Avui dia 30 de novembre i demà 1 de desembre es durà a terme la Campanya de Recollida d’aliments promoguda pel Banc dels Aliments que ajudarà a moltes famílies que viuen a Catalunya. La setmana passada, ja us vaig fer cinc cèntims de la campanya i allà teniu tots els links de com podeu ajudar.
Dimarts passat vaig escoltar l’entrevista que li va fer el Jordi Basté a Laia Guinjoan, responsable de comunicació de la Fundació Banc dels aliments de Barcelona i va incidir molt que els aliments que es portaren als punts de recollida foren aquestos preferiblement:
- llet, oli, llegums secs i conserves de peix.
Sobre tot, no porteu aliments frescos. I si no podeu anar al punt més proper durant aquestos dos dies, ho podeu fer on-line des de casa. L’avantatge que té aquesta modalitat és que els aliments virtuals es bescanvien periòdicament en funció de les necessitats.
Em van deixar sorpresa una sèrie de dades que van dir: una és que el Banc d’Aliments de Barcelona reparteix de 17 a 25.000 kg de menjar cada, sí, cada dia, i que entre els 4 bancs d’aliments de Catalunya ajuden a unes 230.000 persones al mes. L’altra dada és que l’objectiu de la campanya d’enguany és recollir quasi un milió i mig de quilos d’aliments, 1.400 tones, moltíssims quilos que en un mes i mig queden tots repartits, imagineu-vos quanta gent ho necessita i com és d’important que ens impliquem tots.
Per altra banda, molts gastroblocaires, ens hem adherit a la web Blogs Contra la Fam i a més de difondre la campanya, avui publiquem simultàniament una recepta utilitzant alguns dels ingredients que es recolliran.
La recepta que he triat jo per a l’ocasió són uns Canelons amb Tonyina i Beixamel de Pernil.
Aquí teniu els ingredients:
Ingredients per a 20 canelons (aprox):
- 20 plaques de canelons
- Aigua per bullir la pasta
-Per al farcit:
- 2 pots de 800 g de tomaca sencera de pot (escorreguda queda en molt menys)
- 100 de pebrera del “piquillo” de llauna
- Un bon grapat de pinyons
- 200 g de tonyina en oli escorreguda (unes 4 llaunes menudes)
- Oli
- 1 culleradeta de sal
- 2 culleradetes de sucre
- Sucre
-Per a la beixamel:
- 1 bona cullerada de mantega
- 1 raig d’oli
- 1 ceba mitjana
- 60 g de pernil salat (llenques tallades a trossets)
- 2 cullerades soperes de farina
- 400-500 g de llet tèbia
-Per a gratinar:
- Formatge parmesà ratllat
Estris: cassola ampla, paella, safata forn o motlles d’usar i tirar d’alumini
Elaboració: