GALERIA DE FOTOS

dimarts, 20 de setembre del 2011

ARRÒS A LA CUBANA


Arribar a casa sense tenir el dinar fet, ja no és un problema si decideixes fer un arròs amb la TMX, això sí, la salsa l’acostume a tenir ja feta al congelador.



Ingredients:

-Per a l’arròs:
  • 50 g d’oli
  • 3 dents d’all
  • 800 g d’aigua
  • sal
  • 350 g d’arròs

-Per a la salsa de tomaca:
  • 50 g oli
  • 2 dents d’all
  • 1 ceba
  • 1 carlota
  • 1 pot de 800 g o1 Kg de tomàquet natural triturat
  • 3 culleradetes de sucre
  • 1 culleradeta de sal
-Per a acompanyar:
  • 1 ou per persona

Estris: TMX, paella per fregir l’ou
  
Elaboració amb TMX:

Prepara primer la salsa de tomaca, encara que com he dit abans, el millor és tenir-la preparada amb antelació.

-Elaboració de la salsa de tomaca:

1.- Posa l’oli en el vas i programa 3 minuts, temperatura varoma, velocitat 1.

2.- Afegeix l’all, la ceba i la carlota i tritura 10 segons a velocitat 4. Si t’agraden els trossets més menuts tritura velocitat 5. Programa 7 minuts, temperatura varoma, velocitat 1-2.

3.- Baixa les restes de les parets del vas i torna a triturar si ho trobes necessari (recorda que si es tritura la salsa en calent es tornarà groguenca). Afegeix la resta d’ingredients i programa 30 minuts, temperatura varoma, velocitat  1. Posa el cistell damunt perquè la salsa s’espessisca i per tal d’evitar esquitxades.

Nota: es pot fer la salsa sense la ceba i la carlota

-Elaboració de l’arròs:

1.- Posa en el vas l’oli i els alls i programa 3 minuts, varoma, velocitat 3 1/2.

2.- Afegeix l’aigua i la sal i barreja 10 segons, velocitat 6.

3.- Posa el cistell dins del vas i programa 7 minuts, temperatura varoma, velocitat 4. Amb això estem bullint l’aigua, si veus que no bull, posa uns minuts més.

4.- Tira l’arròs a través del bocal i programa 13 minuts, temperatura varoma, velocitat 4. Mou l’arròs amb l’espàtula de tant en tant perquè no es quede tot enganxat.

Nota: en el fons del vas quedarà tot el midó de l’arròs, el pots tirar o bé usar-lo per fer-lo més melós.

Serveix l’arròs amb la salsa i un ou fregit (ferrat) o una truita.

Temps total: (30 minuts de la salsa) + 18-25 minuts de l’arròs

Bon profit!!

divendres, 16 de setembre del 2011

CANELONS AMB TONYINA I BACON


Quan vaig veure aquesta recepta a Javirecetas, realment vaig pensar: “vols dir??”
La tonyina i el bacon són 2 ingredients que no hagués pensat mai a barrejar. I em vaig sorprendre!! 

Fins i tot de vegades faig el mateix farcit per fer pastissets o simplement uns macarrons, ja que és un farcit molt ràpid de fer. 


Ingredients: 

-Per a fer 12 canelons: 
  • 12 plaques per a canelons
  • 125 g de ceba picada
  • 75 g de bacon
  • 1 tomaca
  • 2 llandes de tonyina en oli (de 80 grams cadascuna)
  • Orenga
  • Oli 

-Per a la beixamel:
  • 30 g mantega
  • 30 g farina
  • 250 g llet
  • sal 

  • formatge per a gratinar


Estris: olla per fer el farciment, safata forn o motlles d’usar i tirar d’alumini


Elaboració:

1.- Posa a coure els canelons o si ja estan precuinats, posa’ls a remull amb aigua calenta durant 15-20 minuts o segons les instruccions del fabricant. Mentrestant comença a fer el farcit.

2.- Pica la ceba i posa-la al foc amb 4 cullerades d’oli d’oliva. Deixa que es faça durant 5 minuts.

3.- Afegeix  el bacon a trossets i deixa que es daure uns altres 5 minutets.

4.- Vés pelant la tomaca i agrega-la a l’olla. Deixa que es coga tot junt durant 5 minuts més.

