GALERIA DE FOTOS

dissabte, 22 de desembre del 2012

MANTEGADES AMB AMETLLA

6-5-mantegades ametlla-ppal

Porte anys fent mantegades a casa i mai acabava de trobar-les el punt que a mi m’agrada.

Aquesta recepta me la van donar uns amics de Benissivà i vaig perdre el full on me la van apuntar. Recorde que em van dir que es posava la mateixa quantitat de tots els ingredients, però el cas és que no tenia clar al 100% ni quins eren els ingredients ni com havia de ser l’elaboració. Com soc com els xiquets i quan se’m fica alguna cosa al cap ho he d’acabar fent i a més tenia dos petites cuineres esperant-me per fer-les, vaig dir: si surt bé perfecte, i si no, potser haurem inventat alguna cosa que ens agrade... Just al dia següent, vaig trobar el paperet i l’única cosa que em vaig deixar va ser una mica de ratlladura de llimona, però tot i així van quedar boníssimes.

Són unes mantegades cruixents i saboroses, en definitiva, les que més han triomfat a casa fins ara.

Mila, Juli, Mònica, gràcies per la vostra recepta, jo encantadíssima de provar coses noves i sobretot quan són tot un èxit!

Ingredients per a 35-40 mantegades:

  • 200 g de sucre glas
  • 200 g d’ametlla mòlta
  • 200 g de farina
  • 200 g de sagí (llard de porc)*
  • Opcional: Ratlladura de llima (llimona) (1 menuda o al gust)

-Per a decorar:

  • Un grapat d’ametlles senceres
  • Sucre i canyella per a empolvorar

* Sobretot no et veges temptat a fondre la mantega perquè el resultat no serà el mateix. El millor és que la deixes a temperatura ambient. Nosaltres les hem fetes amb TMX i és molt més senzill però també he posat l’elaboració tradicional per als que no la teniu. A mà tardes un poc més perquè fins que pots treballar el llard costa una mica, però no per això unes ixen més bones que les altres. Tota la vida s’han fet de la manera tradicional!!

Estris: TMX/picadora, safata forn, paper forn/silicona, tallapastes (el meu és redó d’uns 4,5 cm, però les pots fer amb la forma que vulgues d’estrella, de flor,etc.)

Elaboració:

1.- Encén el forn a 170º.

2.- Posa el sucre i en el vas de la TMX i dóna-li uns cops de turbo perquè es triture. Si no ho fas amb TMX, tritura el sucre en la teua picadora habitual o compra directament sucre glas.

3.- Si ho fas amb TMX, agrega l’ametlla mòlta, la farina, la ratlladura de llimona, i el sagí tallat a dauets. Tanca el vas i dóna uns 7-8 cops de turbo fins que agafe una textura terrosa.

4.- Si ho fas a mà, barreja primer el sagí amb el sucre glas fins que obtingues una pasta homogènia. Desprès agrega l’ametlla mòlta, la farina i la ratlladura de llimona i pasta fins que estiga tot ben barrejat.

5.- Posa la massa entre 2 làmines de plàstic o de paper de forn. Aplana-la amb un corró deixant un gruix d’1 cm o d’1,5 cm.

Per assegurar-te que tota la massa té el mateix gruix, pots utilitzar un corró regulable que són ideals, encara que si no en tens, pots fer-te un invent casolà com el meu: Em pose com a guia dos taulells refractaris dels que utilitze per a fer pa, recolze sobre ells el corró i així tinc un gruix uniforme en tota la massa.

6.- Forma les mantegades amb un tallapastes o amb el mateix cubilet de la TMX i vés-los col·locant en la safata de forn damunt d’una làmina de silicona o de paper vegetal. Junta els retalls i forma noves mantegades.

6-5-mantegades ametlla-coll1-cd-

7.- Col·loca una ametlla sencera pressionant una mica al centre de la mantegada i tira’ls per sobre una barreja de sucre i canyella.

8.- Fica al forn uns 12-15 minuts a uns 170º, vigilant sobre tot els últims minuts. (El temps dependrà de cada forn i del tamany de les mantegades). Han de quedar amb un color lleugerament torrat.

6-5-mantegades ametlla-coll2-cd

9.- Quan s'hagen refredat, guarda en una caixa metàl·lica.

6-5-mantegades ametlla-ppal2

Temps total: 1 hora


Bon profit!!

Si t’ha agradat la recepta, tens dubtes o suggeriments, deixa el teu comentari. Moltes gràcies!!

Marta

2 comentaris :

url ha dit...

Hola Marta. Puc canviar la llard de porc per mantega? Gràcies. Montse

Marta CuinaDiari ha dit...

I tant! de sabor t'eixiran molt bones també i de textura, si les fas amb mantega et quedaran una mica més cruixents (quan ixen del forn estan blanetes però s'enduriran quan es refreden). El que sí que et pot passar és que amb aquestes quantitats et quede la massa una mica "terrosa" i difícil de compactar. Si et passa això afegeix-li de 25-40 g més de mantega.Ja em contaràs!
Gràcies per la visita!
Marta