GALERIA DE FOTOS

diumenge, 9 de desembre del 2012

BROQUETES DE TOMAQUES XERRY I FORMATGE FETA AMB SALSA PESTO

Avui portem unes Broquetes amb Tomaquetes Xerry i Formatge Feta acompanyades d’una Salsa Pesto. Més que una recepta és una idea d’aperitiu senzill, saludable i lleuger per fer aquest Nadal o quan tens convidats.

1-1-tomaca xerry feta pesto-ppal

Ingredients:

  • tomaques xerry
  • formatge feta*
  • salsa pesto
  • sal maldon

*És convenient que el formatge feta el compres en un bloc gran ja que els que venen tallats a dauets són massa menuts i al travessar-los amb el furgadents es trenquen. A mi personalment m’agrada més el formatge feta però si no t’agrada també pots utilitzar de Burgos.

Estris: escuradents o palets de broqueta

Elaboració:

1.- Renta les tomaques i talla el formatge a daus.

2.- Munta les broquetes com t’agraden més alternant tomaca+feta+tomaca o feta+tomaca +feta.

3.- Serveix amb salsa pesto per sobre i una mica de sal maldon.

1-1-tomaca xerry feta pesto-ppal2

Temps total: 5 minuts

Bon profit!!

Si t’ha agradat la recepta, tens dubtes o suggeriments, deixa el teu comentari. Moltes gràcies!!

Marta

dimecres, 5 de desembre del 2012

CREMA DE VERDURES AMB ELS SEUS CRUIXENTS per a 7.000 milions de persones. Recepta guanyadora #jonollenço.

La campanya del Gran Recapte del Banc dels Aliments va estar tot un èxit: l’objectiu de recollir quasi un milió i mig de quilos d’aliments va estar més que superat.

Avui us parle d’una altra campanya, la d’Intermón Oxfam. Des d’aquesta ONG van llançar fa unes setmanes una campanya anomenada Taula per a 7.000 milions. I és que s’acosta Nadal i és inevitable que s’engeguen totes aquestes accions per ajudar als més necessitats.

Aquesta campanya reivindica el dret a l’alimentació a tot el món i denuncia que gairebé 900 milions de persones se’n van a dormir amb gana cada nit, mentre el nostre planeta produeix aliments suficients per a tothom. El més paradoxal però, és que la majoria de persones que passen gana cultiven la terra.

Una de les coses que podem fer per col·laborar és el que ells anomenen “Seu a la taula per 2 € i fer que altres persones també s’hi puguin asseure”. Ens animem a fer un donatiu que pot anar des dels 2€ fins a la quantitat que vullgueu. Penseu que 2€ equival al preu dels cereals que necessita una persona a l’Àfrica per a alimentar-se durant una setmana.

Des de CuinaDiari volem compartir amb vosaltres aquesta Crema de Verdures amb els seus cruixents, una recepta molt econòmica i nutritiva en què aprofitarem tots els ingredients al màxim. Hem d’aprendre hàbits per a fer un ús més sostenible del que utilitzem a la cuina ja que cada any es llencen a les escombraries milers de tones de menjar en bon estat...i tant al nostre costat com a altres parts del món, hi ha gent que passa gana.

 

1-1-crema verdures i cruixents-ppal-TAULAintermon

 

Si nosaltres amb molt pocs ingredients hem fet aquesta magnífica recepta, t’imagines que podrien fer els dels països més pobres?

 T’asseus amb mi a taula?

Ingredients:

-Per a la crema:

  • 1 cullerada de mantega
  • 1 raig d’oli d’oliva
  • 3 porros (només la part blanca, la verda, guarda-la per quan faces un caldo o un putxero, sinó tens previst utilitzar-la ja, la pots ficar guardada en una bossa de plàstic al congelador per quan en faces).
  • 1 carlota (pastanaga)
  • 1 carabasseta (carbassó)
  • 2 creïlles (patates)
  • 300 g d’aigua
  • 4 formatgets (tipus El Caserio)
  • ½ got de llet (o al gust)
  • Sal

-Per als cruixents de verdures:

  • pells i arrels de les verdures que utilitzem
  • oli de gira-sol per a fregir

Estris: olla de pressió/TMX, paella

Elaboració:

-La crema:

1.- Pepara les verdures:

  • El porro: talla les arrels, neteja-les bé de la terra que porten i posa-les en un bol amb aigua i gel. La part blanca del mig talla-la en rodanxes primes. La part verda de dalt, la guardarem per a fer caldo.
  • Les creïlles, la carabasseta i la carlota: pela-les i posa la pell en un bol amb aigua i gel. Talla les verdures en trossos homogenis i no massa grans.

