GALERIA DE FOTOS

dimarts, 16 d’octubre del 2018

CAQUIS. COM FER-LOS MADURAR: CAQUI PERSIMON I CLÀSSIC

El caqui és una fruita de tardor molt saborosa i amb un munt de propietats beneficioses per al nostre organisme. Té un gran poder antioxidant, té vitamines A, B, C, E, potassi, fibra, etc.

La varietat de caqui que majoritàriament es conrea a la zona mediterrània es diu roig brillant, i a la comarca valenciana de la Ribera, té fins i tot denominació d’origen protegida.

Si la fruita no madura a l’arbre, pot parar aspra al paladar. Per eliminar aquesta aspror o astringència, deguda als tanins que conté la fruita, podem utilitzar 2 mètodes:

El primer consisteix a posar els caquis en contacte amb una fruita que desprenga etilè: plàtans, pomes, peres, préssecs, etc. Amb aquest mètode emularem el procés natural de maduració de la fruita. La textura que presentarà el caqui serà blaneta i ens el menjarem amb cullereta. Al caqui de textura tova se li coneix com “clàssic”. L’inconvenient que té, és que l’hem de menjar en poc temps per tal que no s’espatlle.

El segon mètode que podem utilitzar per fer madurar els caquis és utilitzant alcohol. En este cas, tot i que aconseguirem un caqui amb el mateix sabor que el clàssic, la textura obtinguda serà dura i ferma, i l’haurem de pelar i tallar amb ganivet. El seu color no serà tan roig com el caqui clàssic sinó més ataronjat donat que es cull bastant abans, quan passa de color verd a taronja clar. A aquest caqui se li denomina “persimon”.

B-caquis cuinadiari-ppal1

Este darrer mètode és ideal si tens un caquier a casa, ja que podràs tenir caquis durant més temps i aconseguir que no es faça malbé tota la fruita de l’arbre alhora.

I després de la teoria, anem a veure en fotos com preparar els nostres caquis persimon:

Ingredients i estris:

dilluns, 1 d’octubre del 2018

CARN MAGRA AMB ROVELLONS o ESCLATA-SANGS

El cap de setmana passat vam agafar un bon cabàs de rovellons (o esclata-sangs com diem els valencians). Els més grans els vam fer al forn per a sopar, els mig lletjos i trencats els vam saltar a la paella i els vam guardar al congelador per fer alguna elaboració més endavant, i els més menudets, els hem utilitzat per preparar aquest estofat amb carn magra, un plat de tardor ple d’aromes amb una salsa deliciosa elaborada amb verdura i una picada de fruits secs i galeta.

2-1-poc amb bolets cuinadiari-ppal1

El porc amb rovellons és una recepta que, com passa amb altres plats com el fricandó, no s’ha de fer amb presses. Per aquest motiu i perquè admet perfectament la congelació, quan la faces, val la pena fer-ne gran quantitat. Aquí et deixe la recepta per a fer 2 quilos de carn.

Ingredients:

  • aproximadament 1/2 quilo de rovellons (50-60 tipus botó) o rovellons més grans tallats a quarts
  • 2 kg de carn magra del coll de porc (cap de llom) tallada a daus
  • Herbes i espècies al gust: all en pols, julivert, pebre, nou moscada
  • 2 cebes grans tallades en juliana
  • 3 carlotes (pastanagues) tallades a rodanxes
  • 2-3 tomaques madures triturades (uns 170 g). Si no és temps, utilitza tomaca natural de pot
  • 90 ml de vi negre (1 gotet)
  • 90 ml de brandi (1 gotet)
  • 600-700* g (o la quantitat que calga per a acabar de cobrir la carn) d’aigua, caldo de pollastre o de verdures 
  • oli
  • sal

  • Per a la picada: 
    • 2 alls
    • unes fulles de julivert
    • un grapat d’ametlles (o d’ametlles i/o avellanes)
    • 2 galetes tipus Maria (o carquinyols)

Estris: cassola ampla, plats per a reservar els bolets i la carn, batedora, morter per a fer la picada. 

