GALERIA DE FOTOS

dilluns, 14 de novembre del 2011

PAIN À L'ANCIENNE DE PETER REINHART (Artisan Breads Everyday)

Avui us presente la primera recepta de pa del bloc i la faig avui perquè em venia de gust participar en el repte de La Recepta del 15 dels blocs Els Fogons de La Bordeta i Xocolata Desfeta.



Es tracta d’un pa de llarga fermentació, que dóna com a resultat un pa rústic, de l’estil de la xapata, amb una corfa (crosta) cruixent i una molla alveolada.

La recepta és del llibre Artisan Breads Every Day del Peter Reinhart. No és una recepta difícil però la seua elaboració és llarga. La massa es fa amb aigua freda i desprès es deixa reposar a la nevera on hi podrà estar des de tota la nit fins a 4 dies, cosa que et dóna més flexibilitat per triar quan et va millor fer-lo.

Ingredients per a 4 barretes:
  • 567 g de farina de força 
  • 11 g de sal 
  • 4 g llevat instantani de forner 
  • 454 g aigua freda (13º) 
  • 1 cullerada oli d’oliva 
Estris: màquina de pastar/ bol i cullera de fusta, paper film/làmina de silicona, espàtula de mà

Elaboració:

-El primer dia:

1.- Barreja la farina, la sal, el llevat i l’aigua. Si no tens màquina per pastar-ho, ho pots fer a dintre d’un bol i barrejar-ho amb una espàtula o una cullera de fusta fins que estiguen tots els ingredients ben integrats. La massa resultant es bastant enganxosa, té al voltant d’un 80% de hidratació pel que resultarà una mica incòmode manipular-la si la comparem per exemple amb una massa de baguette. Deixa reposar uns 5 minuts.

2.- Si vas a fer xapatas, agrega ara la cullerada d’oli i pasta-ho tot durant un minut. Amb l’ajuda d’una espàtula mullada, passa la barreja a un bol untat amb oli. Tapa el bol amb film i deixa reposar uns altres 10 minuts en el bol a temperatura ambient.
 

3.- El pas que farem ara es pot fer o bé a dintre del bol, o sobre una superfície untada lleugerament amb oli. Aquí en Reinhart diu que ho faces amb les mans untades amb oli. A mi personalment m’agrada manipular aquests tipus de masses amb l’espàtula perquè la barreja és molt apegalosa, i si veig que serà difícil de manipular, la deixe a dins del bol (et recomane que ho faces així) i li faig els mateixos moviments: doblegue la massa des d’un extrem cap a l’extrem oposat, per exemple primer d’esquerra a dreta, desprès de dreta a esquerra i finalment la part superior cap a mi intentant formar una bola. Es tracta de que la massa vaja agafant una consistència més ferma. Deixa reposar uns 10 minuts i repeteix el mateix procés fins a 3 vegades. Amb això hauran passat vora uns 40 minuts.

4.- Tapa i deixa reposar a la nevera. Aquí la podràs deixar des de tota la nit fins a 4 dies.

-El dia de la cocció:

5.- Trau la massa de la nevera. Deixa-la reposar de 1 a 3 hores. Dependrà de si la massa t’ha pujat o no dins de la nevera. Si el deixem les 3 hores, aconseguirem un pa més tipus xapata, amb els típics alvèols d'aquest tipus de pa.

6.- Un cop ha pujat el doble, passa’l a una superfície de treball enfarinada. Si no ho vols fer directament a sobre del marbre, utilitza una làmina de silicona o mulla una mica el marbre i talla un tros de film. (L’aigua farà que no es moga) Vés amb molta cura i intenta que la massa es desgase el menys possible. 



7.- Enfarina també la superfície de la massa. Amb l’espàtula, fes un quadrat d’uns 22 cm (recorda: amb cura de no desgasar la massa). Talla la massa en les porcions que vulgues fer. Jo normalment en faig 4 no massa grans. Lo ideal seria que pesaren totes les barres el mateix ja que al forn les ficarem juntes.

