El Repte d’este mes de
la Recepta del 15 dels Blocs
Xocolata Desfeta i
Els fogons de La Bordeta són les croquetes. La veritat, tot un repte per a mi. He de reconèixer que sempre m’ha fet molta mandra posar-me a fer croquetes amb lo bones que estan les de la mama!!
Avui m’he decidit a esforçar-me i ha valgut la pena. Aquí les teniu: unes
croquetes de gírgoles de panical amb pernil ibèric i parmesà.
Ingredients per a unes 20 unitats:
-Per a confitar els bolets:
- oli d’oliva extra verge
- bolets*
- sal
*jo he utilitzat gírgoles de card però pots fer servir qualsevol tipus de bolet
-Per a la massa de les croquetes:
- 60 g d’oli de confitar els bolets
- 60 g de ceba (1/2 ceba mitjana) tallada molt menuda
- 80 g de farina
- 300 ml de llet sencera tèbia
- 1 cullerada de postre de pols de ceps
- 200 g de bolets confitats
- 50 g de pernil ibèric tallat molt menut
- 30-40 g parmesà ratllat
- sal
-Per a l’arrebossat:
- farina
- ou batut
- sal
- pa ratllat
Estris: cassó per confitar els bolets, paella i plata per deixar reposar la massa
Elaboració:
1.- Talla els bolets a làmines, fica’ls en un cassó i cobreix amb oli d’oliva. Confita’ls a foc molt fluix durant uns 25 minuts o fins que veges que estan cuits. (Pots posar una mica de sal). Aquest pas el pots fer amb antelació, els bolets confitats ben tapats duren dies a la nevera.
2.- En una paella posa 60 g de l’oli d’haver confitat els bolets. Cuina la ceba en aquest oli molt a poc a poc.
3.- Agrega la farina i fes un roux fins que aquesta haja absorbit l’oli, aproximadament uns 3-5 minuts.
4.- Afegeix la cullerada de pols de cep i la llet tèbia. Remena bé perquè no es formen grumolls i deixa coure fins que la massa es desenganxe de les parets.
5.- Agrega els bolets i dona unes voltes perquè es barrejen bé els ingredients i els sabors.
6.- En l’últim moment fica-hi el pernil tallat molt menudet i el parmesà ratllat. Rectifica el punt de sal i aparta del foc.
7.- Posa la massa de les croquetes en una plata. Estén-la bé, cobreix-la amb paper film i deixa-la que repose a la nevera tota la nit.
8.- A l’endemà fes les croquetes. Dóna-li la forma que vullgues: redones o allargades (mira la nota). Arrebossa-les de la següent manera:
1er passa per farina, després per ou i finalment per pa ratllat
Si ho creus convenient perquè notes que queden blanetes, torna a passar per ou i per pa.
Nota: Jo en este cas les he fetes redones. Per a que isquen ben redonetes ho pot fer de dues maneres: posant la massa dins del palmell de la mà i movent-la fent cercles per fer-li la forma rodona.
Una altra manera que a mi m’agrada més perquè no t’embrutes tant i que és com les he fetes jo, és posant els 3 ingredients de l’arrebossat en 3 tasses diferents. Agafes una mica de pasta amb una cullera i l’aboques a la tassa que té la farina. Agafes de l’ansa i mous la tassa fent moviments circulars per a que es forme la bola. Veuràs com d’un pegot de massa, es forma una bola molt maca. Passes la bola a la tassa on hi ha l’ou i fas el mateix. Finalment es passa a la tassa del pa ratllat i es fa el mateix. Les anem deixant en una plata i ho fiquem a la nevera fins que les anem a fregir.
Si les vulgueres fer allargades, jo t’aconsellaria ficar la massa dins d’una màniga pastissera o una bossa de plàstic i deixar-la reposar. A l’endemà, li faríem un forat en un dels extrems del gruix que vullguem les croquetes i sobre una safata coberta amb farina, faríem tires de massa de croqueta amb la màniga pastissera. Tallaríem les tires en porcions homogènies i les passaríem per ou i el pa ratllat. D’aquesta manera es va més ràpid que no bolejant-les una a una. Ja en farem d’aqueta manera.
9.- Fregeix-les en oli d’oliva o de girasol. L’oli ha d’estar calent però no fumejant.
Temps total:
Preparar i confitar els bolets: 30 minuts
Massa croquetes: 10-15 minuts
Repòs: tota la nit
Bolejat i fregir les croquetes: 20 minuts
Nota d’agraïment: Gràcies al Jordi i al seu amic Sergi, he sabut el nom d’aquestos bolets. Gràcies a ells sé que es diuen Pleurotus Eryngii, gírgoles de card, o gírgoles de panical...(la veritat és que siguent de poble de costa fins venir a Catalunya coneixia el xampinyons, els rovellons i els bolets de pot!).
Aquestos meus són de cultiu. Me’ls va comprar ma mare al mercat de Dénia però no s’enrecordava com es deien. D’aspecte recorden una mica als ceps, no estan tan saborosos però m’han agradat bastant. Gràcies Mama a tu també, ja te’n guardaré al congelador per quan vingues a veure’m!!
Bon profit!!