GALERIA DE FOTOS

dissabte, 22 de desembre del 2012

BILBAOS “LORQUINOS”

Els Bilbaos són uns dolços que es fan per Nadal a la zona de Lorca, a Múrcia i des que la meua cunyada, que es d’allà, ens va passa la recepta, cada any la fem.

S’assemblen molt als torrons blanets tipus Xixona, al farcit de les neules, i a més d’ametlla torrada i sucre, porten també una mica de farina, ratlladura de llima i taronja i canyella, i en compte de ser presentats en pastilles, ells els emboliquen individualment amb paper de cel·lofana.

Els heu de provar!!

6-7-bilbaos-ppal3

Ingredients:

  • 500 g d’ametla sencera pelada
  • 125 g de farina
  • 320 g de sucre glas
  • ratlladura d’1 llima (llimona) o de ½ llima+½ taronja)
  • 1 culleradeta de canyella
  • (1 culleradeta d’anís) –opcional, jo no en pose

Estris: safata forn, olla/ paella, TMX, bol, papers de cel·lofana de colors

Elaboració amb TMX*:

1.- Posa l’ametlla en una safata de forn i torra-la a 170º. Vés remenant-la de tant en tant i trau-la quan comence a daurar-se, aproximadament uns 15 minuts. Deixa refredar i reserva.

6-7-bilbaos-1-16-7-bilbaos-1-2

2.- Torra la farina. Posa-la en una paella a foc baix i vés remenant de tant en tant. És convenient que ho faces a poc a poc i amb el foc baix ja que de seguida es crema. Ha d’agafar un color beige (Mira la diferència de color a la segona foto). Deixa refredar.

6-7-bilbaos-2-16-7-bilbaos-2-2

3.- Si no tens el sucre glas triturat, fes-ho ara. Posa’l a la màquina i tritura en velocitat progressiva 5-10 fins que veges que s’ha mòlt bé. Retira del vas i reserva.

6-7-bilbaos-3

4.- Sense netejar el vas, quan estiga freda l’ametla, pica-la amb la TMX. Jo triture en velocitat 5 uns 15-20 segons. Òbric el vas, baixe les restes de les parets i torne a triturar uns altres 15-20 segons a la mateixa velocitat.

6-7-bilbaos-4-16-7-bilbaos-4-26-7-bilbaos-4-36-7-bilbaos-4-4

5.- Agrega el sucre, la canyella, la ratlladura de llimona i taronja i la farina torrada. Ara es tracta d’anar triturant, fins que la massa passe d’una consistència terrossa, a una mena de plastilina, que és quan l’ametlla comença a treure l’oli.

Si ho triturem poc, quedarà una massa deslligada però si ho triturem massa, es quedarà molt líquid i la recepta no sortirà bé. Per encertar-ho, tritura primer uns 10 segons a velocitat 5, obre el vas i remena amb l’espàtula. Fes-ho dues vegades més  parant cada 10 segons però sempre mirant pel bocal per si hem de parar la màquina abans. Si cal, quan estiga triturant, ajuda’t de l’espàtula ficant-la pel bocal.

Mira les fotos com va canviant la consistència de la massa. No poses més velocitat ni més temps perquè et quedarà líquid i pots espatllar la recepta en qüestió de segons.

6-7-bilbaos-5-16-7-bilbaos-5-26-7-bilbaos-5-36-7-bilbaos-5-4

6.- Estén la massa a sobre d’una safata. Si veus que solta massa oli, deixa-ho una estona embolicat en paper de cuina perquè li xucle l’excés de l’oli.

6-7-bilbaos-6-16-7-bilbaos-6-2

7.-Vés tallant porcions.

6-7-bilbaos-7

8.- Embolica cada bilbao en paper cel·lofana de colors com si fora un caramel. Alhora que l’enrotlles, vés donant-li una forma arrodonida. Fes uns tallets als extrems dels papers.

6-7-bilbaos-8-16-7-bilbaos-8-26-7-bilbaos-8-36-7-bilbaos-8-4

Nota: *En aquesta recepta de Bilbaos, s’han de fer 3 elaboracions prèvies: torrar l’ametlla, torrar la farina i fer el sucre glas (punts 1, 2 i 3). Val la pena que aquestes parts de la recepta les faces amb antelació, ja que tant la farina com l’ametlla s’han de deixar refredar.

Temps: 15 minuts de torrar l’ametla+ refredar. Resta: barreja i embolicar: 15-20 minuts.

