GALERIA DE FOTOS

dimecres, 10 de desembre del 2014

6 XEFS, 3 EQUIPS, UN REPTE- Concurs de Cuina contra el malbaratament alimentari

El passat dissabte 22 de novembre vaig participar en un concurs anomenat La Lluita per l’aprofitament que va tenir lloc al Vapor Ventalló de Terrassa.

Aquest concurs és una de les moltes accions que s’estan duent a terme gràcies al Consorci per a la Gestió de Residus del Vallès Occidental per sensibilitzar la ciutadania del gran problema del malbaratament alimentari.

concurs Adv2

Entre altres accions trobem també la campanya Acaba’t el plat a casa, a la qual s’han acollit més de 100 restaurants i que amb la intenció d’evitar que es llence el menjar al sector de la restauració ofereixen als clients endur-se a casa una carmanyola amb el menjar que no s’han pogut acabar al restaurant. 

El concurs de La lluita per l’aprofitament, va estar promogut pel Consorci per a la Gestió de Residus del Vallès Occidental, conjuntament amb el Servei de Medi Ambient i Sostenibilitat de l’Ajuntament de Terrassa dins la campanya Reciclar bé, té recompensa.

Es van formar 3 equips:

L’equip blau estava encapçalat pel xef Artur Martínez (xef del Restaurant Capritx i el recent inaugurat Matís) i el cuiner i escriptor Pep Nogué. Al seu costat van cuinar Esther Grande i Derek Amador (estudiants d’hostaleria), Mª Teresa Gasa i Montserrat Carulla (col·lectiu de gent gran), Marina Sans (ciutadana inscrita a través de Facebook) i els coneguts, Oriol Bonet (Bateria Love of Lesbian), Carlos Miró (Director de desenvolupament Espanya de Hilton) i l’actriu Rosa Cadafalch:

x-CONCURS APROFITAMENT TERRASSA-cuinadiari-equip blau

L’equip verd el guiaven la xef Montse Estruch (xef del Restaurant El Cingle) i Alfons Ferrero (xef del Restaurant l’Alegria del Teatre), que van elaborar la seva recepta acompanyats de Raúl Guerrero, Carlos Camemforte i Doménica Guinde (estudiants d’hostaleria), Dolors Ribera i Montse Vilà (col·lectiu de gent gran), Núria Pujol (inscrita a través de Facebook), Daniel Puente (President del Cercle de Joves Empresaris CECOT) i Eva Herrero (Regidora de Medi Ambient de Terrassa i Vicepresidenta del Consorci per a la Gestió de Residus del Vallès Occidental):

x-CONCURS APROFITAMENT TERRASSA-cuinadiari-equip verd

L’equip vermell tenia al capdavant a Germán Espinosa (xef del restaurant Vermell de Sant Cugat del Vallès) i Sílvia Hernández (xef del restaurant La Terrassa del Museu) que van estar acompanyats de Dani Cazorla, Santiago Rodríguez, Darwin, Mohammed Charrout (estudiants d’hostaleria), Roser Torres (col·lectiu de gent gran), Montse Freixa, Marta Bordehore (blogger de www.cuinadiari.com), Pep Pla (Actor i Director del CAET) i Joan Carles Sánchez (Alcalde de Sabadell i President del Consorci per a la Gestió de Residus del Vallès Occidental):

x-CONCURS APROFITAMENT TERRASSA-cuinadiari-equip roig

En què consistia el concurs?

A partir d’aliments que haurien estat malbaratats per no ser aptes per la venda però si per ser consumits (tomàquets, mandarines, enciams, patates, albergínies, bledes, coliflors, cols, carn i peix) cada equip havia d’elaborar una recepta. Els grups blau i verd van fer macarrons i el roig, patates.

x-CONCURS APROFITAMENT TERRASSA-cuinadiari-aliments

Els aliments es van aconseguir gràcies a la col·laboració de Mercavallès, el Mercat de la Independència, el Mercat de Sant Pere i l’Heura CET Agricultura Ecològica: 220 kg d’aliments que s’hagueren tirat a les escombreries!!

