GALERIA DE FOTOS

dimarts, 21 de febrer del 2012

UNA RECEPTA, DOS PASTISSOS

La proposta de Memòries d’Una Cuinera d’aquest mes són els Pastissos d’Aniversari. Moltes felicitats!!!
M’ha sigut difícil decidir quin m’agradava més i finalment m’he decidit per una recepta d’un Pa de pessic de xocolata. Com que les mides donaven per a molt, vaig decidir fer dues versions:
Un Pastís de xocolata amb ganache de xocolata negra i motius de xocolata blanca

6-1-pastis xoco i papallona ppal1-ETI
i un altre que em va demanar la Laia per al seu sant en forma de papallona que vam cobrir amb fondant de “nubes”.
6-1-pastis xoco i papallona ppal2-ETI
Un cap de setmana ben dolcet!!

pastis aniversari memories
Els ingredients de la base dels dos pastissos els he tret del Blog Las Tartas de Mariana , un blog molt recomanable si us agrada el món dels pastissos, del fondant i dels cupcakes.
L’elaboració i la cocció les he fetes com acostume a fer jo els bescuits. És un pastís que sense fer-li gaire floritures també està molt bo.
Ingredients del bescuit:
 
6-1-pastis xoco i papallona-ingr-ETI


  • 8 ous
  • 200 g de sucre (100 g per a les clares i 100 g per a la mantega)
  • 140 g de mantega
  • 150 g de xocolata fondant/postres
  • 120 g de farina
  • 1 sobre de llevat químic (tipus Royal)


Estris: TMX/ batedora, 1 bol gran per les clares, 1 bol menut per a la xocolata, 2 motlles rodons de 24 cm

Elaboració:

1.-Encén el forn a 180º (aire).

2.- Separa els rovells de les clares. Munta les clares a punt de neu. Si ho fas amb TMX, posa la papallona i programa 3 minuts, temperatura 37º, velocitat 3,5. Agrega els 100 g de sucre a poc a poc quan comencen a endurir-se.

Si no tens TMX munta-les amb una batedora elèctrica o de mà.

Quan estiguen les clares muntades, posa-les en un bol i reserva.

6-1-pastis xoco i papallona-pas1-ETI

3.- Sense netejar el vas, fica els altres 100 g sucre i la mantega. Barreja bé. En la TMX programa uns 2 minuts, temperatura 50º velocitat 3. En batedora, bat fins que obtingues una crema fina. 

6-1-pastis xoco i papallona-pas3-ETI

4.-Agrega ara els rovells a la barreja anterior i torna a programar 3 minuts més, temperatura 37º, velocitat 3,5, fins que estiga tot ben integrat.

6-1-pastis xoco i papallona-pas4-ETI

5.-Mentrestant fon la xocolata al bany maria o al microones. (Jo ho faig al micro programant 2-2:30 minuts a potència 360W). Barreja bé amb una espàtula i uneix aquesta barreja a la dels rovells.

6-1-pastis xoco i papallona-pas5-ETI

6.- Ara fica la farina passada per un sedàs/ colador juntament amb el llevat. Barreja bé. 

6-1-pastis xoco i papallona-pas6-ETI

7.- Mescla-ho tot amb les clares. En un primer moment, per evitar que se’ns formen “capsuletes” de merenga a dins de la barreja i igualar les densitats de les dues barreges, fica més o menys una quarta part de les clares a dins de la barreja dels rovells i remena enèrgicament. Després afegeix la resta de les clares muntades i fes que s’integre bé tot amb una espàtula fent moviments en forma de “8”. (Aquest consell sí que és de la Mariana i va molt bé. També es recomana fer això en mousses).

6-1-pastis xoco i papallona-pas7-ETI

8.- Fica-ho en dos motlles de 24 cm el motlle i enforna uns 20-30 minuts a 180º. (Jo he fet servir un de 24 i un de 26 cm. Al no ser motlles massa grans, caben els dos justets en la mateixa safata del forn i estalvies prou temps). Comprova si està fet introduint-li una broqueta. Si surt seca, ja estarà fet.


