GALERIA DE FOTOS

dissabte, 1 d’octubre del 2011

TRINXAT DE COL AMB PATATA

Reconec no tinc debilitat per la col però aquesta recepta tan catalana m'agrada molt.




Ingredients:
  • 750 g de col verda d'hivern (1 col mitjana)
  • 75 g d’oli d’oliva
  • 2 ó 3 dents d'all
  • 250 g de panxeta tallada a dauets menuts (pot ser fresca o curada)
  • 125 g d’aigua (1 got menut)
  • sal
  • 3-4 creïlles mitjanes tallades en trossos no gaire grans
  • opcional- un bon grapat de moixernons remullats en 2 dits d’aigua i una cullerada de pols de bolets (moixernons, ceps, etc.)
  • ½ botifarra negra o blanca (80-100 g)



Estris: TMX o cassola

Aquesta manera de fer el trinxat no és ben bé la tradicional. Normalment es cou la col i la patata per una banda, i per una altra banda, es fregeix la cansalada amb els alls. Quan ja està quasi llest, se li agrega la verdura i es fregeix i se li dona forma de truita. 
Jo el que faig és fregir la cansalada i ofegar la verdura amb una mica d'aigua i ho faig tot en la mateixa cassola. 

Aquí et deixe la forma de fer-ho tant amb TMX com amb cassola. 

Elaboració amb TMX:

1.- Trau les fulles verdes de la col. Les que no siguen massa dures les pots reservar per embolicar pilotes de putxero. Les pots escaldar fins que estiguen una mica tendres i quan es refreden guardar-les al congelador. Així ja les tindràs preparades per quan vullgues fer un putxero. 


2.- Talla la col per la meitat, trau-li el tronxo i talla cada meitat en 4. Fica la meitat de la col a dintre del vas i programa 6 segons a velocitat 4. Retira i reserva. Fes el mateix amb l’altra meitat i reserva.


3.- Pela les creïlles (patates), talla-les per la meitat longitudinalment i després cada meitat a rodanxes.

4.- Posa l’oli al vas de la TMX i programa 3 minuts, temperatura varoma, velocitat  cullera.

5.- Afegeix els alls i programa 3 segons, velocitat 5. Amb l’espàtula baixa les restes de la tapa i les parets. Fregeix en temperatura varoma un minut i mig.

6.- Agrega la panxeta i programa 10 minuts, temperatura varoma, velocitat cullera. No ho tapes amb el cubilet però vés en compte per si esguita.

7.- Afegeix la coll’aigua, la sal i els moixernons amb la seua aigua (si li’n poses). A l'afegir la col el vas s’omplirà fins a dalt. No et preocupes perquè a mesura que vaja agafant temperatura anirà perdent volum. Programa 5 minuts, temperatura varoma, velocitat cullera gir a l’esquerra.

8.- Agrega les creïlles i programa 20 minuts més a temperatura varoma, velocitat cullera gir a l’esquerra.

9. Quan falten 5 minuts per acabar, afegeix la botifarra pel bocal i baixa la temperatura a 100º.

10. Aboca-ho tot en un bol gran i serveix. 

Si t'agrada més enrossit, ho pots passar per una paella amb oli.



Elaboració en cassola:

1.- Trau les fulles verdes de la col. Les que no siguen massa dures les pots reservar per embolicar pilotes de putxero. Les pots escaldar fins que estiguen una mica tendres i quan es refreden guardar-les al congelador. Així ja les tindràs preparades per quan vullgues fer un putxero.




2.- Talla la col per la meitat, trau-li el tronxo. Talla en juliana i reserva.




3.- Pela les creïlles (patates) i talla-les.




4.- Posa l’oli a la cassola i fregeix la cansalada i els alls. (La cansalada cou-la prou estona perquè sinó quedarà dura. Vés amb compte amb les esquitxades).



5.- Afegeix la col i  dona unes voltes fins que s'estove un poc. Agrega l’aigua, les creïlles i la sal. Remena, tapa i deixa coure uns 20-25 minuts o fins que la creïlla estiga cuita.  



6. Un cop les creïlles estiguen fetes, aixafa-les una mica i puja el foc perquè s'acabe d'evaporar tot el líquid. Tira-li un bon raig d'oli, agrega la butifarra i deixa que es daure un poc.



Temps total: 40-50 minuts




T’ha agradat la recepta? Tens dubtes o suggeriments?… deixa el teu comentari.

Si fas la recepta, comparteix la teua experiència amb nosaltres.

Assabentat de les actualitzacions de Cuinadiari, subscrivint-te a la nostra newsletter o segueix-nos a 
InstagramFacebookPinterest o Twitter.
Moltes gràcies per seguir-nos!!

Bon profit!!

Marta