GALERIA DE FOTOS

FUMET DE PEIX AMB SOFREGITFUMET DE PEIX AMB SOFREGIT16 Mar 2025 1 Comentaris

...

MONA, PANOU, TONYA O REGANYÀ DE CARABASSAMONA, PANOU, TONYA O REGANYÀ DE CARABASSA01 Abr 2024 0 Comentaris

...

RECEPTES DE QUARESMA, SETMANA SANTA I PASQUARECEPTES DE QUARESMA, SETMANA SANTA I PASQUA23 Mar 2024 0 Comentaris

...

ROAST BEEFROAST BEEF17 Mar 2024 0 Comentaris

...

COQUES DE PATATA I COCA DE TALLADESCOQUES DE PATATA I COCA DE TALLADES15 Gen 2024 0 Comentaris

...

PROPOSTES PER AL NADAL I-Entrants i PicadetesPROPOSTES PER AL NADAL I-Entrants i Picadetes22 Des 2023 0 Comentaris

...

PROPOSTES PER AL NADAL III–Postres i Dolços TradicionalsPROPOSTES PER AL NADAL III–Postres i Dolços Tradicionals22 Des 2023 3 Comentaris

...

PROPOSTES PER AL NADAL II–Plats PrincipalsPROPOSTES PER AL NADAL II–Plats Principals22 Des 2023 1 Comentaris

...

SARDINES FUMADES (SARDINES EN SAL FUMADA)SARDINES FUMADES (SARDINES EN SAL FUMADA)15 Oct 2023 1 Comentaris

...

CIGRONS AMB MORCILLA DE BURGOS I OU FERRATCIGRONS AMB MORCILLA DE BURGOS I OU FERRAT24 Sep 2023 0 Comentaris

...

LLOBARRO AMB PATATES, XAMPINYONS I BACÓLLOBARRO AMB PATATES, XAMPINYONS I BACÓ26 May 2023 0 Comentaris

...

BATUT DE FRUITS VERMELLSBATUT DE FRUITS VERMELLS04 Abr 2023 0 Comentaris

...

XIPS DE COL KALEXIPS DE COL KALE01 Abr 2023 0 Comentaris

...

AMANIDA DE PERDIU ESCABETXADA AMB COL KALE, MAGRANA I TARONJAAMANIDA DE PERDIU ESCABETXADA AMB COL KALE, MAGRANA I TARONJA19 Feb 2023 0 Comentaris

...

PERDIUS EN ESCABETX DE TARONJAPERDIUS EN ESCABETX DE TARONJA14 Gen 2023 0 Comentaris

...

PAN DE MUERTO per Tots SantsPAN DE MUERTO per Tots Sants01 Nov 2022 0 Comentaris

...

CARN MAGRA AMB TOMACA I ROVELLONSCARN MAGRA AMB TOMACA I ROVELLONS23 Oct 2022 0 Comentaris

...

APPLE CRISP O CRUIXENT DE POMAAPPLE CRISP O CRUIXENT DE POMA22 Oct 2022 1 Comentaris

...

 SALSITXES AMB ROVELLONS SALSITXES AMB ROVELLONS14 Oct 2022 2 Comentaris

...

TIRAMISÚTIRAMISÚ09 Oct 2022 2 Comentaris

...

LASANYA D'ALBERGÍNIA AMB BOTIFARRA I TOMACALASANYA D'ALBERGÍNIA AMB BOTIFARRA I TOMACA01 Oct 2022 0 Comentaris

...

MANDONGUILLES AMB SÉPIA I CIGRONSMANDONGUILLES AMB SÉPIA I CIGRONS24 Sep 2022 0 Comentaris

...

PA DE PLÀTAN AMB PANSES I NOUS (BANANA BREAD)PA DE PLÀTAN AMB PANSES I NOUS (BANANA BREAD)10 Sep 2022 0 Comentaris

...

GALETES D'ESPIRAL DE VAINILLA I XOCOLATAGALETES D'ESPIRAL DE VAINILLA I XOCOLATA28 Ago 2022 0 Comentaris

...

CIGRONS AMB COSTELLA I ESPINACSCIGRONS AMB COSTELLA I ESPINACS29 Jul 2022 1 Comentaris

...

CROQUETES DE CULLERA I GALETTE DE CROQUETACROQUETES DE CULLERA I GALETTE DE CROQUETA20 Jul 2022 0 Comentaris

...

PEIX SEC: mussola i capellansPEIX SEC: mussola i capellans17 Jul 2022 2 Comentaris

...

CALLOS CuinaDiariCALLOS CuinaDiari02 Jul 2022 0 Comentaris

...

PROPOSTES DE MENÚ PER LA REVETLLA DE SANT JOANPROPOSTES DE MENÚ PER LA REVETLLA DE SANT JOAN23 Jun 2022 11 Comentaris

...

PASTÍS DE FORMATGE I MELMELADA DE GERDS EN GOTPASTÍS DE FORMATGE I MELMELADA DE GERDS EN GOT29 May 2022 0 Comentaris

...

PEPITOS, XIMOS O XIMETSPEPITOS, XIMOS O XIMETS14 Abr 2022 3 Comentaris

...

NIUS DE XOCOLATA I AMETLLANIUS DE XOCOLATA I AMETLLA10 Abr 2022 0 Comentaris

...

TORTELL DE REIS AMB XOCOLATA I FERRERO ROCHERTORTELL DE REIS AMB XOCOLATA I FERRERO ROCHER05 Gen 2022 2 Comentaris

...

TRONC DE NADAL DE MASSAPÀ - TIÓ DE MASSAPÀTRONC DE NADAL DE MASSAPÀ - TIÓ DE MASSAPÀ19 Des 2021 0 Comentaris

...

ROTLLETS D'ANÍSROTLLETS D'ANÍS28 Nov 2021 2 Comentaris

...

BOUNTY CASOLÀ (Bombons de coco i xocolata)BOUNTY CASOLÀ (Bombons de coco i xocolata)13 Nov 2021 0 Comentaris

...

CARPACCIO DE CARBASSÓ / CARPACCIO DE CARABASSETACARPACCIO DE CARBASSÓ / CARPACCIO DE CARABASSETA28 Jul 2021 3 Comentaris

...

GOTETS DE CREMA DE FORMATGE,  MELMELADA I GALETA CRUIXENTGOTETS DE CREMA DE FORMATGE, MELMELADA I GALETA CRUIXENT10 Jul 2021 2 Comentaris

...

RAÏMET DE PASTORRAÏMET DE PASTOR05 Jun 2021 1 Comentaris

...

MADUIXES SUZETTE AL PEBREMADUIXES SUZETTE AL PEBRE08 May 2021 0 Comentaris

...

TRUITA DE FAVES I BACALLÀTRUITA DE FAVES I BACALLÀ10 Abr 2021 0 Comentaris

...

PICADA DE CACAUETS per a plats de peix i amanidesPICADA DE CACAUETS per a plats de peix i amanides27 Mar 2021 0 Comentaris

...

CHICHARRONES LONCHEADOS a l'estil de la Taberna Casa Manteca de CadizCHICHARRONES LONCHEADOS a l'estil de la Taberna Casa Manteca de Cadiz21 Mar 2021 0 Comentaris

...

CARAMEL LÍQUID O SUCRE CREMAT LÍQUIDCARAMEL LÍQUID O SUCRE CREMAT LÍQUID14 Mar 2021 0 Comentaris

...

CRISPETES DOLCESCRISPETES DOLCES26 Feb 2021 2 Comentaris

...

REMENAT D'OU AMB TOMACAREMENAT D'OU AMB TOMACA25 Feb 2021 2 Comentaris

...

SOFREGITSOFREGIT19 Feb 2021 0 Comentaris

...

FABIOLA O CORONA DE COCO - Recepta valencianaFABIOLA O CORONA DE COCO - Recepta valenciana22 Gen 2021 1 Comentaris

...

