És una elaboració que amb la TMX no és gens laboriosa. A més, es conserva
durant molt de temps si el guardes ben tancat a la nevera.
El pots menjar sol, amb fruits secs, amb formatge (i fer les estrelletes de Nadal…) o com a part
d’altres receptes com el Filet de porc farcit amb bacó, formatge i codonyat que tenim
al bloc.
Ingredients per a 1 quilo aproximadament:
- 1 llima (llimona) sense pell ni part blanca ni pinyols
- 1 kg de codonys amb pell (la pell és on es troba part de la pectina que és el que fa que espessisca), tallats en quarts i sense els pinyols
- 700-800 g de sucre
Estris: un raspallet per netejar bé la pell dels codonys, un bon ganivet per tallar els codonys, TMX, carmanyoles per conservar el codonyat
Elaboració:
1.- Neteja bé els codonys i sense pelar-los talla’ls a trossos.
2.- Perquè es triture tot millor, primer posarem la llima, la
meitat dels codonys i la meitat del sucre. Tanca el vas i tritura a velocitat
progressiva 5-7. Torna a obrir i agrega els altres 500 g de codony i els
restants 400 g de sucre. Torna a triturar a velocitat 5-7 uns 30 segons. Si veus
que a la màquina li costa moure tota la barreja, ajuda-la amb l’espàtula. Para
la màquina i baixa les restes que han quedat a les parets.
No passa res si la carn del codony s'oxida una mica. A nosaltres ens va passar perquè vam pelar més de 3 kg de codonys.
3.- Programa 40 minuts, temperatura 100º, velocitat 5. Posa el cistell damunt de la màquina perquè no esguite. El temps de cocció és orientatiu ja que dependrà de la quantitat de peptina, de la maduresa dels codonys, etc. i sobretot de com t’agrada a tu d’espès o de cuit...
4.- Reparteix-ho en carmanyoles.
A mesura que vaja refredant-se s’anirà espessint cada vegada més. Quan estiga fred del tot guarda’l a la nevera tapat fins que el vages a utilitzar.
Nota: ben tapat
dura molt de temps a la nevera
Si t’ha agradat la recepta, tens dubtes
o suggeriments, deixa el teu comentari. Moltes gràcies!!
Marta
Ja tens per un quants mesios, es boníssim fet a casa.
ResponSuprimeixPetons.
I tant!! i a més amb codonys de l'hort del meu pare!!
ResponSuprimeix