Aquesta és una recepta de la TMX una mica adaptada. És una sopa d'arròs amb creïlles, verdura, xoriço i bacon. És senzilla de fer, gustosa i perfecta per a un sopar de plat únic.
Ingredients:
- 50 g d’oli d’oliva
- 1 ceba mitjana, ben picada o tallada en trossos grans si ho fem amb TMX
- 2 carlotes (pastanagues) ben picades o tallades en trossos grans si ho fem amb TMX
- 50 g de xoriço a taquets (1 xoricet dels menuts)
- 50 g de bacon / pernil salat trossejat (1 paquetet)
- 2 creïlles mitjanes (patates) esqueixades en trossos no massa grans (veure elaboració)
- 100 g bledes en trossos mitjans
- Sal o concentrat de carn cassolà
- 800 g aigua
- 50 g arròs
Elaboració tradicional:
1.- Pica les verdures en trossos ben menuts.
2.- En una cassola posa una mica d’oli i sofregeix primer la ceba fins que solte una mica l’aigua i després afegeix la carlota.
3.- Quan comencen a canviar de color, agrega el xoriço i el pernil o bacon. Fregeix fins que solten el seu greix.
4.- Vés preparant les creïlles: pela-les i talla-les com es veu a la foto. Comencem a tallar d’una banda i quan arribem quasi al final girem una mica el ganivet fent palanca i l’acabem trencant. El fet d’esqueixar-les farà que alliberen el midó i la sopa ens quede amb més cos.
5.- Incorpora les creïlles i les bledes a l’olla i salta durant uns 3-5 minuts.
6.- Agrega la sal (o concentrat de carn) i l’aigua i cou uns 10 minuts.
7.- Prova si està bé de sal i afegeix l’arròs. Cou fins que estiga fet (5 minuts en olla de pressió tapada o 18 minuts sense tapar).
8.- Deixa reposar uns minuts abans de servir.
Elaboració amb TMX:
1.- Posa la ceba i la carlota en el vas. Programa 2 segons, velocitat 5. Amb l’ajuda de l’espàtula, baixa el que haja quedat en les parets del vas.
2.- Afegeix l’oli i programa 5 minuts, temperatura varoma, gir a l’esquerra, velocitat 2.
3.- Col·loca la papallona i afegeix el xoriço i el bacon/ pernil. Programa 2 minuts, temperatura varoma, gir a l’esquerra, velocitat cullera.
4.- Vés preparant les creïlles: pela-les i talla-les com es veu a la foto de més amunt. Comencem a tallar d’una banda i quan arribem quasi al final girem una mica el ganivet fent palanca i l’acabem trencant. El fet d’esqueixar-les farà que alliberen el midó i la sopa ens quede amb més cos.
5.- Incorpora les creïlles, les bledes, la sal (o concentrat de carn) i l’aigua i programa 10 minuts, temperatura varoma, gir a l’esquerra, velocitat cullera.
6.- Afegeix l’arròs, tapa amb el cubilet i programa 13 minuts, temperatura varoma, gir a l’esquerra, velocitat cullera.
Nota: Encara que la bleda es troba quasi durant tot l’any, quan estan millor és des de després de l’estiu fins la primavera. El dia que en compres, renta-les bé, talla-les en trossos i escalda-les uns minuts en aigua bullint. Després guarda-les al congelador en bosses individuals de 100 g i les tindràs preparades per quan les necessites, a més d’estalviar una mica de temps en les elaboracions.
Temps total: 40 minuts
Bon profit!!
Si tens dubtes amb alguna paraula et recomane que visites: http://cuinadiari.blogspot.com/p/diferencies-regionals.html
3 comentaris :
Que bé que t'hagis animat a participar! Molts dies ve de gust un plat únic, una bona opció!
Petons i moltíssimes gràcies per participar.
Hola! moltíssimes gràcies per participar a Memòries d'una cuinera. El proper dia 1 farem el resum de les receptes participants! Un petonet
La veritat és que si t'agrada el tema proposat al repte, vols participar per mostrar qué és el que t'agrada o et surt bé, i si el tema és sobre alguna cosa que no fas sovint, t'anima a superar-te.
Felicitats pels blogs que teniu i per fer que als que ens agrada la cuina tinguem motivacions addicionals!!
Marta
(Per cert, animeu-vos a provar la sopa que està molt bona, je, je!)
Publica un comentari a l'entrada