Elaboració de la carn magra amb rovellons:


dimecres, 8 d’agost del 2018

TOMÀQUETS CONFITATS (TOMAQUES CONFITADES)

Un dels productes que més destaca de l’estiu és la tomaca. Se’n poden fer infinitat de receptes amb elles, des d’una simple amanida, a un gaspatxo, un salmorejo, una salsa de tomaca o una melmelada.

La proposta d’avui és confitar-les i fer conserva. Utilitzarem tomaques menudes que un cop netes i tallades, les amanirem amb oli, sal, sucre i herbes, i les courem al forn a baixa temperatura durant una bona estona.

És  una manera de poder disposar de tomaques durant tot l’any i ens aniran molt bé per a ficar-les a les nostres amanides, per a plats de pasta, o per a entrepans i torrades.

1-1-Tomaques confitades cuinadiari-ppal1

Ingredients(1):

  • Tomaques cirerol (cherry)(2)
  • Sal
  • Sucre
  • Herbes aromàtiques: romaní, farigola (timonet), sàlvia
  • Oli d’oliva
  • Opcional: alls pelats i tallats a làmines o sencers

1-1-Tomaques confitades cuinadiari-ing

(1) No posem quantitats perquè ho deixem al gust de cadascú.

(2) Aquesta recepta queda molt bé amb tomàquets menuts perquè són més durets. Malgrat això, també es podrien utilitzar tomàquets més grans. En aquest cas els agafaríem de carn ferma (no haurien de ser massa madurs) i els tallaríem en 8-12 trossos.

1-1-Tomaques confitades cuinadiari-ingr2


Elaboració:

diumenge, 29 de juliol del 2018

PIZZA DE GALETA DECORADA

Com porteu les vacances escolars?

Avui vinc amb una idea que podeu fer amb els nens aquest estiu i que els tindrà una estona entretinguts. Es tracta de fer massa de galeta, donar-li forma rodona, enfornar-la, i decorar-la amb glaça i llaminadures simulant una pizza. No només gaudiran cuinant sinó també posant en marxa la seua creativitat!

X-Pizza de galeta cuinadiari-ppal1

Ingredients per a fer la galeta:

  • 325 g de farina
  • 180 g mantega
  • 120 g sucre
  • 1 polsim de sal
  • 1 ou
  • Unes gotes d’essència de vainilla


X-Pizza de galeta cuinadiari-ing

Ingredients per a decorar la pizza de galeta:

  • Glaça*:
    • 190 g de sucre llustre
    • 1 clara d’ou
    • Unes gotes de suc de llimona
  • Colorants alimentaris
  • Llaminadures variades, fondant, etc.


Estris: TMX o barnilles elèctriques, safates per enfornar les bases de pizza, ganivet de plàstic, bols, furgadents (escuradents), mànigues pastisseres o bosses, broquets, espàtules.

Elaboració de la galeta:

1.a.-Si ho fas a mà:

Posa en un bol ample la mantega a temperatura ambient i barreja-la amb el sucre i el polsim de sal. Després agrega l’ou, l’essència de vainilla i per últim afegeix la farina passada prèviament per un sedàs. Remena-ho tot amb una espàtula i acaba pastant-ho amb les mans fins a formar una bola. Si et resulta difícil manipular la massa, embolica-la amb plàstic transparent i fica a la nevera una mitja horeta, si no, ves directament al punt 2.

1.b.-Si ho fas amb thermomix:

Fica els ingredients per aquest ordre a dintre del vas: la farina, la mantega, el sucre, la sal, l’ou i la vainilla. Programa 11 segons a velocitat 6 o fins que tots els ingredients estiguen ben integrats. En aquest cas, com no hem manipulat gaire la massa, no caldrà que la posem al frigorífic.

X-Pizza de galeta cuinadiari-1

2.- Escalfa el forn a 180ºC.

