GALERIA DE FOTOS

diumenge, 29 de juliol del 2018

PIZZA DE GALETA DECORADA

Com porteu les vacances escolars?

Avui vinc amb una idea que podeu fer amb els nens aquest estiu i que els tindrà una estona entretinguts. Es tracta de fer massa de galeta, donar-li forma rodona, enfornar-la, i decorar-la amb glaça i llaminadures simulant una pizza. No només gaudiran cuinant sinó també posant en marxa la seua creativitat!

X-Pizza de galeta cuinadiari-ppal1

Ingredients per a fer la galeta:

  • 325 g de farina
  • 180 g mantega
  • 120 g sucre
  • 1 polsim de sal
  • 1 ou
  • Unes gotes d’essència de vainilla


X-Pizza de galeta cuinadiari-ing

Ingredients per a decorar la pizza de galeta:

  • Glaça*:
    • 190 g de sucre llustre
    • 1 clara d’ou
    • Unes gotes de suc de llimona
  • Colorants alimentaris
  • Llaminadures variades, fondant, etc.


Estris: TMX o barnilles elèctriques, safates per enfornar les bases de pizza, ganivet de plàstic, bols, furgadents (escuradents), mànigues pastisseres o bosses, broquets, espàtules.

Elaboració de la galeta:

1.a.-Si ho fas a mà:

Posa en un bol ample la mantega a temperatura ambient i barreja-la amb el sucre i el polsim de sal. Després agrega l’ou, l’essència de vainilla i per últim afegeix la farina passada prèviament per un sedàs. Remena-ho tot amb una espàtula i acaba pastant-ho amb les mans fins a formar una bola. Si et resulta difícil manipular la massa, embolica-la amb plàstic transparent i fica a la nevera una mitja horeta, si no, ves directament al punt 2.

1.b.-Si ho fas amb thermomix:

Fica els ingredients per aquest ordre a dintre del vas: la farina, la mantega, el sucre, la sal, l’ou i la vainilla. Programa 11 segons a velocitat 6 o fins que tots els ingredients estiguen ben integrats. En aquest cas, com no hem manipulat gaire la massa, no caldrà que la posem al frigorífic.

X-Pizza de galeta cuinadiari-1

2.- Escalfa el forn a 180ºC.

3.- Forma les “bases de la pizza”. Amb aquestes quantitats surt una pizza gran o dues menudes. Pots marcar les porcions de la pizza amb un ganivet o bé tallar-les del tot i decorar-les per separat. Si utilitzes una plata de pizza, unta-la amb oli o cobreix-la amb una làmina de forn rodona per tal que siga més fàcil desemmotllar-la.

X-Pizza de galeta cuinadiari-3

4.- Fica al forn de 10 a 12 minuts o fins que estiguen daurades.

X-Pizza de galeta cuinadiari-4

5.- Trau-les del forn. Si vols decorar la pizza per porcions, torna a marcar les línies amb el ganivet mentre encara estiga calenta amb cura de no cremar-te ni de trencar la galeta. Deixa refredar abans de decorar-les.

Elaboració de la glaça:

És recomanable que la glaça es prepare i s’utilitze el mateix dia. En contacte amb l’aire es resseca i després no es pot treballar bé. Tot i això, si no utilitzes la glaça de seguida, fica-la en un recipient hermètic, cobreix-la amb film transparent tocant la superfície i tapa.

6.- Passa per un colador el sucre llustre i afegeix-li les clares i el suc de llimona. Amb unes barnilles munta la barreja fins a obtenir una consistència ferma i s’haja dissolt bé el sucre. En definitiva el resultat no deixa de ser una mena de merenga súper ensucrada.

X-Pizza de galeta cuinadiari-6

7.- Divideix la glaça en bols i utilitza furgadents per tintar-la de diferents colors.

X-Pizza de galeta cuinadiari-7

Per decorar galetes s’acostuma a utilitzar la glaça amb consistència ferma. Per a fer les vores agafaríem un broquet del número 2, i per a fer el farcit, li afegiríem unes gotes d’aigua per obtenir una consistència més suau o de farcit.

