Ingredients:
- 750 g de col verda d'hivern (1 col mitjana)
- 75 g d’oli d’oliva
- 2 ó 3 dents d'all
- 250 g de panxeta tallada a dauets menuts (pot ser fresca o curada)
- 125 g d’aigua (1 got menut)
- sal
- 3-4 creïlles mitjanes tallades en trossos no gaire grans
- opcional- un bon grapat de moixernons remullats en 2 dits d’aigua i una cullerada de pols de bolets (moixernons, ceps, etc.)
- ½ botifarra negra o blanca (80-100 g)
Estris: TMX o cassola
Aquesta manera de fer el trinxat no és ben bé la tradicional. Normalment es cou la col i la patata per una banda, i per una altra banda, es fregeix la cansalada amb els alls. Quan ja està quasi llest, se li agrega la verdura i es fregeix i se li dona forma de truita.
Jo el que faig és fregir la cansalada i ofegar la verdura amb una mica d'aigua i ho faig tot en la mateixa cassola.
Aquí et deixe la forma de fer-ho tant amb TMX com amb cassola.
Elaboració amb TMX:
1.- Trau les fulles verdes de la col. Les que no siguen massa dures les pots reservar per embolicar pilotes de putxero. Les pots escaldar fins que estiguen una mica tendres i quan es refreden guardar-les al congelador. Així ja les tindràs preparades per quan vullgues fer un putxero.
2.- Talla la col per la meitat, trau-li el tronxo i talla cada meitat en 4. Fica la meitat de la col a dintre del vas i programa 6 segons a velocitat 4. Retira i reserva. Fes el mateix amb l’altra meitat i reserva.
3.- Pela les creïlles (patates), talla-les per la meitat longitudinalment i després cada meitat a rodanxes.
4.- Posa l’oli al vas de la TMX i programa 3 minuts, temperatura varoma, velocitat cullera.
5.- Afegeix els alls i programa 3 segons, velocitat 5. Amb l’espàtula baixa les restes de la tapa i les parets. Fregeix en temperatura varoma un minut i mig.
6.- Agrega la panxeta i programa 10 minuts, temperatura varoma, velocitat cullera. No ho tapes amb el cubilet però vés en compte per si esguita.
7.- Afegeix la col, l’aigua, la sal i els moixernons amb la seua aigua (si li’n poses). A l'afegir la col el vas s’omplirà fins a dalt. No et preocupes perquè a mesura que vaja agafant temperatura anirà perdent volum. Programa 5 minuts, temperatura varoma, velocitat cullera gir a l’esquerra.
8.- Agrega les creïlles i programa 20 minuts més a temperatura varoma, velocitat cullera gir a l’esquerra.
9. Quan falten 5 minuts per acabar, afegeix la botifarra pel bocal i baixa la temperatura a 100º.
Si t'agrada més enrossit, ho pots passar per una paella amb oli.
Elaboració en cassola:
1.- Trau les fulles verdes de la col. Les
que no siguen massa dures les pots reservar per embolicar pilotes de putxero.
Les pots escaldar fins que estiguen una mica tendres i quan es refreden
guardar-les al congelador. Així ja les tindràs preparades per quan vullgues fer
un putxero.
2.- Talla la col per la meitat, trau-li el
tronxo. Talla en juliana i reserva.
3.- Pela les creïlles (patates) i talla-les.
3.- Pela les creïlles (patates) i talla-les.
4.- Posa l’oli a la cassola i fregeix la cansalada i els alls. (La cansalada cou-la prou estona perquè sinó quedarà dura. Vés amb compte amb les esquitxades).
5.- Afegeix la col i dona unes voltes fins que s'estove un poc. Agrega l’aigua, les creïlles i la sal. Remena, tapa i deixa coure uns 20-25 minuts o fins que la creïlla estiga cuita.
6. Un cop les creïlles estiguen fetes, aixafa-les una mica i puja el foc perquè s'acabe d'evaporar tot el líquid. Tira-li un bon raig d'oli, agrega la butifarra i deixa que es daure un poc.
6. Un cop les creïlles estiguen fetes, aixafa-les una mica i puja el foc perquè s'acabe d'evaporar tot el líquid. Tira-li un bon raig d'oli, agrega la butifarra i deixa que es daure un poc.
T’ha agradat la recepta? Tens dubtes o suggeriments?… deixa el teu comentari.
Si fas la recepta, comparteix la teua experiència amb nosaltres.
Assabentat de les actualitzacions de Cuinadiari, subscrivint-te a la nostra newsletter o segueix-nos a Instagram, Facebook, Pinterest o Twitter.
Moltes gràcies per seguir-nos!!
Bon profit!!
Marta
Cap comentari :
Publica un comentari a l'entrada