Quan era menuda m’encantaven els ous passats per aigua. Ara preferisc els poché ja que aconsegueixes disfrutar d’un ou amb el rovell cru però sense haver-te de barallar amb la closca.
A més, pot ser un acompanyament perfecte en plats com un tomacat, una vichyssoise, una crema d’espinacs amb ceps amb ou poché, unes creïlles amb sobrassada...mmmm se m’està fent la boca aigua!!
Qui haja intentat fer els ous poché i no li isquen bé, us mostraré dues maneres de fer-los, una per als cuiners més experimentats i “amb ous frescos” (opció A)
i l’altra per a cuiners ja no direm poc experimentats sinó que volen assegurar-se el tret (opció B).
Opció A: directament en aigua bullint
- 4 Ous*
- 2 litres d’aigua
- Un raig de vinagre de vi blanc
- Sal
Estris: un cassó, una cullera amb el mànec llarg
Elaboració:
1.- Posa l’aigua a bullir en un cassó. Agrega el vinagre i la sal. Quan arranque el bull, agafa la cullera i remena l’aigua formant un remolí.
2.- Ves cascant els ous i ficant-los d’un en un però ràpidament ja que el remolí és el que farà que cada ou conserve la seua forma.
3.- Cou durant aproximadament 4 minuts vigilant de que no es coga el rovell.
4.- Amb molta cura, trau-los de l’olla amb una escumadora.
Nota: potser que no t’isquen tots a la primera. Aquí es barreja la pràctica i la qualitat dels ous que no sempre els que comprem són frescos del tot.
Opció B: ajudant-nos de film
Si utilitzes film, ho pots fer de dues maneres: amb film directament en aigua bullint o amb film en varoma
Ingredients:
- 4 Ous
- 2 litres d’aigua si ho fas amb cassó/ 250 g aigua si ho fas en varoma
- Sal
- Oli
Estris: cassó/varoma, film de cuina
Elaboració:
1.- Talla un quadrat de paper film transparent, pinzella amb oli i col·loca dins d’una tassa menuda o del cubilet de la TMx. Trenca un ou a dins, tira una mica de sal i tanca amb un tros de paper film estirat o un fil d’aram dels de les bosses de congelació o de pa de motlle. Fes el mateix amb tots els ous. Reserva.
A partir d’aquí els pots fer en un cassó amb aigua bullint o al vapor en el varoma de la TMX:
-Amb cassó:
2.A.- Mentre fas els farcellets amb els ous, posa aigua a escalfar en un cassó. Quan arranque el bull, tira els ous a dins. Deixa’ls bullir durant uns 4 minuts. Comprova en tot moment que no es qualle el rovell. Trau de l’aigua amb una escumadora. Lleva’ls el paper film i amb molta cura posa’ls als plats.
-Amb varoma:
2.B.- Quan acabes de fer els farcellets amb els ous, col·loca’ls al varoma. Posa els 250 g d’aigua al vas de la TMX, tapa i a sobre posa el varoma. Programa de 7-10 minuts, velocitat 1, temperatura varoma. Comprova en tot moment que no es qualle el rovell. Quan acabe, trau la tapa del varoma amb molta cura de no cremar-te. Lleva’ls el paper film i posa’ls als plats.
Suggeriment: els pots servir amb sopes, tomacat, pisto, amb sobrassada, amb una vichyssoise, o amb espinacs i ceps.
Temps total: 5-10 minuts
Si tens dubtes amb alguna paraula et recomane que visites: http://cuinadiari.blogspot.com/p/diferencies-regionals.html