1-1-crema verdures i cruixents-1

2.- Escalfa l’oli i la mantega en una olla de pressió i quan estiguen calents, posa els porros i la carlota. Salta fins que el porro agafe un to dauradet.

1-1-crema verdures i cruixents-2

3.- Agrega les creïlles i la carabasseta i dóna unes voltes.

1-1-crema verdures i cruixents-3

4.- Agrega el got d’aigua i la sal. Quan bulla, tanca l’olla i cou uns 10 minuts a partir de quan surta el vapor de la vàlvula.

1-1-crema verdures i cruixents-4

5.- Passats els 10 minuts, obre l’olla i comprova que la verdura estiga ben cuita. Agrega els formatgets i la llet.

1-1-crema verdures i cruixents-5-11-1-crema verdures i cruixents-5-2 

6.- Tritura i reserva amb l’olla tancada per tal que ens conserva millor la temperatura. Surt una crema prou densa per tant si la vols més lleugera, afegeix-li llet al teu gust.

-Els cruixents de verdures:

Aquests cruixents els pots fer sempre que hages de pelar verdures en qualsevol elaboració:

7.- Cruixent d’arrels de porro:

Talla les arrels arran de la base i torna-les a netejar per si quedara alguna resta de terra. Escorre-les i passa-les per farina*. Fregeix en abundant oli de gira-sol i amb una escumadora vés movent-les perquè no queden totes enganxades. Quan estiguen daurades i cruixents, trau-les a un colador perquè solten l’excés d’oli.

1-1-crema verdures i cruixents-7-11-1-crema verdures i cruixents-7-21-1-crema verdures i cruixents-7-3

*A mi per a enfarinar qualsevol tipus de verdura o de peix, m’agrada utilitzar una bossa de plàstic, o si és poca quantitat, un tros de paper d’alumini. D’aquesta manera s’aprofita més la farina ja que es reparteix de forma homogènia i una vegada hem acabat, ho tirem a les escombraries.

8.- Cruixent de pells de verdures:

Trau les pells de l’aigua amb gel i escorre-les. Passa les pells de la carabasseta i de la carlota per farina i fregeix en abundant oli calent. Les pells de les creïlles, fregeix-les directament sense farina.

1-1-crema verdures i cruixents-8-11-1-crema verdures i cruixents-8-21-1-crema verdures i cruixents-8-41-1-crema verdures i cruixents-8-3

Un cop cuites, trau-les a un colador perquè solten l’excés d’oli. Fregeix-les el temps just fins que estiguen una mica daurades però no massa perquè sinó amargaran.

1-1-crema verdures i cruixents-ppalcuixents-

-Muntatge del plat:

9.- Pots servir aquesta crema amb els seus cruixents en plat

1-1-crema verdures i cruixents-ppalplat-

o en gotet com a part d’un menú degustació.

1-1-crema verdures i cruixents-ppalgotet

En qualsevol cas, posa la crema i per sobre el cruixent de verdures.

Nota: amb les arrels del porro podries també decorar una Vichyssoise.

Temps total: 30-40 minuts

Bon profit!!

Aquesta Crema de Verdures
és per a la Taula per a 7.000 milions de persones d’Intermón Oxfam,
perquè l’única fam que existeixi sigui la fam de justícia

----------------------------------------------------------------------------------

Per cert, coneixeu De menjar no en llencem ni mica?

Doncs és una associació que promou bones pràctiques d'aprofitament dels aliments per tal d’evitar que es llence tant menjar a les escombreries. En el seu bloc trobareu receptes, trucs, com planificar la llista de la compra, i fins i tot organitzen tallers i activitats educatives sobre aquest tema.

Al novembre, van organitzar un concurs (#jonollenço) en què demanaven fotos sobre bons hàbits a casa, receptes d’aprofitament, etc. Jo vaig enviar aquesta Crema amb els seus cruixents i he estat la guanyadora!

Moltes gràcies a tot l’equip de No llencem ni mica per promoure i ensenyar-nos com lliutar contra el malbaratament alimentari!!

Si us interessen aquestos temes visiteu el seu bloc http://nollencemnimica.wordpress.com/ o seguiu-los a través del seu facebook http://www.facebook.com/nollencemnimica?

cropped-banner_41

 

Si t’ha agradat la recepta, tens dubtes o suggeriments, deixa el teu comentari. Moltes gràcies!!

