GALERIA DE FOTOS

dimecres, 7 de setembre de 2011

BACALLÀ AMB SALSA DE TOMACA I CREÏLLES


Una bona opció per fer un àpat complet.




Ingredients:

-Per a la salsa de tomaca i bacallà: 
  • 100 g de ceba
  • 2 dents d’all
  • 50 g d’oli d’oliva
  • 800 g (1 pot gran) de tomàquet natural triturat
  • 2 cullerades de sucre
  • 1 culleradeta de sal
  • 1 polsim de pebre negre
  • 8 trossos de bacallà salat, prèviament remullat i dessalat (també queda bé amb lluç o mero)

-Per a les creïlles (patates): 
  • 100 g d’oli d’oliva
  • 100 g d’aigua
  • 600 g de creïlles tallades com per a truita
  • 100 g de pebrot verd tallat a tires fines
  • sal

-Per a la lactonesa: 
  • 300 g d’oli de girasol
  • 150 g de llet
  • 1 dent d’all
  • 1/2 culleradeta de sal
  • 10 g de suc de llima

Estris: TMX i forn

Elaboració amb TMX:

-Salsa de tomaca:

1.- Introdueix la ceba i l’all en el vas i trosseja 4 segons, velocitat 4.

2.- Afegeix l’oli i programa 5 minuts, temperatura varoma, velocitat 1.

3.- Posa-hi la tomaca triturada, el sucre, la sal i el pebre i programa 25 minuts, temperatura varoma, velocitat 1. Col·loca el cistell damunt de la tapa perquè s’evapore la tomaca i no esguite.

-El peix:

4.- Posa una mica d’oli al varoma. Col·loca el bacallà amb la pell cap amunt. Assegura’t que alguns dels forats no queden  coberts per tal que puga passar el vapor.

5.- Quan passen els 25 minuts de la tomaca, trau el cistell, posa el varoma a sobre de la tapa i programa 6 minuts, temperatura varoma, velocitat 1.

6.- Retira el recipient varoma i aboca la salsa en una safata apta per a forn prèviament engreixada amb oli.

7.- Llava el vas.

-Creïlles:

8.- Col·loca la papallona. Posa l’oli i l’aigua en el vas. Programa 4 minuts, temperatura varoma, velocitat cullera.

9.- Afegeix les creïlles i els pebrots. Assaona al gust. Programa 13 minuts, temperatura varoma, gir a l’esquerra.

10.- Retira la papallona i escorre les creïlles i els pebrots dins del cistell. Reserva.

11.- Escalfa el forn a 250º.

-Lactonesa:

12.- Pesa l’oli en un pitxeret. Posa al vas la llet, l’all i la sal i programa 1 minut, temperatura 37º, velocitat 5.

13.- Després programa 3 minuts, 37º, velocitat 5. Posa el cubilet i omple’l d’aigua perquè pese i no es moga. Comença a abocar l’oli amb el cubilet posat, de manera que vaja baixant al vas lentament per les vores del cubilet.

14.-Afegeix el suc de llimona (opcional) i barreja 5 segons a velocitat 5.

-Muntatge:

15.- Agafa una safata tipus Pyrex o de fang. Col·loca una capa de salsa de tomaca, després una capa de creïlles i pebrots i per sobre els trossos de bacallà. Posa una cullerada de lactonesa a sobre cada tros.

16.- Fica al forn durant 5 minuts a 250º. Gratina i serveix calent.


Alternatives a l’elaboració proposada i que et faran guanyar temps:

A.- Es pot tenir preparada la salsa de tomaca i guanyes 1/2 hora. Comença en el pas número 8 i quan falten 6-7 minuts per acabar de coure les creïlles poses el peix a la varoma i fas del punt 4 al 6.

B.- Si has de fer la tomaca, pots coure les creïlles al microones i així no t’has d’esperar a que acabe la màquina.

C.- En tots els casos pots estalviar-te de fer la lactonesa i posar maionesa de la que venen ja feta (a mi personalment m’agrada més ja que és més suau).



Elaboració tradicional:

-Salsa de tomaca:

1.- Fes un sofregit amb la ceba i l’all en una paella.

2.- Als 3-5 minuts afegeix la tomaca, el sucre, la sal i el pebre. Posa una tapa amb forats perquè no t’esguite tota la cuina. Cou durant uns 20-30 minuts.

-Creïlles:

3.- Talla les creïlles i la pebrera a rodanxes. Col·loca en un recipient que puga anar al microones i tapa. Programa uns 25 minuts i vés obrint de tant en tant per comprovar si ja estan fetes. Reserva.

-El peix:

4.- Posa el peix en un recipient que puga anar al microones. Tapa. Cou-lo un parell o tres de minuts o fins que estiga blanc per fora però encara cru pel mig. (pots aprofitar per coure’l durant els últims minuts de les creïlles.

5.- Escalfa el forn a 250º.

-Lactonesa:

6.- Pesa l’oli en un pitxeret. Posa en el vas del túrmix la llet, l’all i la sal. Tritura i poc a poc ves afegint l’oli fins que quede amb una consistència d’allioli. Si et sobrés oli, descar-ta’l.

7.-Afegeix el suc de llimona (opcional) i turbina uns segons més.

-Muntatge:

8.- Agafa una safata tipus Pyrex o de fang. Col·loca una capa de salsa de tomaca, després una capa de creïlles i pebrots i per sobre els trossos de bacallà. Posa una cullerada de lactonesa a sobre de cada tros.

9.- Fica al forn durant 5-10 minuts a 250º. Comprova que el bacallà estiga fet per dins. Gratina i serveix calent.

Alternatives a l’elaboració proposada i que et faran guanyar temps:

A.- Es pot tenir preparada la salsa de tomaca i guanyes 1/2 hora. També pots comprar la salsa feta. Això sí, no compres una tomaca fregida qualsevol, compra dels que diuen “sofregit casolà” dels que no estan tan triturats.

B.- També pots estalviar-te de fer la lactonesa i posar maionesa de la que venen ja feta (a mi personalment m’agrada més ja que és més suau).


Nota: Es pot substituir el bacallà per mero o per lluç i també està bo.


Si vols fer aquesta recepta amb un caire més festiu, consulta el Timbal de bacallà amb salsa de tomaca i creïlles.


Temps total: 1 hora (o menys si fas cas de les formes d’elaboració alternatives).

Bon profit!!