GALERIA DE FOTOS

dijous, 25 d’octubre del 2012

CODONYAT (TMX)

La tardor és època de codonys i per tant, un bon moment per preparar aquesta recepta.



 



És una elaboració que amb la TMX no és gens laboriosa. Pot ser, el que més costa és tallar i treure-li el cor als codonys perquè tenen la carn molt dura. 
Es conserva durant molt de temps si el guardes ben tancat a la nevera i el pots menjar sol, amb fruits secs, amb formatge (i fer les estrelletes de Nadal…) o com a part d’altres receptes com el Filet de porc farcit amb bacó, formatge i codonyat que tenim al bloc.



Ingredients:
  • 1 llima (llimona) sense pell ni part blanca ni pinyols
  • 1 kg de codonys amb pell, tallats en quarts i sense els pinyols (la pell és on es troba part de la pectina que és el que fa que espessisca)
  • 700-800 g de sucre 

Estris: un raspallet per netejar bé la pell dels codonys, un bon ganivet per tallar els codonys, TMX, carmanyoles per conservar el codonyat

Elaboració:

1.- Neteja bé els codonys i trau-los el borrisol amb un raspell. Sense pelar-los talla’ls a trossos i trau les llavors.

2.- Perquè es triture tot millor, primer posarem la llima, la meitat dels codonys i la meitat del sucre. Tanca el vas i tritura a velocitat progressiva 5-7. Torna a obrir i agrega els altres 500 g de codony i els restants 400 g de sucre. Torna a triturar a velocitat 5-7 uns 30 segons. Si veus que a la màquina li costa moure tota la barreja, ajuda-la amb l’espàtula. Para la màquina i baixa les restes que han quedat a les parets.
 

 
 
No passa res si la carn del codony s'oxida una mica. A nosaltres ens va passar perquè vam pelar més de 3 kg de codonys.

3.- Programa 40 minuts, temperatura 100ºC, velocitat 5. Posa el cistell damunt de la màquina perquè no esguite. En la nova versió de cookidoo, primer es programa 30 min/100ºC/vel5 i després obres el vas, baixes les restes de les parets, i programes 15 minuts més a la mateixa velocitat i temperatura.

El temps de cocció és orientatiu, dependrà de la quantitat de peptina, de la maduresa dels codonys, etc. i sobretot de com t’agrada a tu d’espès o de cuit. 
 
 

4.- Reparteix-ho en carmanyoles.
 
 
 

A mesura que vaja refredant-se s’anirà espessint cada vegada més. Quan estiga fred del tot guarda’l a la nevera tapat fins que el vages a utilitzar.



Nota: ben tapat dura molt de temps a la nevera

Temps total: 50 minuts – 1 hora 
  


Bon profit!

T’ha agradat la recepta? Tens dubtes o suggeriments? Si la fas, comparteix la teua experiència amb nosaltres.

Assabenta’t de les actualitzacions de Cuinadiari, subscrivint-te a la nostra newsletter o seguint-nos a InstagramFacebookPinterest o Twitter.

Moltes gràcies per seguir-nos!!

Marta



2 comentaris :

LA COCINERA DE BETULO ha dit...

Ja tens per un quants mesios, es boníssim fet a casa.
Petons.

Marta CuinaDiari ha dit...

I tant!! i a més amb codonys de l'hort del meu pare!!