Un dels productes que més destaca de l’estiu és la tomaca. Se’n poden fer infinitat de receptes amb elles, des d’una simple amanida, a un gaspatxo, un salmorejo, una salsa de tomaca o una melmelada.
La proposta d’avui és confitar-les i fer conserva. Utilitzarem tomaques menudes que un cop netes i tallades, les amanirem amb oli, sal, sucre i herbes, i les courem al forn a baixa temperatura durant una bona estona.
És una manera de poder disposar de tomaques durant tot l’any i ens aniran molt bé per a ficar-les a les nostres amanides, per a plats de pasta, o per a entrepans i torrades.
Ingredients(1):
- Tomaques cirerol (cherry)(2)
- Sal
- Sucre
- Herbes aromàtiques: romaní, farigola (timonet), sàlvia
- Oli d’oliva
- Opcional: alls pelats i tallats a làmines o sencers
(1) No posem quantitats perquè ho deixem al gust de cadascú.
(2) Aquesta recepta queda molt bé amb tomàquets menuts perquè són més durets. Malgrat això, també es podrien utilitzar tomàquets més grans. En aquest cas els agafaríem de carn ferma (no haurien de ser massa madurs) i els tallaríem en 8-12 trossos.
1.- Escalfa el forn a 100ºC amb calor a dalt i baix.
2.- Renta les tomaques i talla-les per la meitat. Si poses alls, pela’ls i talla’ls a làmines.
3.- Col·loca a sobre de la safata del forn una làmina de paper vegetal, de silicona o de tefló. Tira per sobre la sal, el sucre i les herbes. Rega amb oli d’oliva.
Si poses alls, escampa’ls per sobre de les tomaques.
4.- Fica al forn d’una hora i mitja a 2 hores.
5.- Un cop confitades, fica-les en pots de vidre juntament amb el suquet que ha quedat a la safata. Si no s’omple el pot del tot, acaba cobrint amb més oli d’oliva cru.
6.- Si fas molta quantitat i vols conservar-los durant temps, tanca bé els pots i cou-los durant 20-25 minuts al bany maria.
Com les farem servir?
-En amanides combinant-les amb formatge mozzarella, burrata o feta; en torrades amb una base de formatge crema, ricotta, etc.; en plats de pasta amb una mica de pesto i si voleu uns allets i una mica de ceba confitada…
Altres receptes que pots fer amb tomàquets:
Amanida de tomaca amb anxoves, seitons i bacallà
Amanida de tomaca amb alls tendres, ou dur i salaons
Bon profit!!
T’ha agradat la recepta? Tens dubtes o suggeriments?… deixa el teu comentari.
Si has fet la recepta, comparteix la teua experiència amb nosaltres. Moltes gràcies!!
Si vols assabentar-te de les actualitzacions de Cuinadiari, subscriu-te a la nostra newsletter o segueix-nos a Facebook, Pinterest, Twitter o Instagram.
Marta
1 comentari :
No m'ha agradat la teva recepeta...m'ha encantat! La posaré en pràctica, de ben segur, quan aconsegueixi tomàquets cherry de l'hort.
Moltes gràcies! Una abraçada,
Olga
Publica un comentari a l'entrada