8.- Amb les mans enfarinades, dóna-li la forma a les porcions. Doblega la massa en tres parts: d’esquerra a dreta, de dreta a esquerra i de dalt a baix, però sense aplicar cap pressió. Suament roda una mica la massa estirant-la cap als extrems per donar-li forma de barra. Posa-la en motlles per a baguettes. Fes el mateix procediment amb totes les barres. Si li vols donar un toc més rústic, posa-li més farina per sobre. Deixa reposar una hora més.

9.- Uns 45 minuts abans d’enfornar, preescalfa el forn a 250º, al màxim. Si tens pedra de fornejar, anirà molt bé, sinó, no passa res.

10.- Ens interessa que sobre tot al principi hi haja molt vapor al forn. Pots posar una safata a la part de dalt del forn i uns 10 minuts abans de ficar el pa, li poses aigua. També pots anar obrint i arruixant aigua amb una polvoritzador.
Una altra manera de generar vapor, que és la que més m’agrada a mi, és posar a sobre una safata com si fos una tapa, vigilant de que deixem espai suficient per quan cresca el pa dins del forn. Si ho fas així, cous tapat durant uns 15 minuts, destapes i cous uns 5-10 minuts més perquè agafe un to més daurat.



11.- Deixa refredar sobre una reixeta.


Nota: És un pa molt laboriós, encara que el que triga és la fermentació i el lleudat. Si t’agrada el tema de fer pa a casa, disfrutaràs fent-lo i òbviament menjant-lo.
Per cert, amb les presses i com estava sola, em vaig descuidar de fotografiar el pasos més difícils, us promet que la propera vegada que el faça, faré memòria!!

Temps total: 50 minuts primer dia; 24h a 4 dies de repòs en nevera, d’1 a 3 hores de repòs a fora de la nevera, 1 hora desprès de donar-li forma, 20 minuts de forn.

Bon profit!!



Si tens dubtes amb alguna paraula et recomane que visites: http://cuinadiari.blogspot.com/p/diferencies-regionals.html

dijous, 10 de novembre del 2011

ESPAGUETIS ALL' AMATRICIANA




Esta és una de les salses que més ens agrada per a acompanyar la pasta tant per com és de senzilla com pel seu sabor.

Encara que a Amatrice, on és originària, se serveix amb espaguetis, combina bé amb qualsevol mena de pasta. Proveu-la, repetireu!!

Ingredients per a 4 persones:

-Per a la pasta:

  • 350-400 g de pasta 
  • Aigua i sal 
-Per a la salsa:
  • 800 g de tomaques madures tallades a dauets 
  • 300 g de cansalada viada/ bacó 
  • 300 g de ceba picada (1 ceba gran) 
  • 1 pesteta (caiena)
  • 1 gra d’all picat 
  • 50 g d’oli 
  • Sal, sucre i pebre 
  • Unes fulles d’alfàbrega fresca 


Estris: Una olla per bullir la pasta i una olla o paella per fer la salsa/ TMX

Elaboració amb TMX: 

1.- Escalda les tomaques durant uns minuts, pela-les i talla-les a daus. 




2.- Prepara la cansalada: posa un tovalló en un plat, col·loca per damunt una capa de llesques de bacó, tapa amb un altre tovalló i vés fent capes fins que l’hages posat tot. Introdueix al microones i cou a màxima potència de 3 a 5 minuts comprovant en tot moment que no se’t creme. També es pot fer amb el bacó que venen ja tallat. Quan estiga cruixent trau-lo del microones, talla’l a trossets i reserva.




3.- Comença a fer el sofregit amb la TMX: posa l’oli al vas i escalfa 3 minuts, temperatura varoma, velocitat 1. 

4.- Posa-hi la ceba i l’all pelat i tritura 5 segons a velocitat 4-5. Baixa les restes de les parets del vas i programa 7 minuts, temperatura varoma, velocitat 1.

