GALERIA DE FOTOS

dimarts, 16 d’octubre del 2018

CAQUIS. COM FER-LOS MADURAR: CAQUI PERSIMON I CLÀSSIC

El caqui és una fruita de tardor molt saborosa i amb un munt de propietats beneficioses per al nostre organisme. Té un gran poder antioxidant, té vitamines A, B, C, E, potassi, fibra, etc.

La varietat de caqui que majoritàriament es conrea a la zona mediterrània es diu roig brillant, i a la comarca valenciana de la Ribera, té fins i tot denominació d’origen protegida.

Si la fruita no madura a l’arbre, pot parar aspra al paladar. Per eliminar aquesta aspror o astringència, deguda als tanins que conté la fruita, podem utilitzar 2 mètodes:

El primer consisteix a posar els caquis en contacte amb una fruita que desprenga etilè: plàtans, pomes, peres, préssecs, etc. Amb aquest mètode emularem el procés natural de maduració de la fruita. La textura que presentarà el caqui serà blaneta i ens el menjarem amb cullereta. Al caqui de textura tova se li coneix com “clàssic”. L’inconvenient que té, és que l’hem de menjar en poc temps per tal que no s’espatlle.

El segon mètode que podem utilitzar per fer madurar els caquis és utilitzant alcohol. En este cas, tot i que aconseguirem un caqui amb el mateix sabor que el clàssic, la textura obtinguda serà dura i ferma, i l’haurem de pelar i tallar amb ganivet. El seu color no serà tan roig com el caqui clàssic sinó més ataronjat donat que es cull bastant abans, quan passa de color verd a taronja clar. A aquest caqui se li denomina “persimon”.

B-caquis cuinadiari-ppal1

Este darrer mètode és ideal si tens un caquier a casa, ja que podràs tenir caquis durant més temps i aconseguir que no es faça malbé tota la fruita de l’arbre alhora.

I després de la teoria, anem a veure en fotos com preparar els nostres caquis persimon:

Ingredients i estris:

  • Caquis no madurats (cal collir-los quan comencen a agafar color i han passat de verd a taronja clar. Sobretot, han d’estar durs)
  • Un drap o cotó-en-pèl (cotó fluix) per netejar els caquis
  • Alcohol, brandi, rom, anís o qualsevol altra beguda alcohòlica amb una graduació alta
  • Una olla de pressió o amb tapa, o un altre recipient que es puga tancar hermèticament

B-caquis cuinadiari-ing

Com es fan els caquis persimon:

1.- Neteja els caquis amb un cotó en pèl o un drap mullat amb alcohol o la beguda alcohòlica que vages a utilitzar. Aquest pas te’l podries saltar però a mi m’agrada fer-lo per revisar si hi ha algun bitxet o hi ha algun caqui picat.

B-caquis cuinadiari-1

2.- Introdueix els caquis en una olla i fica al mig un gotet amb brandi, anís, rom o una beguda alcohòlica amb alta graduació.

B-caquis cuinadiari-2

3.- Tanca hermèticament i deixa uns 3-4 dies. Prova’n un i mira si estan llestos, si no, deixa’ls uns dies més. Dependrà de quan els vas collir.

B-caquis cuinadiari-3

Ja pots gaudir dels teus caquis persimon!

B-caquis cuinadiari-ppal3-B-caquis cuinadiari-ppal4-

Bon profit!! 

T’ha agradat aquesta entrada? Tens dubtes o suggeriments?… deixa el teu comentari.

Si has fet la recepta, comparteix la teua experiència amb nosaltres. Moltes gràcies!!

Si vols assabentar-te de les actualitzacions de Cuinadiari, subscriu-te a la nostra newsletter o segueix-nos a Facebook, Pinterest, Twitter o Instagram.

Marta