En el cas de la pizza d’avui, com el que es pretén és simular tomaca triturada i formatge fos, no ens interessa una textura molt ferma, per tant, pots afegir directament unes gotes d’aigua per obtenir la consistència més suau o de farcit, o si ho preferiu, podeu fer una mena de cordó per tota la vora de la galeta amb una màniga pastissera i un broquet fi, i després anar-ho omplint amb la glaça rebaixada amb unes gotes d’aigua.

Els diferents ingredients de la pizza els podeu fer amb glaça ferma o utilitzant llaminadures.

En aquestes fotos, tot i que la massa està pretallada, hem decorat la pizza sencera, no per porcions, i hem fet una glaça fluida. Hem utilitzat llaminadures per acabar de decorar la pizza:

X-Pizza de galeta cuinadiari-7-2

X-pizza galeta cuinadiari

En aquest altre cas, hem utilitzat glaça més ferma pels ingredients i hem decorat la pizza separant les porcions.

X-Pizza de galeta cuinadiari-ppal3-

8.- Deixa que els nens posen en marxa la seua imaginació per decorar les seues pizzes.

Fa un parell de mesos va ser l’aniversari de la Jana i van venir les amigues a casa per celebrar-lo. Una de les activitats que vam fer, va ser aquesta de decorar una pizza de galeta. Prèviament vaig enfornar “les bases de pizza” individuals, i cadascuna la va decorar al seu gust. Va ser una activitat divertida i maca. Si teniu algun aniversari a la vora, segur que ho passen d’allò més bé, això sí, no tingues por de que embruten!! ;.).

X-Pizza de galeta cuinadiari-aniversari

X-Pizza de galeta cuinadiari-ppal2

Bon profit!! 

T’ha agradat la recepta? Tens dubtes o suggeriments?… deixa el teu comentari.

Si has fet la recepta, comparteix la teua experiència amb nosaltres. Moltes gràcies!!

Si vols assabentar-te de les actualitzacions de Cuinadiari, subscriu-te a la nostra newsletter o segueix-nos a Facebook, Pinterest, Twitter o Instagram.

Marta

dilluns, 28 de maig del 2018

ESPIRALS SALADES DE PASTA DE FULL: PERNIL I FORMATGE

Us porte una idea molt vistosa per un dinar o un sopar de pica-pica: unes espirals de pernil i formatge. La primera vegada que vaig fer-les, fins i tot vaig preparar la massa i tot i que eren impressionants, amb pasta de full de compra queden genials i són molt més ràpides de fer:

4-Espirals pernil i formatge full Cuinadiari-ppal2

Ingredients per a 22 espirals:

  • 1 làmina de pasta de full rectangular (275 g)
  • 8-10 talls prims de formatge (gouda, havarti, etc.)
  • 8-10 talls prims de pernil dolç
  • 1 ou batut

dimecres, 16 de maig del 2018

CALAMARS AMB CIGRONS i BRANDADA DE BACALLÀ

Cuinar amb sèpia, calamars o polp, pot ser laboriós, sobretot si els has de netejar tu a casa, però el resultat és tan bo que haurà estat un temps ben invertit perquè amb pocs ingredients tens un plat molt saborós.

En aquest cas hem fet un sofregit amb alls, ceba i tomaca, hem afegit els calamars i una mica de brandi i hem acabat afegint uns cigronets que fan de la recepta un plat més complet. Ho hem servit amb brandada de bacallà i trompetes de la mort, una idea que vam agafar del El Cel de les Oques de Terrassa, un restaurant molt recomanable.

2-2-Calamars amb cigrons ppal-1

Aquesta recepta de calamars amb cigrons també es pot fer amb sèpia (o sípia per als catalans ;-)) i servir-la amb un arròs blanc de guarnició, encara que us recomane que ho proveu amb brandada, no us deixarà indiferents.