6-1-pastis xoco i papallona-pas8-ETI
 

PASTÍS D’ANIVERSARI 1:

PASTÍS DE XOCOLATA AMB MELMELADA DE GERDS, GANACHE DE XOCOLATA NEGRA I MOTIUS DE XOCOLATA BLANCA

Aquesta és una de les dues versions que vaig fer del bescuit de xocolata.

Per decorar aquest pastís el tallem per la meitat i li posem melmelada de gerds. Per sobre el cobrim amb una “ganache” lleugera de xocolata negra i per sobre d’aquesta li fem uns motius amb xocolata blanca.

Ingredients:

-Per al farcit:
  • 150-200 g de melmelada de gerds per al farcit XXX
-Per a la cobertura de xocolata (ganache lleugera):
  • 75 ml de nata
  • 25 g de mantega
  • 150 g de xocolata fondant/ postres
-Per sobre de la “ganache”:
  • 70 g xocolata blanca
Elaboració:

1.- Per fer el pa de pessic segueix les instruccions de més amunt.

2.- Quan el pastís estiga ben fred, divideix-lo en dos capes. Farceix-lo amb melmelada de gerds i torna a tapar.

6-1-pastis xoco i papallona1-pas2-ETI

3.- Posa la nata i la mantega en un bol. Fica al microones i programa 1 minut o 1minut i mig a 600W. (La nata ha de bullir).

4.- En un altre bol posa la xocolata i fon-la al microones uns 2 minuts a 360W. Barreja’l amb la nata.
 
6-1-pastis xoco i papallona ppal1-pas4-ETI

5.- Amb un pinzell/ espàtula cobreix el pastís. Deixa’l una horeta a la nevera perquè la xocolata s’endurisca.

6-1-ganache lleugera1

6.- Fon la xocolata blanca al microones també a molt baixa temperatura. Quan estiga fosa, fica-la dins d’una màniga pastissera o una bossa de plàstic i fes-li un forat ben menut. Decora el pastís fent ratlles horitzontals i verticals o com més t’agrade.

Deixa refredar a la nevera perquè aquesta xocolata també s’endurisca.

6-1-pastis xoco i papallona ppal1-ppal2

Bon profit!!
 
PASTÍS D’ANIVERSARI 2:

PAPALLONA DE PASTÍS DE XOCOLATA AMB “GANACHE” I FONDANT DE NÚVOLS

Aquesta és l’altra versió del bescuit de xocolata, una versió més infantil.

Aquest pastís està farcit i cobert amb una “ganache” de xocolata negra i desprès per sobre li hem fet una fondant de “nubes”.

Ha sigut el primer fondant que feia. Per al meu gust és una capa innecessària perquè és massa dolça per a mi però de vegades pels fills fem de tot.

Si no us agradaren les coses massa dolces, la podríeu deixar simplement amb la “ganache” o decorar-la amb xocolata blanca.

Si finalment decideixes fer el fondant, fes-lo el dia d’abans:

Ingredients:

-Per al fondant de nubes (fer el dia d’abans):

6-1-pastis xoco i papallona2-fondant ingr-ETI
  • 200 g de núvols de llepolies (xuxes)
  • 1 cullerada sopera de margarina sense sal
  • Més de 400 g de azúcar glas* (passat prèviament per un sedàs/colador)
  • Maizena
  • Una mica d’aigua
  • Opcional: colorant
*els que entenen del tema, no recomanen el sucre mòlt amb la TMX ja que la textura obtinguda no és la desitjada. Recomanen el que venen ja polvoritzat. Jo l’he triturat amb una picadora i segurament tampoc és la textura òptima del fondant però per ser la primera vegada, volia provar-ho així.

-Per a la decoració final:
  • Llapis de glassa de colors
  • Lacasitos, etc.

-Per a la ganache de xocolata (farcit i cobertura): (link)
  • 150 ml de nata
  • 150 g de xocolata fondant/ postres

Elaboració:

-Fondant de núvols (dia d’abans):

1.- Posa els núvols en un bol amb la margarina. Arruixa’ls amb unes gotes d’aigua.

