Ingredients per a 20 canelons:
-Per al fumet:
- Un raig d’oli
- Els caps i pells de les gambes i caps del peix que utilitzarem en el farcit
- 1 porro o 1 ceba
- Un rajolí de Brandi
- Aigua (500-1000 ml, al gust, es pot deixar concentrat i anar afegint aigua al teu gust)
-Per al farcit:
- 20-25 gambes o llagostins
- 700 g de rap/negrito/ mero
- 2 cebes
- 2 alls
- Mantega
- 1 tasseta menuda (1/2 cubilet) de vi blanc o Brandi
-Per a la beixamel:
- 700 g de llet
- 90 g de farina
- 50 g de mantega
- 1 cullerada d’oli
- Nou moscada, pebre i sal.
- Fumet (segons consistència desitjada)
Estris: TMX, olla per fer el farciment, safata forn o motlles d’usar i tirar d’alumini
Elaboració:
-El fumet:
1.- Fes un fumet ràpid amb la TMX: sofregeix els caps i les pells dels llagostins, els caps de rapets (400 g aproximadament), els alls i el porro amb uns 50 g d’oli durant 4 minuts temperatura varoma, velocitat 3 ½.
2.- Acabats els 4 minuts, afegeix el Brandi, una mica de sal i uns 500 ml d’aigua (2 gots). (Després si està massa concentrat ja n’hi afegirem més aigua). Programa 8 minuts, velocitat 4, temperatura100º. Cola i reserva. Si no l’uses tot, el pots congelar per a una altra recepta. De fet aquí també el podries tenir congelat i t’estalviaries este pas.
Si no tens TMX sofregeix els caps, les cues, la ceba i els alls en una paella. Afegeix el Brandi i l’aigua. Als 10 minuts tritura bé i passa per un colador fi.
-El farcit:
3.- Pica la ceba a velocitat 4-5. Afegeix la mantega i programa uns 10 minutets a 90-100 graus, velocitat 1.
4.- Afegeix les gambes pelades i el rap tallat en petits daus. Cou a 100º uns 3 minuts, velocitat cullera, gir a l’esquerra. Afegeix el vi o el Brandi i programa 10 minuts més, 100º, velocitat cullera, gir a l’esquerra.
Sense TMX es tractaria de fer un sofregit amb la ceba ben picada i afegir el rap i les gambes quan aquesta estiguera quasi cuita. Desprès posaríem el brandi i ho couriem uns 8-10 minuts a foc fluix.
5.- Una vegada fet, deixa tal qual ha quedat o si t’agrada més triturat, fes-ho al teu gust. Si vols, quan faces la beixamel, pots afegir unes cullerades perquè estiga més sucós.
-La pasta:
6.- Posa a coure els canelons o si ja estan precuinats, posa’ls a remull amb aigua calenta durant 15-20 minuts o segons les instruccions del fabricant i continua fent la beixamel.
-La beixamel:
7.-Tant si fas la beixamel en TMX o en una paella escalfa la mantega. Afegeix la farina i dóna-li unes voltes fins que se sofregisca una mica. Afegeix la llet una mica tèbia i remena perquè no es facen grumolls. Quan agafe consistència als 5-7 minuts, trau del foc/ TMX.
Surt una beixamel prou densa, així que una vegada feta, li anirem afegint fumet fins a aconseguir la textura desitjada (per a canelons a mi m’agrada prou lleugera. Pensa que quan es refreda encara es farà més densa). A banda d’alleugerir-la, el que aconseguirem també és donar-li un gust molt bo.
-El muntatge:
8.- Posa el forn a calfar a 180ºC.
9.- Escorre les plaques de pasta sobre un drap de cuina net i comença a farcir els canelons, una cullerada per a cadascun. Doblega donant-los la forma típica del caneló. Col·loca’ls sobre una plata que puga anar al forn.
10.- Cobreix amb la beixamel i després ratlla per damunt el formatge. Fica al forn per escalfar-los una mica i que es gratinen.
Nota: com es una mica laboriós fer canelons, que si la pasta, el farcit, la beixamel...fes més quantitat i congela’ls. Si els vols congelar, no els fiques al forn. Els pots congelar amb el formatge ratllat o ratllar-lo en el moment els vages a consumir. (Són molt útils les safates d’alumini que venen d’usar i tirar ja que els pots tapar, congelar i traure’ls quan els necessites).
També pots fer el farcit el dia d’abans i no t’atabalaràs tant.
Temps total: Fumet 10 minuts +farciment 25’+ beixamel 10’ + muntatge i gratinat= 1 hora llarga
Bon profit!!
Si tens dubtes amb alguna paraula et recomane que visites: http://cuinadiari.blogspot.com/p/diferencies-regionals.html
2 comentaris :
Aquesta recepta me la guardo per aquests nadals!!! No m'agraden els canalos de carn i aquesta serà la meva!!!
Jejejejejej
Lourdes
Acabo d’incorporar la TMX a la meva vida. Aquesta recepta va directa a la meva taula per aquest Nadal!
Gràcies Marta!!!
Georgina Roman
Publica un comentari a l'entrada