GALERIA DE FOTOS

divendres, 8 de juliol del 2011

BULLIT VALENCIÀ

El bullit és molt típic al País Valencià. No té cap secret, no deixa de ser un plat de verdura bullida, però no sé perquè, és un plat molt socorregut el qual totes les famílies valencianes acostumen a prendre per sopar tant a les nits d’estiu com d’hivern.

Bàsicament porta creïlla, ceba i després “la part verda” que normalment és bajoca (mongeta tendra). Segons l’època de l’any es pot fer també amb bledes, col, carxofes o borratges, però el que jo reconec com a bullit o almenys el que més es fa a ma casa és amb bajoca tant redona com plana.





Ingredients:

-Per fer la verdura:
  • 1 kg bajoca plana o rodona (mongeta tendra)
  • 2 cebes tallades a quarts
  • 3-4 carlotes tallades en trossos d’uns 3 centímetres
  • 6 creïlles mitjanes senceres o tallades en 4 trossos
  • Aigua 
  • Oli d’oliva
  • Sal

-Per amanir:
  • Oli i vinagre/ mantega/ maionesa, sal maldon

La quantitat dels ingredients les pots ajustar perfectament al teu gust.

Estris: olla de pressió o TMX.

Elaboració amb olla de pressió:

1.- Prepara la verdura: Talla la punta a les bajoques i neteja-les. (Si les utilitzes congelades, este pas te l’estalvies). Pela la carlota i talla cada una en 4-5 trossos. Pela les creïlles i les cebes i talla-les en quarts o en octaus segons la seua mida.

2.-Posa poqueta aigua en una olla i afegeix la verdura*. A mi m’agrada deixar les creïlles per a una mica més tard així evitem que les bajoques queden massa dures o la creïlla massa feta. (si les bajoques són congelades, això és igual).

3.- Afegeix  la creïlla.

4.- Tapa l’olla i deixa uns 15 minuts a partir que comence a traure el vapor.




(*) Nota: Si tens un estri dels de coure al vapor, posa'l al fons de l'olla afegint aigua fins a arribar a aquest estri. D'aquesta manera es conserven millor les vitamines i també el sabor de la verdura.

Elaboració amb TMX:

1.- Prepara la verdura.

2.- Omple el vas de la TMX amb un litre d’aigua. Col·loca les verdures trossejades i reparteix-les entre el cistell i el varoma. A mi m’agrada posar la bajoca al cistell perquè a l'estar en contacte amb l’aigua no quedarà tan dura. La creïlla la posarem a dalt al varoma. Si volem fer ous bullits, els posarem al varoma enrotllats amb film.

3.- Programa 45-50 minuts temperatura varoma.

Si no fas massa quantitat i et cap tot al cistell, pots aprofitar per fer al varoma un tros de salmó o de qualsevol peix (però el ficarem els últims 10 minuts i a sobre d'unes fulles d'enciam).

Degustació: encara que pot semblar un plat simple de verdura, es pot menjar de diferents formes:

-En calent: El podem menjar calent amanit amb una mica d’oli i vinagre. A nosaltres ens agrada xafar la verdura amb una mica de mantega i sal maldon (queda molt bé la barreja de la mantega amb la patata i la carlota) i acompanyar amb una truita, un tros de carn o de peix.

-En fred: el pots utilitzar per fer una amanida afegint-hi ou dur, tonyina, olives, maionesa, etc.


També, si tens xiquets els hi pots triturar les verdures i fer un puré.

De vegades jo a l’endemà, si en sobra, faig un plat d’aprofitament afegint-li cigrons i bacó. Clickeu aquí per veure la recepta. 

Temps total: 30 minuts

T’ha agradat la recepta? Tens dubtes o suggeriments?… deixa el teu comentari.

Si fas la recepta, comparteix la teua experiència amb nosaltres.

Assabentat de les actualitzacions de Cuinadiari, subscrivint-te a la nostra newsletter o segueix-nos a 
InstagramFacebookPinterest o Twitter.
Moltes gràcies per seguir-nos!!

Bon profit!!

Marta

1 comentari :

Marta ha dit...

M'encanta! A casa meva n'hem menjar des de sempre, un plat senzill però boníssim! Segurament el fa tan bo el caliu familiar que va lligat a aquest plat... Moltes Gracies Marta!