Em vaig alegrar molt en veure que el repte de la recepta del 15 dels blocs Xocolata Desfeta i Els Fogons de La Bordeta d’aquest mes eren les carxofes. M’agraden molt, cuinades de totes les maneres, però tinc un problema, que a casa només m’agraden a mi.
Totes les receptes que se m’acudien eren amb arròs però fer un arròs per tu sol és un poc trist. Al final em vaig decidir per una recepta de les “congelables” que pogués guardar les sobres, encara que no sé si durarà gaire!
Ingredients:
- 800 g de sèpia (ja neta)*
- 70 ml de brandy
- 6 carxofes grandetes
- 8-10 galeres
- 300 ml de fumet de gambes concentrat* rebaixat amb 200 ml d’aigua
- Oli
- Sal
- 1 all
- Unes branques de julivert
- 1-2 llesques de pa dur
- Un grapat d’ametlles
- 3 tomaques
- 1 ceba gran
*la sèpia és millor que la compres fresca i la congeles amb antelació, així estarà més tendra.
*el fumet, fes-lo i ten-ho congelat en pots menuts, així no caldrà fer-lo expressament.
Estris: olla gran, paella menuda, morter
Elaboració:
1.- Neteja bé les sèpies, sobre tot els tentacles que poden tenir sorra. Si t’agrada, pots deixar la melsa, que és la bosseta de color marró (farà la salseta més gustosa i meloseta, però també més forta). Talla-les a daus.
2.- Posa un fons d’oli a la cassola, ofega la sépia una mica i després agrega el brandi. Tapa i deixa coure uns 15 minutets. Trau-la del foc i reserva.
3.- Mentrestant vés preparant les carxofes: Talla’ls la tija, les puntes i trau les fulles de fora. Talla les carxofes en 4-6 trossos i fica-les en un bol amb aigua i llimona per a què no s’oxiden.
4.- En una paella menuda, fregeix el pa i les ametlles. Posa-ho tot al morter juntament amb l’all i el julivert i fes una picada. Reserva.
5.- Fes un sofregit amb la ceba i la tomaca: primer sofregeix la ceba trinxada fins que comence a agafar color, després agrega la tomaca triturada. Cou durant uns 5 minuts, agrega les carxofes i cou uns altres 5 minuts.
6.- Fica ara la picada i remena-ho tot. Agrega les galeres i quan estiga tot barrejat, afegeix la sèpia i el fumet/aigua. (Ha de quedar quasi cobert). Rectifica de sal i deixa que es guise durant uns 20-25 minuts o fins que la carxofa estiga blaneta.
Nota: si no trobes galeres o no és la temporada, aquest plat queda molt bé amb gambes, llagostins o escamarlans.
Temps total: una mica més d’una hora
Bon profit!!
Si t’ha agradat la recepta, tens dubtes o suggeriments, deixa el teu comentari. Moltes gràcies!!
Marta
19 comentaris :
Doncs no et preocupis, que a mi m'encanten. Així que vendré a dinar a ca teva. O si te'n sobra al congelador, ja saps! ;) Una recepta fantàstica.
Moltíssimes gràcies per participar!
Petonets!
Ok, te'n guarde una mica!!
Jo en vull un altre tupper, que a casa el Xavi menja fora cada dia i estaríem encantants!! Quina pinta que té aquest estofadet!!!
Moltes gràcies per participar maca!
Petonets
Sandra
No us preocupeu que em sembla que encara en tindríem per a un altre!
Gràcies a vosaltres per proposar-nos els reptes!
Marta
Un altre tupper siusplau!!!!! Quina bona pinta!!!!
I un altre per mi!!!!!! quina pinta mes bona ... mmmm
Un petonet
Caram, amb el que m'agraden a mi les galeres, i ara que n'és l'època... que bo!!
PTNTS
Dolça
he arribat al teu blog per la recepta del 15
em quedo per aqui
Què bo que sembla aquest plat!
quin estofat mes bo, tots tres ingredients principals m'agradent molt!!
una abraçada.
Tot això dels reptes és molt engrescador...estic desitjant el proper...aviam que ens proposen la Sandra i la Marina
Moltes gràcies pels vostres comentaris!
Que rico, me encantan todos los ingredientes,lo probare :)
Besos
Un plat de luxe! Molt bona presentació pas a pas.
Petons.
Belén.
Quina bona pinta, m'apunto al tapper..... noia ja ho veus inclús desde Playa del Carmen (Mèxic) et llegeixo....
Petonets i fins la tornada.
Mayka
un plato muy bueno con esta combinacion,me gusta
Aquesta recepta és un 10. Sempre que vull quedar bé l'utilitze. Gran descobriment!
Una pinta fantàstica! Deu ser boníssim! Una pregunta: quan cous la sèpia, la deixes enrossir abans de tirar-hi el brandi?
Si vols la pots enrossir. Es cou abans xq la sepia necessita almenys 1 hora perquè quede tendra i aixi anem guanyant temps
Publica un comentari a l'entrada