GALERIA DE FOTOS

dimecres, 7 de setembre de 2011

BACALLÀ AMB SALSA DE TOMACA I CREÏLLES


Una bona opció per fer un àpat complet.




Ingredients:

-Per a la salsa de tomaca i bacallà: 
  • 100 g de ceba
  • 2 dents d’all
  • 50 g d’oli d’oliva
  • 800 g (1 pot gran) de tomàquet natural triturat
  • 2 cullerades de sucre
  • 1 culleradeta de sal
  • 1 polsim de pebre negre
  • 8 trossos de bacallà salat, prèviament remullat i dessalat (també queda bé amb lluç o mero)

-Per a les creïlles (patates): 
  • 100 g d’oli d’oliva
  • 100 g d’aigua
  • 600 g de creïlles tallades com per a truita
  • 100 g de pebrot verd tallat a tires fines
  • sal

-Per a la lactonesa: 
  • 300 g d’oli de girasol
  • 150 g de llet
  • 1 dent d’all
  • 1/2 culleradeta de sal
  • 10 g de suc de llima

Estris: TMX i forn

Elaboració amb TMX:

-Salsa de tomaca:

1.- Introdueix la ceba i l’all en el vas i trosseja 4 segons, velocitat 4.

2.- Afegeix l’oli i programa 5 minuts, temperatura varoma, velocitat 1.

3.- Posa-hi la tomaca triturada, el sucre, la sal i el pebre i programa 25 minuts, temperatura varoma, velocitat 1. Col·loca el cistell damunt de la tapa perquè s’evapore la tomaca i no esguite.

-El peix:

4.- Posa una mica d’oli al varoma. Col·loca el bacallà amb la pell cap amunt. Assegura’t que alguns dels forats no queden  coberts per tal que puga passar el vapor.

5.- Quan passen els 25 minuts de la tomaca, trau el cistell, posa el varoma a sobre de la tapa i programa 6 minuts, temperatura varoma, velocitat 1.

6.- Retira el recipient varoma i aboca la salsa en una safata apta per a forn prèviament engreixada amb oli.

7.- Llava el vas.

-Creïlles:

8.- Col·loca la papallona. Posa l’oli i l’aigua en el vas. Programa 4 minuts, temperatura varoma, velocitat cullera.

9.- Afegeix les creïlles i els pebrots. Assaona al gust. Programa 13 minuts, temperatura varoma, gir a l’esquerra.

10.- Retira la papallona i escorre les creïlles i els pebrots dins del cistell. Reserva.

11.- Escalfa el forn a 250º.

-Lactonesa:

12.- Pesa l’oli en un pitxeret. Posa al vas la llet, l’all i la sal i programa 1 minut, temperatura 37º, velocitat 5.

13.- Després programa 3 minuts, 37º, velocitat 5. Posa el cubilet i omple’l d’aigua perquè pese i no es moga. Comença a abocar l’oli amb el cubilet posat, de manera que vaja baixant al vas lentament per les vores del cubilet.

14.-Afegeix el suc de llimona (opcional) i barreja 5 segons a velocitat 5.

-Muntatge:

15.- Agafa una safata tipus Pyrex o de fang. Col·loca una capa de salsa de tomaca, després una capa de creïlles i pebrots i per sobre els trossos de bacallà. Posa una cullerada de lactonesa a sobre cada tros.

16.- Fica al forn durant 5 minuts a 250º. Gratina i serveix calent.


Alternatives a l’elaboració proposada i que et faran guanyar temps:

A.- Es pot tenir preparada la salsa de tomaca i guanyes 1/2 hora. Comença en el pas número 8 i quan falten 6-7 minuts per acabar de coure les creïlles poses el peix a la varoma i fas del punt 4 al 6.

B.- Si has de fer la tomaca, pots coure les creïlles al microones i així no t’has d’esperar a que acabe la màquina.

C.- En tots els casos pots estalviar-te de fer la lactonesa i posar maionesa de la que venen ja feta (a mi personalment m’agrada més ja que és més suau).



Elaboració tradicional:

-Salsa de tomaca:

1.- Fes un sofregit amb la ceba i l’all en una paella.

2.- Als 3-5 minuts afegeix la tomaca, el sucre, la sal i el pebre. Posa una tapa amb forats perquè no t’esguite tota la cuina. Cou durant uns 20-30 minuts.

-Creïlles:

3.- Talla les creïlles i la pebrera a rodanxes. Col·loca en un recipient que puga anar al microones i tapa. Programa uns 25 minuts i vés obrint de tant en tant per comprovar si ja estan fetes. Reserva.

-El peix:

4.- Posa el peix en un recipient que puga anar al microones. Tapa. Cou-lo un parell o tres de minuts o fins que estiga blanc per fora però encara cru pel mig. (pots aprofitar per coure’l durant els últims minuts de les creïlles.

5.- Escalfa el forn a 250º.

-Lactonesa:

6.- Pesa l’oli en un pitxeret. Posa en el vas del túrmix la llet, l’all i la sal. Tritura i poc a poc ves afegint l’oli fins que quede amb una consistència d’allioli. Si et sobrés oli, descar-ta’l.

7.-Afegeix el suc de llimona (opcional) i turbina uns segons més.

-Muntatge:

8.- Agafa una safata tipus Pyrex o de fang. Col·loca una capa de salsa de tomaca, després una capa de creïlles i pebrots i per sobre els trossos de bacallà. Posa una cullerada de lactonesa a sobre de cada tros.

9.- Fica al forn durant 5-10 minuts a 250º. Comprova que el bacallà estiga fet per dins. Gratina i serveix calent.

Alternatives a l’elaboració proposada i que et faran guanyar temps:

A.- Es pot tenir preparada la salsa de tomaca i guanyes 1/2 hora. També pots comprar la salsa feta. Això sí, no compres una tomaca fregida qualsevol, compra dels que diuen “sofregit casolà” dels que no estan tan triturats.

B.- També pots estalviar-te de fer la lactonesa i posar maionesa de la que venen ja feta (a mi personalment m’agrada més ja que és més suau).


Nota: Es pot substituir el bacallà per mero o per lluç i també està bo.


Si vols fer aquesta recepta amb un caire més festiu, consulta el Timbal de bacallà amb salsa de tomaca i creïlles.


Temps total: 1 hora (o menys si fas cas de les formes d’elaboració alternatives).

Bon profit!!

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada

(Si no tens perfil de Google comenta com a Nom/url i no posis res al camp de url. Els comentaris anònims són considerats spam. Si us plau, no deixes el comentari sense signar, ja que no et puc posar una cara, et posaré un nom :-). )