GALERIA DE FOTOS

dimecres, 29 de febrer del 2012

FUMET DE PEIX

1-2-fumet de peix-ppal-ETI

Fa un temps vam penjar la recepta de fumet concentrat de peix/ gambes. El fumet de peix concentrat, l’usem per a enriquir plats de peix. Aquest d’avui, no és concentrat i l’usarem no per a enriquir sinó com a ingredient bàsic per a fer una fideuà, un arròs a banda, un arròs caldós de peix, una sopa de peix a la què podem afegir unes cloïses, uns musclos i uns trossos de peix, o una bullabesa…
Avui l’hem utilitzat per fer un Arròs a banda.

1-3-arros a banda-ppal22-eti

Ingredients per a 1-1,5 litres*:
  • 1 ceba menuda tallada a daus
  • 1 pebrera roja menuda (ó 1/2 gran), tallada a daus
  • ½ cabeça d’alls
  • 5-6 branquetes de julivert
  • 1 kg de peix barrejat (net): beta, rascassa, congre, rapets, algun trosset de peix blau (una caballeta o un parell de sardines), crancs, galeres, gambetes- quan més variat, millor
  • 1 creïlla (patata) menuda
  • 1 cullerada de nyora picada*
  • Aigua: 2 litres aproximadament
  • Oli
  • Sal
  • Colorant
*si en volgueres fer més, duplica les quantitats

*la nyora picada (de fulleta) la pots trobar als mercats. La venen com si fos el pebre roig encara que no té un aspecte tan fi, es veuen els trossets de la pell (mira la foto del punt 6). Si no en tingueres, l’hauries de sofregir sencera (vigilant de no cremar-la) i desprès picar-la amb el morter.

Estris: cassola, morter

Elaboració:

1.- Posa oli en una cassola i quan estiga calent sofregeix la ceba i la pebrera tallades a daus.

1-3-arros a banda-1-ETI_thumb[1]

2.- Quan comence la verdura a canviar de color, agrega els crancs i les galeres. Posa una mica de sal.

1-3-arros a banda-2-ETI_thumb[1]

3.- Mentrestant pela els alls, posa’ls al morter i fes una picada juntament amb unes branques de julivert. Quan estiguen les galeres i els crancs sofregits, posa la picada i dóna unes voltes. (Si has de fer arròs a banda o fideuà, reserva una miqueta per quan sofregisques l’arròs).

1-3-arros a banda-pas3-ETI_thumb[3]

4.- En este moment, trau les galeres i els crancs i aixafa’ls una mica amb el morter per a traure la substància que tenen i que isca el caldo més saborós. (Això és el que fa ma mare, jo a banda d’això, quan finalment cole el caldo, també passe tot el peix per la TMX... desprès més avall ho explique). Torna a ficar-ho tot a la cassola.

1-3-arros a banda-4-ETI_thumb[1]

5.- Agrega el peix i dóna-li unes voltes per a que es sofregisca una mica.

1-3-arros a banda-5-ETI_thumb[1]

6.- Fica la cullerada de nyora picada i barreja, no massa estona perquè no es creme.

1-3-arros a banda-6-ETI_thumb[1]

7.- Agrega l’aigua, la patata tallada, el colorant i una mica de sal. Deixa bullir uns 45 minuts. Després d’este temps torna a rectificar de sal.

1-3-arros a banda-7-ETI_thumb[1]

8.- Quan estiga el fumet, passa’l per un colador aixafant bé tot el peix perquè surta tota la substància. Com he dit abans, jo ho triture tot amb la TMX i ho cole. Fins i tot, si et calgués perquè necessites més quantitat de caldo, després de colar-ho per primera vegada, podries afegir una mica més d’aigua al peix colat i deixar-ho bullir per triturar-ho després.

1-3-arros a banda-9-ETI_thumb[1]

Temps total:
1 hora

Bon profit!

T’ha agradat la recepta? Tens dubtes o suggeriments? Si la fas, comparteix la teua experiència amb nosaltres.

Assabenta’t de les actualitzacions de Cuinadiari, subscrivint-te a la nostra newsletter o segueix-nos a InstagramFacebookPinterest o Twitter.

Moltes gràcies per seguir-nos!!

Marta