GALERIA DE FOTOS

dimarts, 1 de novembre del 2011

PANELLETS

Avui ja estem a dia 1 de novembre i arribe tard presentant-vos aquesta recepta. Però em venia molt de gust “estrenar” el  bloc en una festa que m’agrada molt.

La recepta és la de la meua sogra i realment són dels millors que he probat! 


Ingredients:
  • 1 kg d'ametla pelada crua sencera o molta
  • 400-500 g de creïlla (patata) pelada (3 patates mitjanes)
  • 750 g de sucre
  • ratlladura d’una llimona
  • 2 rovells d'ou batuts per a la massa
  • 500 g de pinyons
-Per a pintar-los:
  • 2 clares d'ou batudes amb una mica de sucre

Estris: TMX o picadora (per si has de triturar l'ametlla), cassó amb aigua, bol, forquilla, tassa, safata forn i làmina de silicona/ paper de forn

Elaboració:

1.- Posa aigua en un cassó. Pela la patata i talla-la a trossets. Bull-la fins que estiga ben tova.

2.- Mentrestant ves triturant l’ametlla: posa-la al vas i tritura uns segons a velocitat 5-8 fins que quede ben ratllada. Si veus que encara queden trossets més grans, dona-li uns cops de turbo. Trau del vas i reserva. (També la pots comprar molta).

3.- Cola la creïlla i posa-la en un bol. Agrega, en calent, el sucre i la ratlladura de llimona. Aixafa i remena bé amb una forquilla fins que no quede ni un trosset de creïlla. Es formarà una pasta molt líquida.

4.- Afegeix l’ametlla ratllada i torna a barrejar. Pots acabar de pastar amb les mans, ja que ara sí que és molt més densa la pasta i amb la forquilla serà difícil fer-ho.

5.- Tapa el bol i deixa reposar la massa unes 24 hores a la nevera.




6.- L'endemà, bat els rovells i afegeix-los de mica en mica a la massa. No ha de quedar líquida ni enganxosa perquè sinó serà difícil manipular-la i donar-li forma als panellets. Per tant, si veus que tens prou amb un i mig, no n’afegisques més.




7.- Fes boletes de la mateix mida. Si vols, pots formar un cilindre i anar tallant llesquetes del mateix gruix i després donar-los forma de bola.

8.- Encén el forn a 170ºC, funció ventilador.

9.- Arrebossa les boletes amb pinyons. Si no s'enganxen bé pots optar per mullar-te les mans amb una mica de clara d'ou batuda, però no te les mulles gaire perquè sinó relliscaran. L'altra opció és anar enganxant-los amb cura.

10.- Així que estiguen arrebossats amb els pinyons, posa els panellets en una safata de forn coberta per una làmina de silicona o un paper de forn.  

11.- Enforna uns 5-8 minutets o fins que es dauren lleugerament.

12.- En una tasseta barreja els ous amb una mica de sucre. Només tragues els panellets del forn pinta’ls amb aquesta barreja anant amb molta cura per tal que no caiguen els pinyons.

13.- Deixa'ls refredar. 

Nota: Planifica't, tingues en compte que la massa es deixa reposar un dia!!
Com no és d’estranyar en mi, he arribat a congelar panellets. Tot té una explicació: quan en faig, m’agrada baixar-li uns quants a la meua família de Dénia, que els encanten. Això sí, no els deixes massa temps perquè els fruits secs es poden ranciejar.

Temps total: Primer dia: 20 minuts; Repòs: 1 dia; Segon dia: entre 1:30 o dues hores (formació de les boles, posar els pinyons i enfornar).



Bon profit!

T’ha agradat la recepta? Tens dubtes o suggeriments? Si la fas, comparteix la teua experiència amb nosaltres.

Assabenta’t de les actualitzacions de Cuinadiari, subscrivint-te a la nostra newsletter o seguint-nos a InstagramFacebookPinterest o Twitter.

Moltes gràcies per seguir-nos!!


Marta

4 comentaris :

Anònim ha dit...

Siempre he querido hacer panellets porque pensaba que eran difíciles... creo que este año lo voy a intentar aunque haré poquitos porque al precio que están los piñones...MariLo

Unknown ha dit...

Se congelan cocidos o sin cocer?

Glòria Busqueta ha dit...

Les atmetlles per triturar, s'han de posar en remull Abans de pelar-les i despres assecar-les??
Grácies

Marta CuinaDiari ha dit...

Hola Glòria. Si les tens senceres i amb pell, hauràs d'escaldar-les, pelar-les i assecar-les. MErci pel comentari, Marta