La tardor és època de codonys i per tant, un bon moment per preparar aquesta
recepta.
És una elaboració que amb la TMX no és gens laboriosa. Pot ser, el que més costa és tallar i treure-li el cor als codonys perquè tenen la carn molt dura.
Es conserva
durant molt de temps si el guardes ben tancat a la nevera i el pots menjar sol, amb fruits secs, amb formatge (i fer les estrelletes de Nadal…) o com a part
d’altres receptes com el Filet de porc farcit amb bacó, formatge i codonyat que tenim
al bloc.
Ingredients:
- 1 llima (llimona) sense pell ni part blanca ni pinyols
- 1 kg de codonys amb pell, tallats en quarts i sense els pinyols (la pell és on es troba part de la pectina que és el que fa que espessisca)
- 700-800 g de sucre
Estris: un raspallet per netejar bé la pell dels codonys, un bon ganivet per tallar els codonys, TMX, carmanyoles per conservar el codonyat
Elaboració:
1.- Neteja bé els codonys i trau-los el borrisol amb un raspell. Sense pelar-los talla’ls a trossos i trau les llavors.
2.- Perquè es triture tot millor, primer posarem la llima, la
meitat dels codonys i la meitat del sucre. Tanca el vas i tritura a velocitat
progressiva 5-7. Torna a obrir i agrega els altres 500 g de codony i els
restants 400 g de sucre. Torna a triturar a velocitat 5-7 uns 30 segons. Si veus
que a la màquina li costa moure tota la barreja, ajuda-la amb l’espàtula. Para
la màquina i baixa les restes que han quedat a les parets.
No passa res si la carn del codony s'oxida una mica. A nosaltres ens va passar perquè vam pelar més de 3 kg de codonys.
3.- Programa 40 minuts, temperatura 100ºC, velocitat 5. Posa el cistell damunt de la màquina perquè no esguite. En la nova versió de cookidoo, primer es programa 30 min/100ºC/vel5 i després obres el vas, baixes les restes de les parets, i programes 15 minuts més a la mateixa velocitat i temperatura.
El temps de cocció és orientatiu, dependrà de la quantitat de peptina, de la maduresa dels codonys, etc. i sobretot de com t’agrada a tu d’espès o de cuit.
4.- Reparteix-ho en carmanyoles.
A mesura que vaja refredant-se s’anirà espessint cada vegada més. Quan estiga fred del tot guarda’l a la nevera tapat fins que el vages a utilitzar.
Nota: ben tapat
dura molt de temps a la nevera
Temps total: 50 minuts –
1 hora
Bon profit!
T’ha agradat la recepta? Tens dubtes o suggeriments? Si la fas, comparteix la teua experiència amb nosaltres.
Assabenta’t de les actualitzacions de Cuinadiari, subscrivint-te a la nostra newsletter o seguint-nos a Instagram, Facebook, Pinterest o Twitter.
Moltes gràcies per seguir-nos!!
Marta
2 comentaris :
Ja tens per un quants mesios, es boníssim fet a casa.
Petons.
I tant!! i a més amb codonys de l'hort del meu pare!!
Publica un comentari a l'entrada