2-2-Sepia amb cigrons ppal2

La brandada li aporta untuositat al plat i suavitza el sabor. Pots deixar-la freda o gratinar-la una mica. Les trompetes també aporten sabor i color al plat, però si no en tens o no és el temps d’aquests bolets, no passa res, la major part de les vegades que fem aquest plat, el fem sense els bolets i sempre ha estat un gran èxit.

Ingredients per a fer la brandada de bacallà:

dimecres, 9 de maig del 2018

FLAM DE FORMATGE SEMICURAT I MASCARPONE AMB NOUS CARAMELITZADES

Els flams són unes de les postres més socorregudes per quan tens convidats. Simplement has de barrejar els ingredients amb la batedora i coure’l al bany maria en un motlle caramel·litzat. El millor és preparar-lo el dia anterior i així reposa bé i pots dedicar-te a la resta de plats.

Aquest flam és una mica diferent dels típics de formatge perquè porta, a banda de mascarpone i llet condensada, formatge semicurat d’untar que li dona un sabor especial.  

6-3-Flam de formatge curat i mascarpone cuinadiari-ppal1-

Ingredients per al flam de formatge (8 racions):

-Per a caramel·litzar el motlle:

  • 150-200 g de sucre
  • 3-4 cullerades d’aigua
  • 1 cullerada de suc de llimona

-Per al flam:

  • 4 ous grans
  • 1 llauna de llet condensada menuda (397 g)
  • 250 g de llet sencera (la mateixa mida del pot de la llet condensada)
  • 1 terrina de formatge semicurat per untar (150 g)
  • 1 terrina de formatge mascarpone (250 g)

6-3-Flam de formatge curat i mascarpone cuinadiari-ingr-

Altres:

-Per al bany maria: 1,5-2 litres d’aigua o fins que cobrisca 3 dits del motlle

-Per a servir: nous caramel·litzades

Estris: cassó d’acer per a fer el sucre, espàtula/ cullera de fusta o de silicona resistent, batedora/TMX, bol ample per barrejar tots els ingredients, safata de forn fonda, motlle per a fer el flam (26x11 cm aproximadament)

Com es fa el flam de formatge:

divendres, 4 de maig del 2018

NOUS CARAMEL·LITZADES

Sóc conscient que amb aquesta recepta d’avui de Nous Caramel·litzades no us estic posant les coses senzilles per començar l’operació biquini. Realment són un pur vici!

6-7-Nous caramelitzades cuinadiari-ppal1

Les nous caramel·litzades queden molt bé en gelats, per decorar una coca de llanda, o flams, com aquest de formatge que publicarem ben aviat.

6-7-Nous caramelitzades cuinadiari-ppal4

La forma en què fem estes nous caramel·litzades és posant tots els ingredients junts en un cassó, deixar primer que bulla tot, i un cop s’evapora l’aigua, l’oli que queda, acabarà daurant les nous. Cadascun d’aquests tres passos representen 4-5 minuts, per tant en menys de 20 minuts tindràs unes nous caramel·litzades d’allò més bones!

Vols provar-ho?

Ingredients per a les nous caramel·litzades:

  • 1 tasseta d’oli d’oliva suau
  • 1 tasseta de sucre
  • 1 tasseta d’aigua
  • 1,5 tassetes de nous(1)

(1)En realitat es posa la mateixa quantitat de tots els ingredients, però jo acostume a posar una tasseta més generosa de nous.

Estris: 1 tasseta o un recipient per mesurar els ingredients, paella o cassó d’acer(2), cullera de fusta o de silicona resistent, paper de forn per a estendre les nous una vegada fetes, paper de cuina per eixugar-los l’oli.

(2)El diàmetre del cassó ha de ser suficientment ample perquè càpiguen les nous ben esteses i que es caramel·litzen bé.

6-7-Nous caramelitzades cuinadiari-ing1

Elaboració pas a pas de les nous caramel·litzades:

1.- En un cassó barreja el sucre, l’aigua, l’oli i les nous.

6-7-Nous caramelitzades cuinadiari-1

2.- Posa al foc, en inducció seria una potència de 6-7 sobre 10. Cap als 4-5 minuts que és quan començarà a bullir, abaixa el foc una mica. De tant en tant remena delicadament per evitar trencar les nous.