6-1-pastis xoco i papallona2-fondant-1-ETI

2.- Fica’ls al microones. Programa una 3 minuts a potència 360W o fins que veges que s’estan fonent. Vigila bé perquè se’t poden cremar de seguida. És convenient que vages obrint de tant en tant que no arriscar-te a que se’t cremen.

3.-Trau del microones i barreja bé amb una espàtula. Ves agregant sucre glas sense deixar de remenar.

6-1-pastis xoco i papallona ppal2-fondant3-ETI

4.- Empolvora el marbre o la superfície de treball amb una mica de Maizena. Quan ja no tingues forces per remenar, aboca la pasta sobre el marbre i ves afegint més sucre. (ara necessitaràs una espàtula de mà).

6-1-pastis xoco i papallona ppal2-fondant4-ETI

Al principi és una massa molt enganxosa, després, a mesura que li vas tirant el sucre, la podràs treballar millor. Deixa d’afegir sucre quan veges que ja no se t’enganxa als dits.

5.- Fes una bola. Embolica bé en paper film i reserva a la nevera fins l’endemà. (Es recomana un dia de repòs encara que hi ha gent que no troba diferència entre deixar-la reposar o no).

6-1-pastis xoco i papallona ppal2-fondant5-ETI

Nota: aquest fondant dura molt temps (2-3 mesos) si el guardes a la nevera ben embolicat amb plàstic. També se li pot posar colorant depenent de què vulgues fer el pastís. Si no poses colorant, amb el núvols aquestos, depenent de la marca et sortiran tirant a roseta o a groguet.

 

-Resta del pastís:

1.-Per fer el pa de pessic segueix les instruccions de més amunt.

2.-Posa la nata en un bol. Fica al microones i programa 1 minut i mig a 600W. (La nata ha de bullir). Agrega la xocolata esmicolada i remena enèrgicament fins que s’integre tota la barreja.

6-1-pastis xoco i papallona2-ganache-ETI

3.- Quan estiga el pastís ben fred, talla’l per la meitat com es veu a la foto. Gira els dos costats de forma que la part recta quede a fora. Talla un tros en forma de “V” en cada costat per fer les ales de la papallona.

6-1-pastis xoco i papallona ppal1-pas3-1-ETI

4.- Talla per la meitat cada ala i farceix-les amb la ganache de xocolata (deixa’n una mica per a cobrir-lo també).

6-1-pastis xoco i papallona ppal1-pas3-ETI

5.- Amb un pinzell/ espàtula cobreix el pastís. Deixa’l una horeta a la nevera perquè la xocolata s’endurisca.

6-1-ganache

6.- Decora amb el fondant: estira la massa de fondant amb un corró. Cobreix el pastís i decora al gust.
 
6-1-pastis xoco i papallona ppal2-ETI
 

Bon profit!!

7 comentaris :

Judith ha dit...

m'agraden molt les dues versions, encara que crec que em quedo amb la de xocolata! gràcies per participar a Memòries d'una cuinera. Petonets

Marina - BlauKitchen ha dit...

Jo, com la Judith, em quedo am la de xocolata, la papallona es moníssima pero la xocolataaaaaa m'encanta!
Un petonet

Marta Cuinadiari ha dit...

Jo també. La papallona és massa dolça per al meu gust però els nens mai en tenen prou!! Merci pels comentaris!! una abraçada,Marta

llimaverda ha dit...

m´agrada el teu blog!!!

Marta Cuinadiari ha dit...

Moltes gràcies!! missatges així animem molt... sobre tot al començament!! ;-)

Coses de Llàbiro ha dit...

Marta, perdona! Se m'havia passat venir-te a donar les gràcies.
Moltíssimes gràcies per la teva doble aportació!
Petonets.

Marta Cuinadiari ha dit...

No passa res! ara, a pel proper repte de memòries que ja queda menys!! ens teniu enganxats!!