GALERIA DE FOTOS

dimecres, 19 d’octubre del 2011

CARABASSA TORRADA

Abans era costum portar alguns menjars a coure al forn de pa del barri: es portaven les carabasses, les coques o fins i tot l’arròs al forn. Ara això ja s’ha perdut a la majoria de pobles.

La carabassa al forn, a banda de ser ingredient essencial de moltes postres dolces valencianes com la coca de llanda de carabassa , el pastís de carabassa amb xocolate, o els bunyols, acostuma a ser també per a molts unes postres. Es menja simplement amb una mica de sucre o de mel per damunt.




Ingredients:
  • 1 carabassa

Estris: un ganivet gran, làmina de silicona o paper de forn, safata forn

Elaboració:

1.- Escalfa el forn a 180ºC. 

2.- Talla la carabassa per la meitat.

3.- Posa-la a sobre d’una safata de forn i enforna durant una hora/ hora i mitja. El temps dependrà de la grandària de la carabassa. Per exemple, una carabassa de 3 kg necessitarà una hora i mitja. Si és menuda, amb 40 minuts hi haurà prou.

També queda molt bé si la fas a la barbacoa tancada (cocció indirecta)  i triga més o menys el mateix temps que fent-ho al forn. 




Nota: Si necessites la carabassa torrada per fer alguna recepta, calcula que el pes en cru es reduirà entre un 60-70% (tenint en compte que en cru la pesem amb la pell i les llavors). Una carabassa de 3 kg es quedarà en un quilo.



Si te’n sobra, la pots triturar i la pots guardar en bossetes o carmanyoles al congelador. El dia que la necessites, la descongeles unes hores abans. Això t'estalviarà molt de temps i et permetrà que tot i no siga època de carabasses, pugues utilitzar-la quan vullgues.


Temps total: 1 hora- 1 hora i mitja

Suggeriment: és molt típic entre els valencians menjar-nos la carabassa torrada, tèbia o freda i amb una mica de sucre o de mel...



També tenim  altres receptes al blog que pots fer amb carabassa torrada...




COCA DE CARABASSA I XOCOLATA



PASTÍS DE CARABASSA I BOTIFARRA DE CEBA



PASTÍS DE CARABASSA I XOCOLATA





T’ha agradat la recepta? Tens dubtes o suggeriments?… deixa el teu comentari. I si la fas, comparteix la teua experiència amb nosaltres.


Assabenta’t de les actualitzacions de Cuinadiari, subscrivint-te a la nostra newsletter o segueix-nos a 
InstagramFacebookPinterest o Twitter.

Moltes gràcies per seguir-nos!!

Bon profit!!

Marta

dijous, 13 d’octubre del 2011

ARRÒS MUNTANYÈS


Aquesta és una recepta que li vaig veure fer a l’Arguiñano. Cada vegada que la faig, la vaig modificant una mica. Com passa amb tots els arrossos la recepta la pots acoplar en funció del que tingues a la nevera.




Ingredients per a 3-4 persones:

- Per a l’arròs:
  • 4-5 trossos de conill
  • 400 g costella de porc
  • 1 cuixa + besanca de pollastre talladeta per a arròs
  • 1 pam de botifarra (més gordeta que llonganissa blanca)/ 2 salsitxes
  • 200 g bolets (si no és època, en pots posar de congelats)
  • 2 carxofes (no hi són a la recepta original)
  • 1/2 ceba
  • 1 pebrera verda/ roja
  • 1 tomaca
  • 300 g arròs
  • Aigua, oli i sal
  • Colorant

 -Per a la picada:
  • 50 g de foie micuit
  • 5 ametles torrades
  • 5 avellanes
  • (1/2 copeta de Brandi)-vigila, queda molt fort
  • Timonet (farigola)

Estris: paella gran, morter

Elaboració:

1.- Daura les carns. Deixa la botifarra per a quan les altres carns estiguen una mica enrossides.

2.- Afegeix la ceba i el pebrot i daura. Quan estiga fet afegeix la tomaca picadeta. Agrega els bolets trossejats.

3.- Ofega l’arròs juntament amb tot el sofregit.

4.- Aboca el doble d’aigua (ja calenta). Posa-hi el colorant, i deixa que es coga durant 16-18 minuts, els primers minuts a foc fort, la resta a foc moderat.