5.- Afegeix la tomaca, les pestetes i una mica de sal i de sucre. Programa 20 minuts, temperatura varoma, velocitat cullera.

6.- Afegeix la cansalada tallada i programa 8 minuts més temperatura varoma, velocitat cullera.

7.- Mentrestant cou la pasta en una olla amb aigua seguint-les instruccions del fabricant. Quan estiga “al dente” escorre-la.
8.- En la mateixa olla on has bullit la pasta, barreja la pasta i la salsa i posa foc fort durant un minutet. Just abans de treure del foc, afegeix les fulles d'alfàbrega trossejades.

9.- Serveix amb formatge ratllat per sobre.

Elaboració tradicional:

1.- Escalda les tomaques durant uns minuts, pela-les i talla-les a daus.

2.-En una olla posa una mica d’oli, posa la ceba i l’all i daura durant uns minuts.

3.- Prepara la cansalada: si la compres a llesques, talla-la a trossos menuts i afegeix-la a l’olla fins que també estiga dauradeta i haja soltat una mica el greix.

4.- Agrega la pesteta a rodanxetes fines i les tomaques a daus. El temps de cuinar la salsa depén de com t’agrada de feta la tomaca. Hi ha gent que li agrada traure-ho quan la tomaca ja ha perdut l’aigua, uns 10 minuts i hi ha qui ho deixa uns 25 minuts fins que la tomaca es fregeix bé...

5.-Cou la pasta seguint-les instruccions del fabricant. Quan estiga “al dente” escorre-la.

6.- En la mateixa olla on has bullit la pasta, barreja la pasta amb la salsa i posa foc fort durant un minutet. Just abans de treure del foc, afegeix les fulles d'alfàbrega trossejades.

7.-Serveix amb formatge ratllat per sobre.

Temps total: 40 minuts



Bon profit!!


T’ha agradat la recepta? Tens dubtes o suggeriments?… deixa el teu comentari.
Si has fet la recepta, comparteix la teua experiència amb nosaltres.
Si vols assabentar-te de les actualitzacions de Cuinadiari, subscriu-te a la nostra newsletter o segueix-nos a FacebookPinterestTwitter o Instagram. Moltes gràcies per seguir-nos!!

Marta

COM FER TORRADETES A CASA - EL DESTÍ D’UN PA ROÍN (DOLENT)

Mira que costa trobar un pa que valga la pena!!

L’altre dia volíem anar a sopar un entrepà, però finalment ens va entrar la mandra i vam dir: per què no comprem pa i ens el fem nosaltres a casa?  Dit i fet, de camí cap a casa vam passar per un forn que estava a punt de tancar i per aquest motiu ens van vendre 2 barres per un euro. Quin xollo!! –vam pensar...
Aquesta il·lusió es va esvair quan el pa va tocar les nostres mans: aquell no era un pa digne d’un bocata, seria una manca de respecte cap al companatge!!!

Tot i això, em negava a tirar a les escombraries aquell insignificant euro, així que se’m va passar pel cap tot allò que se’ls hi passava pel cap a les nostres àvies per no haver de llançar res en temps de mancança...pa ratllat?, una sopa de ceba?, una sopa d'all?, un salmorejo?... i em van venir al cap les torrades que es feia el iaio Sebastià. Recorde que sempre estaven allà, dins d’una bossa de roba penjada darrere de la porta de la cuina... 

Definitivament aquest seria el destí del meu pa roín.



Ingredients:

Pa de barra

Estris: ganivet de pa i safata de forn

Elaboració:

1.- Talla el pa en llesques de mig dit.

2.- Col·loca-les en una safata de forn.

3.- Enforna uns 20 minuts a 170º o fins que estiguen ben cruixents. 






4.- Deixa-les refredar i ja tindràs un pa torrat per a dies.


 

Nota: les llesques les pots fer més o menys primes depenent de per a què les vulgues. Si les vols per a canapè (com les de la foto), talla-les ben fines, sinó, les pots fer d’un dit. 




Temps total: 25 minuts

Bon profit!!

T’ha agradat la idea? Si la fas, comparteix la teua experiència amb nosaltres.

Assabenta’t de les actualitzacions de Cuinadiari, subscrivint-te a la nostra newsletter o segueix-nos a InstagramFacebookPinterest o Twitter.

Moltes gràcies per seguir-nos!!

Marta

dimecres, 9 de novembre del 2011

TÀRTAR DE SALMÓ MARINAT

Fa uns dies vaig penjar com fer salmó marinat i avui us presente una recepta on el podeu fer servir. Com ja us vaig comentar, el pots tenir fet al cogelador i si tens covidats, guanyaràs molt temps.



Ingredients per a 6 persones*:
  • 1 ou dur 
  • 4 cogombrets agredolços 
  • 1cullerada de tàperes 
  • 1 ceba tendra 
  • 300 g de salmó marinat a trossos, semicongelat** 
  • 2 cullerades de vinagre de Mòdena o de Xerès 
  • 2 cullerades d’oli d’oliva 
  • 3-4 cullerades de salsa Perrins 
  • 1 pessic de pebre 
(*) La quantitat de cada cosa, la pots variar al teu gust.
(**) el fet de que el salmó estiga semicongelat és per poder-lo tallar millor, si l’acabes de fer, no cal que el congeles però t’aconselle que el piques amb un ganivet i no amb la TMX.

Estris: TMX o un ganivet ben esmolat, bol per fer la barreja

Elaboració tradicional:

1.- Pica tots els ingredients ben menudets i posa’ls en un bol.

2.- Afegeix el suc de llima, l’oli, la salsa Perrins, la sal i el pebre. Remena bé.

3. Col·loca el tàrtar en un plat en forma de bola, o en forma de flam. Serveix fred acompanyant-lo de unes torradetes amb mantega

Elaboració amb TMX:

1.- Pica els ous i reserva.

2.- Pica els cogombrets, tàperes i ceba tendra, 3-4 segons a velocitat 3,5-4. Reserva.

3.- Afegeix el salmó, el suc de llima, l’oli, la salsa Perrins, la sal i el pebre. Programa 4 segons, velocitat 5, encara que si t’agrada més senceret fes-ho a velocitat 4. (A velocitat 5 queda prou desfet, i sinó també pots picar-ho amb un ganivet i deixar-ho al teu gust).

4. Col·loca el tàrtar en un plat en forma de bola, o en forma de flam. Serveix fred acompanyant-lo de unes torradetes amb mantega

Nota: Es pot fer també amb salmó fumat del que ja venen empaquetat.

Temps total: 10 minuts

Bon profit!!


Si tens dubtes amb alguna paraula et recomane que visites: http://cuinadiari.blogspot.com/p/diferencies-regionals.html

COM ESCALDAR TOMAQUES

És molt molest trobar-te les pells de la tomaca quan fas una salsa o una melmelada que en porta. Per això i com és un procés senzill i ràpid, us pose aquí com podeu escaldar les tomaques per evitar aquestes situacions:

Ingredients:
  • Tomaques ben bones i madures 
  • Aigua per bullir-les 
  • Aigua freda/ amb gel 

Estris: un cassó per bullir, un bol, un ganivet

Elaboració:

1.- Prepara aigua en un cassó que posaràs a bullir per una banda i per una altra, un bol amb aigua freda o inclús amb una mica de gel per quan traiem les tomaques.

2.- Mentrestant ves fent un tall en forma de creu en la pell de la base de les tomaques.

3.- Quan bulla l’aigua afegeix les tomaques i deixa-les en l’aigua bullint durant un o dos minuts.

4.- Amb l’ajuda d’unes pinces o d’una escumadora passa-les de l’aigua calenta a l’aigua freda que tens al bol.

5.- Trau-les de l’aigua freda i pela-les. Serà molt fàcil ja que la pell s’haurà després per si sola de la carn. Talla-li el peduncle.

6.- Si et cal per a la recepta, trau-li les llavors i les parts més dures del centre (especialment recomanat en cas que faces melmelada de tomaca).


Temps total: 10 minuts


Bon profit!!


Si tens dubtes amb alguna paraula et recomane que visites: http://cuinadiari.blogspot.com/p/diferencies-regionals.html

dijous, 3 de novembre del 2011

ROSES DE PASTA DE FULL I POMA

Esta és una d’aquelles receptes que pots fer en un tres i no res. És fàcil i queda molt vistosa. Només has de tenir pasta de full, pomes i melmelada...

Són ideals per a una visita de mitja tarda acompanyant-les d’un cafenet (cafetó).


Aquesta recepta la vaig agafar del blog Cuinant, que al mateix temps la va prendre de Auxdelicesdesgourmets. Aquestos la van fer a partir del blog Arhivafleurdesel i finalment, vaig acabar petant en una pàgina romanesa: Dulciurifeldefel.

Això dels blocs i la globalització és una passada!! Jo l’he modificat un poc i li he posat melmelada.

Ingredients per a 12 roses:

  • una làmina de pasta de full de forma rectangular
  • melmelada de préssec/ albercoc
  • 4 pomes menudes
  • 3 cullerades de sucre
  • 2 cullerades de suc de llimona
  • 2 tassetes d’aigua (o un raig de brandi)
Estris: bol microones, motllo de silicona dels de fer magadalenes


Elaboració:


1.- Renta bé les pomes i talla-les a quarts i cada quart a làmines molt finetes. (No es pelen).

2.- Posa-les en un bol apte per al microones juntament amb 3 cullerades de sucre, un raig de suc de llimona i l’aigua o brandi. Cou a potència 600 uns 8-10 minuts o fins que estiga blaneta. (Si no està fina ni blaneta, no la podrem doblegar).

3.- Trau les pomes del bol. Escorre-les sobre paper absorbent i deixa que es refreden un poc.

4.- Estén la làmina de pasta de full (si és rectangular posa més a prop teu la part estreta) i pinta tota la superfície amb la melmelada.

5.-Talla la pasta de full en tires de 1,5 cm d’ample de dalt a baix.

6.-Vés col·locant els trossos de poma començant des de dalt, amb la pell sempre a la mateixa banda i superposant-los una mica al llarg de cada tira. Si un cop feta la rosa veus que hi ha massa poma, trau un o dos trossos.

7.- Enrotlla i col·loca sobre un motllo de magdalenes (si en tens de silicona millor perquè sinó quedarà massa enganxat).

8.- Quan tingues totes les roses preparades, fica-les a dins del forn escalfat a 180º i cou fins que es dauren (uns 20 minuts aproximadament).



Nota: Aquestes roses de pasta de full queden molt bé acompanyades d’una crema anglesa, encara que soles també estan molt bones.

Temps total: 40 minuts aprox.

Bon profit!!

PASTÍS D'ANIVERSARI: TREN

Fa uns dies vaig penjar la recepta del bescuit amb iogurt i taronja. Sabeu com van acabar el tres pans de pessic?



Ja és el segon any que faig este pastís per a l’aniversari de la Laia. Va ser ella qui va voler repetir. És un pastís que no dona gaire feina, ja que fent 3 motlles estil “plum cake” ixen bastants porcions.


Ingredients*:

-Per al bescuit:
  • 250 g de sucre (2 mesures de iogurt) 
  • 1 taronja sencera de pell fina, especial per a suc 
  • 3-4 ous 
  • 80 g d’oli (1 mesura de iogurt escassa) 
  • 1 iogurt natural 
  • 250 g de farina (3 mesures de iogurt) 
  • 1 sobre de llevat Royal 
  • un pessic de sal 
*Quantitats per a un tren menut. Per a un més gran com el de la foto, duplica les quantitats.