Bon profit!!

Si t’ha agradat la recepta, tens dubtes o suggeriments, deixa el teu comentari. Moltes gràcies!!

Marta

MANTEGADES AMB AMETLLA

6-5-mantegades ametlla-ppal

Porte anys fent mantegades a casa i mai acabava de trobar-les el punt que a mi m’agrada.

Aquesta recepta me la van donar uns amics de Benissivà i vaig perdre el full on me la van apuntar. Recorde que em van dir que es posava la mateixa quantitat de tots els ingredients, però el cas és que no tenia clar al 100% ni quins eren els ingredients ni com havia de ser l’elaboració. Com soc com els xiquets i quan se’m fica alguna cosa al cap ho he d’acabar fent i a més tenia dos petites cuineres esperant-me per fer-les, vaig dir: si surt bé perfecte, i si no, potser haurem inventat alguna cosa que ens agrade... Just al dia següent, vaig trobar el paperet i l’única cosa que em vaig deixar va ser una mica de ratlladura de llimona, però tot i així van quedar boníssimes.

Són unes mantegades cruixents i saboroses, en definitiva, les que més han triomfat a casa fins ara.

Mila, Juli, Mònica, gràcies per la vostra recepta, jo encantadíssima de provar coses noves i sobretot quan són tot un èxit!

Ingredients per a 35-40 mantegades:

  • 200 g de sucre glas
  • 200 g d’ametlla mòlta
  • 200 g de farina
  • 200 g de sagí (llard de porc)*
  • Opcional: Ratlladura de llima (llimona) (1 menuda o al gust)

-Per a decorar:

  • Un grapat d’ametlles senceres
  • Sucre i canyella per a empolvorar

* Sobretot no et veges temptat a fondre la mantega perquè el resultat no serà el mateix. El millor és que la deixes a temperatura ambient. Nosaltres les hem fetes amb TMX i és molt més senzill però també he posat l’elaboració tradicional per als que no la teniu. A mà tardes un poc més perquè fins que pots treballar el llard costa una mica, però no per això unes ixen més bones que les altres. Tota la vida s’han fet de la manera tradicional!!

Estris: TMX/picadora, safata forn, paper forn/silicona, tallapastes (el meu és redó d’uns 4,5 cm, però les pots fer amb la forma que vulgues d’estrella, de flor,etc.)

Elaboració:

1.- Encén el forn a 170º.

2.- Posa el sucre i en el vas de la TMX i dóna-li uns cops de turbo perquè es triture. Si no ho fas amb TMX, tritura el sucre en la teua picadora habitual o compra directament sucre glas.

3.- Si ho fas amb TMX, agrega l’ametlla mòlta, la farina, la ratlladura de llimona, i el sagí tallat a dauets. Tanca el vas i dóna uns 7-8 cops de turbo fins que agafe una textura terrosa.

4.- Si ho fas a mà, barreja primer el sagí amb el sucre glas fins que obtingues una pasta homogènia. Desprès agrega l’ametlla mòlta, la farina i la ratlladura de llimona i pasta fins que estiga tot ben barrejat.

5.- Posa la massa entre 2 làmines de plàstic o de paper de forn. Aplana-la amb un corró deixant un gruix d’1 cm o d’1,5 cm.

Per assegurar-te que tota la massa té el mateix gruix, pots utilitzar un corró regulable que són ideals, encara que si no en tens, pots fer-te un invent casolà com el meu: Em pose com a guia dos taulells refractaris dels que utilitze per a fer pa, recolze sobre ells el corró i així tinc un gruix uniforme en tota la massa.

6.- Forma les mantegades amb un tallapastes o amb el mateix cubilet de la TMX i vés-los col·locant en la safata de forn damunt d’una làmina de silicona o de paper vegetal. Junta els retalls i forma noves mantegades.

6-5-mantegades ametlla-coll1-cd-

7.- Col·loca una ametlla sencera pressionant una mica al centre de la mantegada i tira’ls per sobre una barreja de sucre i canyella.

8.- Fica al forn uns 12-15 minuts a uns 170º, vigilant sobre tot els últims minuts. (El temps dependrà de cada forn i del tamany de les mantegades). Han de quedar amb un color lleugerament torrat.

6-5-mantegades ametlla-coll2-cd

9.- Quan s'hagen refredat, guarda en una caixa metàl·lica.