5.- Picada: Pica els fruits secs en un morter. En una paella posa a escalfar el foie. Quan comence a fondre’s aboca el Brandi i afegeix la picada.

6.- Quan passen els 18 minuts és possible que veges alguns granets que semblen crus. Apaga el foc i deixa reposar. Tapa amb un paper de diari o de cuina durant uns 5 minutets.

7.- Serveix l’arròs amb la picada.



Notes: Encara que la picada li dona un toc especial, vés amb compte amb el Brandi perquè li dóna un sabor massa fort. Posa-li’n molt poc i no li’n poses gens. Fins i tot perfectament es pot prescindir de la picada, és un arròs que ja per si sol està molt gustòs.

Temps total: 1 horeta

Bon profit!!

dilluns, 10 d’octubre del 2011

BESCUIT DE TARONJA AMB COBERTURA DE XOCOLATA

Quan vaig penjar la recepta del bescuit de taronja amb iogurt ja us vaig comentar que era un clàssic de la TMX. Jo el faig habitualment per als aniversaris quan les xiquetes han de portar un pastís a l’escola. És bastant fàcil i agraït. En aquesta ocasió simplement li he fet una cobertura de xocolata i l’he decorat amb uns lacasitos. En unes altres ocasions he sigut més original i he fet diferent formes, ja us les aniré penjant.


Aquí el vam fer rectangular...



Ingredients: 



-Per al pastís:
  • 250 g de sucre (2 mesures de iogurt)
  • 1 taronja sencera de pell fina, especial per a suc tallada en 8 trossos
  • 3-4 ous
  • 80 g d’oli (1 mesura de iogurt escassa)
  • 1 iogurt natural
  • 250 g de farina (3 mesures de iogurt)
  • 1 sobre de llevat químic
  • un polsim de sal

-Per a la cobertura:
  • 30 g d’oli de girasol
  • 250 g de xocolata Nestlé postres

Estris: TMX per a barrejar o túrmix, 1 motlle rodó de 24-26 cm o un motlle rectangular gran


Elaboració tradicional:

1.- Escalfa el forn a 180º.

2.- Trosseja la taronja en la picadora i reserva. 

3.- Separa els rovells de les clares. Puja les clares i reserva.

4.- Barreja els rovells i el sucre fins blanquejar-los, fins que arriben a agafar un color groc claret. Agrega el iogurt, la taronja l'oli i barreja.

5.- Passa la farina i el llevat per un sedàs o un colador fi i afegeix als rovells. Desprès agrega les clares. Primer posar una tercera part i remena bé, desprès afegeix la resta i barreja amb una espàtula formant "8" amb delicadesa per tal que no es baixen les clares.

6.- Greixa un motlle amb mantega i enfarina’l lleugerament. (si és de silicona, folra només la base). Aboca la barreja i si vols, tira-li una mica de sucre per sobre.

7.- Introdueix-lo en el forn, durant 30 minuts aproximadament. Punxa’l amb un pal de broqueta per a comprovar si està ben cuit.

8.- Quan s’haja refredat desemmotlla.

9.-Prepara la cobertura: Desfes la xocolata a baixa temperatura al microones. Afegeix lòli i barreja bé fins que obtingues una barreja homogènia. Posa el bescuit a sobre d’una reixeta i cobreix-lo amb la cobertura de xocolata ajudant-te d’una espàtula. Adorna’l al gust.



Elaboració amb TMX*:

1.- Escalfa el forn a 180º.

2.- Posa en el vas el sucre, la taronja trossejada, els ous i programa 3 minuts a 37º C, velocitat 4. D’aquesta forma el bescuit eixirà molt més esponjós.



3.- Afegeix l’oli i el iogurt i barreja tot uns segons a velocitat 4.


4.- Incorpora la farina, el llevat i la sal i barreja tot de nou 6 segons a velocitat 2. Acaba de barrejar amb ajuda de l’espàtula.



5.- Folra un motlle amb paper de forn. (Si és de silicona, folra només la base). Aboca la barreja i si vols, tira-li una mica de sucre per sobre.



6.- Introdueix-lo en el forn durant 30 minuts aproximadament a 180º. Punxa’l amb un pal de broqueta per a comprovar si està ben cuit.

