El Repte d’este mes de la Recepta del 15 dels Blocs Xocolata Desfeta i Els fogons de La Bordeta són les croquetes. La veritat, tot un repte per a mi. He de reconèixer que sempre m’ha fet molta mandra posar-me a fer croquetes amb lo bones que estan les de la mama!!
Avui m’he decidit a esforçar-me i ha valgut la pena. Aquí les teniu: unes croquetes de gírgoles de panical amb pernil ibèric i parmesà.
Ingredients per a unes 20 unitats:
-Per a confitar els bolets:
- oli d’oliva extra verge
- bolets*
- sal
-Per a la massa de les croquetes:
- 60 g d’oli de confitar els bolets
- 60 g de ceba (1/2 ceba mitjana) tallada molt menuda
- 80 g de farina
- 300 ml de llet sencera tèbia
- 1 cullerada de postre de pols de ceps
- 200 g de bolets confitats
- 50 g de pernil ibèric tallat molt menut
- 30-40 g parmesà ratllat
- sal
- farina
- ou batut
- sal
- pa ratllat
Estris: cassó per confitar els bolets, paella i plata per deixar reposar la massa
Elaboració:
1.- Talla els bolets a làmines, fica’ls en un cassó i cobreix amb oli d’oliva. Confita’ls a foc molt fluix durant uns 25 minuts o fins que veges que estan cuits. (Pots posar una mica de sal). Aquest pas el pots fer amb antelació, els bolets confitats ben tapats duren dies a la nevera.
2.- En una paella posa 60 g de l’oli d’haver confitat els bolets. Cuina la ceba en aquest oli molt a poc a poc.
3.- Agrega la farina i fes un roux fins que aquesta haja absorbit l’oli, aproximadament uns 3-5 minuts.
4.- Afegeix la cullerada de pols de cep i la llet tèbia. Remena bé perquè no es formen grumolls i deixa coure fins que la massa es desenganxe de les parets.
5.- Agrega els bolets i dona unes voltes perquè es barrejen bé els ingredients i els sabors.
6.- En l’últim moment fica-hi el pernil tallat molt menudet i el parmesà ratllat. Rectifica el punt de sal i aparta del foc.
7.- Posa la massa de les croquetes en una plata. Estén-la bé, cobreix-la amb paper film i deixa-la que repose a la nevera tota la nit.
8.- A l’endemà fes les croquetes. Dóna-li la forma que vullgues: redones o allargades (mira la nota). Arrebossa-les de la següent manera:
Nota: Jo en este cas les he fetes redones. Per a que isquen ben redonetes ho pot fer de dues maneres: posant la massa dins del palmell de la mà i movent-la fent cercles per fer-li la forma rodona.
Una altra manera que a mi m’agrada més perquè no t’embrutes tant i que és com les he fetes jo, és posant els 3 ingredients de l’arrebossat en 3 tasses diferents. Agafes una mica de pasta amb una cullera i l’aboques a la tassa que té la farina. Agafes de l’ansa i mous la tassa fent moviments circulars per a que es forme la bola. Veuràs com d’un pegot de massa, es forma una bola molt maca. Passes la bola a la tassa on hi ha l’ou i fas el mateix. Finalment es passa a la tassa del pa ratllat i es fa el mateix. Les anem deixant en una plata i ho fiquem a la nevera fins que les anem a fregir.
Si les vulgueres fer allargades, jo t’aconsellaria ficar la massa dins d’una màniga pastissera o una bossa de plàstic i deixar-la reposar. A l’endemà, li faríem un forat en un dels extrems del gruix que vullguem les croquetes i sobre una safata coberta amb farina, faríem tires de massa de croqueta amb la màniga pastissera. Tallaríem les tires en porcions homogènies i les passaríem per ou i el pa ratllat. D’aquesta manera es va més ràpid que no bolejant-les una a una. Ja en farem d’aqueta manera.
9.- Fregeix-les en oli d’oliva o de girasol. L’oli ha d’estar calent però no fumejant.
Temps total:
Preparar i confitar els bolets: 30 minuts
Massa croquetes: 10-15 minuts
Repòs: tota la nit
Bolejat i fregir les croquetes: 20 minuts
Bon profit!!