Aquesta Sopa de Galets Farcits pot ser una bona proposta per fer als teus convidats a Nadal.
Tot i que et pot semblar que és una feinada, és molt ràpid farcir-los amb l’ajuda d’una màniga pastissera o d’una bossa.
Es pot fer amb un caldo de Putxero, però també amb caldos més senzills com el nostre caldo fàcil de diari, amb aquest que hi ha explicat més avall que també és senzill, o amb el caldo que tu fas habitualment.
Donat que l’elaboració no varia, decidir si fas un caldo més o menys senzill pel que fa als ingredients dependrà de si vols o no aprofitar la carn i la verdura per a servir-la darrere o fer croquetes, cassoletes de pollastre i beixamel, ropa vieja, etc. Si no tens pensat fer tot això, val la pena que faces un caldo ben senzillet però gustós, ja que durant aquestes dates acostumem a tenir la nevera massa plena.
Ingredients:
-Per al caldo*:
- 1 cuixa de gallina
- 2 cuixes de pollastre
- 1 carcassa de pollastre
- 1 os de pernil
- 1 os de genoll de vedella
- Verdura per a caldo (6 carlotes, 1 porro sencer tallat per la meitat sense les arrels, 1 tros d’api, 2 naps, 1 xirivia, penques, etc.)
- Opcional: 1 pot de cigrons cuits, un moniato o un tros de carabassa
- Aigua (aproximadament 3 litres)
- Sal (al gust o aproximadament 10 per litre)
-Per als galets (uns 80 aproximadament)(1):
- galets grossos
- Farcit (2 y 3):
- 300 g de carn picada (vedella i porc)
- una mica de julivert picat
- 1/2 llesca de pa de motlle remullat en llet
- 1 ou
- 1 grapadet de sal
-
(1) Amb aquestes quantitats podràs farcir aproximadament uns 80 galets (cada galet amb 4-6 g de carn). Una ració com la de la foto, té uns 10-12 galets, calcula les quantitats en funció dels altres plats que has preparat.
(2) Jo a aquesta barreja no li pose all, ja que predominaria massa i mataria el gust a la sopa.
(3) Si tingueres carn de botifarra, també queda molt bé.
Estris: olla gran per al caldo, bol per barrejar la carn picada, mànega pastissera o bossa de plàstic, cassó per fer la sopa
Elaboració:
A-El caldo:
1.- Fes el caldo: en una olla gran posa la carn juntament amb dos 2 litres d’aigua. Quan bulla, agrega la resta de l’aigua i vés desescumant de tant en tant. Deixa a foc moderat-baix durant uns 45 minuts.
2.- Mentre ves pelant les verdures i agrega-les senceres al caldo juntament amb la sal. (Les penques congelades i els cigrons de pot els posarem després). Deixa-ho coure mitja hora.
3.- Quan haja passat la mitja hora agrega els cigrons i les penques i cuina una altra mitja hora.
4.- Reserva el caldo. De fet, és convenient que el faces amb antelació i el deixes refredar almenys una nit a la nevera per poder desgreixar-lo.
B-Els galets:
5.- Farcit: Barreja la carn picada amb la resta d’ingredients.
6.- Fica-la a dins d’una mànega pastissera de plàstic o d’una bossa menuda i fes-li un forat que no siga massa gran. És molt útil posar la bossa a dins d’un got o un bol perquè ens facilita la feina d’omplir-la amb la carn.
7.- Farceix els galets i després pressiona una mica cap a dins amb el polze.
8.- Posa el caldo a escalfar, i quan bulla, tira els galets a dins. Cou els minuts que indique el fabricant.
9.- Serveix ben calent i si vols, posa-li trossets de carn, cigrons, ou dur, etc.
Temps total: 2-3 hores caldo; galets 25 minuts.
Bon profit!!
T’ha agradat la recepta? Tens dubtes o suggeriments? Si la fas, comparteix la teua experiència amb nosaltres.
Assabenta’t de les actualitzacions de Cuinadiari, subscrivint-te a la nostra newsletter o seguint-nos a Instagram, Facebook, Pinterest o Twitter.
Moltes gràcies per seguir-nos!!
Marta