GALERIA DE FOTOS

dijous, 25 d’octubre de 2012

CODONYAT (TMX)

La tardor és època de codonys i per tant un bon moment per preparar aquesta recepta.


 
És una elaboració que amb la TMX no és gens laboriosa. A més, es conserva durant molt de temps si el guardes ben tancat a la nevera. El pots menjar sol, amb fruits secs, amb formatge (i fer les estrelletes de Nadal…) o com a part d’altres receptes com el Filet de porc farcit amb bacó, formatge i codonyat que tenim al bloc.
 




Ingredients per a 1 quilo aproximadament:
  • 1 llima (llimona) sense pell ni part blanca ni pinyols
  • 1 kg de codonys amb pell (la pell és on es troba part de la pectina que és el que fa que espessisca), tallats en quarts i sense els pinyols
  • 700-800 g de sucre 

Estris: un raspallet per netejar bé la pell dels codonys, un bon ganivet per tallar els codonys, TMX, carmanyoles per conservar el codonyat

Elaboració:

1.- Neteja bé els codonys i sense pelar-los talla’ls a trossos.

2.- Perquè es triture tot millor, primer posarem la llima, la meitat dels codonys i la meitat del sucre. Tanca el vas i tritura a velocitat progressiva 5-7. Torna a obrir i agrega els altres 500 g de codony i els restants 400 g de sucre. Torna a triturar a velocitat 5-7 uns 30 segons. Si veus que a la màquina li costa moure tota la barreja, ajuda-la amb l’espàtula. Para la màquina i baixa les restes que han quedat a les parets.
 

 
 
No passa res si la carn del codony s'oxida una mica. A nosaltres ens va passar perquè vam pelar més de 3 kg de codonys.

3.- Programa 40 minuts, temperatura 100º, velocitat 5. Posa el cistell damunt de la màquina perquè no esguite. El temps de cocció és orientatiu ja que dependrà de la quantitat de peptina, de la maduresa dels codonys, etc. i sobretot de com t’agrada a tu d’espès o de cuit...
 
 

4.- Reparteix-ho en carmanyoles.
 
 
 

A mesura que vaja refredant-se s’anirà espessint cada vegada més. Quan estiga fred del tot guarda’l a la nevera tapat fins que el vages a utilitzar.



Nota: ben tapat dura molt de temps a la nevera


Temps total: 50 minuts – 1 hora


 
 
 
Bon profit!!


Si t’ha agradat la recepta, tens dubtes o suggeriments, deixa el teu comentari. Moltes gràcies!!

Marta

2 comentaris :

  1. Ja tens per un quants mesios, es boníssim fet a casa.
    Petons.

    ResponElimina
  2. I tant!! i a més amb codonys de l'hort del meu pare!!

    ResponElimina

(Si no tens perfil de Google comenta com a Nom/url i no posis res al camp de url. Els comentaris anònims són considerats spam. Si us plau, no deixes el comentari sense signar, ja que no et puc posar una cara, et posaré un nom :-). )