Al bloc, a més de la Coca de Llanda típica en tenim unes quantes de versions de coques dolces: amb taronja, amb iogurt, amb taronja i iogurt, amb xocolata i melmelada…
En aquesta coca d’avui ajuntem dues elaboracions molt típiques valencianes: la coca de llanda i la carabassa torrada. El resultat és una coca de llanda de consistència més compacta i humida que la tradicional però suau i gens pesada.
En aquesta coca, la part líquida no és ni llet, ni iogurt sinó la mateixa carabassa. Per això és ideal per a gent que té alguna intolerància als làctics.
Ingredients de la Coca de Llanda de Carabassa:
- 4 ous
- 400 g de sucre
- 450 g de carabassa torrada
- 170 g d’oli d’oliva suau
- 500 g de farina
- 2 paperets dobles de gasosa (2 de cada color, és a dir, 4 sobres)
- unes nous
- 1 mica de sucre i de canyella per a empolvorar
Estris: TMX/ batedora de vas/ màquina de muntar clares, paper de forn, llanda de forn rectangular de 25 cm x 37 cm aproximadament
El nom de Coca de llanda li ve del recipient on es cou, una safata rectangular de llanda (o llauna com diuen els catalans), amb les vores baixes. Jo no utilitze exactament aquesta llanda sinó unes una mica més robustes. El que és important és utilitzar un motlle rectangular d’aquestes mides (25x37) per tal que la coca es coga homogèniament i no faja “panxa”. Aquesta és la llanda típica:
Elaboració:
Si no tens la carabassa torrada, torra-la i deixa-la refredar. Jo normalment quan torre carabassa, la triture, la pese i la congele en bossetes de plàstic. Això et permet disposar de carabassa en qualsevol època de l’any. Quan la necessite, la deixe descongelar el dia d’abans a dins de la nevera i així estalvie bastant temps. Un cop descongelada l’escòrrec.
Elaboració amb TMX i tradicional:
1.- Encén el forn a 180ºC funció ventilador + a dalt i baix, i prepara la llanda cobrint-la amb un paper de forn.
2.- Si vas a fer la recepta amb TMX, aboca els ous sencers (rovells + clares) amb el sucre i bat durant 4 minuts a temperatura 37º velocitat 4. (Si tens una batedora de vas de les de fer batuts estil americana, també pots posar els ous i el sucre i batre-ho tot a mitja-alta potència uns 3-4 minuts).
Si ho fas amb barnilles elèctriques, munta les clares a punt de neu i reserva. Per una altra banda bat bé els rovells amb el sucre fins que la barreja es torne blanquinosa i augmente una mica el volum. Junta-ho tot i agrega la resta dels ingredients en l’ordre que indiquem més avall.
3.- Afegeix la carabassa torrada, prèviament triturada o aixafada amb una forquilla i escorreguda, i l’oli. Barreja uns segons a velocitat 4.
4.- Finalment, agrega les gasoses i la farina, però no l’aboques de cop. Fica primer la meitat de la farina i barreja uns segons a velocitat 6. Després agrega l’altra meitat i barreja 15 segons a velocitat 6. És una massa bastant densa, i com el vas estarà molt ple t’anirà bé ajudar-te de l’espàtula. Obre el vas i baixa amb l’espàtula el que hi ha a les parets. Remena fins que quede tot ben integrat.
5.- Aboca la barreja en el motlle i amb una espàtula reparteix-la homogèniament fins que arribe a totes les vores i racons. Fica les nous i empolvora amb una mica de canyella i sucre.
6.- Fica al forn uns 20-25 minuts a 180ºC o fins que en punxar-la amb un pal de broqueta aquest isca net. (Com el motlle és gran, no necessitarà més, si no s’assecarà). Passat aquest temps trau del forn i deixa que es refrede.
Temps total: amb la carabassa torrada, 40-45 minuts
Si t’ha agradat i la vols provar de fer amb xocolata, prova de fer aquesta coca de carabassa i xocolata.
Bon profit!!
T’ha agradat la recepta? Tens dubtes o suggeriments?… deixa el teu comentari. Moltes gràcies!!
Marta
4 comentaris :
Una de mis preferidas, queda muy jugosa.
Bss
Bon dia Marta!!! he vist aquest mati la teva recepta i no me'n he pogut estar al veure la carbassa torrada que has fet servir per fer la coca. Jo sempre la he fet servir ratllada i en cru, pero ara ja m'has encuriosit i la propera l'haig de fer com tu dius. L'altre punt que m'ha cridat l'atenció és coure amb el forn en funció ventilador... jo sempre faig servir el de dalt i baix... El que et dic, ho provaré. Gràcies pels consells.
Que tinguis un bon dia i rep una forta abraçada!
Mercè, la veritat és que jo sempre faig la carabassa al forn, a casa ens agrada molt com a postres simplement amb una mica de sucre per sobre, i és quan sobra quan fem tota la resta de postres: coques, pastissos....
El tema del forn: fes-ho com a tu t'agrade més. Sempre diuen de coure les coques amb calor a dalt i baix. Jo sempre ho faig amb calor a dalt i baix + el ventilador, és el que estic acostumada ja que en el meu primer forn, esta era l´unica funció que anava bé jeje!! d'aquest manera has de tenir en compte que és una mica més fort però cou bastant homogèniament per totes bandes. Ja em contaràs. Merci pel comentari! Una abraçada, Marta
uau!! Quina bona pinta, Marta! I quina feinada! Gràcies per compartir-la! petons
Publica un comentari a l'entrada