7.- Quan s’haja refredat desemmotlla.



8.-Prepara la cobertura: Aboca l’oli en el vas i programa 4 minuts a 80 º C, velocitat 1. Ves agregant la xocolata en trossos i després programa 30 segons a velocitat 5-7-9, fins a obtenir una crema homogènia. Posa el bescuit a sobre d’una reixeta i cobreix-lo amb la cobertura de xocolata ajudant-te d’una espàtula. Adorna’l al gust.


Nota: És un bescuit ideal per a fer pastissos d’aniversari. El pots fer rodó  o rectangular i cobrir-lo amb xocolata, glasa blanca, etc., fer-lo en forma de tren, etc.
Qualsevol bescuit es pot congelar. El pots congelar sencer o bé a porcions embolicades amb paper film.
Si decideixes adornar-lo amb lacasitos com el de la foto, no el fiques a la nevera ja que aquestos se’t quedaran blanquinosos.

Temps total: 45 minuts + decoració 30 minuts



Bon profit!!

Si t’ha agradat la recepta, tens dubtes o suggeriments, deixa el teu comentari. Moltes gràcies!!

Marta

VICHYSSOISE

La vichyssoise és tot un clàssic en el món de les cremes. Hi ha tantes receptes de vichyssoise com cuiners. Les diferents receptes que trobareu varien la quantitat dels ingredients però sobre tot no hi pot faltar el seu protagonista: el porro, seguit de les creïlles i la crema de llet.

Una delícia si us agraden les cremes!!



Ingredients:
  • 70 g de mantega
  • 1 rajolí d’oli
  • 500 g de porros (4 porros grans), només la part blanca, tallats en rodanxes
  • 600-800 ml d'aigua/ caldo d’au
  • 400 g de creïlles trossejades (2 creïlles grans) (patates)
  • Un polsim de nou moscada
  • Sal i pebre negre
  • 200 g de crema de llet* (1 potet)
Estris: TMX o olla de pressió i batedora

Elaboració amb olla:

1.- Posa l'oli i la mantega a l’olla i sofregeix els porros tallats a rodanxes fins que queden enrossits.




2.- Afegeix les creïlles trossejades, una mica de pebre, de nou moscada i el caldo o l’aigua +sal. Dóna unes voltes. Tanca l’olla de pressió i deixa que es coga tot uns 10 minuts.



3.- Obre l’olla, espera a que baixe una mica la temperatura i tritura amb la batedora.




4.- Incorpora la crema de llet, comprova el punt de sal i deixa que faça xup xup uns minutets més remenant de tant en tant.




5.- Serveix calenta, freda o tèbia, com més t’agrade.


Elaboració amb TMX:

1.- Posa l'oli i la mantega al vas de la TMX. Programa 1 minut i mig, temperatura varoma, velocitat 1.

2.- Afegeix els porros tallats a rodanxes i programa 4 segons, velocitat 5 per triturar-los un poc. Programa 10 minuts, temperatura varoma, velocitat 1.

3.- Agrega 300 ml del caldo/aigua i programa 1 minut, velocitat 5-10 perquè el porro quede ben triturat.

4.- Afegeix les creïlles trossejades, una mica de pebre, de nou moscada i el caldo/aigua+sal restant. Programa 20 minuts, 100 º, velocitat 1.

5.- Espera a que baixe una mica la temperatura i tritura 1 minut a velocitat 7-10.

6.- Incorpora la crema de llet, comprova el punt de sal i programa uns 5 minuts més, 90º, velocitat 3. Rectifica de sal.

7.- Serveix calenta, freda o tèbia, com més t’agrade.

Notes: Aquesta recepta es pot fer més lleugera substituint el caldo per aigua i la crema de llet per llet ideal (llet evaporada) o fins i tot per llet normal o descremada.

Temps total: 45-50 minuts

Bon profit!!


Si t’ha agradat la recepta, tens dubtes o suggeriments, deixa el teu comentari. Moltes gràcies!!
Marta

MINESTRONE


La sopa Minestrone és una sopa típica d’Itàlia que es fa amb verdures, arròs o pasta i llegums. És molt fàcil de fer i en mitja hora pots estar sopant un plat sa i ben complet.