GALTES DE PORC AL VI DE PORTOGALTES DE PORC AL VI DE PORTO30 Des 2020 0 Comentaris

...

ANOUETES DE NADALANOUETES DE NADAL12 Des 2020 0 Comentaris

...

SALTIMBOCCA AMB PRESSA IBERICA I XAMPINYONSSALTIMBOCCA AMB PRESSA IBERICA I XAMPINYONS20 Nov 2020 2 Comentaris

...

SANG AMB CEBASANG AMB CEBA30 Ago 2020 4 Comentaris

...

RECEPTES FÀCILS PER AL CONFINAMENT #joemquedeacasa #joemquedoacasaRECEPTES FÀCILS PER AL CONFINAMENT #joemquedeacasa #joemquedoacasa22 Mar 2020 2 Comentaris

...

PROPOSTES PEL NADAL CUINADIARIPROPOSTES PEL NADAL CUINADIARI21 Des 2019 0 Comentaris

...

MELMELADA DE PRUNA CLÀUDIAMELMELADA DE PRUNA CLÀUDIA28 Jul 2019 6 Comentaris

...

PANCAKES O CREPS AMERICANESPANCAKES O CREPS AMERICANES01 Mar 2019 1 Comentaris

...

CAQUIS. COM FER-LOS MADURAR: CAQUI PERSIMON I CLÀSSICCAQUIS. COM FER-LOS MADURAR: CAQUI PERSIMON I CLÀSSIC16 Oct 2018 0 Comentaris

...

CARN MAGRA AMB ROVELLONS o ESCLATA-SANGSCARN MAGRA AMB ROVELLONS o ESCLATA-SANGS01 Oct 2018 1 Comentaris

...

TOMÀQUETS CONFITATS (TOMAQUES CONFITADES)TOMÀQUETS CONFITATS (TOMAQUES CONFITADES)08 Ago 2018 1 Comentaris

...

PIZZA DE GALETA DECORADAPIZZA DE GALETA DECORADA29 Jul 2018 0 Comentaris

...

ESPIRALS SALADES DE PASTA DE FULL: PERNIL I FORMATGEESPIRALS SALADES DE PASTA DE FULL: PERNIL I FORMATGE28 May 2018 1 Comentaris

...

CALAMARS AMB CIGRONS i BRANDADA DE BACALLÀCALAMARS AMB CIGRONS i BRANDADA DE BACALLÀ16 May 2018 6 Comentaris

...

FLAM DE FORMATGE SEMICURAT I MASCARPONE AMB NOUS CARAMELITZADESFLAM DE FORMATGE SEMICURAT I MASCARPONE AMB NOUS CARAMELITZADES09 May 2018 0 Comentaris

...

NOUS CARAMEL·LITZADESNOUS CARAMEL·LITZADES04 May 2018 0 Comentaris

...

ROSES DE LLAMINADURA PER SANT JORDIROSES DE LLAMINADURA PER SANT JORDI23 Abr 2018 0 Comentaris

...

MOLLETESMOLLETES13 Abr 2018 2 Comentaris

...

CREMA CATALANA, CREMA DE SANT JOSEP o CREMA CREMADACREMA CATALANA, CREMA DE SANT JOSEP o CREMA CREMADA21 Mar 2018 2 Comentaris

...

BUNYOLS DE VENTBUNYOLS DE VENT06 Mar 2018 3 Comentaris

...

ARRÒS AMB FESOLS, BLEDES I COSTELLAARRÒS AMB FESOLS, BLEDES I COSTELLA17 Feb 2018 0 Comentaris

...

MANDONGUILLES AMB FORMATGE - Polpette di carne al sugo, con cuore filante di mozzarellaMANDONGUILLES AMB FORMATGE - Polpette di carne al sugo, con cuore filante di mozzarella24 Gen 2018 0 Comentaris

...

COQUETES DE SANT ANTONICOQUETES DE SANT ANTONI16 Gen 2018 0 Comentaris

...

VANILLEKIPFERL, galetes de nadal amb fruits secs i vainillaVANILLEKIPFERL, galetes de nadal amb fruits secs i vainilla23 Nov 2017 2 Comentaris

...

FILET DE PORC IBÈRIC AMB SALSA DE XAMPINYONS I BACÓFILET DE PORC IBÈRIC AMB SALSA DE XAMPINYONS I BACÓ29 Oct 2017 0 Comentaris

...

COCA DE IOGURT SENSE GLUTENCOCA DE IOGURT SENSE GLUTEN27 Sep 2017 6 Comentaris

...

MELMELADA DE FIGAMELMELADA DE FIGA13 Sep 2017 1 Comentaris

...

CAFÈ FRED AMB LLIMONA I CANYELLACAFÈ FRED AMB LLIMONA I CANYELLA05 Ago 2017 4 Comentaris

...

TORRADA AMB ALVOCAT, SALMÓ, TOMÀQUET I MOZZARELLATORRADA AMB ALVOCAT, SALMÓ, TOMÀQUET I MOZZARELLA25 Jul 2017 2 Comentaris

...

BRANDADA DE BACALLÀ. Recepta pas a pasBRANDADA DE BACALLÀ. Recepta pas a pas19 Mar 2017 4 Comentaris

...

HUESITOS CASOLANS (Barretes cruixents de amb crema de cacau i avellanes i xocolata)HUESITOS CASOLANS (Barretes cruixents de amb crema de cacau i avellanes i xocolata)16 Feb 2017 0 Comentaris

...

GOTET DE FOIE I CEPSGOTET DE FOIE I CEPS01 Feb 2017 2 Comentaris

...

MONGETES AMB CLOÏSSES (Versió Ràpida)MONGETES AMB CLOÏSSES (Versió Ràpida)26 Gen 2017 2 Comentaris

...

POLLASTRE AMB ESCAMARLANS. PLAT DE MAR I MUNTANYAPOLLASTRE AMB ESCAMARLANS. PLAT DE MAR I MUNTANYA29 Des 2016 7 Comentaris

...

GAMBES ARREBOSSADES AMB ARRÒS VERD CRUIXENTGAMBES ARREBOSSADES AMB ARRÒS VERD CRUIXENT20 Des 2016 1 Comentaris

...

AMANIDA DE MAGRANA I PERNIL AMB VINAGRETA DE GERDSAMANIDA DE MAGRANA I PERNIL AMB VINAGRETA DE GERDS02 Nov 2016 2 Comentaris

...

PANELLETS D’AVELLANAPANELLETS D’AVELLANA30 Oct 2016 2 Comentaris

...

CONILL EN SALSA DE CAVA I AMETLLESCONILL EN SALSA DE CAVA I AMETLLES12 Oct 2016 2 Comentaris

...

AMANIDA DE TOMACA AMB ANXOVES, SEITONS I BACALLÀAMANIDA DE TOMACA AMB ANXOVES, SEITONS I BACALLÀ15 Sep 2016 2 Comentaris

...

TORRADA AMB CONFIT D’ÀNEC, VERDURES I ALL I OLI DE POMATORRADA AMB CONFIT D’ÀNEC, VERDURES I ALL I OLI DE POMA18 Jun 2016 2 Comentaris

...

ALLIOLI DE POMAALLIOLI DE POMA11 Jun 2016 1 Comentaris

...

COCA D’ESCALIVADA AMB UN TOC DE MELMELADA I FORMATGECOCA D’ESCALIVADA AMB UN TOC DE MELMELADA I FORMATGE03 Jun 2016 1 Comentaris

...

PASTÍS DE FORMATGE AMB MELMELADA DE GERDSPASTÍS DE FORMATGE AMB MELMELADA DE GERDS21 Abr 2016 2 Comentaris

...

CONILL EN SALSA DE NYORES I FRUITS SECS DE LA LOURDESCONILL EN SALSA DE NYORES I FRUITS SECS DE LA LOURDES07 Abr 2016 6 Comentaris

...