5.- Finalment posa la tonyina ben escorreguda i una mica d’orenga (1/3 de cullera de postres). Deixa al foc un parell de minuts i aparta.

6.- Prepara la beixamel: tant si la fas en TMX o en una paella escalfa la mantega. Afegeix la farina i dóna-li unes voltes fins que se sofrija una mica. Afegeix  la llet una mica tèbia i remena perquè no es facen grumolls. Quan agafe consistència als 7-10 minuts, trau del foc/ TMX.

7.- Posa el forn a calfar a 180ºC

8.- Escorre les plaques de pasta sobre un drap de cuina net i comença a farcir els canelons, una cullerada per a cadascun. Doblega donant-los la forma típica del canaló. Col·loca’ls sobre una plata que puga anar al forn.

9.- Cobreix amb la beixamel i després ratlla per damunt el formatge. Fica una mica al forn per escalfar-los una mica i que es gratinen.


Nota: com es una mica laboriós fer canelons, que si la pasta, el farcit, la beixamel...fes més quantitat i congela’ls. Si els vols congelar, no els fiques al forn. Els pots congelar amb el formatge ratllat o ratllar-lo en el moment els vages a consumir. Són molt útils les safates d’alumini que venen d’usar i tirar ja que els pots tapar, congelar i traure’ls quan els necessites.

Temps total: una mica més d’una hora

Bon profit!!


dimecres, 14 de setembre del 2011

MELMELADA DE PEBRERA- LLESQUETA DE PEBRERA CONFITADA AMB FORMATGE


Una bona opció com a picadeta per quan tens convidats a casa. Queda molt bé el contrast del dolç amb el formatge d'untar.



Ingredients:

-Per a les pebreres confitades: 
  • 400 g de pebrera roja (netes i sense el peduncle)
  • 100 g d’aigua
  • 200 g de sucre (pots posar 150 g de sucre blanc i 50 g de sucre moré)
  • 50 g de vinagre (1/2 cubilet)

-Per a servir:
  •  1 terrina de formatge d’untar/formatge de cabra/ formatge curat
  • torradetes

Estris: TMX, cistell

Elaboració:

1.-Posa en el vas els pebrots tallats en trossos grans i trosseja 6 segons, velocitat 4. Baixa amb l’espàtula el que quede a les parets.

2.- Afegeix l’aigua, el sucre i el vinagre i programa 35-40 minuts, temperatura varoma velocitat 1, col·locant el cistell a sobre de la tapa. Si quan comença a bullir, se't surt pel bocal, deixa uns minuts a temperatura 100º i més endavant puja a Varoma.


3.- Quan acabe el temps programat, trau del vas el pebrot i posa en un pot de vidre. Quan es refrede guarda a la nevera fins que el vages a fer servir.


Nota: Serveix fred acompanyat de torrades untades amb formatge de cabra o formatge d'untar tipus “Philadephia”.


Aguanta mesos a la nevera en un pot ben tancat.

Temps total: 35 minuts + refrigeració

Bon profit!!

diumenge, 11 de setembre del 2011

LASANYA DE BOTIFARRA I CEPS


Aquesta és la recepta d’una bona lasanya més o menys tradicional que es converteix en excel·lent gràcies a un ingredient: el cep.




Ingredients:

-Per al farciment:
  • 3-4 cullerades salsa de tomaca fregida casolana (veure recepta de salsa de tomaca)
  • 50 g de ceps deshidratats
  • 1 ceba
  • 1 carlota
  • 1/2 carabasseta
  • ½ pebrera verda
  • 500 g carn de botifarra
  • Oli 
  • Sal (amb compte perquè la carn de la botifarra ja està assaonada)

-Pasta:
  • 12 plaques de lasanya

-Per a la beixamel de ceps:
  • 60 g mantega
  • 50 g farina
  • 600 g llet
  • 1 cullerada de postres de pols de cep ben pleneta
  • sal
  • formatge per a gratinar


Estris: olla per fer el farciment, paella/ TMX per a la beixamel, safata forn (30x20 cm) o motlles d’usar i tirar d’alumini

Elaboració:

-El farciment:

1.- Si no tens feta la salsa de tomaca, vés fent-la en la TMX. (mira aquí la recepta). Si l’has de fer expressament, la que et sobre la pots congelar perfectament per a una altra ocasió.

