GALERIA DE FOTOS

divendres, 8 de juliol del 2011

TOMACAT

El tomacat (pronunciat /tomakát/) és una recepta que es fa molt a la comarca de la Marina Alta i no pot faltar al receptari d’un valencià.

Existeixen moltes variants: amb pebrera roja i verda, amb albergínia, amb pinyons, amb sangatxo (parts de la tonyina negres i salades), etc.
El tomacat d'avui és ben senzill: només porta pebrera roja, tomaca, all i julivert i uns pinyonets. Més endavant us posarem la recepta amb sangatxo.

El tomacat s’utilitza com a guarnició de carns i peixos però sobretot s’utilitza per a fer coques i pel farcit dels nostres pastissets. I com podeu veure és la versió valenciana del pisto manxeg o de la samfaina que es fa a Catalunya.





Ingredients:
  • 4 pebreres rojes
  • oli (un bon raig)
  • 400 g de tomaca trossejada de pot 5 ó 6 tomaques (també pots posar senceres de pot i les vas trossejant amb la pala
  • 3 alls pelats i trossejats
  • 1 mica de julivert
  • 1 culleradeta de sal
  • 1 culleradeta de sucre
  • 1 grapadet de pinyons

Si en vols fer més, duplica les quantitats i si te'n sobra, el pots congelar.

Estris: una olleta/ olleta +forn, escumadora o pala

Elaboració:

1.- Talla les pebreres a dauets d’un centímetre més o menys. 






2.- Posa una cassola amb un fons d'oli i ofega-les.


3.- Quan comencen a canviar de color, afegeix els alls pelats i trossejats i el julivert.


És molt pràctic tenir el julivert al congelador tancat en bosses de plàstic.


4.- Als 4-5 minuts posa-hi el pot de tomaca, la sal i el sucre.




5.- Deixa que es cuine durant uns 45 minuts.


Una altra forma d’elaborar-lo:


Si tens temps, prova de fer el tomacat primer escalivant les pebreres. Les pots torrar directament a la flama del foc (si tens cuina de gas o si no, torra-les al forn durant 45-50 minuts). Pela-les, i continues en el pas 3. De sabor queda boníssim!! 






Temps total: 1 hora (o una hora i mitja si torres la pebrera)

Has provat les coques amb tomacat?



Bon profit!!

T’ha agradat la recepta? Tens dubtes o suggeriments?… deixa el teu comentari.
Si has fet la recepta, comparteix-la amb nosaltres. Moltes gràcies!!

Si vols assabentar-te de les actualitzacions de Cuinadiari, subscriu-te a la nostra newsletter o segueix-nos a Facebook, Pinterest o a Twitter.

Marta