Malgrat no hi ha dues salses per acompanyar els calçots iguals sí que comparteixen uns ingredients comuns: tomàquets i alls escalivats, nyores /pebrots xoricers, fruits secs, oli, vinagre i sal, i el que varia d’una recepta a l’altra són les proporcions.
Aquesta salsa no només la utilitzem nosaltres per als calçots, també queda molt bé amb caxofes a la brasa o acompanyant altres verdures com en este Milfulles de verdura amb formatge de cabra.
Ingredients:
Estris: safata de forn, batedora/TMX
Elaboració:
1.- Posa les nyores o els pebrots xoricers en remull per desprès extreure’n la polpa. Si utilitzes carn de pebrot xoricer de pot no és exactament el mateix però t’estalvies feina.
2.- Torra els fruits secs uns 10-12 minuts a 175ºC. Deixa refredar.
Una bona idea per a poder pelar fàcilment els alls és tallar la part de baix de la cabeça d’alls i embolicar-la en paper d’alumini. Després només fent una mica de pressió, sortiran els grans de l’all sols.
4.- Tritura els fruits secs (ja torrats i freds) en la TMX amb uns cops de turbo. Vigila no triturar massa estona seguida perquè començarien a treure l’oli.
5.- Quan s'hagen refredat les verdures i pela-les i posa-les al vas de la TMX juntament amb els fruits secs que ja has triturat, la carn de les nyores, la sal i el vinagre. Afegeix l'oli pel bocal de mica en mica per tal que quede una salsa lligada.
6.- Obre el vas de la TMX, prova la salsa i si cal, rectifica de sal, oli i vinagre.
Nota: Si te'n sobra, es pot congelar. Si ho fas en potets menuts, serà més fàcil utilitzar-la en molts plats. Deixa-la descongelar tranquil·lament d'un dia per l'altre.
Ingredients:
- 2 nyores o 1 cullerada ben plena de carn de pebrot xoricer
- 200 g ametla pelada i torrada
- 200 g avellanes torrades
- 1,5 kg de tomaques
- 1 ceba
- 1 cabeça d’alls
- Sal
- Oli d'oliva suau (150 -200 g)*
- Vinagre (30-40 g)
Estris: safata de forn, batedora/TMX
Elaboració:
1.- Posa les nyores o els pebrots xoricers en remull per desprès extreure’n la polpa. Si utilitzes carn de pebrot xoricer de pot no és exactament el mateix però t’estalvies feina.
2.- Torra els fruits secs uns 10-12 minuts a 175ºC. Deixa refredar.
3.- Neteja bé les tomaques i escaliva-les juntament amb la ceba i la cabeça d'alls durant uns 40-50 minuts a 180º. Si cal dóna'ls la volta si es torren molt per sobre.
Una bona idea per a poder pelar fàcilment els alls és tallar la part de baix de la cabeça d’alls i embolicar-la en paper d’alumini. Després només fent una mica de pressió, sortiran els grans de l’all sols.
4.- Tritura els fruits secs (ja torrats i freds) en la TMX amb uns cops de turbo. Vigila no triturar massa estona seguida perquè començarien a treure l’oli.
5.- Quan s'hagen refredat les verdures i pela-les i posa-les al vas de la TMX juntament amb els fruits secs que ja has triturat, la carn de les nyores, la sal i el vinagre. Afegeix l'oli pel bocal de mica en mica per tal que quede una salsa lligada.
6.- Obre el vas de la TMX, prova la salsa i si cal, rectifica de sal, oli i vinagre.
Suggeriment: a banda d’acompanyar els calçots amb aquesta salsa, també queda molt bé amb altres verdures a la planxa com la carxofa, amb un milfulles de verdura amb rul·lo de cabra o un tros de carn o peix.
Nota: Si te'n sobra, es pot congelar. Si ho fas en potets menuts, serà més fàcil utilitzar-la en molts plats. Deixa-la descongelar tranquil·lament d'un dia per l'altre.
Temps total: 1 hora
T’ha agradat la recepta? Tens dubtes o suggeriments?… deixa el teu comentari. I si la fas, comparteix la teua experiència amb nosaltres.
Assabenta’t de les actualitzacions de Cuinadiari, subscrivint-te a la nostra newsletter o segueix-nos a Instagram, Facebook, Pinterest o Twitter.
Moltes gràcies per seguir-nos!!
Bon profit!!
Cap comentari :
Publica un comentari a l'entrada