I fins les 12 del migdia cada grup va estar preparant el seu plat:

x-CONCURS APROFITAMENT TERRASSA-cuinadiari-verdx-CONCURS APROFITAMENT TERRASSA-cuinadiari-roigx-CONCURS APROFITAMENT TERRASSA-cuinadiari-blau-

Un cop acabades les tres elaboracions es van repartir unes 200 racions i més de 100 carmanyoles dels plats preparats. El públic que va assistir, desprès de tastar les 3 propostes, va decidir que la recepta de macarrons amb verdures de l’equip verd era el plat que més els havia agradat. Haig de dir però que totes 3 propostes estaven molt bones, i més tenint en compte que  no és el mateix cuinar a casa amb totes les facilitats i ingredients triats per tu, que al carrer per a tanta gent i amb uns ingredients que són els que hi ha.

Al final, tots els participants vam marxar a casa amb un lot de productes del Vallès:
Pa, Coca de Munt, Rocs de Munt, Vermut i Oli d’oliva d’Ullastrell, Cigró Menut, Mongeta del Ganxet i Botifarra Terregada, tots ells productes de proximitat.
Si voleu saber més d’aquests productes típics del vallès, us recomane el llibre La cuina del Vallès Occidental  de l’Artur Martínez … jo ja estic desitjant tenir una mica de temps per a fer alguna recepta!!

x-CONCURS APROFITAMENT TERRASSA-cuinadiari-lot

La veritat és que vaig gaudir molt participant en aquest activitat. Em va agradar tot molt, des de la mateixa iniciativa, l'organització per part del Consorci de Residus del Vallès, el bon rotllo entre tots els participants, cuinar al costat d’uns xefs tan macos, l'ambient en general, i com no les receptes!!

x-CONCURS APROFITAMENT TERRASSA-cuinadiari-chefs

¿Sabeu que cada dia a Catalunya llancem a la brossa més de 700 tones de menjar en bon estat i que un 22% de la població catalana viu sota el llindar de la pobresa? Són xifres que esgarrifen per tant hem de començar a reflexionar com podem contribuir a millorar este problema. I és que el malbaratament alimentari és responsabilitat de tots: des del productor fins al consumidor; i nosaltres, com a ciutadans i consumidors, podem col·laborar en la lluita contra el malbaratament fent una compra planificada i responsable.

Si vols assabentar-te de les actualitzacions de Cuinadiari subscriu-te a la nostra newsletter o segueix-nos a Facebook, Pinterest o a Twitter.

Marta

divendres, 28 de novembre del 2014

AMANIDA DE LLENTIES, VERDURETES I TONYINA– Blogs Contra la Fam i el Gran Recapte

Com ja us vam explicar en el post anterior, este cap de setmana es durà a terme la Campanya de Recollida d’aliments promoguda pel Banc dels Aliments que ajudarà a moltes famílies que viuen a Catalunya.

Molts gastroblocaires, ens hem adherit a la iniciativa de Blogs Contra la Fam, amb el compromís de difondre la campanya i publicar una recepta utilitzant alguns dels ingredients que es recolliran, que són estos:

  • llegums,
  • conserves de peix i carn,
  • llet
  • oli.

Este any, tot i que el temps no acompanya, hem fet esta Amanida de llenties:

 1-1-amanida llenties verdures cuinadiari-ppal

Ingredients per a 4 persones:

  • 2 pebreres roges menudes (370 g aprox.)
  • 2 pebreres verdes menudes (200 g aprox.)
  • 1 ceba menuda (150 g aprox.)
  • 2 pots de llenties de 400 g cada un
  • 250 g tonyina (unes 3 llaunes de les menudes)

-Per a la vinagreta:

  • Sal
  • 130 g oli
  • 40 g de vinagre de Mòdena

-Opcional:

  • 3 ous
  • unes olives d’Aragó
  • una mica d’enciams variats
  • unes tomaques xerry
  • salmó fumat/ verat en escabetx

Estris: bols, picadora/TMX o ganivet, paper film

Elaboració:

1.- Renta bé les verdures. Si vas a picar-les amb TMX o picadora, talla-les en trossos iguals i pica-les ben menudes. Pots tallar-les a ganivet però trigaràs bastant més. Fica-les en un bol.