COCA DE LLANDA DE CARABASSACOCA DE LLANDA DE CARABASSA31 Mar 2016 4 Comentaris

...

FARINADES, “FARINAES” O FARINOSESFARINADES, “FARINAES” O FARINOSES25 Mar 2016 5 Comentaris

...

ARRÒS AMB CONILL, FAVES I CARXOFESARRÒS AMB CONILL, FAVES I CARXOFES01 Mar 2016 2 Comentaris

...

XIPS DE CARXOFAXIPS DE CARXOFA02 Feb 2016 4 Comentaris

...

SUCS O BATUTS VERDS. ReceptesSUCS O BATUTS VERDS. Receptes30 Gen 2016 4 Comentaris

...

COUS COUS A LA VALENCIANACOUS COUS A LA VALENCIANA22 Gen 2016 2 Comentaris

...

SUC VERD AMB COL KALE, API, CARLOTA, TARONJA, LLIMA, MANGO, PLÀTAN I ALVOCAT (5)SUC VERD AMB COL KALE, API, CARLOTA, TARONJA, LLIMA, MANGO, PLÀTAN I ALVOCAT (5)18 Gen 2016 2 Comentaris

...

SUC VERD AMB ESPINACS, API, CARLOTA, TARONJA, POMA, LLAVORS DE CHÍA I AIGUA DE CIVADASUC VERD AMB ESPINACS, API, CARLOTA, TARONJA, POMA, LLAVORS DE CHÍA I AIGUA DE CIVADA18 Gen 2016 0 Comentaris

...

SUC VERD AMB COL KALE, TARONJA, MANGO, PINYA, GINGEBRE I CANYELLASUC VERD AMB COL KALE, TARONJA, MANGO, PINYA, GINGEBRE I CANYELLA18 Gen 2016 0 Comentaris

...

SUC VERD AMB BLEDES, CARLOTA, PLÀTAN, TARONJA, LLIMONA, CANYELLA, GINGEBRE, ÀLOE VERA (2)SUC VERD AMB BLEDES, CARLOTA, PLÀTAN, TARONJA, LLIMONA, CANYELLA, GINGEBRE, ÀLOE VERA (2)18 Gen 2016 0 Comentaris

...

SUC VERD AMB ENCIAM, BLEDES, API, POMA, KIWI I PLÀTANSUC VERD AMB ENCIAM, BLEDES, API, POMA, KIWI I PLÀTAN18 Gen 2016 0 Comentaris

...

SUCS O BATUTS VERDS. IntroduccióSUCS O BATUTS VERDS. Introducció17 Gen 2016 13 Comentaris

...

TORTELL DE REIS AMB MASSAPÀ (Xavier Barriga)TORTELL DE REIS AMB MASSAPÀ (Xavier Barriga)04 Gen 2016 9 Comentaris

...

FARCELLETS DE WONTON O CANELONS DE VERDURES, GAMBES I CEPSFARCELLETS DE WONTON O CANELONS DE VERDURES, GAMBES I CEPS21 Des 2015 0 Comentaris

...

SALTIMBOCCASALTIMBOCCA30 Nov 2015 1 Comentaris

...

BROWNIE AMB XOCOLATA BLANCA I GERDS de Rachel AllenBROWNIE AMB XOCOLATA BLANCA I GERDS de Rachel Allen21 Oct 2015 3 Comentaris

...

COCHINITA PIBIL de Ferran AdriàCOCHINITA PIBIL de Ferran Adrià28 Sep 2015 5 Comentaris

...

LLIMONADA AMB TARONJA I CARLOTA (Beguda energètica i refrescant)LLIMONADA AMB TARONJA I CARLOTA (Beguda energètica i refrescant)14 Ago 2015 3 Comentaris

...

SAMFAINA AMB ALBERGÍNIA I CARBASSÓSAMFAINA AMB ALBERGÍNIA I CARBASSÓ19 Jul 2015 3 Comentaris

...

PA DE CALATRAVA AMB BRIOIX I AMETLLESPA DE CALATRAVA AMB BRIOIX I AMETLLES06 Jul 2015 3 Comentaris

...

COCA DE SANT JOAN DE BRIOIX I FRUITA CONFITADACOCA DE SANT JOAN DE BRIOIX I FRUITA CONFITADA21 Jun 2015 2 Comentaris

...

COCA DE CABELL D’ÀNGEL AMB PASTA DE FULLCOCA DE CABELL D’ÀNGEL AMB PASTA DE FULL16 Jun 2015 3 Comentaris

...

TRUITA DE PATATATRUITA DE PATATA08 Jun 2015 3 Comentaris

...

GUACAMOLEGUACAMOLE21 May 2015 4 Comentaris

...

MASSA DE BRIOIX DE XAVIER BARRIGAMASSA DE BRIOIX DE XAVIER BARRIGA13 May 2015 8 Comentaris

...

DECORAR OUS DE PASQUA AMB COLORANTS I CERESDECORAR OUS DE PASQUA AMB COLORANTS I CERES04 Abr 2015 4 Comentaris

...

VERAT A L’ALL CREMATVERAT A L’ALL CREMAT20 Mar 2015 6 Comentaris

...

CIGRONS AMB BACALLÀ I MANDONGUILLES DE PACIGRONS AMB BACALLÀ I MANDONGUILLES DE PA11 Mar 2015 3 Comentaris

...

PASTÍS DE TARONJA I AMETLLA AMB COBERTURA DE XOCOLATAPASTÍS DE TARONJA I AMETLLA AMB COBERTURA DE XOCOLATA26 Feb 2015 18 Comentaris

...

ALL I PEBRE DE LLOBARROALL I PEBRE DE LLOBARRO29 Gen 2015 10 Comentaris

...

BLEDES I PATATA AMB SALSETA D’ALLS I PEBRE ROIGBLEDES I PATATA AMB SALSETA D’ALLS I PEBRE ROIG19 Gen 2015 8 Comentaris

...

POLVORONS D’AMETLLA I AVELLANA de Paco TorreblancaPOLVORONS D’AMETLLA I AVELLANA de Paco Torreblanca23 Des 2014 4 Comentaris

...

LLAGOSTINS O GAMBES AMB SALSA D’AMETLLES I CAVALLAGOSTINS O GAMBES AMB SALSA D’AMETLLES I CAVA16 Des 2014 5 Comentaris

...

6 XEFS, 3 EQUIPS, UN REPTE- Concurs de Cuina contra el malbaratament alimentari6 XEFS, 3 EQUIPS, UN REPTE- Concurs de Cuina contra el malbaratament alimentari10 Des 2014 0 Comentaris

...

AMANIDA DE LLENTIES, VERDURETES I TONYINA– Blogs Contra la Fam i el Gran RecapteAMANIDA DE LLENTIES, VERDURETES I TONYINA– Blogs Contra la Fam i el Gran Recapte28 Nov 2014 1 Comentaris

...

CuinaDiari amb Blocs Contra la Fam i El Gran Recapte d’Aliments 2014CuinaDiari amb Blocs Contra la Fam i El Gran Recapte d’Aliments 201427 Nov 2014 1 Comentaris

...

Una recepta de CuinaDiari al Llibre de Cuines de Tv3Una recepta de CuinaDiari al Llibre de Cuines de Tv321 Nov 2014 3 Comentaris

...

ESPATLLA DE XAI AL FORNESPATLLA DE XAI AL FORN12 Nov 2014 6 Comentaris

...

FUMET DE PEIX AMB SOFREGIT16 Mar 2025 1 Comentaris

...

divendres, 13 d’abril del 2018

MOLLETES

Els Molletes són uns pans molt tous, esponjosos i sense crosta típics d’Andalusia. Són plans, d’un color pàl·lid, i tenen forma redona o lleugerament ovalada.

Estan boníssims amb tomaca i pernil, torrats amb una mica d’oli i sal, o fins i tot amb una hamburguesa.