6-5-mantegades ametlla-ppal2

Temps total: 1 hora


Bon profit!!

Si t’ha agradat la recepta, tens dubtes o suggeriments, deixa el teu comentari. Moltes gràcies!!

Marta

dimecres, 19 de desembre del 2012

PROPOSTES PER AL NADAL II–Plats Principals

En una entrada anterior, fèiem un recull de tapes i picadetes que podíeu fer per Nadal. 

Avui duem uns quants plats principals per tal de donar-vos idees per elaborar els vostres menús de Nadal.

Espere que us agraden:

2-plats principals-collage2
 
2) PROPOSTES DE MENÚ NADALENC: PLATS PRINCIPALS

-Sopa de galets farcits de carn: Un plat molt nadalenc que pot semblar complicat i entretingut però quan li agafes la seguida a farcir els galets ho fas en un tres i no res. Temps: caldo 2-3 hores caldo (el pots tenir fet amb antelació); farcir els galets i coure'ls 25-30 minuts.

1-2-sopa de galets farcits-ppal-

-Putxero o escudella de Nadal amb pilotes: un plat ben complet amb una elaboració llarga però que un cop tot a l’olla, no requereix que estigues per ell. A més, el pots tenir fet amb antelació. Amb aquesta recepta pots servir una sopa d’arròs o una Sopa de galets amb ou dur, trossets de pollastre, etc. o bé servir deixar la carn a part. Temps: 3 hores encara que bastant inactives.

1-2-putxero cigrons pilotes-ppal-1-

-Cous cous a la valenciana: una variant del putxero que es fa en algunes comarques d’Alacant



-Canelons de rap i gambes: una alternativa als canelons tradicionals. Es poden tenir preparats amb antelació i fins i tot tenir-los congelats. Temps: Una hora llarga.

1-4-canelons de peix-ppa2l-ETI

-Canelons amb tonyina i beixamel de pernil: una opció econòmica però molt saborosa. Es poden tenir preparats amb antelació i fins i tot tenir-los congelats. Temps:1 hora.

Canelons tonyina-ppal1-cd

-Crepes de peus de porc amb pollastre i beixamel de ceps: una reinvenció de la recepta de peus de porc amb pollastre, enrotllats en unes crepes i coberts amb beixamel de ceps. Una delícia. Temps: Farcit: 1 hora- preferible fer-lo amb antelació (es pot tenir congelat); crepes i muntatge 1 hora.

1-4-crepes peus polastre-ppa2-29


-Canelons de crepes. Una altra alternativa als canelons tradicionals, fets amb carn picada i massa de crepes. Temps: entre una hora i mitja i dues hores.

1-4-canelons crepes cuinadiari-ppal--

-Espinacs, ceps i ou poché: impressionant combinació d’ingredients. Es pot preparar tot amb antelació (fins i tot tenir-ho congelat) excepte l’ou poché. Minuts abans de servir es munta el plat i es fa l’ou poché. Temps: 1 hora.

1-1-Espinacs ceps ous poche-ppal-

-Galtes de porc al vi de Porto: aposta segura per quan tens convidats.





















-Mar i muntanya de conill o pollastre amb llagostins: un plat gens complicat i deliciós. Si no t’agrada el conill el pots fer amb pollastre i també canviar els llagostins per gambes o escamarlans. Es pot preparar amb antelació i fins i tot tenir-lo congelat. Temps: 1 hora + repòs.

2-1-conill llagostins 2-ppal marc2-ETI-


-Milfulles de verdures i rul·lo de cabra amb dues salses: acompanyant un bon tall de carn/peix fets a la planxa/ brasa. Tota la verdura la pots fer amb antelació i després escalfar-la. Temps: 15 minuts.

1-1-milfulls tricolor amb rulo cabra i 2 salses-7ETO ppal

-Timbal de bacallar amb salsa de tomaca i creïlles: la salsa de tomaca i el bacallar el pots tenir preparat amb antelació i fins i tot tenir-los congelats.Temps: 1 horeta.

2-2-bacallar patates tomaca-7

-Llobarro amb botifarra de ceba (morcilla) i melmelada de fruits rojos: un plat de contrastos que no deixarà els teus convidats indiferents. A a més no és un plat gens laboriós. Temps: 10 minuts.

2-2-llobarro amb botifarra i melmelada-ppal

-Salmó amb Torró: també juguem amb contrastos, aquest cop amb un ingredient molt nadalenc: el Torró. Elaboració molt ràpida i senzilla. Temps: 30 minuts.