1-1-amanida llenties verdures cuinadiari-1

2.- Fes la vinagreta i tira-li per sobre. Tapa amb film transparent i deixa que repose unes hores. (Ho pots fer també la nit d’abans).

1-1-amanida llenties verdures cuinadiari-2-

3.- Mentrestant pots anar bullint els ous.

4.- Repassa les llenties amb aigua. Barreja-les amb la verdura, la tonyina, l’ou, les olives, etc.  Comprova el punt de sal. Reserva a la nevera fins el moment de servir.

1-1-amanida llenties verdures cuinadiari-3

5.-Comprova el punt de sal i serveix.

1-1-amanida llenties verdures cuinadiari-ppal

 

Temps total: preparació 15-20 minuts, repòs unes hores

A CuinaDiari podeu trobar receptes d’uns altres anys com Canelons amb Tonyina i Beixamel de Pernil 

1-4-Canelons tonyina-cuinadiari-gran recapte

Un remenat de fesols amb botifarra.

1-1-remenat fesol botifarra-cuinadiari-ppal-granrecapte

Bon profit i molta sort amb el Gran Recapte!!

granrecapte20133

T’ha agradat la recepta? Tens dubtes o suggeriments?… deixa el teu comentari. Moltes gràcies!!

Si vols assabentar-te de les actualitzacions de Cuinadiari subscriu-te a la nostra newsletter o segueix-nos a Facebook, Pinterest o a Twitter.

Marta

dijous, 27 de novembre del 2014

CuinaDiari amb Blocs Contra la Fam i El Gran Recapte d’Aliments 2014

El post d’avui té la intenció de difondre la campanya del Gran Recapte d’Aliments que organitza el Banc dels Aliments i que este any se celebrarà este cap de setmana (28 i 29 de novembre).

El Gran Recapte d'Aliments és una campanya de recollida d'aliments bàsics per aconseguir que les persones més necessitades d'aquí rebin ajuda alimentària. La campanya del Gran Recapte es du a terme simultàniament pels quatre Bancs d'Aliments de Catalunya amb l'objectiu de donar resposta a les urgències alimentàries de les persones més necessitades de casa nostra. El Gran Recapte d'Aliments a Catalunya vol també donar a conèixer la situació que travessa aquest grup, que arran de la crisi econòmica que estem vivint, ha anat creixent.

Es calcula que actualment, un 20% de la població viu en situació de pobresa a Catalunya. Aquestes persones requereixen la nostra solidaritat i capacitat organitzativa per no esdevenir persones marginades.

El Gran Recapte d'Aliments al 2012 va recollir 2.727.000 kg en més de 1.000 punts de recollida i va comptar amb l'ajuda de 13.000 voluntaris. En 2013 es van recolllir 3.634.000 kg en més de 1.900 punts de recollida amb l’ajuda de 20.000 voluntaris.

La fita per l’edició del 2014 és tornanr a superar els 3.000.000 kg gràcies a la col·laboració de 20.000 voluntaris. 
 

Aquest projecte té dos objectius essencials:
 
1) Recollir aliments nutritius de llarga durada com poden ser:

  • llegums,
  • conserves de peix i carn,
  • llet
  • oli.

2) Sensibilitzar i mobilitzar la població catalana sobre la realitat actual de pobresa al nostre país, i a la vegada, afavorir una col·laboració continuada amb els Bancs dels Aliments durant tot l’any.
 
Com ja hem dit, la recollida tindrà lloc els dies 28 i 29 de novembre i es realitzarà en els mercats i supermercats de les principals poblacions catalanes. També es podrà fer mitjançant donacions online al web per a totes les persones que no puguin desplaçar-s’hi:
https://www.bancdelsaliments.org/ca/dona_aliments/ 
 

Vols ser voluntari?

El Gran Recapte és possible gràcies a la col·laboració desinteressada de milers de ciutadans que dediquen el seu temps, durant aquell cap de setmana, als Bancs d’Aliments. L'any passat van ser 20.000 voluntaris a tot Catalunya, aquest any els tornen a necessitar. Si vols ajudar-los a fer arribar aliments a qui més ho necessita, fes-te voluntari o coordinador d'un punt de recollida els dies 28 i 29 de Novembre.

Si vols registrar-te com a voluntari o coordinador segueix aquest  link: http://www.granrecapte.com/ca/voluntariat

O si vols, una altra manera d’ajudar és sent classificador i participaràs en la classificació dels aliments que s’hagen recollit (http://www.granrecapte.com/ca/classificador).

Bé, com veieu hi ha feina per a tots!

 

…I DES DELS BLOCS TAMBÉ PODEM COL·LABORAR CONTRA LA FAM:

Cuinadiari blocs vs la fam i gran recapte

Si tens un bloc també tens el teu espai gràcies a la iniciativa de Tiritiyam, Baixa Gastronomia, Delicies i DeCuina que van crear Blogs contra la fam. A través d’aquesta pàgina i també del facebook, animen als gastroblocaires a col·laborar en el Gran Recapte, difondre la campanya i publicar una recepta senzilla i econòmica amb algun o alguns dels aliments que es recullen aquest any. 

 

Participem tots en aquesta iniciativa tan solidària perquè ningú al nostre voltant es quede amb gana!

Nosaltres ja estem preparant la nostra recepta per a Blogs contra la fam!
I què farem? Doncs aviat ho sabreu! Us esperem!

Marta

 

Adresses d’interés:

http://blogscontralafam.blogspot.com/ 

https://www.facebook.com/blogscontralafam

http://www.granrecapte.com/ 

https://www.bancdelsaliments.org/

#blogscontralafam #GranRecapte2014 @GranRecapte

divendres, 21 de novembre del 2014

Una recepta de CuinaDiari al Llibre de Cuines de Tv3

Fa un parell de setmanes es van posar en contacte amb mi Tv3 i l’Editorial Rosa dels Vents per convidar-me a la  presentació d’un llibre del programa Cuines. La veritat és que desconeixia que anaven a publicar un llibre amb les receptes del programa però vaig pensar que seria un llibre molt interessant.

L’acte el van presentar la Tana Collados, Directora del Cuines de Tv3 i el Jordi Cruz, xef de l’ABaC, amb una estrela Michelin i tan mediàtic gràcies al programa Master Chef. La Tana va explicar què és el que diferencia el Cuines d’uns altres tipus de programes de cuina. Com va dir ella textualment, el Cuines és un show cooking on cada dia es mostra el procés d’elaboració d’un plat.

X-LLibre Cuines Recepta Cuinadari-01

Aquest programa s’emet des de 1996 i per ell han passat molts cuiners i cuineres professionals. En 2010 la Tana va agafar les regnes del programa i com a directora, un dels seus objectius va ser apropar la cuina d’aquestos cuiners professionals a les llars catalanes. A banda d’aquesta cuina sofisticada i d’autor, també van incorporar una secció un dia a la setmana de Cuines de Casa, on els cuiners amateurs que no es dediquen professionalment a la cuina, també compartien les seues receptes.

El llibre recull vora 80 receptes de les darreres quatre temporades i hi tenen cabuda tant les receptes dels professionals com les dels amateurs. Les receptes del llibre representen la unió entre la cuina més moderna i innovadora i la cuina més tradicional, i aquesta diversitat es manifesta al llibre no només en la forma d’elaborar les receptes, sinó també en el tipus d’ingredients emprats segons la temporada de l’any i en les receptes que moltes vegades delaten la procedència geogràfica de cada cuiner representants de  tot el territori de parla catalana, des del Nord de Catalunya fins el País Valencià com ha estat el meu cas.

Quan vaig anar a la presentació del llibre no sabia ni quantes receptes havien triat ni quins criteris havien seguit per fer la selecció, però realment em va fer molta il·lusió que d’entre tantes receptes (5 receptes a la setmana durant 4 temporades) hagueren triat la meua!!.
I he de dir que la recepta s’ho val, ja que l’arròs al forn  és un plat molt arrelat en la cuina popular valenciana que es mereix estar publicat en molts llibres!

X-LLibre Cuines Recepta Cuinadari Arros al forn-1

Espere que us agrade el llibre!


Si vols assabentar-te de les actualitzacions de Cuinadiari subscriu-te a la nostra newsletter o segueix-nos a
Facebook, Pinterest o a Twitter.

Marta

dimecres, 12 de novembre del 2014

ESPATLLA DE XAI AL FORN

A CuinaDiari continuem amb el forn engegat. En aquesta ocasió hem fet unes espatlles de xai que poden ser una proposta d’èxit assegurat per les festes de Nadal i és que sembla mentida però en un meset i mig ja tindrem aquí les festes.

El secret d’esta recepta és disposar d’una bona carn ja que el forn és qui realment fa la feina. A nosaltres ens el va ensenyar a fer el nostre amic Siro a l’estil val·lisoletà, i verdaderament l’elaboració és d’allò més senzilla. 

2-1-espatlla xai forn cuinadiari-ppal1

Ingredients:

  • 2 espatlles de xai de llet tallades en 3 trossos (no cal arribar al final)
  • 3 grans d’all
  • unes branques de julivert
  • sal
  • uns 100 ml d’aigua (només per donar-li una mica d’humitat)
  • 20-30 g de vinagre
  • llard (sagí) de porc per untar el xai

-Per acompanyar:

Estris: morter per a fer la picada, cassola de fang ampla

Elaboració:

1.- Escalfa el forn a 190º funció calor a dalt i baix (sense ventilador).

2.- Fes una picada amb l’all i el julivert. Agrega desprès la sal, l’aigua i el vinagre.

2-1-espatlla xai forn cuinadiari-2

3.- Unta la carn amb llard de porc, col·loca-la en la cassola de fang amb la pell cap avall i tira-li la picada per sobre. Si cal, posa més sal.

2-1-espatlla xai forn cuinadiari-3-12-1-espatlla xai forn cuinadiari-3-2

4.- Fica al forn. Programa primer 45 minuts a 190º amb calor a dalt i baix. Passats aquestos 45 minuts, gira el xai i posa’l amb la pell cap amunt i programa uns altres 45 minuts.

2-1-espatlla xai forn cuinadiari-4-12-1-espatlla xai forn cuinadiari-4-2

Tira-li el suquet per damunt de tant en tant.

2-1-espatlla xai forn cuinadiari-4-32-1-espatlla xai forn cuinadiari-4-4

20 minuts abans d’acabar la cocció, canvia la funció de forn a ventilador. Veuràs com s’enroseix i queda la pell més cruixent.

2-1-espatlla xai forn cuinadiari-ppal3

Nota: si has de fer la guarnició, fes-la al punt 4, quan poses el xai al forn.

2-1-espatlla xai forn cuinadiari-patates guarnicio12-1-espatlla xai forn cuinadiari-patates guarnicio2

TTemps total: Preparació 5 minuts, cocció 1 h 30 minuts

Bon profit!!

2-1-espatlla xai forn cuinadiari-ppal2

T’ha agradat la recepta? Tens dubtes o suggeriments?… deixa el teu comentari. Moltes gràcies!!

Si vols assabentar-te de les actualitzacions de Cuinadiari subscriu-te a la nostra newsletter o segueix-nos a
Facebook, Pinterest o a Twitter.

Marta

dimecres, 5 de novembre del 2014

POLLASTRE AL FORN AMB POMES I VI NEGRE

Si us diguera que podeu preparar en una hora un menjar fantàstic amb només tres ingredients no us picaria la curiositat per provar-lo? Doncs és el que em va passar a mi quan la meua amiga Alícia em va parlar d’esta recepta. I des d’aleshores molts caps de setmana la faig pel dinar de dissabte o de diumenge acompanyant el plat d’un puré de patata o unes patates duquessa.

Necessitaràs tan sols un pollastre, unes pomes i mitja ampolla de vi. Res més.