3.- Forma les “bases de la pizza”. Amb aquestes quantitats surt una pizza gran o dues menudes. Pots marcar les porcions de la pizza amb un ganivet o bé tallar-les del tot i decorar-les per separat. Si utilitzes una plata de pizza, unta-la amb oli o cobreix-la amb una làmina de forn rodona per tal que siga més fàcil desemmotllar-la.

X-Pizza de galeta cuinadiari-3

4.- Fica al forn de 10 a 12 minuts o fins que estiguen daurades.

X-Pizza de galeta cuinadiari-4

5.- Trau-les del forn. Si vols decorar la pizza per porcions, torna a marcar les línies amb el ganivet mentre encara estiga calenta amb cura de no cremar-te ni de trencar la galeta. Deixa refredar abans de decorar-les.

Elaboració de la glaça:

És recomanable que la glaça es prepare i s’utilitze el mateix dia. En contacte amb l’aire es resseca i després no es pot treballar bé. Tot i això, si no utilitzes la glaça de seguida, fica-la en un recipient hermètic, cobreix-la amb film transparent tocant la superfície i tapa.

6.- Passa per un colador el sucre llustre i afegeix-li les clares i el suc de llimona. Amb unes barnilles munta la barreja fins a obtenir una consistència ferma i s’haja dissolt bé el sucre. En definitiva el resultat no deixa de ser una mena de merenga súper ensucrada.

X-Pizza de galeta cuinadiari-6

7.- Divideix la glaça en bols i utilitza furgadents per tintar-la de diferents colors.

X-Pizza de galeta cuinadiari-7

Per decorar galetes s’acostuma a utilitzar la glaça amb consistència ferma. Per a fer les vores agafaríem un broquet del número 2, i per a fer el farcit, li afegiríem unes gotes d’aigua per obtenir una consistència més suau o de farcit.

En el cas de la pizza d’avui, com el que es pretén és simular tomaca triturada i formatge fos, no ens interessa una textura molt ferma, per tant, pots afegir directament unes gotes d’aigua per obtenir la consistència més suau o de farcit, o si ho preferiu, podeu fer una mena de cordó per tota la vora de la galeta amb una màniga pastissera i un broquet fi, i després anar-ho omplint amb la glaça rebaixada amb unes gotes d’aigua.

Els diferents ingredients de la pizza els podeu fer amb glaça ferma o utilitzant llaminadures.

En aquestes fotos, tot i que la massa està pretallada, hem decorat la pizza sencera, no per porcions, i hem fet una glaça fluida. Hem utilitzat llaminadures per acabar de decorar la pizza:

X-Pizza de galeta cuinadiari-7-2

X-pizza galeta cuinadiari

En aquest altre cas, hem utilitzat glaça més ferma pels ingredients i hem decorat la pizza separant les porcions.

X-Pizza de galeta cuinadiari-ppal3-

8.- Deixa que els nens posen en marxa la seua imaginació per decorar les seues pizzes.

Fa un parell de mesos va ser l’aniversari de la Jana i van venir les amigues a casa per celebrar-lo. Una de les activitats que vam fer, va ser aquesta de decorar una pizza de galeta. Prèviament vaig enfornar “les bases de pizza” individuals, i cadascuna la va decorar al seu gust. Va ser una activitat divertida i maca. Si teniu algun aniversari a la vora, segur que ho passen d’allò més bé, això sí, no tingues por de que embruten!! ;.).

X-Pizza de galeta cuinadiari-aniversari

X-Pizza de galeta cuinadiari-ppal2

Bon profit!! 

T’ha agradat la recepta? Tens dubtes o suggeriments?… deixa el teu comentari.

Si has fet la recepta, comparteix la teua experiència amb nosaltres. Moltes gràcies!!

Si vols assabentar-te de les actualitzacions de Cuinadiari, subscriu-te a la nostra newsletter o segueix-nos a Facebook, Pinterest, Twitter o Instagram.

