GALERIA DE FOTOS

dijous, 24 de novembre de 2011

SOPA A LA RIOJANA

Us porte aquesta Sopa a la Riojana aprofitant la proposta que fan aquest mes des de Memòries d’una Cuinera: les sopes.



Aquesta és una recepta de la TMX una mica adaptada. És una sopa d'arròs amb creïlles, verdura, xoriço i bacon. És senzilla de fer, gustosa i perfecta per a un sopar de plat únic.


Ingredients:
  • 50 g d’oli d’oliva 
  • 1 ceba mitjana, ben picada o tallada en trossos grans si ho fem amb TMX 
  • 2 carlotes (pastanagues) ben picades o tallades en trossos grans si ho fem amb TMX 
  • 50 g de xoriço a taquets (1 xoricet dels menuts) 
  • 50 g de bacon / pernil salat trossejat (1 paquetet) 
  • 2 creïlles mitjanes (patates) esqueixades en trossos no massa grans (veure elaboració) 
  • 100 g bledes en trossos mitjans 
  • Sal o concentrat de carn cassolà 
  • 800 g aigua 
  • 50 g arròs 
Estris: olla (de pressió) o TMX

Elaboració tradicional:

1.- Pica les verdures en trossos ben menuts.

2.- En una cassola posa una mica d’oli i sofregeix primer la ceba fins que solte una mica l’aigua i després afegeix la carlota.

3.- Quan comencen a canviar de color, agrega el xoriço i el pernil o bacon. Fregeix fins que solten el seu greix.



4.- Vés preparant les creïlles: pela-les i talla-les com es veu a la foto. Comencem a tallar d’una banda i quan arribem quasi al final girem una mica el ganivet fent palanca i l’acabem trencant. El fet d’esqueixar-les farà que alliberen el midó i la sopa ens quede amb més cos.



5.- Incorpora les creïlles i les bledes a l’olla i salta durant uns 3-5 minuts.

6.- Agrega la sal (o concentrat de carn) i l’aigua i cou uns 10 minuts.

7.- Prova si està bé de sal i afegeix l’arròs. Cou fins que estiga fet (5 minuts en olla de pressió tapada o 18 minuts sense tapar).



8.- Deixa reposar uns minuts abans de servir.

Elaboració amb TMX:

1.- Posa la ceba i la carlota en el vas. Programa 2 segons, velocitat 5. Amb l’ajuda de l’espàtula, baixa el que haja quedat en les parets del vas.

2.- Afegeix l’oli i programa 5 minuts, temperatura varoma, gir a l’esquerra, velocitat 2.

3.- Col·loca la papallona i afegeix el xoriço i el bacon/ pernil. Programa 2 minuts, temperatura varoma, gir a l’esquerra, velocitat cullera.

4.- Vés preparant les creïlles: pela-les i talla-les com es veu a la foto de més amunt. Comencem a tallar d’una banda i quan arribem quasi al final girem una mica el ganivet fent palanca i l’acabem trencant. El fet d’esqueixar-les farà que alliberen el midó i la sopa ens quede amb més cos.

5.- Incorpora les creïlles, les bledes, la sal (o concentrat de carn) i l’aigua i programa 10 minuts, temperatura varoma, gir a l’esquerra, velocitat cullera.

6.- Afegeix l’arròs, tapa amb el cubilet i programa 13 minuts, temperatura varoma, gir a l’esquerra, velocitat cullera.


Nota: Encara que la bleda es troba quasi durant tot l’any, quan estan millor és des de després de l’estiu fins la primavera. El dia que en compres, renta-les bé, talla-les en trossos i escalda-les uns minuts en aigua bullint. Després guarda-les al congelador en bosses individuals de 100 g i les tindràs preparades per quan les necessites, a més d’estalviar una mica de temps en les elaboracions.

Temps total: 40 minuts


Bon profit!!





Si tens dubtes amb alguna paraula et recomane que visites: http://cuinadiari.blogspot.com/p/diferencies-regionals.html

3 comentaris :

  1. Que bé que t'hagis animat a participar! Molts dies ve de gust un plat únic, una bona opció!
    Petons i moltíssimes gràcies per participar.

    ResponElimina
  2. Hola! moltíssimes gràcies per participar a Memòries d'una cuinera. El proper dia 1 farem el resum de les receptes participants! Un petonet

    ResponElimina
  3. La veritat és que si t'agrada el tema proposat al repte, vols participar per mostrar qué és el que t'agrada o et surt bé, i si el tema és sobre alguna cosa que no fas sovint, t'anima a superar-te.
    Felicitats pels blogs que teniu i per fer que als que ens agrada la cuina tinguem motivacions addicionals!!
    Marta
    (Per cert, animeu-vos a provar la sopa que està molt bona, je, je!)

    ResponElimina

(Si no tens perfil de Google comenta com a Nom/url i no posis res al camp de url. Els comentaris anònims són considerats spam. Si us plau, no deixes el comentari sense signar, ja que no et puc posar una cara, et posaré un nom :-). )