-Per a la cobertura:

  • 30 g d’oli de girasol 
  • 250 g de xocolata Nestlé postres 
  • Xuxes: lacasitos, gominoles, “filipinos”, kit-kat o neules 

Estris: TMX per a barrejar o túrmix, 3 motlles allargats, ganivet

Elaboració:

-Per al bescuit: clica aquí per veure la recepta

-Muntatge del tren:

1.- Locomotora: Agafa el motlle més petit o el que t’haja pujat més. Talla-li un tros de dalt (número 1) i un altre tros per la part de darrere i dóna-li la volta (número 2). Munta’l com es veu a la foto. El tros número 1 no el farem servir. 



2.- Vagons: Amb els altres dos bescuits farem els vagons. Els pots buidar una mica fent una petita vora i que servisquen de contingut per posar-hi xuxes.

3.-Prepara la cobertura: Aboca l’oli en el vas i programa 4 minuts a 80 º C, velocitat 1. Vés agregant la xocolata en trossos i després programa 30 segons a velocitat 5-7-9, fins a obtenir una crema homogènia. Posa el bescuit a sobre d’una reixeta i cobreix-lo amb la cobertura de xocolata ajudant-te d’una espàtula o un pinzell.



Jo deixe un dels vagons sense pintar de xocolata ja que de vegades hi ha xiquets que tenen alguna alèrgia als fruits secs.

4.- Una vegada pintats, adorna’ls amb lacasitos i gominoles:

Les rodes (el nostre tren tindrà rodes): seran filipinos. Clava d’un costat a l’altre, un pal de broqueta. Talla si sobresurt molt i tapa amb una gominola per a que ningú es punxe.

Al voltant dels vagons pots ficar lacasitos. Posa’ls quan la xocolata encara estiga tendra i així s’enganxaran millor. NO ho poses a la nevera ja que els lacasitos se’t quedaran blanquinosos.

La xemeneia: poden ser filipinos i poses pel centre un pal de broqueta o una canyeta de les de beure. També pots posar neules.

Les xuxes del pastís que no pintem amb xocolata les clavarem amb furgadents.

Els vagons els pots unir amb barretes de kit-kat o amb neules.

Nota: A les fotos podràs veure tant el que vam fer l’any passat com el d’aquest any. Pots agafar la idea i decorar-ho al teu gust. 



Temps total: 45 minuts la coca + 30-40 minuts la decoració

Bon profit!!

Si t’ha agradat la recepta, tens dubtes o suggeriments, deixa el teu comentari. Moltes gràcies!!

Marta

LLOBARRO AMB BOTIFARRA DE CEBA (MORCILLA) I MELMELADA DE GERDS

Una bona opció per a quan tens convidats i no tens massa temps.

És un plat de contrastos, una barreja de sabors que a primera vista et pot tirar enrere però que si el proves, repetiràs!!

Si tens convidats i saps que els agrada el peix, no es quedaran indiferents.






Ingredients:
  • 1 llobarro/orada per persona en dos filets i sense l’espina 
  • 1 botifarra negra de ceba per persona ("morcilla)
  • Oli i sal 
  • Melmelada de gerds, nabius o qualsevol altre fruit roig 

Estris: planxa i paella

Elaboració:

1.- Escalfa la paella amb una mica d’oli. Fes la botifarra i esmicola-la.

2.- Fes el peix a la planxa posant-li una mica de sal.

3.- Mentrestant escalfa una mica la melmelada en una paella o al microones perquè es diluïsca una mica.

4.- Munta el plat: posa els filets de llobarro, després per damunt la botifarra desfeta. Decora amb la melmelada.

Fàcil? Ja em diràs!!

Gràcies Jordi!!

Bon profit!!

Temps total: 5 minuts