5-Molletes cuinadiari-ppal1-

Esta recepta de Molletes està basada en la que va preparar Iban Yarza al programa de David de Jorge. És una recepta que tot i no presentar cap complicació des del punt de vista tècnic, requereix, com totes les receptes de pa, que respectes els reposos necessaris per a una correcta fermentació de la massa. Si compleixes aquesta premissa, de ben segur obtindràs un pa deliciós.

Per l’elaboració es prepara prèviament una massa amb molt poca quantitat de farina, aigua i llevat, i es deixa reposar un mínim de 3 hores o fins tot 2 dies a la nevera. Aquesta barreja servirà de preferent. Aquest preferent es mescla després del repòs amb la resta d’ingredients i es deixa reposar fins que doble el volum. Aleshores, és quan es divideix en porcions i es fan boletes que posteriorment s’aplanen i es tornen a deixar pujar. Finalment s’enfornen i el resultat aquí el tens: 10 panets com aquests, que podràs menjar-los al moment o bé congelar-los per als esmorzars de la setmana. T’animes?

5-Molletes cuinadiari-ppal2

Ingredients per a 10-11 molletes:

-Per al preferent o massa mare (la nit d’abans o 3 hores d’antelació mínim)

  • 100 g de farina de força
  • 60 g d’aigua
  • 1 g de llevat fresc de forner (un pessiguet)

-Per a la massa final:

  • Preferment anterior
  • 5 g de llevat fresc de forner
  • 315 g d’aigua
  • 20 g de sagí (llard de porc) (també pot ser oli d’oliva)
  • 500 g de farina normal
  • 10 g de sal

5-Molletes cuinadiari-ingr


Estris: Panificadora/ màquina de pastar/TMX* o un bol ample si pastes a mà, espàtula de mà, bol menut, bàscula, paper de forn o silicona, safata forn

*Este pa es pot pastar a màquina o a mà. A mi personalment m’agrada fer-ho més a màquina perquè la massa és molt enganxosa. Si pots triar entre panificadora, màquina de pastar o TMX, jo triaria les dues primeres. No passa res si ho fas amb TMX, l’inconvenient és que la TMX escalfa molt la massa i s’enganxa més a les fulles. El que has de fer si utilitzes la Thermomix, és intercalar intervals de pastat i de repòs fins que obtingues una massa menys enganxosa i elàstica. Si ho fas a mà, és més pesat però perquè no et quedes sense poder fer aquests molletes, t’expliquem també com fer-los.

Elaboració pas a pas dels Molletes:

1.- Prepara la massa mare: Barreja els 100 grams de farina de força amb 60 grams d’aigua i 1 gram de llevat fresc de forner (un pessiguet) en un bol menut i tapa amb film. Deixa reposar mínim 3 hores a temperatura ambient o de 12-48 hores a la nevera. El més còmode per a mi és preparar-lo el dia d’abans i l’endemà seguisc amb el punt 2.

5-Molletes cuinadiari-1

2.- Posa els ingredients de la massa final en un bol ample o en la panificadora/ amassadora o TMX: l’aigua, la massa fermentada, el llevat fresc, el sagí o l’oli, la farina i la sal.

5-Molletes cuinadiari-2

-Amb la panificadora la manera més senzilla de fer-ho és posar el programa de “masa” i deixar que la màquina faça el treball per tu. No t’hauràs de preocupar fins al punt 4.

A mi però m’agrada més el programa d’amassar pasta fresca, que és un programa que simplement amassa des del primer moment i no fa preescalfament, i vaig engegant i parant la màquina en funció de com veig la massa. Si ho fas així, deixa que paste 5 minuts, para-la, que repose 10-15 minuts i torna a engegar-la uns altres 5 minuts.

5-Molletes cuinadiari-2-1

És una massa enganxosa, i amb els intervals de pastat/repòs, el que estem fent és donar temps a la farina perquè vaja “hidratant-se” i absorbint la humitat i el gluten es desenvolupe (autòlisi). Si notes que encara queda massa enganxosa, pots repetir el mateix procés unes dues o tres vegades més. Abans de deixar-la pujar, trau les pales d’amassar. Mentre amassa, pots ajudar-te d’una espàtula per a desenganxar la massa de les parets.

5-molletes cuinadiari-gif 2-2

-Si ho fas amb TMX, barreja tots els ingredients 3-4 minuts a velocitat espiga i deixa reposar uns 10 minuts. Després programa uns altres 3 minuts a velocitat espiga. Fes els pastats i reposos necessaris fins que obtingues una massa elàstica. Potser has de deixar reposar més estona perquè la màquina així que pasta, va escalfant-se i també escalfa la massa. Quan la massa estiga llesta, passa-la a un bol gran i tapa-la.

-Si ho pastes a mà, barreja tots els ingredients i deixa reposar en un bol uns 10 minuts. Passat aquest temps, fes intervals de pastat + plegat i de repòs, tots els que siguen necessaris fins que obtingues una massa elàstica i que no s’enganxe molt a les mans. La tècnica del plegat consisteix a aplanar una mica la massa a dins del mateix bol i anar doblant cadascuna de les cantonades de la massa cap al centre. Li dónes la volta a la massa, i ho deixes reposar 5 minuts. Al cap de 5 minuts, tornes a repetir l’operació, i així unes 3-4 vegades. Ha de quedar una massa fina i elàstica encara que com té un percentatge elevat d’aigua, és bastant enganxosa.

3.- Tapa la panificadora o, si has ficat la massa en un bol, tapa-la amb film o amb un drap i deixa-la d’una hora i mitja a dues hores fins que doble el seu volum. Dependrà de la temperatura de la cuina. A l’estiu caldrà menys temps.

5-Molletes cuinadiari-3

4.- Quan haja pujat la massa, bolca-la a sobre de la superfície de treball i talla porcions d’uns 80 -100 grams i boleja-les. Per fer les boles, neteja el marbre de farina, recolza la mà sobre el marbre, posant-la de costat (com si anares a agafar un got) i treballa la bola entre el dit polze i la resta de dits. Fes moviments circulars fent una lleugera pressió contra el marbre, fins que notes que la bola comença a agafar tensió. Un cop formada la bola, deixa-la a sobre de la safata de forn que hauràs cobert amb un paper de forn o una làmina de silicona. Fes el mateix amb la resta de porcions i deixa reposar uns 10-15 minuts.

5-Molletes cuinadiari-4

5.- Passat aquest temps aplana cada bola amb la mà. Pots tirar-los una mica de farina per sobre. A casa fem meitat amb farina i meitat sense perquè hi ha per a tots els gustos! 

5-Molletes cuinadiari-5

6.- Torna a deixar que pujen d’una a dues hores més. De nou, tot dependrà de la temperatura de la cuina.

5-molletes cuinadiari-gif 6

7.- Escalfa el forn a 200ºC amb calor a dalt i baix. Posa un recipient amb aigua a la part inferior. La humitat de l’aigua farà que quede el pa tou.

5-Molletes cuinadiari-7-1

8.-Quan s’haja escalfat el forn, fica els molletes i enforna durant 10-12 minuts. No queden daurats com qualsevol altre pa, sinó molt blanquets.

5-Molletes cuinadiari-8

9.- Deixa’ls refredar.

Nota: Si no els has de fer servir al moment, una vegada cuits, deixa’ls refredar i obre’ls per la meitat. Congela’ls així i, d’aquesta forma, et serà molt fàcil tirar d’ells quan els necessites, ja que els podràs posar directament a la torradora o deixar que es descongelen tranquil·lament.

També pots preparar entrepans i congelar-los ja fets.

5-Molletes cuinadiari-ppal3-

Temps total*: de 3 hores a 2 dies per al preferent + 30 minuts pastat i +llevat+ 4 hores de llevat total

*Potser et tira enrere veure el temps que es triga fent aquesta recepta. Realment aquest pa requereix molt temps, però no és temps de feina activa de la teua part, sinó temps per a les fermentacions. L’única part activa del procés és pastar si és que ho fas a mà, el bolejdonar-los forma i ficar-los al forn i això no costa gens de fer. T’anime doncs a provar-los! No hi ha res com menjar un bon pa fet a casa!

