A finals de setembre, des del Blog HEMC anunciaven la setena edició del Dia Mundial del Pa, un event que se celebra cada 16 d’octubre i que va ser creat per la Fundació Internacional de Forners per promoure el consum i l’elaboració del pa.
En aquest event es convida a tothom ja siguen cuiners, forners, professionals, aficionats, etc. a preparar els seus pans i compartir-los. I els bloggers també tenim la oportunitat de celebrar aquest dia penjant la nostra recepta als nostres blocs.
Jo he fet per a l’ocasió aquest Pa de Pagès amb Farina de Blat i de Sègol:
És una recepta que no presenta gaire dificultad. En quant a la tècnica, hem utilitzat la tècnica del Dutch oven, la mateixa que vam emprar en el Pa de Pagès fet a casa.
Per als que no conegueu aquesta tècnica encara, es tracta de fer un forn a dintre del nostre forn per tal d’aconseguir un resultat el més semblant possible al d’un forn professional. El pa es cou tapat a dins d’unes olles metàl·liques o de fang i això fa que s’agafe una temperatura molt elevada i es cree la humitat necessària durant la cocció.
Aquesta recepta de Pa de Pagès de Blat i Sègol porta més ingredients que la del pa de pagès fet a casa però no són gens difícils de trobar: farina de força, farina de sègol (mercats i herboristeries), ou, fruits secs, cervesa, llevat, flocs dels dels de fer puré de patata, etc.
Este és un pa amb una corfa (crosta) cruixent i una molla densa però no pesada. A mesura que passa el temps, però, la crosta deixa de ser tan cruixent i el pa s’ablaneix una mica però sense tornar-se corretjós (gomós). Es torna per tant d’una consistència semblant a la d’un pa de motlle rústic i integral, ideal per preparar sandvitxos.
Amb mantega pernil i formatge o amb mantega i salmó està molt bo!
Ingredients per a 2 pans de mig o un pa de quilo: