Ingredients*:
- 2 grans d'all menuts
- 1 kg de tomaques madures
- 1 cullerada de sal rasa
- 100-150 g de molla de pa**
- 30 g de vinagre
- 80-150 g d'oli
*A mi m'agrada amb 100 g de pa i uns 80 g d'oli ja que queda més lleuger i no tant espés. Si t'agrada molt espés posa 150 g de pa i 150 g d'oli.
**es pot tenir al congelador. Jo acostume a guardar la molla que li trac al pa de pagès quan fem fondue de formatge (recepta aqui)
**es pot tenir al congelador. Jo acostume a guardar la molla que li trac al pa de pagès quan fem fondue de formatge (recepta aqui)
-Per a servir:
- 4 ous durs
- 100 g de pernil salat trossejat
Estris: TMX/batedora, un pitxeret (gerreta) per posar l’oli
Elaboració amb TMX:
Elaboració amb TMX:
1.- Posa en el vas els ous durs i trosseja'ls 5 segons a velocitat 3 1/2. Aboca'ls en un bol i reserva.
2.- A continuació, aboca el pernil en el vas i dóna-li 4 ó 5 colps de turbo. Comprova com han quedat els trossos i si ho vols més picat, dóna-li 3 ó 4 vegades més. El temps dependrà de la duresa del pernil. Reserva.
3.- Agafa un got o un pitxeret, posa’l a sobre de la tapa i pesa els l'oli. Reserva.
4.- Posa en el vas els grans d’all, les tomaques i la sal, programa 30 segons en velocitat 5.
5.- Afegeix el pa i el vinagre, tritura 30 segons en velocitat 5 i 2 minuts en velocitat 10.
6.- Obre la tapa i baixa els ingredients que hagen quedat a les parets i la tapa. Si ho trobes necessari, tritura 1 minut més a velocitat 10.
7.-Posa la màquina a velocitat 5 i amb el cubilet posat. Vés afegint l'oli a poc a poc abocant-lo sobre la tapa.
Així et quedarà d'emulsionat...
8.- Deixa refredar el salmorejo en el frigorífic, fins que el vages a consumir.
9.- Serveix acompanyat del pernil picat i l'ou dur picat.
Elaboració tradicional:
1.- Agafa un got o un pitxeret i posa 150 g d’oli. Reserva.
2.- Escalda les tomaques i pela-les. Posa en el vas de la batedora els grans d'all, les tomaques tallades a trossets i la sal. Tritura fins que quede ben fi. Si cal, passa ara per un colador.
3.- Afegeix el pa i el vinagre i torna a triturar.
4.- Amb la batedora en marxa, vés abocant l’oli a poc a poc com si feres una maionesa.
5.- Deixa refredar el salmorejo en el frigorífic, fins que el vages a consumir.
6.- Serveix acompanyat de pernil trossejat i ou dur picats.
Nota: El fet d’anar afegint-li l’oli poc a poc, farà que aquest emulsione. Si no t’agrada tan espès, posa-li una mica menys d’oli i de pa i et sortirà més líquid.
1 comentari :
L'acabo de fer amb 100 g de pa i 80 g d'oli d'oliva i així m'agrada com queda de textura, de vegades el salmorejo el trobo pesat perquè és massa dens i així està bonisssim! gracies Marta , Regina M
Publica un comentari a l'entrada