El pollastre amb escamarlans és un dels plats de mar i muntanya més representatius de la cuina catalana. És un plat molt saborós, d’aquells que has de fer sense presses, amb un bon sofregit, deixant que la carn faça xup-xup, que necessita el seu repòs per tal que tots els ingredients queden ben impregnats del sabor de la salseta…és una bona opció per a cap d’any o any nou no?
Si decideixes fer-lo, prepara bona quantitat de pa per a sucar! ;-)
Ingredients per a 4-5 persones (1):
- 2-3 escamarlans mitjans per persona (també poden ser gambes o llagostins)
- 1,5-2 kg de pollastre a trossos (2)
- una mica de farina per arrebossar el pollastre (opcional)
- una copeta de bandi (80 g) (també pot ser vi ranci)
- Per a la picada:
- 3 dents d’all (2 que fregirem + 1 cru)
- 12 avellanes
- 12 ametlles
- 2 galetes Maria
- unes branques de julivert
- 30 g (1 gotet de xarrup) de vi ranci (també pot ser brandi)
- 500 ml d’aigua (+ 200 ml addicionals)
- Caps (i pells) de la meitat dels escamarlans
- Per al sofregit:
- 3 cebes picades
- 2 grans d’all
- 2 tomaques ratllades (o 250 g de tomaca triturada)
- oli d’oliva verge extra
- sal i pebre
- Per acompanyar:
- molt pa del bo per a sucar!
Nota sobre els ingredients:
(1) Les quantitats: aquest és un plat que du el seu temps, per tant és convenient que encara que sigueu pocs, faces gran quantitat. El que sobre ho pots congelar perfectament per a una altra ocasió. Jo el que faig és duplicar aquestes quantitats que us done i que vegeu a la foto i ho faig alhora en dues cassoles de 35 cm.
(2) Els ingredients: Si compres un pollastre de pagès sencer, pensa que després de netejar-lo i treure-li la cresta, les potes, la carcanada i tot l’interior, perd al voltant de 800 g a un quilo. Si no fas servir pollastre sencer perquè t’agraden més les cuixes, compra 4 quarters i que et tallen la besanca en 2 i el pernilet te’l deixen sencer en un tros.
El que seria ideal, sobretot si es cuina el plat per a una ocasió especial, és comprar un pollastre de pagès. Tot i així, jo personalment al pollastre de pagès li trobe l’inconvenient que tot i el seu sabor molt més bo, a la carn li costa molt més de coure comparat amb un altre tipus de pollastre. Al mercat o a la carnisseria podeu trobar bon pollastre que no té res a veure amb l’unflat de líquid i hormones dels supermercats. Aquests pollastres, tipus pollastre de l’era, encara que no siguen de pagés, estan alimentats amb cereals i tenen molt bon sabor i donen molt bon resultat.
Pel que fa al marisc, si nos us voleu gastar massa diners o bé no el podeu comprar fresc, decanteu-vos per marisc congelat però de bona qualitat. Una alternativa als escamarlans són les gambes o els llagostins.
Estris: cassola ampla de 35 cm diàmetre, thermomix/ túrmix, colador