Bon profit!! 

T’ha agradat la recepta? Tens dubtes o suggeriments?… deixa el teu comentari.

Si has fet la recepta, comparteix la teua experiència amb nosaltres. Moltes gràcies!!

I si vols assabentar-te de les actualitzacions de Cuinadiari, subscriu-te a la nostra newsletter o segueix-nos a Facebook, Pinterest, Twitter o Instagram.

Marta

dimecres, 21 de març del 2018

CREMA CATALANA, CREMA DE SANT JOSEP o CREMA CREMADA

És bastant comú trobar la Crema Catalana a les cartes de molts restaurants. A Catalunya, acostumaven a ser unes postres de festa major, sobretot del dia de Sant Josep i és per això, que a la crema catalana també se li anomena Crema de Sant Josep.

Una de les raons per les quals la Crema Catalana es feia en aquesta època de l’any era per donar sortida a la gran quantitat d’ous que posaven les gallines en arribar la primavera, quan els dies allarguen més i això estimula la posta d’ous.

6-3-crema catalana cuinadiari-ppal1

La Crema Catalana es fa amb llet, ous, sucre i midó i, quan es refreda, s’escampa una capa generosa de sucre, que es crema tot just abans de servir. Per aquesta raó també se li coneix com Crema Cremada.

6-3-crema catalana cuinadiari-ppal3

Recepta de Crema Catalana o Crema de Sant Josep:

Ingredients:

  • 1 litre de llet sencera (si pot ser llet fresca, eixirà més bona)
  • 1 canó de canyella
  • 1 tros de pell de llimona
  • 8 rovells d’ou
  • 200 g de sucre
  • 40 g de midó de blat de moro (dacsa)

6-3-crema catalana cuinadiari-ingr

Aquests ingredients són els mateixos que els de les natilles o la crema pastissera, i la diferència rau en la quantitat de midó que porten. A les notes us posem un quadre amb els ingredients de cada elaboració. Tant si fas unes natilles o una crema pastissera, la manera de fer que us mostre aquí per a la crema catalana serà la mateixa.

Estris: cassó, forquilla, espàtula, barnilles, colador, bols, cassoletes de fang, film, cremador

Elaboració:

1.- Posa la llet al foc però reserva’n un gotet. Agrega la canyella, la pell de llima i el sucre. Remena i deixa a foc mitjà-baix per tal que la llet vaja aromatitzant-se.

6-3-crema catalana cuinadiari-1

2.- A la llet que has apartat, agrega-li el midó i barreja bé amb una forquilla o unes barnilles fins que no quede cap grumoll. Seguidament bat els rovells i aboca’ls al bol on has deixatat el midó. Torna a mesclar tot molt bé.

6-3-crema catalana cuinadiari-2

3.- Quan la llet estiga bastant calenta però sense arribar a bullir, retira el cassó del foc o abaixa la temperatura al mínim. Col·loca un colador a sobre del cassó i agrega la barreja de rovells i midó a la llet calenta. Remena tot molt bé i torna a posar el cassó de nou al foc.

Remou contínuament amb unes barnilles i deixa que es coga lentament fins que la crema prenga cos. Això seran uns 6-8 minuts. En refredar-se, encara agafarà més consistència.

6-3-crema catalana cuinadiari-3

4.- Apaga el foc i retira la canyella i la pell de llimona. Distribueix la crema en les cassoletes de fang. Posa al voltant de 150 g per cassoleta. Tapa amb film i deixa refredar a la nevera fins al moment de servir.

6-3-crema catalana cuinadiari-4

5.- Tot just abans de servir, escampa força sucre per sobre de la crema i crema-la amb un cremador de ferro o amb un bufador. Si utilitzes cremador de ferro, escalfa’l directament a la flama dels fogons fins que estiga ben roent. Si l’has de tornar a escalfar, refrega el ferro en un drap per tal de netejar el sucre cremat.

Si no t’agrada la crema cremada, la pots deixar sense cremar. Si vols, li pots afegir un polsim de canyella i una galeta Maria de la mateixa manera que fem amb les natilles.

6-3-crema catalana cuinadiari-5

Nota: És molt important coure la crema a foc suau sense parar de remenar, i no deixar mai que bulla. Si se t’enganxa, la crema agafarà gust a socarrat i no la podràs salvar. Un altre risc de no estar pendent és que s’agrumolle. Una solució per arreglar-ho seria batre la crema enèrgicament amb la Thermomix o amb el túrmix i després passar-ho per un colador, però per tal d’evitar situacions com aquestes el més adient és coure la crema a poc a poc a foc suau.

A aquesta crema, se li poden afegir unes cullerades de cacau en pols sense sucre i tindràs una crema de xocolata.

6-3-crema catalana cuinadiari-6

Temps total: 20 minuts + un parell d’hores per refredar-se

6-3-crema catalana cuinadiari-ppal2


I si et serveix d’ajuda, aquí tens un quadre amb els ingredients de les diferents cremes que s’usen molt en l’elaboració de postres:

6-3-Basics cuinadiari-taula cremes


I què fem amb tantes clares?

Si no les vols utilitzar de seguida, les clares es poden guardar en un pot i congelar-les. Tot i això, jo preferisc fer-les servir al moment. Pots fer merenga, o algun pa de pessic o una bica. El pa de pessic també el podries congelar un cop fet.

Jo avui et donaré una recepta d’un pa de pessic amb una molla densa, que és molt adequat per quan fem pastissos decorats amb “buttercream”. Aquest tipus de molla fa que el pa de pessic aguante tot el pes del farcit i de les altres capes i no es desfaça. Així com qualsevol coca està molt bona sola, aquest pa de pessic, està més pensat per farcir amb cremes de mantega o bé farcir-lo de crema de cacau, i està més bo deixant-lo reposar unes hores.

Amb aquest pa de pessic es poden fer pastissos d’aquest tipus:

Per a fer este pastís d’unicorn (l’ha fet la meua filla i he de reconéixer que ella és més artista que jo) necessitaràs 4 clares i per tant la meitat dels ingredients que et done.

6-1-pa de pessic de clares cuinadiari-ppal2

Però no cal currar-s’ho tant, pots fer el pa de pessic en una llanda gran i després menjar-lo tal qual o farcir-lo amb crema de cacau. Aquí sí que hem utilitzat les 8 clares:

6-1-pa de pessic de clares cuinadiari-ppa1

Massa de pa de pessic “per a farcir”: (atenció, aquest pa de pessic sí que té gluten)

Ingredients:

  • 8 clares d’ou
  • 400 g de sucre
  • 1 cullerada de vainilla
  • 400 g de llet sencera
  • 170 g d’oli suau (o 200 g de mantega a temperatura ambient)*
  • 560 g de farina
  • 1 sobre de llevat tipus royal
  • 1 polsim de sal
  • Opcional: una mica de ratlladura de llimona i sucre addicional per tirar-li per sobre (opcional)
  • (colorants)

Elaboració: Utilitza Thermomix o barnilles elèctriques per a fer aquest pa de pessic. Munta les clares a punt de neu i vés agregant-li de mica en mica el sucre. Després aboca la llet també a poc a poc, la vainilla i l’oli. Finalment agrega la farina, el llevat i la sal prèviament passats per un sedàs o colador.

*Si uses mantega en compte d’oli, blanqueja-la amb el sucre i vés afegint les clares de mica en mica. Després vés alternant cullerades dels ingredients secs amb la llet i vés barrejant fins que estiga tot ben integrat.

