GALERIA DE FOTOS

dilluns, 1 d’abril del 2024

MONA, PANOU, TONYA O REGANYÀ DE CARABASSA

Mones, reganyaes, tonyes o panous... segons a quin lloc vages de la Comunitat Valenciana li diran d'una manera o d'altra.

El Panou és un pa dolç que es menja a molts llocs del País Valencià sobretot per Pasqua. El fem de forma rodona i es fa bàsicament amb ous, farina, rent de forner i la part líquida pot ser llet, aigua o suc de taronja. Hui, però, l'hem fet amb carabassa torrada, un ingredient molt característic també als dolços valencians i que a Alzira se li coneix com a Reganyà. 

Amb la mateixa massa, a banda dels Panous o reganyaes, també hem fet una moneta, dues coques de panses i anous i dues farinaes.


Ingredients per a 2 kg de massa aproximadament*:

-Per al preferment:

  • 1 cigronet de llevat fresc de forner
  • 125 de farina
  • 125 g d’aigua tèbia

-Per a la resta de massa:

  • El preferment anterior
  • 1000 g de farina de força
  • 3 ous XL
  • 300 g de sucre
  • 150 g d’oli d’oliva suau
  • 400 g de carabassa torrada
  • 50 g de llevat fresc de forner
  • 1 ditet d’aigua tèbia per a desfer el llevat

-Per a decorar:

  • 1 ou batut per a pintar
  • sucre blanc, panses i anous, cabell d’àngel, anisets de colors, etc.

*Amb aquestes quantitats pots fer unes 5 panous/tonyes o reganyaes de 400-500 g cadascuna. Jo hui he fet 2 reganyaes (400 g per peça), 2 coques de panses i anous (300 g per peça), 2 farinaes (300 g per peça) i una moneta.

Estris: màquina de pastar, bols, espàtula

Elaboració:⁣⁣⁣

⁣⁣Si ho fas per a un dia en particular, com els dies de Pasqua que eixim a dinar o a berenar per ahí, hauràs d'organitzar-te bé. Ho pots fer de dues maneres:

  1. Començant a fer la recepta el dia anterior, tot just abans d'anar-te'n al llit: prepares el preferent i el deixes reposar tota la nit. L’endemà afiges la resta d’ingredients i fas 3 llevats, un en bloc en un bol, un ja porcionat en forma de bola i l’últim amb la forma final.
  2. L’altra opció és començar-la a fer el matí del dia anterior: Prepares el preferent i el deixes reposar unes 3-4 hores. En acabant, barreges la resta d’ingredients i poses la massa en un bol. Fas una primera fermentació en bloc a dins d’un bol, desgases i fas una segona amb la massa porcionada i en forma de boles i finalment, una última amb la forma final.

Et mostre aquí com l’he fet amb la segona opció. Aquesta potser, et permet acabar abans i si et despertes ben prompte, en 3 hores aproximadament ho tindràs tot fet.

-El dia anterior al matí:

PAS 1: PREFERMENT

1.- Deixata un cigronet de llevat amb 125 g d’aigua tèbia i barreja amb 125 g de farina.

Deixa reposar 5-6 hores. Jo aquesta barreja l’he feta al voltant de les 12 del migdia i l’he deixat a temperatura ambient fins a les 18. 


PAS 2: BARREJA EL PREFERMENT AMB LA RESTA D’INGREDIENTS

2.- Passa la farina per un sedàs o per un colador.

3.- Fica a la màquina de pastar el preferent, els ous, la carabassa, el llevat deixatat en l’aigua tèbia, el sucre, l’oli i finalment, la farina de mica en mica per tal que a poc a poc vaja integrant-se.


4.- La massa resultant és molt apegalosa, per tant necessitarem pastar, deixar reposar uns 10-15 minuts i tornar a pastar. Jo he fet uns 3-4 intervals, una horeta aproximadament.


5.- Trasllada la massa un bol, unta d’oli i tapa. Deixa reposar fins que doble el volum. En una hora i mitja ja haurà pujat bastant.


6.- Unta’t les mans amb una mica d’oli i desgasa la massa pastant-la una mica portant tots els extrems cap al centre. Semblarà que l’hages pifiada perquè baixa tota de cop. No et preocupes, és normal que es desunfle molt la massa. 

Divideix en porcions depenent del que vulgues fer. Jo les reganyaes o panous els faig de 400 g i les farinaes i tonyes de panses i anous de 300 g. Boleja la porció donant una mica de tensió a la massa.


8.- Posa en una safata de forn, tapa i deixa reposar a la nevera fins l’endemà.

 

PAS 3: L'ENDEMÀ A PRIMERA HORA

 9.- Trau de la nevera, destapa i dona-li forma.


9.1.- A les reganyaes, tonyes o panous els donarem forma redona. Primer aplanarem una mica i durem les vores cap al centre i les bolejarem. Has de dur la tensió de la massa cap al centre. Col·loca damunt d'una neula o de paper de forn. Si vols posar panses i anous fica-les quan estengues la massa.

9.2.- Les farinaes les aplanarem ben finetes en forma ovalada, farcim amb el cabell d’àngel o moniato i tapem com si doblarem una tovallola.


Pinta amb ou batut i tira força sucre per sobre. Que no et sàpiga greu perquè no és una massa excessivament dolça.

10.- Deixa reposar a la safata fins que doblen el volum en un lloc sense corrents. El temps que els deixem dependrà de la mida de les mones i de la temperatura, però compta d'una a dues hores més.


11.-Escalfa el forn a 200ºC amb calor a dalt i baix.

12.- Fica a dins del forn, a la part del mig o una mica més avall. Enforna uns 20 minuts, els primers 5 minuts a 200ºC i després a 170-180º. El temps dependrà de la mida de les peces. Han de quedar marronetes però vés amb compte perquè amb uns 4-5 minuts de més se’t podrien cremar. Si has fet mones o panous amb les altres receptes que tenim, t’adonaràs que aquestes costen més de coure perquè és una massa molt hidratada.



13.- Deixa refredar sobre una reixeta.

Temps total: 

  • el dia d’abans: preferent 5-7 hores, 1 hora pastat + 1h 30 minuts del primer repòs en bloc + 5 minuts bolejat +  1 nit repòs en nevera
  • el segon dia: 20 minuts de format + de 30 minuts a 1 hora repòs ja feta la forma + de 20-30 minuts enfornat. 


Degustació: Espera que es refreden i acompanya d’un tros de xocolata, d’una xocolata desfeta o d’un tros de llonganissa de Pasqua.


Nota: totes les masses fermentades fetes a casa, s’acostumen a endurir ràpidament, per tant, el més convenient és menjar-les el mateix dia que les fas. Per a conservar-los millor fica'ls en una bossa de plàstic quan ja estiguen fredes. Si no els mengeu tots, conge-la'ls. 

Si t'han quedat durs, pots torrar-los a llesquetes i sucar-los en xocolata desfeta o bé fer este Pa de Calatrava amb restes de panou o mona i ametlles:


Si t'agrada estos tipus de massa, prova les farinades, les mones i els panous:





I tens més receptes d'estes festes aqui: 

Bon profit!

T’ha agradat la recepta? Tens dubtes o suggeriments? Si la fas, comparteix la teua experiència amb nosaltres.

Assabenta’t de les actualitzacions de Cuinadiari, subscrivint-te a la nostra newsletter o seguint-nos a InstagramFacebookPinterest o Twitter.

Moltes gràcies per seguir-nos!!

Marta