2.- Rehidrata els ceps amb aigua tèbia mínim durant una horeta.

3.- Pica bé la ceba, la carlota i la pebrera i  daura–les una en una olla. Quan la ceba comence a transparentar afegeix la carabasseta també ben picada.

4.- Quan la verdura estiga quasi feta afegeix la botifarra desfeta i cuina uns 10 minuts.

5.- Afegeix els ceps talladets i deixa uns 10 minuts més.

6.- Finalment agrega la salsa de tomàquet, unes 3-4 cullerades, depèn de com vulgues la salsa d’espessa. Reserva.




-La pasta:

7.- Cou la pasta de la lasanya seguint les instruccions del fabricant.

-La beixamel:

8.- Prepara la beixamel: tant si la fas en TMX o en una paella escalfa la mantega. Afegeix la farina i dóna-li unes voltes fins que la mantega l’absorbisca. Afegeix la llet una mica tèbia i la pols de ceps i remena perquè no es facen grumolls. Quan agafe consistència als 7-10 minuts, trau del foc/ TMX.




-Muntatge:

9.- Munta la lasanya: en una font de les que poden anar al forn, posa una capa de beixamel, una de pasta, una de farcit, una de pasta, etc.

10.- Posa per damunt la beixamel i el formatge i gratina. Si vols que pare més meloseta, posa-li també un poc de beixamel en la capa de la carn.


Nota: Si tens intenció de congelar-la, segueix tots els passos excepte el de gratinar. Espera que es refrede, tapa-la bé i fica-la al congelador

Temps total: una mica més d’una hora

Bon profit!!

dissabte, 10 de setembre del 2011

MASSA DE PIZZA REPOSADA (fermentació en fred)


Molts dissabtes a casa toca pizza. Dona molt bon resultat fer la massa amb antelació i deixar que fermente en fred 1 ó 2 dies. 
Si ho has decidit tard, però encara tens 2-3 hores per davant, també et donem l'opció perquè la pugues fer.




Ingredients per a la massa de pizza fermentada en fred:
  • 600-650 g d'aigua
  • 25 g de sal
  • 1 kg de farina de força
  • 12 g llevat fresc de forner o 4 g llevat sec
  • 30 g d'oli d'oliva
  • una mica de semolina



-Per al farcit: tomaca, formatge ratllat, orenga, pernil, mozzarela freca, olives negres...el que més t'agrade

Estris: TMX/ panificadora per pastar, bols/ carmanyoles per deixar reposar la massa, safata forn,

Elaboració:

-Pas 1: la massa

1.- Barreja tots els ingredients excepte l'oli i pasta durant 3-4 minuts.

2.- Agrega l'oli i pasta 5 minuts més o fins que s'integre i quede una massa elàstica.

3.- Fes una bola i deixa reposar tapat en nevera durant 30 minuts. 

4.- Després divideix-la en porcions en funció de la mida de  pizza que vulgues fer: per una individual calcula  al voltant de 150-200 g, per a una pizza de la mida de la safata de forn, uns 350-400 g.

5.- Un cop formades les boles, torna a posar en bols o carmanyoles i deixa reposar tapades a la nevera de 18 a 24 hores. 

Si no la vas a fer amb tanta antelació, deixa-la a temperatura ambient unes 3 horetes i posa-li el doble de llevat.

-Pas 2: la pizza

6.- Trau de la nevera i deixa temperar durant una horeta aproximadament.

7.- Encén el forn a 200ºC.

8.- Forma la pizza: Estira amb la mà. (Amb el corró aixafaríem els alvèols i no quedaria tan esponjosa per dins).

9.- Posa farina al marbre i ves aplanant i estirant. També te la pots anar passant d’un palmell a l’altre i així cada vegada s'anirà estirant més.

10.- Col·loca la massa en una safata. Fica la tomaca, el formatge, el pernil... fes-la del que més t’agrade. 

11.- Enforna durant 15-20 minuts.


Temps total: 10 minuts de pastat + 18-24 h de repòs en fred +1 hores de leudat + 30 minuts preparació pizza i enfornat

T’ha agradat la recepta? Tens dubtes o suggeriments?… deixa el teu comentari. I si la fas, comparteix la teua experiència amb nosaltres.