Marta

dijous, 29 de novembre del 2012

CANELONS AMB TONYINA I BEIXAMEL DE PERNIL per al Gran Recapte

Avui dia 30 de novembre i demà 1 de desembre es durà a terme la Campanya de Recollida d’aliments promoguda pel Banc dels Aliments que ajudarà a moltes famílies que viuen a Catalunya. La setmana passada, ja us vaig fer cinc cèntims de la campanya i allà teniu tots els links de com podeu ajudar. 

Dimarts passat vaig escoltar l’entrevista que li va fer el Jordi Basté a Laia Guinjoan, responsable de comunicació de la Fundació Banc dels aliments de Barcelona i va incidir molt que els aliments que es portaren als punts de recollida foren aquestos preferiblement:

  • llet, oli, llegums secs i conserves de peix.

Sobre tot, no porteu aliments frescos. I si no podeu anar al punt més proper durant aquestos dos dies, ho podeu fer on-line des de casa. L’avantatge que té aquesta modalitat és que els aliments virtuals es bescanvien periòdicament en funció de les necessitats.

Em van deixar sorpresa una sèrie de dades que van dir: una és que el Banc d’Aliments de Barcelona reparteix de 17 a 25.000 kg de menjar cada, sí, cada dia, i que entre els 4 bancs d’aliments de Catalunya ajuden a unes 230.000 persones al mes. L’altra dada és que l’objectiu de la campanya d’enguany és recollir quasi un milió i mig de quilos d’aliments, 1.400 tones, moltíssims quilos que en un mes i mig queden tots repartits, imagineu-vos quanta gent ho necessita i com és d’important que ens impliquem tots.

Per altra banda, molts gastroblocaires, ens hem adherit a la web Blogs Contra la Fam i a més de difondre la campanya, avui publiquem simultàniament una recepta utilitzant alguns dels ingredients que es recolliran.

La recepta que he triat jo per a l’ocasió són uns Canelons amb Tonyina i Beixamel de Pernil.

1-4-Canelons tonyina-gran recapte

 

Aquí teniu els ingredients:

Ingredients per a 20 canelons (aprox):

  • 20 plaques de canelons
  • Aigua per bullir la pasta

-Per al farcit:

  • 2 pots de 800 g de tomaca sencera de pot (escorreguda queda en molt menys)
  • 100 de pebrera del “piquillo” de llauna
  • Un bon grapat de pinyons
  • 200 g de tonyina en oli escorreguda (unes 4 llaunes menudes)
  • Oli
  • 1 culleradeta de sal
  • 2 culleradetes de sucre
  • Sucre

-Per a la beixamel:

  • 1 bona cullerada de mantega
  • 1 raig d’oli
  • 1 ceba mitjana
  • 60 g de pernil salat (llenques tallades a trossets)
  • 2 cullerades soperes de farina
  • 400-500 g de llet tèbia

-Per a gratinar:

  • Formatge parmesà ratllat

Estris: cassola ampla, paella, safata forn o motlles d’usar i tirar d’alumini

Elaboració:

divendres, 23 de novembre del 2012

MUFFINS DE DOBLE XOCOLATA, CAFÉ I TARONJA CONFITADA

Aquest mes a Memòries d’una Cuinera, ens proposen fer magdalenes. La recepta que he triat jo és una de la Mary Berry, del seu Complete Cookbook. La recepta al llibre comparteix pàgina amb dues receptes més de Muffins Americanes i la foto no anima massa a provar-les. No obstant, en llegir els ingredients “xocolata en pols”, “perletes de xocolata”, “cafè”… vaig pensar que això faria molt bona lliga amb la taronja confitada que tenia a la nevera.

Verdaderament la combinació va estar tot un encert! 

6-1-muffins xoco cafe taronja-memories

Ingredients per a 12 magdalenes súper grans o 18-20 grans (mida estàndard d’aquí):

  • 2 ous grans
  • 250 g de sucre
  • 1 iogurt natural (sense descremar)
  • 125 ml de cafè
  • 125 ml de llet sencera
  • 250 g de farina
  • 1 cullerada (de sopa) de llevat químic
  • 75 g de cacau en pols
  • 100 g de perletes de xocolata negra
  • 2 rodanxes de taronja confitada (uns 35 g)

TARONGES CONFITADES

Aprofitem que avui hem fet unes Magdalenes de Xocolata, Cafè i Taronja, per mostrar-vos com  elaborem les taronges confitades. 
 
6-8-taronja confitada-ppal1
És una elaboració molt senzilla que us serà útil per a moltes receptes, per exemple: de cara al Nadal les podeu posar al Tortell de Reis, en el Torró de massapà, o simplement presentar-les amb un bany de xocolata.



