GALERIA DE FOTOS

dissabte, 1 d’octubre de 2011

TRINXAT DE COL AMB PATATA

Reconec que mai he tingut debilitat per la col però aquesta recepta tan catalana m'agrada molt. Supose que a cada casa es fa d'una manera i hi ha tantes receptes com cuiners.







Ingredients:
  • 750 g de col verda d'hivern (1 col mitjana)
  • 75 g d’oli d’oliva
  • 2 ó 3 dents d'all
  • 250 g de panxeta tallada a dauets menuts
  • 125 g d’aigua (1 got menut)
  • sal o concentrat de carn
  • 500 g de creïlles tallades en trossos no gaire grans i regulars (3 creïlles mitjanes)
  • opcional- un bon grapat de moixernons remullats en 2 dits d’aigua i una cullerada de pols de bolets (moixernons, ceps, etc.)
  • ½ botifarra negra o blanca (80-100 g)



Estris: TMX o cassola

Aquesta manera de fer el trinxat no és ben bé la tradicional, normalment es cou la col i la patata per una banda, i per una altra banda, es fegeix la cansalada amb els alls. Quan ja està quasi, se li agrega la verdura i es fregeix. Ho podeu fer així o d'una forma més "integrada" es a dir, tot en la mateixa olla saltant els ingredients, de manera que quedarà com més estofat i no tant fregit. Si vols que et quede més enrossit, el podries passar per una paella amb oli.


Elaboració amb TMX:

1.- Trau les fulles verdes de la col. Les que no siguen massa dures les pots reservar per embolicar pilotes de putxero. Les pots escaldar fins que estiguen una mica tendres i quan es refreden guardar-les al congelador. Així ja les tindràs preparades per quan vullgues fer un putxero. 


2.- Talla la col per la meitat, trau-li el tronxo i talla cada meitat en 4. Fica la meitat de la col a dintre del vas i programa 6 segons a velocitat 4. Retira i reserva. Fes el mateix amb l’altra meitat i reserva.


3.- Pela les creïlles (patates), talla-les per la meitat longitudinalment i després cada meitat a rodanxes.

4.- Posa l’oli al vas de la TMX i programa 3 minuts, temperatura varoma, velocitat  cullera.

5.- Afegeix els alls i programa 3 segons, velocitat 5. Amb l’espàtula baixa les restes de la tapa i les parets. Fregeix en temperatura varoma un minut i mig.

6.- Agrega la panxeta i programa 10 minuts, temperatura varoma, velocitat cullera. No ho tapes amb el cubilet però vés en compte per si esguita.

7.- Afegeix la coll’aigua, la sal i els moixernons amb la seua aigua (si li’n poses). A l'afegir la col el vas s’omplirà fins a dalt. No et preocupes perquè a mesura que vaja agafant temperatura anirà perdent volum. Programa 5 minuts, temperatura varoma, velocitat cullera gir a l’esquerra.

8.- Agrega les creïlles i programa 20 minuts més a temperatura varoma, velocitat cullera gir a l’esquerra.

9. Quan falten 5 minuts per acabar, afegeix la botifarra pel bocal i baixa la temperatura a 100º.

10. Aboca-ho tot en un bol gran i serveix.


Elaboració sense TMX:

1.- Trau les fulles verdes de la col. Les que no siguen massa dures les pots reservar per embolicar pilotes de putxero. Les pots escaldar fins que estiguen una mica tendres i quan es refreden guardar-les al congelador. Així ja les tindràs preparades per quan vullgues fer un putxero.




2.- Talla la col per la meitat, trau-li el tronxo. Talla en juliana i reserva.




3.- Pela les creïlles (patates), talla-les per la meitat longitudinalment i després, cada meitat a rodanxes.




4.- Posa l’oli a la cassola i fregeix la cansalada i els alls. (La cansalada cou-la prou estona perquè sinó quedarà dura. Vés amb compte amb les esquitxades).



5.- Afegeix la col, l’aigua, la sal, les creïlles i els moixernons amb la seua aigua (si li’n poses). Dóna unes voltes i deixa que es faça tot fins que estiguen les creïlles cuites. 



6. Quan falten 5 minuts per acabar, afegeix la botifarra tallada a rodanxes.



Nota: Tant si ho fas en TMX o en cassola, si vols que et quede més enrossit, el pots passar per una paella amb oli.

Temps total: 40-50 minuts




Bon profit!!

Si t’ha agradat la recepta, tens dubtes o suggeriments, deixa el teu comentari. Moltes gràcies!!

Marta


Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada

(Si no tens perfil de Google comenta com a Nom/url i no posis res al camp de url. Els comentaris anònims són considerats spam. Si us plau, no deixes el comentari sense signar, ja que no et puc posar una cara, et posaré un nom :-). )