GALERIA DE FOTOS

dijous, 1 de desembre del 2011

CANELONS DE RAP I GAMBES

Una alternativa als canelons tradicionals per fer aquestes festes...



Ingredients per a 20 canelons:


-Per al fumet:
  • Un raig d’oli 
  • Els caps i pells de les gambes i caps del peix que utilitzarem en el farcit 
  • 1 porro o 1 ceba 
  • Un rajolí de Brandi 
  • Aigua (500-1000 ml, al gust, es pot deixar concentrat i anar afegint aigua al teu gust) 

-Per al farcit:
  • 20-25 gambes o llagostins 
  • 700 g de rap/negrito/ mero 
  • 2 cebes 
  • 2 alls 
  • Mantega 
  • 1 tasseta menuda (1/2 cubilet) de vi blanc o Brandi 

-Per a la beixamel:
  • 700 g de llet 
  • 90 g de farina 
  • 50 g de mantega 
  • 1 cullerada d’oli 
  • Nou moscada, pebre i sal. 
  • Fumet (segons consistència desitjada) 


Estris: TMX, olla per fer el farciment, safata forn o motlles d’usar i tirar d’alumini


Elaboració:


-El fumet:

1.- Fes un fumet ràpid amb la TMX: sofregeix els caps i les pells dels llagostins, els caps de rapets (400 g aproximadament), els alls i el porro amb uns 50 g d’oli durant 4 minuts temperatura varoma, velocitat 3 ½.
 
2.- Acabats els 4 minuts, afegeix el Brandi, una mica de sal i uns 500 ml d’aigua (2 gots). (Després si està massa concentrat ja n’hi afegirem més aigua). Programa 8 minuts, velocitat 4, temperatura100º. Cola i reserva. Si no l’uses tot, el pots congelar per a una altra recepta. De fet aquí també el podries tenir congelat i t’estalviaries este pas. 



Si no tens TMX sofregeix els caps, les cues, la ceba i els alls en una paella. Afegeix el Brandi i l’aigua. Als 10 minuts tritura bé i passa per un colador fi.

-El farcit:

3.- Pica la ceba a velocitat 4-5. Afegeix la mantega i programa uns 10 minutets a 90-100 graus, velocitat 1.

4.- Afegeix les gambes pelades i el rap tallat en petits daus. Cou a 100º uns 3 minuts, velocitat cullera, gir a l’esquerra. Afegeix el vi o el Brandi i programa 10 minuts més, 100º, velocitat cullera, gir a l’esquerra.


Sense TMX es tractaria de fer un sofregit amb la ceba ben picada i afegir el rap i les gambes quan aquesta estiguera quasi cuita. Desprès posaríem el brandi i ho couriem uns 8-10 minuts a foc fluix.

5.- Una vegada fet, deixa tal qual ha quedat o si t’agrada més triturat, fes-ho al teu gust. Si vols, quan faces la beixamel, pots afegir unes cullerades perquè estiga més sucós.




-La pasta:

6.- Posa a coure els canelons o si ja estan precuinats, posa’ls a remull amb aigua calenta durant 15-20 minuts o segons les instruccions del fabricant i continua fent la beixamel.

-La beixamel:

7.-Tant si fas la beixamel en TMX o en una paella escalfa la mantega. Afegeix la farina i dóna-li unes voltes fins que se sofregisca una mica. Afegeix la llet una mica tèbia i remena perquè no es facen grumolls. Quan agafe consistència als 5-7 minuts, trau del foc/ TMX.

Surt una beixamel prou densa, així que una vegada feta, li anirem afegint fumet fins a aconseguir la textura desitjada (per a canelons a mi m’agrada prou lleugera. Pensa que quan es refreda encara es farà més densa). A banda d’alleugerir-la, el que aconseguirem també és donar-li un gust molt bo.

-El muntatge:


8.- Posa el forn a calfar a 180ºC.

9.- Escorre les plaques de pasta sobre un drap de cuina net i comença a farcir els canelons, una cullerada per a cadascun. Doblega donant-los la forma típica del caneló. Col·loca’ls sobre una plata que puga anar al forn. 



10.- Cobreix amb la beixamel i després ratlla per damunt el formatge. Fica al forn per escalfar-los una mica i que es gratinen.

Nota: com es una mica laboriós fer canelons, que si la pasta, el farcit, la beixamel...fes més quantitat i congela’ls. Si els vols congelar, no els fiques al forn. Els pots congelar amb el formatge ratllat o ratllar-lo en el moment els vages a consumir. (Són molt útils les safates d’alumini que venen d’usar i tirar ja que els pots tapar, congelar i traure’ls quan els necessites).

També pots fer el farcit el dia d’abans i no t’atabalaràs tant.

Temps total: Fumet 10 minuts +farciment 25’+ beixamel 10’ + muntatge i gratinat= 1 hora llarga

Bon profit!!

Si tens dubtes amb alguna paraula et recomane que visites: http://cuinadiari.blogspot.com/p/diferencies-regionals.html

2 comentaris :

Unknown ha dit...

Aquesta recepta me la guardo per aquests nadals!!! No m'agraden els canalos de carn i aquesta serà la meva!!!
Jejejejejej
Lourdes

Anònim ha dit...

Acabo d’incorporar la TMX a la meva vida. Aquesta recepta va directa a la meva taula per aquest Nadal!

Gràcies Marta!!!

Georgina Roman