2-2-salmo torro-ppal

-Pollastre amb escamarlans: unes tres hores


-Pits de pollastre farcits (1 hora llarga)

2-1-pit pollastre farcit-cuinadiari-ppal1

-Filet de porc farcit amb pernil, formatge i codonyat amb creïlles senceres de guarnició o puré de creïlles (patates): el contrast del salat del pernil/bacon i el formatge amb el codonyat i la salseta de Pedro Ximénez és molt bo. Temps: <1 hora + refredar i tallar

2-1-filet porc farcit bacon formatge codonyat-ppal

-Filet de porc ibèric amb salsa de xampinyons i bacó:  plat molt saborós que agrada molt a grans i a menuts


-Conill en salsa de cava i ametlles: senzill i gustós. Temps d'elaboració 1 h 20 minuts aproximadament


-Espatlla de xai al forn: Recepta d’elaboració súper senzilla. És el forn qui fa la feina. Temps: 1 hora i mitja

2-1-espatlla xai forn cuinadiari-ppal3

-Fricandó de vedella amb moixernons: elaboració llarga (dues hores i mitja) però pots tenir-lo fet amb antelació. Ideal per quan sou molts.

2-1-Fricando Cuinadiari-ppal2

-Saltimbocca: un plat bastant ràpid i fàcil de fer

2-1-Saltimboca cuinadiari-ppal2
 















També us pot anar bé consultar la secció de guarnicions i salses per acompanyar els vostres plats:
3-Guarnicions i Salses-thumb


Ja has vist les nostres propostes d'entrants i aperitius?
…I els Dolços de Nadal?

Bon profit i Bones festes!!

cenefa nadal

T’han agradat les receptes? Tens dubtes o suggeriments?… deixa el teu comentari. Moltes gràcies!!

Si vols assabentar-te de les actualitzacions de Cuinadiari subscriu-te a la nostra newsletter o segueix-nos a Facebook, Pinterest o a Twitter.

Marta

SOPA DE GALETS FARCITS DE CARN

Aquesta Sopa de Galets Farcits pot ser una bona proposta per fer als teus convidats a Nadal.

1-2-sopa de galets farcits-ppal-

Tot i que et pot semblar que és una feinada, és molt ràpid farcir-los amb l’ajuda d’una màniga pastissera o d’una bossa.

Es pot fer amb un caldo de Putxero, però també amb caldos més senzills com el nostre caldo fàcil de diari, amb aquest que hi ha explicat més avall que també és senzill, o amb el caldo que tu fas habitualment.

Donat que l’elaboració no varia, decidir si fas un caldo més o menys senzill pel que fa als ingredients dependrà de si vols o no aprofitar la carn i la verdura per a servir-la darrere o fer croquetes, cassoletes de pollastre i beixamel, ropa vieja, etc. Si no tens pensat fer tot això, val la pena que faces un caldo ben senzillet però gustós, ja que durant aquestes dates acostumem a tenir la nevera massa plena.

Ingredients:

-Per al caldo*:

  • 1 cuixa de gallina
  • 2 cuixes de pollastre
  • 1 carcassa de pollastre
  • 1 os de pernil
  • 1 os de genoll de vedella
  • Verdura per a caldo (6 carlotes, 1 porro sencer tallat per la meitat sense les arrels, 1 tros d’api, 2 naps, 1 xirivia, penques, etc.)
  • Opcional: 1 pot de cigrons cuits, un moniato o un tros de carabassa
  • Aigua (aproximadament 3 litres)
  • Sal (al gust o aproximadament 10  per litre)

-Per als galets (uns 80 aproximadament)(1):

  • galets grossos
  • Farcit (2 y 3):
    • 300 g de carn picada (vedella i porc)
    • una mica de julivert picat
    • 1/2 llesca de pa de motlle remullat en llet
    • 1 ou
    • 1 grapadet de sal

(1) Amb aquestes quantitats podràs farcir aproximadament uns 80 galets (cada galet amb 4-6  g de carn). Una ració com la de la foto, té uns 10-12 galets, calcula les quantitats en funció dels altres plats que has preparat.

(2) Jo a aquesta barreja no li pose all, ja que predominaria massa i mataria el gust a la sopa. 

(3) Si tingueres carn de botifarra, també queda molt bé.