Assabenta’t de les actualitzacions de Cuinadiari, subscrivint-te a la nostra newsletter o segueix-nos a 
InstagramFacebookPinterest o Twitter.

Moltes gràcies per seguir-nos!!

Bon profit!!

Marta

dimecres, 7 de setembre del 2011

BACALLÀ AMB SALSA DE TOMACA I CREÏLLES


Una bona opció per fer un àpat complet.




Ingredients:

-Per a la salsa de tomaca i bacallà: 
  • 100 g de ceba
  • 2 dents d’all
  • 50 g d’oli d’oliva
  • 800 g (1 pot gran) de tomàquet natural triturat
  • 2 cullerades de sucre
  • 1 culleradeta de sal
  • 1 polsim de pebre negre
  • 8 trossos de bacallà salat, prèviament remullat i dessalat (també queda bé amb lluç o mero)

-Per a les creïlles (patates): 
  • 100 g d’oli d’oliva
  • 100 g d’aigua
  • 600 g de creïlles tallades com per a truita
  • 100 g de pebrot verd tallat a tires fines
  • sal

-Per a la lactonesa: 
  • 300 g d’oli de girasol
  • 150 g de llet
  • 1 dent d’all
  • 1/2 culleradeta de sal
  • 10 g de suc de llima

Estris: TMX i forn

Elaboració amb TMX:

-Salsa de tomaca:

1.- Introdueix la ceba i l’all en el vas i trosseja 4 segons, velocitat 4.

2.- Afegeix l’oli i programa 5 minuts, temperatura varoma, velocitat 1.

3.- Posa-hi la tomaca triturada, el sucre, la sal i el pebre i programa 25 minuts, temperatura varoma, velocitat 1. Col·loca el cistell damunt de la tapa perquè s’evapore la tomaca i no esguite.

-El peix:

4.- Posa una mica d’oli al varoma. Col·loca el bacallà amb la pell cap amunt. Assegura’t que alguns dels forats no queden  coberts per tal que puga passar el vapor.

5.- Quan passen els 25 minuts de la tomaca, trau el cistell, posa el varoma a sobre de la tapa i programa 6 minuts, temperatura varoma, velocitat 1.

6.- Retira el recipient varoma i aboca la salsa en una safata apta per a forn prèviament engreixada amb oli.

7.- Llava el vas.

-Creïlles:

8.- Col·loca la papallona. Posa l’oli i l’aigua en el vas. Programa 4 minuts, temperatura varoma, velocitat cullera.

9.- Afegeix les creïlles i els pebrots. Assaona al gust. Programa 13 minuts, temperatura varoma, gir a l’esquerra.

10.- Retira la papallona i escorre les creïlles i els pebrots dins del cistell. Reserva.

11.- Escalfa el forn a 250º.

-Lactonesa:

12.- Pesa l’oli en un pitxeret. Posa al vas la llet, l’all i la sal i programa 1 minut, temperatura 37º, velocitat 5.

13.- Després programa 3 minuts, 37º, velocitat 5. Posa el cubilet i omple’l d’aigua perquè pese i no es moga. Comença a abocar l’oli amb el cubilet posat, de manera que vaja baixant al vas lentament per les vores del cubilet.

14.-Afegeix el suc de llimona (opcional) i barreja 5 segons a velocitat 5.

-Muntatge:

15.- Agafa una safata tipus Pyrex o de fang. Col·loca una capa de salsa de tomaca, després una capa de creïlles i pebrots i per sobre els trossos de bacallà. Posa una cullerada de lactonesa a sobre cada tros.

16.- Fica al forn durant 5 minuts a 250º. Gratina i serveix calent.


Alternatives a l’elaboració proposada i que et faran guanyar temps:

A.- Es pot tenir preparada la salsa de tomaca i guanyes 1/2 hora. Comença en el pas número 8 i quan falten 6-7 minuts per acabar de coure les creïlles poses el peix a la varoma i fas del punt 4 al 6.

B.- Si has de fer la tomaca, pots coure les creïlles al microones i així no t’has d’esperar a que acabe la màquina.