Marta

dilluns, 28 de maig del 2018

ESPIRALS SALADES DE PASTA DE FULL: PERNIL I FORMATGE

Us porte una idea molt vistosa per un dinar o un sopar de pica-pica: unes espirals de pernil i formatge. La primera vegada que vaig fer-les, fins i tot vaig preparar la massa i tot i que eren impressionants, amb pasta de full de compra queden genials i són molt més ràpides de fer:

4-Espirals pernil i formatge full Cuinadiari-ppal2

Ingredients per a 22 espirals:

  • 1 làmina de pasta de full rectangular (275 g)
  • 8-10 talls prims de formatge (gouda, havarti, etc.)
  • 8-10 talls prims de pernil dolç
  • 1 ou batut

dimecres, 16 de maig del 2018

CALAMARS AMB CIGRONS i BRANDADA DE BACALLÀ

Cuinar amb sèpia, calamars o polp, pot ser laboriós, sobretot si els has de netejar tu a casa, però el resultat és tan bo que haurà estat un temps ben invertit perquè amb pocs ingredients tens un plat molt saborós.

En aquest cas hem fet un sofregit amb alls, ceba i tomaca, hem afegit els calamars i una mica de brandi i hem acabat afegint uns cigronets que fan de la recepta un plat més complet. Ho hem servit amb brandada de bacallà i trompetes de la mort, una idea que vam agafar del El Cel de les Oques de Terrassa, un restaurant molt recomanable.

2-2-Calamars amb cigrons ppal-1

Aquesta recepta de calamars amb cigrons també es pot fer amb sèpia (o sípia per als catalans ;-)) i servir-la amb un arròs blanc de guarnició, encara que us recomane que ho proveu amb brandada, no us deixarà indiferents.

2-2-Sepia amb cigrons ppal2

La brandada li aporta untuositat al plat i suavitza el sabor. Pots deixar-la freda o gratinar-la una mica. Les trompetes també aporten sabor i color al plat, però si no en tens o no és el temps d’aquests bolets, no passa res, la major part de les vegades que fem aquest plat, el fem sense els bolets i sempre ha estat un gran èxit.

Ingredients per a fer la brandada de bacallà:

dimecres, 9 de maig del 2018

FLAM DE FORMATGE SEMICURAT I MASCARPONE AMB NOUS CARAMELITZADES

Els flams són unes de les postres més socorregudes per quan tens convidats. Simplement has de barrejar els ingredients amb la batedora i coure’l al bany maria en un motlle caramel·litzat. El millor és preparar-lo el dia anterior i així reposa bé i pots dedicar-te a la resta de plats.

Aquest flam és una mica diferent dels típics de formatge perquè porta, a banda de mascarpone i llet condensada, formatge semicurat d’untar que li dona un sabor especial.  

6-3-Flam de formatge curat i mascarpone cuinadiari-ppal1-

Ingredients per al flam de formatge (8 racions):

-Per a caramel·litzar el motlle:

  • 150-200 g de sucre
  • 3-4 cullerades d’aigua
  • 1 cullerada de suc de llimona

-Per al flam:

  • 4 ous grans
  • 1 llauna de llet condensada menuda (397 g)
  • 250 g de llet sencera (la mateixa mida del pot de la llet condensada)
  • 1 terrina de formatge semicurat per untar (150 g)
  • 1 terrina de formatge mascarpone (250 g)

6-3-Flam de formatge curat i mascarpone cuinadiari-ingr-

Altres:

-Per al bany maria: 1,5-2 litres d’aigua o fins que cobrisca 3 dits del motlle

-Per a servir: nous caramel·litzades

Estris: cassó d’acer per a fer el sucre, espàtula/ cullera de fusta o de silicona resistent, batedora/TMX, bol ample per barrejar tots els ingredients, safata de forn fonda, motlle per a fer el flam (26x11 cm aproximadament)

Com es fa el flam de formatge:

divendres, 4 de maig del 2018

NOUS CARAMEL·LITZADES

Sóc conscient que amb aquesta recepta d’avui de Nous Caramel·litzades no us estic posant les coses senzilles per començar l’operació biquini. Realment són un pur vici!

