Una bona opció per fer un àpat complet.
Ingredients:
-Per a la salsa de tomaca i bacallà:
- 100 g de ceba
- 2 dents d’all
- 50 g d’oli d’oliva
- 800 g (1 pot gran) de tomàquet natural
triturat
- 2 cullerades de sucre
- 1 culleradeta de sal
- 1 polsim de pebre negre
- 8 trossos de bacallà salat, prèviament
remullat i dessalat (també queda bé amb lluç o mero)
-Per a les creïlles (patates):
- 100 g d’oli d’oliva
- 100 g d’aigua
- 600 g de creïlles tallades com per a
truita
- 100 g de pebrot verd tallat a tires fines
- sal
-Per a la lactonesa:
- 300 g d’oli de girasol
- 150 g de llet
- 1 dent d’all
- 1/2 culleradeta de sal
- 10 g de suc de llima
Estris: TMX i forn
Elaboració amb TMX:
-Salsa de tomaca:
1.- Introdueix la ceba i l’all en el vas i
trosseja 4 segons, velocitat 4.
2.- Afegeix l’oli i programa 5 minuts,
temperatura varoma, velocitat 1.
3.- Posa-hi la tomaca triturada, el sucre,
la sal i el pebre i programa 25 minuts, temperatura varoma, velocitat 1.
Col·loca el cistell damunt de la tapa perquè s’evapore la tomaca i no esguite.
-El peix:
4.- Posa una mica d’oli al varoma.
Col·loca el bacallà amb la pell cap amunt. Assegura’t que alguns dels forats no
queden coberts per tal que puga
passar el vapor.
5.- Quan passen els 25 minuts de la
tomaca, trau el cistell, posa el varoma a sobre de la tapa i programa 6 minuts,
temperatura varoma, velocitat 1.
6.- Retira el recipient varoma i aboca la
salsa en una safata apta per a forn prèviament engreixada amb oli.
7.- Llava el vas.
-Creïlles:
8.- Col·loca la papallona. Posa l’oli i
l’aigua en el vas. Programa 4 minuts, temperatura varoma, velocitat cullera.
9.- Afegeix les creïlles i els pebrots.
Assaona al gust. Programa 13 minuts, temperatura varoma, gir a l’esquerra.
10.- Retira la papallona i escorre les
creïlles i els pebrots dins del cistell. Reserva.
11.- Escalfa el forn a 250º.
-Lactonesa:
12.- Pesa l’oli en un pitxeret. Posa al
vas la llet, l’all i la sal i programa 1 minut, temperatura 37º, velocitat 5.
13.- Després programa 3 minuts, 37º,
velocitat 5. Posa el cubilet i omple’l d’aigua perquè pese i no es moga.
Comença a abocar l’oli amb el cubilet posat, de manera que vaja baixant al vas
lentament per les vores del cubilet.
14.-Afegeix el suc de llimona (opcional) i
barreja 5 segons a velocitat 5.
-Muntatge:
15.- Agafa una safata tipus Pyrex o de
fang. Col·loca una capa de salsa de tomaca, després una capa de creïlles i
pebrots i per sobre els trossos de bacallà. Posa una cullerada de lactonesa a
sobre cada tros.
16.- Fica al forn durant 5 minuts a 250º.
Gratina i serveix calent.
Alternatives a l’elaboració proposada i que et faran guanyar temps:
A.- Es pot tenir preparada la salsa de
tomaca i guanyes 1/2 hora. Comença en el pas número 8 i quan falten 6-7 minuts
per acabar de coure les creïlles poses el peix a la varoma i fas del punt 4 al
6.
B.- Si has de fer la tomaca, pots coure
les creïlles al microones i així no t’has d’esperar a que acabe la màquina.
C.- En tots els casos pots estalviar-te de
fer la lactonesa i posar maionesa de la que venen ja feta (a mi personalment
m’agrada més ja que és més suau).
Elaboració tradicional:
-Salsa de tomaca:
1.- Fes un sofregit amb la ceba i l’all en
una paella.
2.- Als 3-5 minuts afegeix la tomaca, el
sucre, la sal i el pebre. Posa una tapa amb forats perquè no t’esguite tota la
cuina. Cou durant uns 20-30 minuts.
-Creïlles:
3.- Talla les creïlles i la pebrera a
rodanxes. Col·loca en un recipient que puga anar al microones i tapa. Programa
uns 25 minuts i vés obrint de tant en tant per comprovar si ja estan fetes.
Reserva.
-El peix:
4.- Posa el peix en un recipient que puga
anar al microones. Tapa. Cou-lo un parell o tres de minuts o fins que estiga
blanc per fora però encara cru pel mig. (pots aprofitar per coure’l durant els
últims minuts de les creïlles.
5.- Escalfa el forn a 250º.
-Lactonesa:
6.- Pesa l’oli en un pitxeret. Posa en el
vas del túrmix la llet, l’all i la sal. Tritura i poc a poc ves afegint l’oli
fins que quede amb una consistència d’allioli. Si et sobrés oli, descar-ta’l.
7.-Afegeix el suc de llimona (opcional) i turbina
uns segons més.
-Muntatge:
8.- Agafa una safata tipus Pyrex o de
fang. Col·loca una capa de salsa de tomaca, després una capa de creïlles i
pebrots i per sobre els trossos de bacallà. Posa una cullerada de lactonesa a sobre de cada tros.
9.- Fica al forn durant 5-10 minuts a
250º. Comprova que el bacallà estiga fet per dins. Gratina i serveix calent.
Alternatives a l’elaboració proposada i que et faran guanyar temps:
A.- Es pot tenir preparada la salsa de
tomaca i guanyes 1/2 hora. També pots comprar la salsa feta. Això sí, no
compres una tomaca fregida qualsevol, compra dels que diuen “sofregit casolà”
dels que no estan tan triturats.
B.- També pots estalviar-te de fer la
lactonesa i posar maionesa de la que venen ja feta (a mi personalment m’agrada
més ja que és més suau).
Nota: Es pot substituir el bacallà per mero
o per lluç i també està bo.
Si vols fer aquesta recepta amb un caire
més festiu, consulta el Timbal de bacallà amb salsa de tomaca i creïlles.
Temps total: 1 hora (o menys si fas cas de les
formes d’elaboració alternatives).
Bon profit!!