GALERIA DE FOTOS

dijous, 22 de desembre del 2011

POLVORONS AMB AMETLLA



La primera vegada que vaig fer polvorons va ser el primer Nadal amb TMX. Mai hagués pensat que una cosa tan bona era possible fer-la a casa. A més, tot i saber que els ingredients no són de “dieta” sí que saps que no estàs menjant afegits industrials. Si no teniu TMX, no passa res, els podreu fer igualment seguint les instruccions.

Ingredients per a aproximadament 35-40 polvorons amb motlle de 4,5 cm:
  • 500 g de farina 
  • 125 g d'ametles lleugerament torrades i ratllada 
  • 250 g de sagí de porc (llard) a temperatura ambient 
  • 250 g de sucre glas 
  • una mica de canyella 
  • sucre glas per a empolvorar per sobre 

Estris: Olla/paella, TMX/picadora, safata forn, paper forn/silicona, motlle rodó, colador menut, paper de seda (20x17 cm o de la mida que els faces)

Elaboració:

Els tres primer passos els podries tenir preparats amb antelació:

1.- Torra la farina en una paella o olla gran. Vés remenant de tant en tant. Sabràs que està feta quan agafe un color groguenc, despendrà una olor característica i s’anirà aterrossant. Jo amb la inducció uns 400 g de farina, la tinc uns 15-20 minuts a foc moderat. Mira la diferència de color a la foto. 



Com s’ha de deixar refredar, aquest pas es podria fer el dia d'abans i guardar-la en una carmanyola o en una bossa.

2.- Si no tens les ametlles torrades, posa-les en una safata de forn i torra-les a 170º durant 12-17 minuts remenant-les de tant en tant. Vigila perquè depenent del forn en els últims minuts se’t podrien cremar. Deixa refredar completament. (Aquest pas també el podries fer dies abans). Quan es refreden, tritura donant uns cops de turbo amb la TMX o amb una picadora.



3.- Posa en el vas el sucre i tritura’l programant 30 segons, velocitat progressiva 5-10 o dóna uns cops de turbo. Si no ho fas amb TMX, fes-ho amb una picadora.

4.- Barreja bé el llard amb el sucre, agrega la farina, la canyella i l'ametla torrada i mòlta. Pasta bé fins que queden tots els ingredients ben integrats. Si ho fas amb TMX: fon una mica el llard, a 37º o tingues-la a temperatura ambient. Ha d’estar blaneta. Posa tots els ingredients al vas i barreja de 2 a 3 minuts a velocitat espiga. Ajuda’t amb l’espàtula per tal que s’integre tot. Queda una textura com de sorra. (Darrerament els he estat fent a mà i m’agrada més perquè és una massa que no s’ha de treballar gaire. T’anirà bé però si els fas a mà, un guant de làtex per no embrutar-te tant).

5.- Posa la massa entre 2 làmines de plàstic o de paper vegetal. Aplana-la amb un corró deixant un gruix d’un cm. Deixa-la reposar en el frigorífic damunt d’una safata perquè no es deforme. (Amb 10 minutets hi haurà prou).


6.- Mentrestant encén el forn a 170º i prepara les safates amb paper de forn o silicona.

7.- Trau la massa de la nevera. Forma els polvorons amb un motlle rodó o amb el mateix cubilet de la TMX i vés-los col·locant en la safata de forn damunt d’una làmina de silicona o de paper vegetal. Ajunta els retalls i forma nous polvorons però sense però sense amassar gaire.





8.- Fica al forn uns 15 ó 20 minuts a uns 170º, vigilant sobre tot els últims minuts. (El temps dependrà de cada forn i del tamany dels polvorons). Han de quedar amb un color lleugerament daurat però gaire torrats.



9.- Quan s'hagen refredat, agafa un colador menut, omple’l de sucre glas i vés tirant el sucre per sobre dels polvorons donant copets al colador.



10.- Embolica els teus polvorons amb paper de seda.

11.- A l’hora de menjar-los, aixafa’ls amb la mà i treu-los del paper.


Temps total: 1 hora amb les elaboracions prèvies fetes

Bon profit!!


T’ha agradat la recepta? Tens dubtes o suggeriments?… deixa el teu comentari. Moltes gràcies!!

Si vols assabentar-te de les actualitzacions de Cuinadiari subscriu-te a la nostra newsletter o segueix-nos a Facebook, Pinterest o a Twitter.


Marta