Ingredients:
  • 1/2 Kg de verdures variades: bajoca, espinacs, carlota, api, col, bledes, etc. (Pots comprar bosses de verdura ja preparada de les de fer sopa juliana o campesina)
  • 50 g d'oli
  • 1 ceba mitjana tallada en juliana
  • 1 dent d'all trinxat
  • 150 g de bacon a trossets
  • 2 cullerades de tomaca concentrada/fregida (no passa res si no en tens)
  • 800-1000 g d'aigua (si no ho fas amb olla de pressió posa'n 1 litre)
  • 1 pastilla de brou, 1 cullerada de concentrat de carn o sal
  • 100 g d'arròs (1 cubilet) (també es pot fer amb fideus o galets menuts)
  • 2 ó 3 cullerades de fesols (mongeta blanca) /cigrons
  • formatge parmesà ratllat


Estris: TMX o olla (de pressió)

Elaboració tradicional:

1.- Posa un fons d'oli en una cassola i fes un sofregit amb l'all i la ceba. Quan estiguen daurats, afegeix el bacon.

2.- Mentrestant, talla la resta de les verdures en trossos petits o en juliana. (si la compres ja preparada t'estalviaràs este pas).

3.- A continuació, agrega les verdures i el concentrat de tomaca i salta-les una mica. Afegeix l’aigua, la pastilla de brou o la sal i deixa que bulla uns 10-15 minuts.



4.- Tasta el punt de sal i tira-hi l'arròs/ pasta i les llegums i cou-ho tot segons les instruccions del fabricant. Si ho fas en olla de pressió estalviaràs molt de temps ja que l'arròs es cou en 5 minutets.

5.- Quan estiga fet, aboca-ho tot en una sopera i serveix ben calent amb formatge parmesà ratllat per sobre.

Elaboració amb TMX:

1.- Si vols ratllar el formatge amb la TMX, aboca’l en el vas i programa 15 segons a velocitats 5-7-9 progressiu. Possa’l en un bol i reserva’l.

2.- Si no tens les verdures trossejades, fes-ho ara: (si utilitzes porros, talla'ls en rodanxes i les verdures de fulla posa-les damunt de les altres verdures). Posa en el vas la meitat de les verdures. Trosseja-les durant 8 segons a velocitat 3 1/2. Buida el vas i trosseja la resta de les verdures. Trau-les i reserva. (El temps depén una mica de com t’agraden de trossejades). A mi personalment m’agrada fer servir les bosses que ja venen preparades.

3.- Aboca en el vas l'oli, la ceba, l'all i el bacon. Programa 5 minuts, temperatura 100º, velocitat. Afegeix les verdures, la tomaca concentrada, l'aigua i la pastilla de brou o la sal, i programa 8 minuts, temperatura 100º, velocitat 2.


4.-A continuació, agrega l'arròs/ pasta i les llegums i programa de nou 13 minuts, temperatura 100º, velocitat 1. Tapa la TMX amb el cubilet.

5.- Quan acabe el temps, aboca-ho tot a una sopera i serveix ben calent amb formatge parmesà ratllat per sobre.

Nota: El parmesà realment és un ingredient essencial en aquesta sopa. 

Temps total: 30-40 min

Bon profit!!

diumenge, 9 d’octubre del 2011

CALDO FÀCIL “DE DIARI”

Este caldo és molt bàsic si el comparem amb el putxero valencià o l’escudella catalana perquè els ingredients que porta són mínims. Tot i això, és un caldo molt gustós.
Jo l’acostume a fer cada setmana a l’hivern. Una sopeta no va malament a la nit i el pots tenir preparat i només afegir la pasta, uns cigronets i llest!!
Si et sobra, el pots congelar per fer arròs amb fesols, arròs al forn o una altra sopeta un altre dia.




Ingredients:

  • 2 carcasses de pollastre, si només tenim pensat fer servir el caldo, ó 3-4 cuixes de pollastre (cuixa+besanca), si volem menjar-nos desprès la carn, fer croquetes o puré...
  • Opcional- un os de pernil, un os de be
  • 1 safata de verdures per a caldo de les que ja venen preparades o 4 carlotes, 1 branqueta d’api, 1 nap, 1 xirivia, 1 porro, 1 napicol...
  • 2 cebes
  • 3 creïlles mitjanes
  • Aigua- aprox. 2 litres (que cubrisca la carn + 2 dits)
  • Sal


Estris: olla gran

Elaboració:

1.- Repassa una mica el pollastre amb aigua i posa’l en una olla gran amb aigua. Als 15-20 minuts començarà a bullir. Ves traient l’escuma que es forma a la superfície i deixa bullir uns 10 minuts més.