Estris: olla gran per al caldo, bol per barrejar la carn picada, mànega pastissera o bossa de plàstic, cassó per fer la sopa

Elaboració:

A-El caldo:

1.- Fes el caldo: en una olla gran posa la carn juntament amb dos 2 litres d’aigua. Quan bulla, agrega la resta de l’aigua i vés desescumant de tant en tant. Deixa a foc moderat-baix durant uns 45 minuts.

2.- Mentre ves pelant les verdures i agrega-les senceres al caldo juntament amb la sal. (Les penques congelades i els cigrons de pot els posarem després). Deixa-ho coure mitja hora.

3.- Quan haja passat la mitja hora agrega els cigrons i les penques i cuina una altra mitja hora.

4.- Reserva el caldo. De fet, és convenient que el faces amb antelació i el deixes refredar almenys una nit a la nevera per poder desgreixar-lo.

1-2-sopa galets farcits-caldo collage

B-Els galets:

5.- Farcit: Barreja la carn picada amb la resta d’ingredients.

6.- Fica-la a dins d’una mànega pastissera de plàstic o d’una bossa menuda i fes-li un forat que no siga massa gran. És molt útil posar la bossa a dins d’un got o un bol perquè ens facilita la feina d’omplir-la amb la carn.

7.- Farceix els galets i després pressiona una mica cap a dins amb el polze.

8.- Posa el caldo a escalfar, i quan bulla, tira els galets a dins. Cou els minuts que indique el fabricant.

1-2-sopa de galets farcits-collage farcit

9.- Serveix ben calent i si vols, posa-li trossets de carn, cigrons, ou dur, etc.

Temps total: 2-3 hores caldo; galets 25 minuts.

Bon profit!!

T’ha agradat la recepta? Tens dubtes o suggeriments? Si la fas, comparteix la teua experiència amb nosaltres.

Assabenta’t de les actualitzacions de Cuinadiari, subscrivint-te a la nostra newsletter o seguint-nos a InstagramFacebookPinterest o Twitter.

Moltes gràcies per seguir-nos!!

Marta

SALMÓ AMB TORRÓ

El Salmó amb Torró és una recepta bastant socorreguda per fer al Nadal. No dóna massa feina perquè la seua elaboració és molt senzilla i es fa en poc temps. La idea la vaig traure d’uns llibrets que va publicar fa molts anys per aquestes dates un conegut supermercat.

2-2-salmo torro-ppal

Ingredients:

  • 1 ceba gran
  • 4 filets de salmó
  • 1/2 pastilla de torró de Xixona
  • 200 ml de nata líquida (si vols la salsa més líquida, pots afegir també una mica de llet al teu gust)

Estris: batedora i got batedora, paella, safata de forn

Elaboració:

1.- Talla la ceba i sofrig fins que estiga ben feta. Posa en un colador per treure l’excés d’oli i reserva-la en una font o una safata que puga anar al forn.

2.- En la mateixa paella on has fet la ceba, daura un poc el salmó pels dos costats però deixant l'interior encara cruet.

3.- Col·loca damunt de la ceba.

4.- Tritura el torró tallat en trossos juntament amb la nata líquida. En aquest punt pots posar-li la salsa per damunt al salmó o bé escalfar-la i servir-la a part (mira la nota*).

5.- Enforna a 180º fins que el salmó s'haja fet per l'interior (5-7 minuts).

2-2-salmo torro-coll

 

Suggeriment: Si ho prefereixes, es pot substituir el salmó per un altre peix blau com l’orada o el llobarro.

Nota*: Com ja hem comentat al punt 4, la salsa es pot servir per sobre del peix quan aquest es cou al forn o bé servir-la a part. Fins i tot, si es vol fer una versió més lleugera, es pot prescindir de la nata i posar només una mica de torró esmicolat per sobre del salmó. Com podeu veure a la foto d’aquí baix, hem fet el salmó amb una mica de torró per sobre i hem servit la salsa a part perquè cadascú se la pose al seu gust.

2-2-salmo torro-ppal-2-

Aquest és un plat molt bo però contundent, per tant, si el vols fer, intenta que els altres plats siguen més lleugers. Una altra cosa que pots fer és servir-ho en platets o en culleres de degustació per així poder oferir als teus convidats un menú més variat.

Temps total: 30 minuts aproximadament

Bon profit!!

Si t’ha agradat la recepta, tens dubtes o suggeriments, deixa el teu comentari. Moltes gràcies!!

Marta