6-7-Nous caramelitzades cuinadiari-ppal1

Les nous caramel·litzades queden molt bé en gelats, per decorar una coca de llanda, o flams, com aquest de formatge que publicarem ben aviat.

6-7-Nous caramelitzades cuinadiari-ppal4

La forma en què fem estes nous caramel·litzades és posant tots els ingredients junts en un cassó, deixar primer que bulla tot, i un cop s’evapora l’aigua, l’oli que queda, acabarà daurant les nous. Cadascun d’aquests tres passos representen 4-5 minuts, per tant en menys de 20 minuts tindràs unes nous caramel·litzades d’allò més bones!

Vols provar-ho?

Ingredients per a les nous caramel·litzades:

  • 1 tasseta d’oli d’oliva suau
  • 1 tasseta de sucre
  • 1 tasseta d’aigua
  • 1,5 tassetes de nous(1)

(1)En realitat es posa la mateixa quantitat de tots els ingredients, però jo acostume a posar una tasseta més generosa de nous.

Estris: 1 tasseta o un recipient per mesurar els ingredients, paella o cassó d’acer(2), cullera de fusta o de silicona resistent, paper de forn per a estendre les nous una vegada fetes, paper de cuina per eixugar-los l’oli.

(2)El diàmetre del cassó ha de ser suficientment ample perquè càpiguen les nous ben esteses i que es caramel·litzen bé.

6-7-Nous caramelitzades cuinadiari-ing1

Elaboració pas a pas de les nous caramel·litzades:

1.- En un cassó barreja el sucre, l’aigua, l’oli i les nous.

6-7-Nous caramelitzades cuinadiari-1

2.- Posa al foc, en inducció seria una potència de 6-7 sobre 10. Cap als 4-5 minuts que és quan començarà a bullir, abaixa el foc una mica. De tant en tant remena delicadament per evitar trencar les nous.

6-7-Nous caramelitzades cuinadiari-2

3.- Al cap de 4-5 minuts més, l’aigua anirà evaporant-se i l’oli anirà fregint les nous. Vés remenant de tant en tant amb molta cura per tal que les nous no es trenquen i queden ben impregnades amb el caramel.

6-7-Nous caramelitzades cuinadiari-3

4.-Quan vagen agafant un to daurat (cap als 13-15 minuts), trau-les del cassó i deixa-les a sobre d’un paper de forn o làmina de silicona. És convenient que les deixes separades i amb la part plana cap avall perquè queden més boniques.

Vés amb molt de compte de no cremar-te, el sucre calent és molt perillós i pot causar unes cremades serioses!

6-7-Nous caramelitzades cuinadiari-4

5.- Un cop s’haja refredat el caramel de les nous, eixuga-les amb un paper absorbent de cuina per tal de treure’ls l’excés d’oli. Si ho fas abans de refredar-se, el paper se’t quedarà enganxat. Conserva en pots de vidre.

6-7-Nous caramelitzades cuinadiari-5

Aquí pots veure tot el procés per a fer les nous caramel·litzades:

6-7-Nous caramelitzades cuinadiari


Nota: Per netejar l’olla, aboca l’oli que ha quedat a la superfície, en un pot per portar-lo a reciclar. Omple l’olla amb aigua i portar-la a ebullició. Veuràs com es fon de seguida el sucre enganxat al fons de l’olla i a les parets.

6-7-Nous caramelitzades cuinadiari-6

Temps total: 15-20 minuts

6-7-Nous caramelitzades cuinadiari-ppal0

Bon profit!! 

T’ha agradat la recepta? Tens dubtes o suggeriments?… deixa el teu comentari.

Si has fet la recepta, comparteix la teua experiència amb nosaltres. Moltes gràcies!!

I si vols assabentar-te de les actualitzacions de Cuinadiari, subscriu-te a la nostra newsletter o segueix-nos a Facebook, Pinterest, Twitter o Instagram.

Marta