6-7-Nous caramelitzades cuinadiari-2

3.- Al cap de 4-5 minuts més, l’aigua anirà evaporant-se i l’oli anirà fregint les nous. Vés remenant de tant en tant amb molta cura per tal que les nous no es trenquen i queden ben impregnades amb el caramel.

6-7-Nous caramelitzades cuinadiari-3

4.-Quan vagen agafant un to daurat (cap als 13-15 minuts), trau-les del cassó i deixa-les a sobre d’un paper de forn o làmina de silicona. És convenient que les deixes separades i amb la part plana cap avall perquè queden més boniques.

Vés amb molt de compte de no cremar-te, el sucre calent és molt perillós i pot causar unes cremades serioses!

6-7-Nous caramelitzades cuinadiari-4

5.- Un cop s’haja refredat el caramel de les nous, eixuga-les amb un paper absorbent de cuina per tal de treure’ls l’excés d’oli. Si ho fas abans de refredar-se, el paper se’t quedarà enganxat. Conserva en pots de vidre.

6-7-Nous caramelitzades cuinadiari-5

Aquí pots veure tot el procés per a fer les nous caramel·litzades:

6-7-Nous caramelitzades cuinadiari


Nota: Per netejar l’olla, aboca l’oli que ha quedat a la superfície, en un pot per portar-lo a reciclar. Omple l’olla amb aigua i portar-la a ebullició. Veuràs com es fon de seguida el sucre enganxat al fons de l’olla i a les parets.

6-7-Nous caramelitzades cuinadiari-6

Temps total: 15-20 minuts

6-7-Nous caramelitzades cuinadiari-ppal0

Bon profit!! 

T’ha agradat la recepta? Tens dubtes o suggeriments?… deixa el teu comentari.

Si has fet la recepta, comparteix la teua experiència amb nosaltres. Moltes gràcies!!

I si vols assabentar-te de les actualitzacions de Cuinadiari, subscriu-te a la nostra newsletter o segueix-nos a Facebook, Pinterest, Twitter o Instagram.

Marta

dilluns, 23 d’abril del 2018

ROSES DE LLAMINADURA PER SANT JORDI

Des que visc a Catalunya hi ha tres celebracions que m’agraden especialment: San Joan, la Castanyada i Sant Jordi. 

Té el seu encant veure com el 23 d’abril, dia que se celebra Sant Jordi, tothom s’acosta a les paradetes a comprar la rosa o el llibre als seus estimats. Este any, en caure dilluns, hem aprofitat el cap de setmana per a fer amb les xiquetes unes roses de llaminadura que a més de vistoses, estan molt bones però no substituiran a la merescuda rosa de tots els anys! ;-)

6-5-Roses cintes llaminadura cuinadiari-ppal1

Per a fer les roses de “xuxes” necessites:

  • Cintes roges (llengües) per a les flors -(una per a cada rosa
  • Cintes o gominoles verdes per a les fulles 1 o mitja per cada flor
  • Pals de broqueta o escuradents per a la tija

Elaboració:

divendres, 13 d’abril del 2018

MOLLETES

Els Molletes són uns pans molt tous, esponjosos i sense crosta típics d’Andalusia. Són plans, d’un color pàl·lid, i tenen forma redona o lleugerament ovalada.

Estan boníssims amb tomaca i pernil, torrats amb una mica d’oli i sal, o fins i tot amb una hamburguesa.

5-Molletes cuinadiari-ppal1-

Esta recepta de Molletes està basada en la que va preparar Iban Yarza al programa de David de Jorge. És una recepta que tot i no presentar cap complicació des del punt de vista tècnic, requereix, com totes les receptes de pa, que respectes els reposos necessaris per a una correcta fermentació de la massa. Si compleixes aquesta premissa, de ben segur obtindràs un pa deliciós.