Si el fas en una llanda gran (25 cm x 37 cm) necessitaràs coure’l uns 30 minuts a 180 ºC en el forn escalfat. Si el fas en motlles menudets com els del pastís d’unicorn amb 15-18 minuts en tindràs prou. (Recorda que el pastís d’unicorn està fet amb la meitat dels ingredients).

Suggeriment: el que fem a casa si no necessitem fer un pa de pessic per a farcir, és coure’l en una llanda i preparem berenars omplint-lo amb crema de cacau. Els emboliquem i els congelem.

La recepta d’este pa de pessic l’hem adaptat d’aquí.

Bon profit!! 

T’ha agradat la recepta? Tens dubtes o suggeriments?… deixa el teu comentari.

Si has fet la recepta, comparteix la teua experiència amb nosaltres. Moltes gràcies!!

I si vols assabentar-te de les actualitzacions de Cuinadiari, subscriu-te a la nostra newsletter o segueix-nos a Facebook, Pinterest, Twitter o Instagram.

Marta

dimarts, 6 de març del 2018

BUNYOLS DE VENT

Aquest any és definitivament l’any dels bunyols!! Des que va començar la Quaresma hem fet bunyols 5 vegades i encara tenim per davant les Falles on no faltaran els bunyols de carabassa.

Crec que no cal dir que els bunyols de vent es diuen així perquè en fregir-los s’unflen molt i queden buits per dins. A casa ens agraden tal qual però el fet que s’unflen tant et permet farcir-los de crema, de xocolata, de nata o del que vulgues.

6-7-bunyols de vent cuinadiari-ppl1

Ingredients:

  • 200 g de llet*
  • 40 g de sucre
  • 1 tros de corfa de llima (llimona)
  • 1 polsim de sal
  • 80 g de mantega sense sal
  • 160 g de farina passada per un sedàs o colador
  • 5 ous
  • Sucre addicional per a arrebossar-los
  • Per aromatitzar-los (opcional): una mica de canyella, un rajolí d’anís per a la massa o per a arruixar-los acabats de fregir
  • Oli per fregir els bunyols (gira-sol o d'oliva suau)
  • Per a farcir-los (opcional): nata muntada, crema o xocolata

6-7-bunyols de vent cuinadiari-ingr


*La llet es podria substituir per aigua.

Nota: la recepta que més m’ha agradat de totes les que he provat és la del Miquel Antoja, inclosa al llibre 101 Recetas para triunfar i que sortirà a la venda el pròxim 13 de març. L’única cosa que he modificat respecte a la recepta del Miquel és que he afegit 40 g de sucre a la massa i he bullit la llet amb una corfa de llima.

La massa dels bunyols així com l’elaboració, és molt similar a la pasta choux o a la pasta de l’almoixàvena, encara que els bunyols es fregeixen i les altres dues es couen al forn.

Estris: cassó, espàtula o forquilla de fusta/ pales d’amassar o barnilles elèctriques, màniga pastissera o bossa, paella, escumadora, pal de broqueta per tallar la pasta

dissabte, 17 de febrer del 2018

ARRÒS AMB FESOLS, BLEDES I COSTELLA

Per combatre el fred d’estos dies us propose un plat de cullera: un arròs caldós que pot arribar a recordar a l’arròs amb fesols i naps, encara que la proposta de hui està feta amb molts menys ingredients i amb una elaboració bastant més senzilla. Així i tot, és un arròs molt gustós.

1-3-arros fesols bledes costella cuinadiari-ppal 3

1-3-arros fesols bledes costella cuinadiari-ppal 5

Ingredients per a 4 persones:

  • 250-300 g de bledes (1)
  • 270 g arròs
  • 1,5 litres d’aigua (5 vegades el volum de l’arròs) (2)
  • 2 dents d’all
  • 500 g de costelles de porc tallades a trossos de 3-4 dits
  • 2 creïlles menudes (patates), uns 300 g
  • 1 cullerada ben plena de pebre roig dolç
  • 3 cullerades tomaca fregida o 2 cullerades de tomaca concentrada
  • 5 cullerades de fesols cuits (uns 180 g)
  • 1 parell de botifarres de ceba (morcillas) o 1 botifarra de ceba i un blanquet (3)
  • Opcional: colorant o safrà


221-3-arros fesols bledes costella cuinadiari-ingcuinadiari

(1) Pots usar bledes que ja tingues escaldades i congelades. Si ho fas així, hauràs de pujar bastant el foc per tal que s’evapore ràpidament l’aigua que van deixant en descongelar-se.

Encara que avui dia podem trobar tota mena de verdura durant tot l’any, hi ha certs mesos en què algunes d’elles presenten el seu moment òptim, per tant podem aprofitar per a comprar-les i deixar-les a punt per quan les necessitem. 
La tècnica que utilitzem per conservar les verdures per després congelar-les, és la de l’escaldat o blanquejat, és a dir, una vegada rentades i tallades les nostres verdures les fiquem en aigua bullent o les coem al vapor durant 3-4 minuts, i després, li tallem la cocció posant-les en un bol amb aigua i gel.

L’escaldat o blanquejat de verdures com les bledes, els espinacs o la col ens permetrà que un cop en fred, les puguem congelar fins que les necessitem. Això ens farà estalviar temps en les nostres elaboracions i disposar de bona verdura encara que estiguem fora de temporada. A més, quan les vulguem utilitzar no caldrà que les descongelem prèviament.

1-1-bledes patata alls pebreroig (1)

(2) La quantitat d’aigua és per un arròs caldós fet amb olla de pressió. Si el fas en una olla normal, en necessitaràs de 200 ml addicionals o una mica més.

(3) El blanquet és un embotit que es menja molt a la Comarca de la Marina i altres comarques valencianes. Es compra ja cuit i es pot menjar tal qual com un embotit o cuinat com en este arròs. A Catalunya, el que més s’assemblaria al blanquet seria la botifarra blanca o la del perol encara que el gust no és el mateix, perquè té unes altres espècies. Si no en trobes, prova amb botifarra blanca o no n’hi poses. La botifarra de ceba o morcilla com es coneix a Catalunya és més fàcil de trobar. Si no trobares ni una ni l’altra, pots fer la recepta sense elles, encara que incorporant-les queda un arròs molt més saborós.

Estris: una olla de pressió* i una cassola o paella

*M’agrada fer els arrossos melosos i caldosos en olla de pressió perquè el gra queda molt sencer. Si no en tens o no t’agrada utilitzar-la, fes-lo una cassola normal (si pot ser antiadherent) i sacseja l’arròs de tant en tant però sense remenar-lo. Recorda utilitzar més quantitat d’aigua de la que t’indique.

Elaboració:

1.- Utilitzarem 2 focs simultàniament: Per una banda, posa a escalfar l’aigua i una cullerada de sal en l’olla de pressió. (Recorda posar-ne més si no utilitzes l’olla de pressió). Per una altra banda, posa un fons d’oli en una cassola més plana o una paella. Quan l’oli estiga calent, sofregeix la carn juntament amb un parell d’alls i una mica de sal.

221-3-arros fesols bledes costella cuinadiari-1

2.- Mentrestant prepara la verdura: pela les creïlles i talla-les per la meitat longitudinalment i després cada meitat en rodanxes. Si utilitzes bledes fresques, talla-les en trossos de 2-3 dits.

1-3-arros fesols bledes costella cuinadiari- 2

3.-Quan la carn estiga enrossida, trau-la de la paella amb una escumadora i aboca-la a l’olla on estarà bullint l’aigua.

1-3-arros fesols bledes costella cuinadiari-3

4.- Seguidament sofregeix les creïlles a la paella on has fet la carn. Quan estiguen enrossides, agrega el pebre roig i dóna unes voltes ràpidament per tal que no es creme. Afegeix les bledes tant si les tens escaldades com si no, i dóna unes voltes fins que s’estoven. Aboca-ho tot a l’olla, fins i tot el suquet que han deixat anar.

