GALERIA DE FOTOS

dissabte, 22 de desembre de 2012

BILBAOS “LORQUINOS”

Els Bilbaos són uns dolços que es fan per Nadal a la zona de Lorca, a Múrcia i des que la meua cunyada, que es d’allà, ens va passa la recepta, cada any la fem.

S’assemblen molt als torrons blanets tipus Xixona, al farcit de les neules, i a més d’ametlla torrada i sucre, porten també una mica de farina, ratlladura de llima i taronja i canyella, i en compte de ser presentats en pastilles, ells els emboliquen individualment amb paper de cel·lofana.

Els heu de provar!!

6-7-bilbaos-ppal3

Ingredients:

  • 500 g d’ametla sencera pelada
  • 125 g de farina
  • 320 g de sucre glas
  • ratlladura d’1 llima (llimona) o de ½ llima+½ taronja)
  • 1 culleradeta de canyella
  • (1 culleradeta d’anís) –opcional, jo no en pose

Estris: safata forn, olla/ paella, TMX, bol, papers de cel·lofana de colors

Elaboració amb TMX*:

1.- Posa l’ametlla en una safata de forn i torra-la a 170º. Vés remenant-la de tant en tant i trau-la quan comence a daurar-se, aproximadament uns 15 minuts. Deixa refredar i reserva.

6-7-bilbaos-1-16-7-bilbaos-1-2

2.- Torra la farina. Posa-la en una paella a foc baix i vés remenant de tant en tant. És convenient que ho faces a poc a poc i amb el foc baix ja que de seguida es crema. Ha d’agafar un color beige (Mira la diferència de color a la segona foto). Deixa refredar.

6-7-bilbaos-2-16-7-bilbaos-2-2

3.- Si no tens el sucre glas triturat, fes-ho ara. Posa’l a la màquina i tritura en velocitat progressiva 5-10 fins que veges que s’ha mòlt bé. Retira del vas i reserva.

6-7-bilbaos-3

4.- Sense netejar el vas, quan estiga freda l’ametla, pica-la amb la TMX. Jo triture en velocitat 5 uns 15-20 segons. Òbric el vas, baixe les restes de les parets i torne a triturar uns altres 15-20 segons a la mateixa velocitat.

6-7-bilbaos-4-16-7-bilbaos-4-26-7-bilbaos-4-36-7-bilbaos-4-4

5.- Agrega el sucre, la canyella, la ratlladura de llimona i taronja i la farina torrada. Ara es tracta d’anar triturant, fins que la massa passe d’una consistència terrossa, a una mena de plastilina, que és quan l’ametlla comença a treure l’oli.

Si ho triturem poc, quedarà una massa deslligada però si ho triturem massa, es quedarà molt líquid i la recepta no sortirà bé. Per encertar-ho, tritura primer uns 10 segons a velocitat 5, obre el vas i remena amb l’espàtula. Fes-ho dues vegades més  parant cada 10 segons però sempre mirant pel bocal per si hem de parar la màquina abans. Si cal, quan estiga triturant, ajuda’t de l’espàtula ficant-la pel bocal.

Mira les fotos com va canviant la consistència de la massa. No poses més velocitat ni més temps perquè et quedarà líquid i pots espatllar la recepta en qüestió de segons.

6-7-bilbaos-5-16-7-bilbaos-5-26-7-bilbaos-5-36-7-bilbaos-5-4

6.- Estén la massa a sobre d’una safata. Si veus que solta massa oli, deixa-ho una estona embolicat en paper de cuina perquè li xucle l’excés de l’oli.

6-7-bilbaos-6-16-7-bilbaos-6-2

7.-Vés tallant porcions.

6-7-bilbaos-7

8.- Embolica cada bilbao en paper cel·lofana de colors com si fora un caramel. Alhora que l’enrotlles, vés donant-li una forma arrodonida. Fes uns tallets als extrems dels papers.

6-7-bilbaos-8-16-7-bilbaos-8-26-7-bilbaos-8-36-7-bilbaos-8-4

Nota: *En aquesta recepta de Bilbaos, s’han de fer 3 elaboracions prèvies: torrar l’ametlla, torrar la farina i fer el sucre glas (punts 1, 2 i 3). Val la pena que aquestes parts de la recepta les faces amb antelació, ja que tant la farina com l’ametlla s’han de deixar refredar.

Temps: 15 minuts de torrar l’ametla+ refredar. Resta: barreja i embolicar: 15-20 minuts.

Bon profit!!

Si t’ha agradat la recepta, tens dubtes o suggeriments, deixa el teu comentari. Moltes gràcies!!

Marta

3 comentaris :

  1. Ostres Marta,
    M'has fet entrar ganes de fer-los. Si no estigués tant enfeinada! Me la guardaré. Bones festes i feliç any 2013!
    Una abraçada,
    Nani

    ResponElimina
  2. Me he quedado alucinada con esta receta. Mi tía es de Lorca y antiguamente nos traía. Qué recuerdos de infancia. Aunque está en catalán con este paso a paso tan riguroso que has hecho creo que te seguiré bien y si no me pondré el traductor. Ya te digo estoy impresionada. Muy chulo tu blog. Malena

    ResponElimina
  3. Boníssims... un regal molt llaminer :)
    Bon Nadal i feliç 2013!

    ResponElimina

(Si no tens perfil de Google comenta com a Nom/url i no posis res al camp de url. Els comentaris anònims són considerats spam. Si us plau, no deixes el comentari sense signar, ja que no et puc posar una cara, et posaré un nom :-). )