Ingredients:
  • 3 taronges de pell fina
  • 500 g de sucre
  • 250 g d’aigua
*Si les taronges no queden cobertes, o simplement voleu fer més quantitat, agrega més aigua i més sucre sempre posant el doble de sucre que d’aigua.

Estris: paella,espàtula, pots de vidre

Elaboració:

1.- Neteja bé les taronges i talla-les a rodanxes fines. Si trobes algun pinyol, trau-lo.

6-8-taronja confitada-1

2.- En una paella ampla, col·loca l’aigua, el sucre i les taronges. Deixa coure a foc moderat fins que reduïsca i es forme un almívar una mica dens. Per a 3 taronges necessitaràs una horeta o una mica més aproximadament. Si poses més quantitat, deixa una estona més. Sacseja la paella de tant en tant per tal que quede l’almívar ben repartit.

6-8-taronja confitada-2-16-8-taronja confitada-2-2

3.- Un cop fetes, si les vols conservar seques deixa refredar en una reixeta, sinó guarda directament en pots de vidre amb el seu almívar.

6-8-taronja confitada-4

6-8-taronja confitada-5

4.- Si en fas molta quantitat, omple els pots ben plens en calent, tapa i dona’ls la volta per tal que facen el buit.




Nota: ben guardades en un pot hermètic amb el seu almívar i a la nevera, duren molt de temps.

Suggeriments: La taronja confitada la  pots utilitzar en el Tortell de Reis, en la Coca de Sant Joan, tallada ben menudeta per aromatitzar pans i bescuits, en amanides, banyar-les amb xocolata, per fer unes postres per fer baixar els àpats d’aquest Nadal com la Taronja i mandarina en tres textures amb Crema de Iogurt, per fer el nostre Torró de Massapà, etc. L’almívar també el pots utilitzar quan faces alguna coca.




Temps total: preparació 3 minuts; cocció 1 hora i 15 minuts



T’ha agradat la recepta? Tens dubtes o suggeriments?… deixa el teu comentari.

Si fas la recepta, comparteix la teua experiència amb nosaltres.

Assabentat de les actualitzacions de Cuinadiari, subscrivint-te a la nostra newsletter o segueix-nos a 
InstagramFacebookPinterest o Twitter.
Moltes gràcies per seguir-nos!!

Bon profit!!

Marta


dimecres, 21 de novembre del 2012

CuinaDiari amb Blocs Contra la Fam i El Gran Recapte d’Aliments 2012

 

2012-Cuinadiari-blogs contra la fam gran recapte-2

Aquesta entrada va dedicada a una bona causa: col·laborar en difondre la campanya promoguda pel Banc dels Aliments dels propers dies 30 de novembre i 1 de desembre .

El Banc dels Aliments és una fundació benèfica privada, independent i sense ànim de lucre, que té com a objectiu lluitar contra la fam d’Aquí, evitar que els aliments consumibles però no comercialitzables siguin destruïts i, finalment, fer-los arribar a les persones més necessitades del nostre entorn més immediat.

El proper 30 de novembre i 1 de desembre s’ha organitzat una campanya de recollida d’aliments bàsics per aconseguir que les persones més necessitades d’aquí rebin ajuda alimentària. La campanya es du a terme simultàniament pels quatre Bancs d’Aliments de Catalunya gràcies a la col·laboració d’un gran nombre de voluntaris puntuals d’arreu del territori català. S’ha organitzat la recollida en més de 700 supermercats i mercats d'arreu de Catalunya.

De quina manera podem col·laborar?:

Quin tipus d’aliments es poden portar?

  • Sobre tot llet, oli, llegums secs i conserves de peix (tonyina, sardines)*, etc.

  *llista actualitzada el 27/11 arran d’una entrevista a RAC1 en la que s’indicàven que preferiblement foren aquestos aliments. Sobre tot, no porteu aliments frescos. Si ho feu per internet, hi ha un ventall més ampli de productes i a més, no es bescanvien immediatament sinó segons les necessitats.

I DES DELS BLOCS TAMBÉ PODEM COL·LABORAR CONTRA LA FAM:

Si tens uns bloc, també tens el teu espai gràcies a la iniciativa de Blogs contra la fam un bloc promogut per Sara-Maria Aixàs Valls i Starbase Starfleet (Pots trobar informació tant al bloc com a l’esdeveniment que han creat al Facebook.  

blogs contra la fam gran recapteBlocs contra la fam fa una crida als blocaires a fer difusió a través dels nostres blocs, d’aquesta campanya del Gran Recapte del Banc del Aliments. També, el dia 30 de novembre publicarem una recepta senzilla i econòmica amb algun dels aliments que es recullen a la campanya.

Tots podem aportar el nostre gra de sorra com a particulars, com a blocaires o com a empreses.