Per l’elaboració es prepara prèviament una massa amb molt poca quantitat de farina, aigua i llevat, i es deixa reposar un mínim de 3 hores o fins tot 2 dies a la nevera. Aquesta barreja servirà de preferent. Aquest preferent es mescla després del repòs amb la resta d’ingredients i es deixa reposar fins que doble el volum. Aleshores, és quan es divideix en porcions i es fan boletes que posteriorment s’aplanen i es tornen a deixar pujar. Finalment s’enfornen i el resultat aquí el tens: 10 panets com aquests, que podràs menjar-los al moment o bé congelar-los per als esmorzars de la setmana. T’animes?

5-Molletes cuinadiari-ppal2

Ingredients per a 10-11 molletes:

-Per al preferent o massa mare (la nit d’abans o 3 hores d’antelació mínim)

  • 100 g de farina de força
  • 60 g d’aigua
  • 1 g de llevat fresc de forner (un pessiguet)

-Per a la massa final:

  • Preferment anterior
  • 5 g de llevat fresc de forner
  • 315 g d’aigua
  • 20 g de sagí (llard de porc) (també pot ser oli d’oliva)
  • 500 g de farina normal
  • 10 g de sal

5-Molletes cuinadiari-ingr


Estris: Panificadora/ màquina de pastar/TMX* o un bol ample si pastes a mà, espàtula de mà, bol menut, bàscula, paper de forn o silicona, safata forn

*Este pa es pot pastar a màquina o a mà. A mi personalment m’agrada fer-ho més a màquina perquè la massa és molt enganxosa. Si pots triar entre panificadora, màquina de pastar o TMX, jo triaria les dues primeres. No passa res si ho fas amb TMX, l’inconvenient és que la TMX escalfa molt la massa i s’enganxa més a les fulles. El que has de fer si utilitzes la Thermomix, és intercalar intervals de pastat i de repòs fins que obtingues una massa menys enganxosa i elàstica. Si ho fas a mà, és més pesat però perquè no et quedes sense poder fer aquests molletes, t’expliquem també com fer-los.

Elaboració pas a pas dels Molletes:

1.- Prepara la massa mare: Barreja els 100 grams de farina de força amb 60 grams d’aigua i 1 gram de llevat fresc de forner (un pessiguet) en un bol menut i tapa amb film. Deixa reposar mínim 3 hores a temperatura ambient o de 12-48 hores a la nevera. El més còmode per a mi és preparar-lo el dia d’abans i l’endemà seguisc amb el punt 2.

5-Molletes cuinadiari-1

2.- Posa els ingredients de la massa final en un bol ample o en la panificadora/ amassadora o TMX: l’aigua, la massa fermentada, el llevat fresc, el sagí o l’oli, la farina i la sal.

5-Molletes cuinadiari-2

-Amb la panificadora la manera més senzilla de fer-ho és posar el programa de “masa” i deixar que la màquina faça el treball per tu. No t’hauràs de preocupar fins al punt 4.

A mi però m’agrada més el programa d’amassar pasta fresca, que és un programa que simplement amassa des del primer moment i no fa preescalfament, i vaig engegant i parant la màquina en funció de com veig la massa. Si ho fas així, deixa que paste 5 minuts, para-la, que repose 10-15 minuts i torna a engegar-la uns altres 5 minuts.

5-Molletes cuinadiari-2-1

És una massa enganxosa, i amb els intervals de pastat/repòs, el que estem fent és donar temps a la farina perquè vaja “hidratant-se” i absorbint la humitat i el gluten es desenvolupe (autòlisi). Si notes que encara queda massa enganxosa, pots repetir el mateix procés unes dues o tres vegades més. Abans de deixar-la pujar, trau les pales d’amassar. Mentre amassa, pots ajudar-te d’una espàtula per a desenganxar la massa de les parets.

5-molletes cuinadiari-gif 2-2

-Si ho fas amb TMX, barreja tots els ingredients 3-4 minuts a velocitat espiga i deixa reposar uns 10 minuts. Després programa uns altres 3 minuts a velocitat espiga. Fes els pastats i reposos necessaris fins que obtingues una massa elàstica. Potser has de deixar reposar més estona perquè la màquina així que pasta, va escalfant-se i també escalfa la massa. Quan la massa estiga llesta, passa-la a un bol gran i tapa-la.