C.- En tots els casos pots estalviar-te de fer la lactonesa i posar maionesa de la que venen ja feta (a mi personalment m’agrada més ja que és més suau).



Elaboració tradicional:

-Salsa de tomaca:

1.- Fes un sofregit amb la ceba i l’all en una paella.

2.- Als 3-5 minuts afegeix la tomaca, el sucre, la sal i el pebre. Posa una tapa amb forats perquè no t’esguite tota la cuina. Cou durant uns 20-30 minuts.

-Creïlles:

3.- Talla les creïlles i la pebrera a rodanxes. Col·loca en un recipient que puga anar al microones i tapa. Programa uns 25 minuts i vés obrint de tant en tant per comprovar si ja estan fetes. Reserva.

-El peix:

4.- Posa el peix en un recipient que puga anar al microones. Tapa. Cou-lo un parell o tres de minuts o fins que estiga blanc per fora però encara cru pel mig. (pots aprofitar per coure’l durant els últims minuts de les creïlles.

5.- Escalfa el forn a 250º.

-Lactonesa:

6.- Pesa l’oli en un pitxeret. Posa en el vas del túrmix la llet, l’all i la sal. Tritura i poc a poc ves afegint l’oli fins que quede amb una consistència d’allioli. Si et sobrés oli, descar-ta’l.

7.-Afegeix el suc de llimona (opcional) i turbina uns segons més.

-Muntatge:

8.- Agafa una safata tipus Pyrex o de fang. Col·loca una capa de salsa de tomaca, després una capa de creïlles i pebrots i per sobre els trossos de bacallà. Posa una cullerada de lactonesa a sobre de cada tros.

9.- Fica al forn durant 5-10 minuts a 250º. Comprova que el bacallà estiga fet per dins. Gratina i serveix calent.

Alternatives a l’elaboració proposada i que et faran guanyar temps:

A.- Es pot tenir preparada la salsa de tomaca i guanyes 1/2 hora. També pots comprar la salsa feta. Això sí, no compres una tomaca fregida qualsevol, compra dels que diuen “sofregit casolà” dels que no estan tan triturats.

B.- També pots estalviar-te de fer la lactonesa i posar maionesa de la que venen ja feta (a mi personalment m’agrada més ja que és més suau).


Nota: Es pot substituir el bacallà per mero o per lluç i també està bo.


Si vols fer aquesta recepta amb un caire més festiu, consulta el Timbal de bacallà amb salsa de tomaca i creïlles.


Temps total: 1 hora (o menys si fas cas de les formes d’elaboració alternatives).

Bon profit!!

dimarts, 6 de setembre del 2011

ARRÒS BLANC DE GUARNICIÓ

Abans, sempre feia l’arròs blanc amb l’olla a pressió però des que vaig provar de fer-lo amb la TMX, ja no l’he tornat a fer allà. És molt còmode fer-lo d’aquesta manera. Només hauràs de programar el temps i remenar de tant en tant. Obtindràs un arròs soltet gairebé fet al vapor.

Este arròs es pot utilitzar com a guarnició o per fer un arròs a la cubana.



Ingredients:
  • 50 g d’oli
  • 3 dents d’all pelades
  • 800 g d’aigua
  • Sal
  • 350 g d’arròs


Estris: TMX

Elaboració amb TMX:

1.- Posa en el vas l’oli i els alls i programa 3 minuts, varoma, velocitat 3 1/2.

2.- Afegeix l’aigua i la sal i barreja 10 segons, velocitat 6.

3.- Posa el cistell dins del vas i programa 7 minuts, temperatura varoma, velocitat 4. Amb això estem bullint l’aigua, si veus que no bull, posa uns minuts més.

4.- Tira l’arròs a través del bocal i programa 13 minuts, temperatura varoma, velocitat  4. (Mou l’arròs amb l’espàtula de tant en tant perquè no es quede tot enganxat).

Nota: en el fons del vas quedarà tot el midó de l’arròs, el pots usar per fer-lo més melós. Per contra, si t’agrada sequet, tira’l.

Si vas curt de temps i tens un “kettle” (un bullidor d’aigua), pots bullir l’aigua amb aquest aparell mentre sofriges els alls i guanyaràs de 5 a 8 minutets.

Temps total: 18-25 minuts

Bon profit!!