1-3-arros fesols bledes costella cuinadiari-4

5.- Ara posa-hi la tomaca fregida o concentrada i deixa que bulla uns 10 minuts. Passat este temps, afegeix els fesols i la botifarra de ceba i/o el blanquet. La botifarra és fàcil que es desfaça o que es buide, no passa res, el que importa és que deixe el sabor. Pots evitar-ho en part, travessant-la amb un parell de furgadents creuats en forma d’aspa. Si t’agrada l’arròs groc (als valencians ens agrada groguet), posa-li una mica de colorant.

1-3-arros fesols bledes costella cuinadiari-5

6.- Quan el caldo torne a bullir, comprova el punt de sal. Just abans de tirar l’arròs, el caldo ha d’estar “sentidet” de sabor però no salat. Aboca l’arròs, remena una mica, tanca l’olla i cou de 3 a 5 minuts a partir de que puge la vàlvula. El temps dependrà del tipus d’olla de pressió que tingues. Apaga el foc, deixa que isca la pressió i obre l’olla. Amb molta cura barreja l’arròs (el caldo haurà quedat més a la superfície). Serveix.

Si ho fas en una cassola normal, afegeix l’arròs, sacseja un poc la cassola per tal que es repartisca tot bé i cou uns 16 minuts, els primers minuts a foc fort i després més suau. Sacseja de tant en tant la cassola per tal que no se t’enganxe l’arròs. Apaga el foc i deixa reposar uns minutets, només els necessaris perquè el gra no estiga dur i absorbisca tots els sabors.

1-3-arros fesols bledes costella cuinadiari-6

1-3-arros fesols bledes costella cuinadiari-ppal0

Nota: calcula les quantitats exactes pels que sou. Un arròs caldós s’ha de menjar acabat de fer i no es pot guardar, es covaria. Pensa que encara que apagues el foc, l’arròs continua coent-se i per això apaguem el foc uns minuts abans.

1-3-arros fesols bledes costella cuinadiari-ppal 2

Si t’agrada l’arròs més groc, afegeix-li una mica de colorant. No canviarà el sabor però als valencians ens agrada veure el gra groguet:

1-3-arros fesols bledes costella cuinadiari-ppal 4

Temps total: un poc més d’una hora

Bon profit!! 

T’ha agradat la recepta? Tens dubtes o suggeriments?… deixa el teu comentari.

Si has fet la recepta, comparteix la teua experiència amb nosaltres. Moltes gràcies!!

I si vols assabentar-te de les actualitzacions de Cuinadiari, subscriu-te a la nostra newsletter o segueix-nos a Facebook, Pinterest, Twitter o Instagram.

Marta





dimecres, 24 de gener del 2018

MANDONGUILLES AMB FORMATGE - Polpette di carne al sugo, con cuore filante di mozzarella

No sé si també us passa a vosaltres, però quan vaig a un restaurant i m’agrada molt un plat, després intente reproduir-lo a casa. És el cas d’unes polpette al sugo (mandonguilles amb salsa) que vam descobrir a la Bella Napoli, un restaurant italià de Poble Sec, a Barcelona.

Les polpette són un clàssic de la cuina italiana i el que potser les diferencia de les nostres mandonguilles, és que porten formatge ratllat a la massa. A més, nosaltres li posem una bola menuda de mozzarella al mig, cosa que fa que encara estiguen més saboroses.



Aquestes mandonguilles amb formatge les servim amb salsa de tomaca casolana i les acompanyem habitualment de pasta (cosa que els italians no acostumen a fer), encara que també les pots servir com un segon plat amb patates fregides, arròs blanc, o simplement amb un bon tros de pa.


Ingredients per a fer mandonguilles de formatge amb salsa de tomaca:

-Per a la massa de les mandonguilles (unes 30 mandonguilles) (1)
  • 5 ous menuts
  • Sal, pebre i orenga (o les espècies que més t’agraden) (2)
  • 1,5 kg de carn de vedella picada (pot ser també un quilo de vedella i mig de porc)
  • 150 g de formatge parmesà ratllat
  • 70-100 g de pa ratllat (anar afegint)
-Per farcir les mandonguilles:
  • 1 boleta de mozzarella per mandonguilla (2 paquets de mini mozzarella)(3)
(1) Posats a fer la feina, val la pena fer gran quantitat tant de tomaca com de mandonguilles. Les que sobren es poden congelar perfectament. Si les serveixes amb un plat de pasta, compta unes 2-3 mandonguilles per persona, són molt grans.
(2) Com les cuinarem poca estona, si poses all, repetiran una mica. La primera vegada que les vam fer vam posar all i julivert però ens agraden més només amb sal, pebre i orenga.
(3) Si no trobes boletes de mozzarella, compra mozzarella fresca en bola gran i talla-la a trossets. També queda bé amb dauets de provolone o algun altre formatge tendre.

-Per a la salsa de tomaca:
  • Una ceba gran tallada a octaus
  • 1-2 carlotes (pastanagues) tallades en trossos de 2-3 cm
  • 50 g d’oli d’oliva verge extra
  • 1600 g de tomaca triturada (2 pots de 800 g*)
  • Una cullerada de sal
  • Una cullerada de sucre
  • Una cullerada d’orenga
Estris: bol gran per a la massa de les mandonguilles, balança, TMX i/o cassola ampla, espàtula

Elaboració pas a pas de les mandonguilles amb salsa de tomaca:

1.- Barreja els ingredients de les mandonguilles: primer bat els ous, després agrega la sal, el pebre i l’orenga. Seguidament afegeix la carn picada i el formatge parmesà. Finalment, vés agregant pa ratllat de mica en mica fins que obtingues una massa que permeta formar les mandonguilles. Si veus que no l’has tirat tot i ja pots fer les mandonguilles, no n’hi poses més. Barreja amb delicadesa i així la carn no quedarà atapeïda.


2.- Forma boles d’uns 65-70 grams, fes-los un clotet i fica la boleta de mozzarella o el formatge que tries enmig. Tanca la bola.


Un cop tingues les polpette formades, pots optar per fregir-les, cuinar-les en la salsa de tomaca directament sense fregir i que és l’elaboració que a mi més m’agrada per ser més sana i embrutes menys, (punt 5.2.), o bé, pots fer una elaboració completa del plat, és a dir, tot a l’hora amb la Thermomix: mentre es cou la salsa de tomaca al vas, en el recipient varoma cuines les mandonguilles al vapor (punt 5.1).

Tot i això, quan les faig d’aquesta manera una vegada tinc la salsa feta, m’agrada abocar-ho tot junt a una cassola i que faça xup-xup almenys 5-10 minuts per tal que les mandonguilles queden més amarades amb la salsa.

Tant si fas una elaboració o una altra, el primer que s’ha de fer és preparar la salsa de tomaca:

Elaboració de la salsa de tomaca amb Thermomix:

Si no tens Themomix, fes la salsa de tomaca picolant la ceba i la carlota en trossos molt menuts o bé ratllant-los. Posa un fons d’oli en una cassola i sofregeix-ho tot. Quan comencen a estovar-se, agrega la tomaca, la sal, el sucre i les espècies i deixa que es coga a poc a poc tapat fins que haja espessit (mínim 40-50 minuts). Un cop feta, tritura-la amb la batedora de mà o amb un passapuré i rectifica de sal i sucre. Quan estiga feta la tomaca, fica les mandonguilles a la cassola tal com expliquem al punt 5.2.

3.- Si ho fas amb TMX, posa la ceba i la carlota  a dins de la TMX. Tritura 10 segons a velocitat 4. Baixa les restes de les parets del vas i agrega l’oli. Tanca i programa 7 minuts, temperatura varoma i velocitat 1-2. No poses el cubilet.



4. -Afegeix la tomaca, la sal, el sucre i l’orenga. En este punt a mi m’agrada triturar uns segons a velocitat 7-9 per tal que es trituren més les verdures. Baixa les restes de les parets i tanca el vas.


