Aquesta és una crema molt fina, de l’estil de la
vichyssoise i queda molt bé servida com un entrant en gotets de xarrup a un menú de festa.
Ingredients:
- 200 g d'ametles crues (senceres, si ho fas amb TMX o en pols, si no ho fas amb TMX)
- 200 g de porros (només la part blanca)
- 1 dent d’all
- 70 g de mantega
- 30 g oli d’oliva verge extra
- 1 litre de brou de pollastre o 1 litre d’aigua + 2 caldets de pollastres knorr (dels que semblen gelatina)
- sal, pebre i nou moscada al teu gust
- 300 g de nata líquida (o 200 g nata + 100 g llet per alleugerir-la)
- 100 g d'aigua de reserva, per si al final encara la trobes massa espessa)
- suc de ½ llima (llimona)
*Si no sou massa gent i ho serveixes en gots de xarrup, pots fer-ho amb la meitat dels ingredients.
Estris: TMX/ cassola, batedora.
Elaboració amb TMX:
1.- Aboca les ametles en el vas i tritura 10 segons, velocitat 6. Retira i reserva.
2.- Posa en el vas els porros tallats a rodanxes i l’all. Programa 5 segons, velocitat 5. Amb l’espàtula baixa les restes de les parets.
3.- Afegeix la mantega i l’oli i programa 10 minuts, temperatura varoma, velocitat 1.
4.- Afegeix les ametles reservades i programa 5 minuts, 100º, velocitat 1.
5.- Agrega el caldo de pollastre i tritura 1 minut, velocitat 7.
6.- Incorpora el pebre i la nou moscada. Programa 20 minuts, 90º, velocitat 3.
7.- Agrega la nata i el suc de llima. Programa 7 minuts, 90º, velocitat 3. Si t’agrada més líquida afegeix més aigua.
8.- Serveix tèbia en vasets de xopet i decorat amb una mica d’ametlla laminada/ picada torrada.
Elaboració tradicional:
1.- Si no ho fas amb TMX pica la ametlla amb una picadora encara que és millor que compres directament l'ametlla mòlta.
2.- Posa la mantega i l’oli en una olla, agrega els porros i l’all tallats en trossos molt menuts. Cou lentament durant uns 15-18 minuts. Si vols, pots tapar la cassola.
3.- Afegeix les ametles i cuina uns 2-3 minuts a foc fluix i remenant perquè no s’enganxe.
4.- Agrega el brou de pollastre. Remena amb unes barnilles i afegeix el pebre i la nou moscada. Deixa que faja xup xup durant 20 minuts a foc molt suau. Remena de tant en tant.
5.- Retira del foc. Sense treure de l’olla i amb cura de que no t’esguite perquè estarà molt calent, tritura amb la batedora.
6.- Torna a posar al foc. Incorpora la nata i el suc de llima. Deixa a foc moderat uns 5 minuts més. Si t’agrada la crema més fina, passa-la per un colador.
7.- Serveix tèbia en vasets de xopet i decora amb una mica d’ametlla en granet/laminada torrada.
Nota: com la vichyssoise, aquesta crema està bona tant freda com tèbia.
Temps total: 30-40 minuts
Bon profit!!
T’ha agradat la recepta? Tens dubtes o suggeriments?… deixa el teu comentari. Moltes gràcies!!
Si vols assabentar-te de les actualitzacions de Cuinadiari subscriu-te a la nostra newsletter o segueix-nos a Facebook, Pinterest o a Twitter.
Marta