Vinga, animeu-vos i participeu en aquesta iniciativa tan solidària perquè ningú al nostre voltant es quede amb gana!

 

Ens veiem demà amb unes Magdalenes de Doble Xocolata amb Café i Taronja Confitada i el dia 30 amb la Recepta per a Blogs Contra la fam i el Gran Recapte 2012!

Marta

dimecres, 14 de novembre del 2012

PUTXERO VALENCIÀ AMB PILOTES I CIGRONS

El Putxero Valencià és un plat molt tradicional, una variant més dels caldos que es fan a totes les regions: l’escudella i carn d’olla de Catalunya, el putxero andalús, el cocido madrileño, el murciano, etc. Tots porten llegums, carn, verdura, i de vegades embotits, ingredients que varien segons la zona on es prepara.

El putxero valencià es caracteritza per portar la verdura típica de la zona com la bajoca, la penca o el napicol i les pilotes de carn embolicades en fulles de col.



Antigament era un plat de festa ja que en temps de mancança, menjar carn era un luxe que es reservava per diumenges o celebracions. Hui dia es continua fent els caps de setmana o per Nadal, i quan no vols enredar-te molt i fer una coseta més senzilla, pots fer un caldo fàcil de diari, que és el caldo que nosaltres fem cada setmana per sopar. 

És un plat que encara que requereix una cocció prolongada, la seua elaboració és molt senzilla. I el millor que té un plat com aquest, és la gran quantitat d’elaboracions que es poden fer a partir d’ell i que de mica en mica us aniré posant:

  1. Sopa d’arròs o fideus amb la carn, les pilotes, el cigrons i la verdura del putxero (mira al final de la recepta)
  2. Croquetes de putxero
  3. Ropa vieja
  4. Arròs de putxero amb pollastre i beixamel
  5. Arròs taronja de putxero –especial per a xiquets

No hi ha "la" recepta del putxero, a cada casa es fa un de diferent. Jo mateix, cada vegada el faig d'una manera, això sí sempre amb pilotes i cigrons! Et done una referència del que pot portar, però pots variar les quantitats i les carns:

Ingredients per a 6-7 persones:

-Per al putxero:

  • 200-250 g de cigrons remullats la nit d’abans (o un pot de cigrons cuits)
  • aigua per a remullar els cigrons
  • 4 litres d’aigua per a la cocció
    • 300 g gallina (1 besanca)
    • 2-3 cuixes de pollastre 
    • 1/2 peu de porc (300 g)
    • 200 g de cansalada
    • 300 g de garreta de vedella i/o un trosset de coll o pit de corder
    • 200 g d’ossos de vedella/porc/xai (1 ós amb moll “tuétano”, del genoll, costella…)
    • 2 naps
    • 2 xirivies
    • 1 napicol (si en trobes)
    • 4-5 carlotes (pastanagues)
    • una branca d’api
    • 1 porro sencer tallat per la meitat (també aprofitarem la part verda netejant-la bé de terra)
    • un grapat de bajoca plana (mongeta tendra)
    • 4 penques* (jo aquí només trobe cards congelats - una bossa 350 g)
    • 4 creïlles (patates) 
    • colorant (opcional)
    • sal (jo pose aproximadament 7 g per cada litre d’aigua)

    -Per a les pilotes: (5 pilotes de putxero d’aproximadament 80 g cadascuna):

    • 400 g de carn picada (vedella i porc)
    • 1 cullerada de llard de porc (20 g)
    • 25 g de pinyons
    • 3-4 branques de julivert ben picades
    • 1/2 llesca de pa de motlle sense vores remullat en llet
    • Espècies: un poquet d'all en pols, de canyella
    • 1 grapadet de sal
    • 1 ou
    • 5 fulles de col escaldades

    -Per a la sopa d’arròs:

      • 400 g d’arròs
      • 4 vegades el volum de l’arròs en caldo



      Nota dels ingredients:

      Cigrons: hem utilitzat cigrons secs que hem posat a remulla la nit d’abans. Per saber el temps que necessiten els teus cigrons, segueix les instruccions del paquet.

      Si utilitzes cigrons de pot, agrega’ls els últims 30 minuts, juntament amb les creïlles, les penques i les pilotes. Si utilitzes de congelats, segueix també les instruccions del paquet.

      Les penques, si les poses fresques, les hauràs de bullir primer i tirar l’aigua perquè sinó amarguen.

      Estris: olla gran, olla de pressió per a coure l’arròs.

      Per a fer les pilotes: 1 bol gran, forquilla, 2 culleres, furgadents (escuradents).

      Elaboració: