GALERIA DE FOTOS

divendres, 8 de juliol de 2011

BULLIT VALENCIÀ

El bullit és molt típic al País Valencià. No té cap secret, no deixa de ser un plat de verdura bullida però no sé perquè és un plat molt socorregut el qual totes les famílies valencianes acostumen a prendre per sopar tant a les nits d’estiu com d’hivern.

Bàsicament porta creïlla, ceba i desprès “la part verda” que normalment és bajoca (mongeta tendra). Segons l’època de l’any es fa també amb bledes, col, carxofes o borratges, però el que jo reconec com a bullit o almenys el que més es fa a ma casa és amb bajoca tant redona com plana.


Ingredients:

-Per fer la verdura:
  • 1 kg bajoca plana o rodona (com he dit podeu substituir-la per bleda, col, etc.)
  • 2 cebes tallades a quarts
  • 3-4 carlotes tallades en trossos d’uns 3 centímetres
  • 6 creïlles mitjanes senceres o tallades en 4 trossos
  • Aigua per bullir
  • Oli d’oliva
  • Sal

-Per amanir:
  • Oli i vinagre/ mantega/ maionesa, sal maldon

La quantitat dels ingredients les pots ajustar perfectament al teu gust.

Estris: olla a pressió o TMX.

Elaboració amb olla de pressió:

1.- Prepara la verdura: Talla la punta a les bajoques i neteja-les bé. Si les utilitzes congelades este pas te l’estalvies. Pela la carlota i talla cada una en 4-5 trossos. Pela les creïlles i les cebes i talla-les en quarts o en octaus segons la seua mida.

2.-Posa aigua en una olla i afegeix la verdura (*). A mi m’agrada deixar les creïlles per a una mica més tard així evitem que les bajoques queden massa dures o la creïlla massa feta. (si les bajoques són congelades això és igual).

3.- Afegeix  la creïlla.

4.- Tapa l’olla i deixa uns 15 minuts a partir que comence a traure el vapor.

(*) Nota: Si tens un estri dels de coure al vapor, posa'l al fons de l'olla afegint aigua fins a arribar a aquest estri. D'aquesta manera es conserven millor les vitamines i també el sabor de la verdura.

Elaboració amb TMX:

1.- Prepara la verdura.



2.- Omple el vas de la TMX amb un litre d’aigua. Col·loca les verdures trossejades i reparteix-les entre el cistell i el varoma. A mi m’agrada posar la bajoca al cistell perquè a l'estar en contacte amb l’aigua no quedarà tan dura. La creïlla la posarem a dalt al varoma. Si volem fer ous bullits, els posarem al varoma enrotllats amb film.



3.- Programa 45-50 minuts temperatura varoma.

Si no fas massa quantitat i et cap tot al cistell, pots aprofitar per fer al varoma un tros de salmó o de qualsevol peix (però el ficarem els últims 10 minuts i a sobre d'unes fulles d'enciam).

Degustació: encara que pot semblar un plat simple de verdura, es pot menjar de diferents formes:

-En fred: el pots utilitzar per fer una amanida afegint-hi ou dur, tonyina, olives, maionesa, etc.

-En calent: El podem menjar calent amanit amb una mica d’oli i vinagre. A nosaltres ens agrada xafar la verdura amb una mica de mantega i sal maldon (queda molt bé la barreja de la mantega amb la patata i la carlota).

També, si tens xiquets els hi pots triturar les verdures i fer un puré.

De vegades jo a l’endemà, si en sobra, faig un plat d’aprofitament afegint-li cigrons i bacó. Clickeu aquí per veure la recepta.

Temps total: 30 minuts

Bon profit!!

1 comentari :

  1. M'encanta! A casa meva n'hem menjar des de sempre, un plat senzill però boníssim! Segurament el fa tan bo el caliu familiar que va lligat a aquest plat... Moltes Gracies Marta!

    ResponElimina

(Si no tens perfil de Google comenta com a Nom/url i no posis res al camp de url. Els comentaris anònims són considerats spam. Si us plau, no deixes el comentari sense signar, ja que no et puc posar una cara, et posaré un nom :-). )