2.- Mentrestant ves pelant la verdura.

3.- Agrega a l’olla la sal i tota la verdura excepte les creïlles i deixa-ho bullir uns 35 minuts. En acabant, afegeix les creïlles i deixa uns 20 minuts més.

Ja tens fet un caldet ben senzill!!

Nota: La sal a mi m’agrada afegir-la quan la carn ja porta estoneta, així deixes que s’alliberen els sabors. En els guisats la fique al principi perquè ens interessa que la carn conserve tot el seu gust.
Si vols, pots afegir un pot de cigrons al caldo i així podràs fer una sopa més completa.

Temps total: 1hora 30 minuts

Bon profit!!

COSTELLES DE PORC AMB MEL I CREÏLLES AL MICROONES


Un recepta per a xuplar-se els dits!!



Ingredients per a 4 persones:

-Per a les costelles:
  • 1,5 kg de costelles de porc
  • Sal, pebre i oli
  • 2 cullerades de mel
  • 2 cullerades de soja
  • 2 cullerades de vinagre de Mòdena
  • 1 gotet d’aigua (Si vas a utilitzar una safata de vidre o de fang intenta que l’aigua estiga calenta perquè no hi haja contrast de temperatura i no es trenque)

  • 2-3 creïlles grans
  • 1 ceba
  • Sal, herbes i oli


Estris: bol gran, bol menut, safata de forn, safata microones per a les creïlles

Elaboració costelles:

1.- Talla les costelles a tires i fica-les a un bol.

2.- Salpebra-les i posa’ls-hi un raig d’oli. Remena bé.

3.- En un bol més menut barreja la mel, la soja i el vinagre i tira-li-ho per sobre de les costelles. Torna a remenar perquè s'impregne bé i deixa que s'adobe mentre s'escalfa el forn.

4.- Encén el forn a 200º.

5.- Col·loca les costelles en una font que es puga posar al forn i fica-les a 200º durant 30 minuts.


(-Mentrestant prepara les creïlles (veure explicació més avall))

6.- Quan hàgen passat els primers 15 minuts, agrega un gotet d’aigua tèbia i dóna-li la volta a les costelles. Programa 15 minuts mésSi decideixes duplicar les quantitats, segurament necessitaràs més temps de cocció, uns 20-25 minuts per costat. (Han de quedar daurades per les dues bandes).


7.- Quan estiguen daureades trau-les del forn. Si veus que el suquet que han deixat anar és molt líquid, passa-ho a una paella i redueix-lo durant 5-10 minuts. I si cal, treu l'oli que es queda per sobre de la salsa (això et passarà sobre tot si has fet el doble de quantitat).


8.- Serveix-les amb aquesta salseta i amb les creïlles de guarnició.



Per veure el pas a pas de creïlles al microones, segueix este link


Temps total: 1 hora tot plegat (costelles + creïlles)

Bon profit!!

dijous, 6 d’octubre del 2011

CEBA CONFITADA



Una recepta molt polivalent que pots usar com a guarnició de carns, , per a farcir coques, en pintxos, etc. i com no és d’estranyar en mi, jo també la congele.





Ingredients:

  • 700 g de ceba
  • 70 g mantega
  • 30 g d’oli d’oliva verge
  • sal
  • 30 g de caramel líquid (sucre cremat)



Estris: TMX

Elaboració:

1.- Posa al vas la meitat de la ceba (350gr) i trosseja 6 segons velocitat 3-1/2. Reserva. Fes el mateix amb la resta de la ceba.

2.- Posa la papallona i afegeix la ceba, la mantega i l’oli. Programa 30 minuts, temperatura varoma, velocitat 1.

3.- Agrega el caramel i la sal i programa 3 minuts, 100º, velocitat 1.

Nota: utilitza-la per a acompanyar carn, per a farcir quiches, coques o pastissets o per fer pintxos o llesquetes.

Temps total: 40 minuts


Bon profit!!