-Si ho pastes a mà, barreja tots els ingredients i deixa reposar en un bol uns 10 minuts. Passat aquest temps, fes intervals de pastat + plegat i de repòs, tots els que siguen necessaris fins que obtingues una massa elàstica i que no s’enganxe molt a les mans. La tècnica del plegat consisteix a aplanar una mica la massa a dins del mateix bol i anar doblant cadascuna de les cantonades de la massa cap al centre. Li dónes la volta a la massa, i ho deixes reposar 5 minuts. Al cap de 5 minuts, tornes a repetir l’operació, i així unes 3-4 vegades. Ha de quedar una massa fina i elàstica encara que com té un percentatge elevat d’aigua, és bastant enganxosa.

3.- Tapa la panificadora o, si has ficat la massa en un bol, tapa-la amb film o amb un drap i deixa-la d’una hora i mitja a dues hores fins que doble el seu volum. Dependrà de la temperatura de la cuina. A l’estiu caldrà menys temps.

5-Molletes cuinadiari-3

4.- Quan haja pujat la massa, bolca-la a sobre de la superfície de treball i talla porcions d’uns 80 -100 grams i boleja-les. Per fer les boles, neteja el marbre de farina, recolza la mà sobre el marbre, posant-la de costat (com si anares a agafar un got) i treballa la bola entre el dit polze i la resta de dits. Fes moviments circulars fent una lleugera pressió contra el marbre, fins que notes que la bola comença a agafar tensió. Un cop formada la bola, deixa-la a sobre de la safata de forn que hauràs cobert amb un paper de forn o una làmina de silicona. Fes el mateix amb la resta de porcions i deixa reposar uns 10-15 minuts.

5-Molletes cuinadiari-4

5.- Passat aquest temps aplana cada bola amb la mà. Pots tirar-los una mica de farina per sobre. A casa fem meitat amb farina i meitat sense perquè hi ha per a tots els gustos! 

5-Molletes cuinadiari-5

6.- Torna a deixar que pujen d’una a dues hores més. De nou, tot dependrà de la temperatura de la cuina.

5-molletes cuinadiari-gif 6

7.- Escalfa el forn a 200ºC amb calor a dalt i baix. Posa un recipient amb aigua a la part inferior. La humitat de l’aigua farà que quede el pa tou.

5-Molletes cuinadiari-7-1

8.-Quan s’haja escalfat el forn, fica els molletes i enforna durant 10-12 minuts. No queden daurats com qualsevol altre pa, sinó molt blanquets.

5-Molletes cuinadiari-8

9.- Deixa’ls refredar.

Nota: Si no els has de fer servir al moment, una vegada cuits, deixa’ls refredar i obre’ls per la meitat. Congela’ls així i, d’aquesta forma, et serà molt fàcil tirar d’ells quan els necessites, ja que els podràs posar directament a la torradora o deixar que es descongelen tranquil·lament.

També pots preparar entrepans i congelar-los ja fets.

5-Molletes cuinadiari-ppal3-

Temps total*: de 3 hores a 2 dies per al preferent + 30 minuts pastat i +llevat+ 4 hores de llevat total

*Potser et tira enrere veure el temps que es triga fent aquesta recepta. Realment aquest pa requereix molt temps, però no és temps de feina activa de la teua part, sinó temps per a les fermentacions. L’única part activa del procés és pastar si és que ho fas a mà, el bolejdonar-los forma i ficar-los al forn i això no costa gens de fer. T’anime doncs a provar-los! No hi ha res com menjar un bon pa fet a casa!

Bon profit!! 

T’ha agradat la recepta? Tens dubtes o suggeriments?… deixa el teu comentari.

Si has fet la recepta, comparteix la teua experiència amb nosaltres. Moltes gràcies!!

I si vols assabentar-te de les actualitzacions de Cuinadiari, subscriu-te a la nostra newsletter o segueix-nos a Facebook, Pinterest, Twitter o Instagram.

Marta