit amb la ceba ben picada i afegir el rap i les gambes quan aquesta estiguera quasi cuita. Desprès posaríem el brandi i ho couriem uns 8-10 minuts a foc fluix.

5.- Una vegada fet, deixa tal qual ha quedat o si t’agrada més triturat, fes-ho al teu gust. Si vols, quan faces la beixamel, pots afegir unes cullerades perquè estiga més sucós.




-La pasta:

6.- Posa a coure els canelons o si ja estan precuinats, posa’ls a remull amb aigua calenta durant 15-20 minuts o segons les instruccions del fabricant i continua fent la beixamel.

-La beixamel:

7.-Tant si fas la beixamel en TMX o en una paella escalfa la mantega. Afegeix la farina i dóna-li unes voltes fins que se sofregisca una mica. Afegeix la llet una mica tèbia i remena perquè no es facen grumolls. Quan agafe consistència als 5-7 minuts, trau del foc/ TMX.

Surt una beixamel prou densa, així que una vegada feta, li anirem afegint fumet fins a aconseguir la textura desitjada (per a canelons a mi m’agrada prou lleugera. Pensa que quan es refreda encara es farà més densa). A banda d’alleugerir-la, el que aconseguirem també és donar-li un gust molt bo.

-El muntatge:


8.- Posa el forn a calfar a 180ºC.

9.- Escorre les plaques de pasta sobre un drap de cuina net i comença a farcir els canelons, una cullerada per a cadascun. Doblega donant-los la forma típica del caneló. Col·loca’ls sobre una plata que puga anar al forn. 



10.- Cobreix amb la beixamel i després ratlla per damunt el formatge. Fica al forn per escalfar-los una mica i que es gratinen.

Nota: com es una mica laboriós fer canelons, que si la pasta, el farcit, la beixamel...fes més quantitat i congela’ls. Si els vols congelar, no els fiques al forn. Els pots congelar amb el formatge ratllat o ratllar-lo en el moment els vages a consumir. (Són molt útils les safates d’alumini que venen d’usar i tirar ja que els pots tapar, congelar i traure’ls quan els necessites).

També pots fer el farcit el dia d’abans i no t’atabalaràs tant.

Temps total: Fumet 10 minuts +farciment 25’+ beixamel 10’ + muntatge i gratinat= 1 hora llarga

Bon profit!!

Si tens dubtes amb alguna paraula et recomane que visites: http://cuinadiari.blogspot.com/p/diferencies-regionals.html

1 comentari :

  1. Aquesta recepta me la guardo per aquests nadals!!! No m'agraden els canalos de carn i aquesta serà la meva!!!
    Jejejejejej
    Lourdes

    ResponElimina

(Si no tens perfil de Google comenta com a Nom/url i no posis res al camp de url. Els comentaris anònims són considerats spam. Si us plau, no deixes el comentari sense signar, ja que no et puc posar una cara, et posaré un nom :-). )