5.1.- Si vols fer les mandonguilles al vapor (en el Varoma) al mateix temps que la salsa de tomaca…


Unta els dos compartiments del varoma, el de plàstic i el metàl·lic, amb una mica d’oli i col·loca les mandonguilles ben arranjades però deixant una mica d’espai entre unes i altres per tal que passe el vapor. Col·loca el varoma a sobre del vas de la Thermomix i programa 35 minuts a temperatura varoma velocitat 2.

L’únic inconvenient de fer-les d’aquesta manera és que com són molt grans, poden quedar una mica aixafades i més lletjotes, però és una bona manera d’estalviar temps i que es facen al mateix temps que la salsa de tomaca.


Un cop passat este temps, trau el varoma de sobre del vas i reserva. 

Obre el vas i amb una espàtula, baixa les restes de les parets del vas i de la tapa. Torna a triturar anant molt amb compte de no esguitar-te. Rectifica de sal i/o sucre.

Si tritures la salsa en calent, aquesta es tornarà més ataronjada, però no patisques, no canvia el sabor. Posa la salsa de tomaca en una cassola juntament amb les mandonguilles fins que aquestes queden cobertes (potser te’n sobra). Tapa la cassola i deixa que es coguen a foc suau uns 5-10 minuts.

5.2.-Si vols fer la salsa de tomaca i posteriorment cuinar les mandonguilles en una cassola…


Si a la Thermomix només vols fer la salsa de tomaca, després del punt 4 programa 35 minuts a temperatura varoma velocitat 2 i col·loca el cistell a sobre per tal d’evitar esquitxades.  Obre el vas i amb una espàtula, baixa les restes de les parets del vas i de la tapa. Torna a triturar anant molt amb compte de no esguitar-te. Rectifica de sal i/o sucre.

Posa una cassola ampla (o dues mitjanes) al foc i aboca-hi la salsa de tomaca que acabes de fer. Abaixa la temperatura perquè esguitarà molt. Vés col·locant amb cura les mandonguilles. Han de quedar cobertes per la salsa. Tapa la cassola i deixa que es coguen a foc suau durant uns 20-25 minuts, només els necessaris perquè la carn no estiga crua.


6.- Serveix-les com més t'agraden. Les pots fer de segon plat, que és com habitualment les mengen els italians, o bé de primer amb la pasta que més t’agrade. Aquestes polpetes amb formatge queden bé tant amb pasta curta tipus macarrons  o amb pasta llarga tipus espaguetis o tallarins.



Temps total: d’una hora a hora i mitja

Bon profit!! 

T’ha agradat la recepta? Tens dubtes o suggeriments?… deixa el teu comentari.

Si has fet la recepta, comparteix la teua experiència amb nosaltres. Moltes gràcies!!

I si vols assabentar-te de les actualitzacions de Cuinadiari, subscriu-te a la nostra newsletter o segueix-nos a Facebook, Pinterest, Twitter o Instagram.


Marta

dimarts, 16 de gener del 2018

COQUETES DE SANT ANTONI

El 17 de gener és la diada de Sant Antoni Abat, patró dels animals i dels traginers. A banda de la típica benedicció dels animals, al voltant d’aquesta data podem trobar diferents celebracions festives com les desfilades dels Tres Tombs que es fan a molts pobles de Catalunya, o les tradicionals fogueres de la revetlla de Sant Antoni de les Illes Balears o d’alguns pobles de la Comunitat Valenciana.

I com acostuma a passar, a tota festa l’acompanya un menjar tradicional: panets, tortells, coquetes… A Benicarló i altres pobles del Maestrat són típiques les Coquetes de Sant Antoni.

La pasta d’estes coquetes és la mateixa dels pastissets de moniato de Nadal. Porten farina, oli, una barreja d’anís i moscatell, i sucre, i es formen a partir de boletes a les quals li fem dos pics que, segons diuen, simbolitzen les banyes del dimoni. Finalment, s’empolvoren amb sucre llustre i s’emboliquen amb paper de seda.

6-7-Coquetes Sant Antoni Cuinadiari-ppal2

Una de les coses que més m’agrada tant dels pastissets de Nadal com de les Coquetes de Sant Antoni és l’oloreta d’anís que fa la casa després d’enfornar-les.

La recepta que utilitzem porta dues mides d’oli, una de cassalla (anís sec) amb un ditet de moscatell i la quantitat de farina, com és habitual en receptes tradicionals, és “la que entre”. Quina ràbia que fa això eh? No us preocupeu que jo us donaré una quantitat més aproximada!

Ingredients per a 38-40 coquetes (2 safates):

6-7-Coquetes Sant Antoni Cuinadiari-ingr

  • 1 got de barreja d’anís sec (cassalla) i moscatell o mistela (omple uns ¾ del got d’anís i ¼ de moscatell). En grams, segons el got que utilitze jo serien 210 en total, aproximadament 160 g d’anís i 50 g de moscatell
  • 2 gots d’oli (400 g). Jo pose la meitat de gira-sol i la meitat d’oliva suau
  • ¾ de got de sucre (140 g)
  • Farina, la que admeta, en este cas 775 g aproximadament

-Per a l’acabat final:

  • Sucre llustre (azúcar glas)

Estris: bol, paper de forn, bàscula, colador, paper de seda per embolicar-los

Elaboració de les coquetes de Sant Antoni pas a pas:

1.- En un bol, aboca els 2 gots d’oli, el got de barreja d’anís amb moscatell i el sucre. Remena fins que es dissolga aquest últim.

6-7-Coquetes Sant Antoni Cuinadiari-1

2.-Vés afegint la farina a poc a poc fins a obtenir una massa que no s’apegue a les mans i es puga treballar però que no siga dura. Per tal de no embrutar-te tant, primer barreja amb les barnilles i després fes-ho amb les mans.

6-7-Coquetes Sant Antoni Cuinadiari-2

3.- Escalfa el forn a 160 ºC.

4.- Per a donar la forma a les coquetes, fes boles de 30 a 40 grams i vés posant-les en una safata de forn que hauràs cobert amb paper vegetal o una làmina de silicona. No cal que les separes massa perquè al forn mantenen la forma i no s’escampen.

Un cop tingues les boletes fetes i ben arranjades a les safates de forn, pessiga-les amb el polze i l’índex de les dues mans com si les anares a trencar pel mig per tal de formar dos piquets que segons diuen, simbolitzen les banyes del dimoni.

Amb aquestes quantitats, ixen 2 safates de forn. Prepara la primera i mentre està al forn, vés formant la segona tongada.

6-7-Coquetes Sant Antoni Cuinadiari-3-

5.- Enforna uns 25 minuts a 160 ºC o fins que estiguen daurades i cuites per dins.

6-7-Coquetes Sant Antoni Cuinadiari-5

6.- Mentre es couen, vés tallant el paper de seda. Jo he tallat rectangles de 30x20 cm i els he tallat uns serrells pels costats.

6-7-Coquetes Sant Antoni Cuinadiari-6

7.- Un cop fredes les coquetes, amb l’ajuda d’un colador, empolvora-les amb sucre llustre.

8.- Seguidament embolica-les amb paper de seda. Si no volgueres embolicar-los, conserva’ls a dins d’una caixa metàl·lica.

6-7-Coquetes Sant Antoni Cuinadiari-ppal4

Temps: Massa 10 minuts+ donar-los forma i forn en dues tongades, total al voltant de 1h 20 min

6-7-coquetes sant antoni-cuinadiarigif-

Bon profit i felicitats a tots els Tonis!! 

T’ha agradat la recepta? Tens dubtes o suggeriments?… deixa el teu comentari.

Si has fet la recepta, comparteix la teua experiència amb nosaltres. Moltes gràcies!!

Si vols assabentar-te de les actualitzacions de Cuinadiari, subscriu-te a la nostra newsletter o segueix-nos a Facebook, Pinterest, Twitter o Instagram.

Marta