A més de la senzillesa en els ingredients, l’elaboració no té cap secret: farcim el pollastre amb poma, el posem en una plata de forn amb la resta de pomes, desprès reguem amb el vi i el forn fa la seua feina. Què et sembla? no la faries també?

6-1-Pollastre forn pomes cuinadiari-ppal1

Ingredients per a 4 persones:

  • 1 pollastre de pagès sencer i net d’aproximadament 1300-1500 g
  • Sal i pebre
  • 4-5 pomes golden
  • 1/2 ampolla de vi negre

-Per a acompanyar:

Este plat queda molt bé amb puré de patata, o unes patates duquessa.

Estris: safata de forn metàl·lica, cordill per a lligar el pollastre, tisores 

Elaboració:

1.- Escalfa el forn a 180º funció ventilador + dalt i baix. 

2-1-Pollastre forn pomes cuinadiari-1

2.- Talla una poma a quarts i la resta de pomes, per la meitat. Trau-los el cor. 

2-1-Pollastre forn pomes cuinadiari-2

3.- Prepara el pollastre:

Posa-li sal per dintre. Fica-li trossos de poma a dins (tots els que càpien).

2-1-Pollastre forn pomes cuinadiari-3-12-1-Pollastre forn pomes cuinadiari-3-2

4.- Creua-li les cames i corda-li-les. Desprès vés lligant-lo amb el cordill perquè quede ben recollit, de dreta a esquerra i de dalt a baix. És important que la part fina de l’ala quede amagada per tal que no es creme. Posa’l en una plata metàl·lica que puga anar al forn amb la part dels pits cap avall i fica-li pebre i força sal per sobre.

2-1-Pollastre forn pomes cuinadiari-4-12-1-Pollastre forn pomes cuinadiari-4-22-1-Pollastre forn pomes cuinadiari-4-32-1-Pollastre forn pomes cuinadiari-4-4

5.- Col·loca les pomes al voltant. Fica al forn així tal quan (sense cap ingredient) durant 15 minuts.

2-1-Pollastre forn pomes cuinadiari-5-12-1-Pollastre forn pomes cuinadiari-5-2-

6.- En acabant trau la safata del forn i tira-li la meitat de l’ampolla de vi per sobre. Dóna la volta a les pomes i programa 45 minuts més. Per a un pollastre d’uns 2 kg, necessitaràs un quartet d’hora més. 

2-1-Pollastre forn pomes cuinadiari-6-12-1-Pollastre forn pomes cuinadiari-6-22-1-Pollastre forn pomes cuinadiari-6-32-1-Pollastre forn pomes cuinadiari-6-4

7.- Al pollastre no el “canviarem de postura” en tota la cocció però el pots anar regant de tant en tant amb el suc.

2-1-Pollastre forn pomes cuinadiari-7

8.- Quan ja haja estat una horeta al forn el nostre pollastre ja estarà llest per a portar a taula.

2-1-Pollastre forn pomes cuinadiari-8-12-1-Pollastre forn pomes cuinadiari-8-2

2-1-Pollastre forn pomes cuinadiari-ppal2

Nota: Fes el puré de patata mentre estiga el pollastre al forn.

Si vols donar-li a la recepta un aire més de festa, a banda del puré, fes una guarnició amb ceba tallada en juliana ben ofegadeta amb uns pinyons i unes prunes.  

2-1-Pollastre forn pomes cuinadiari-ppal3

Temps total: Preparació 15 minuts, cocció 1 h

**I què fem amb el vi que ens ha quedat?

Opció 1: te’l beus per a dinar

Opció 2: fas aquest Bescuit de Xocolata al Vi Negre

6-1-Bescuit de xocolata al vi negre-cuinadiari-ppal6-1-Bescuit de xocolata al vi negre-ppal-tall

Bon profit!!

T’ha agradat la recepta? Tens dubtes o suggeriments?… deixa el teu comentari. Moltes gràcies!!

Si vols assabentar-te de les actualitzacions de Cuinadiari subscriu-te a la nostra newsletter o segueix-nos a
Facebook, Pinterest o a Twitter.

Marta