GALERIA DE FOTOS

dimecres, 10 de desembre del 2014

6 XEFS, 3 EQUIPS, UN REPTE- Concurs de Cuina contra el malbaratament alimentari

El passat dissabte 22 de novembre vaig participar en un concurs anomenat La Lluita per l’aprofitament que va tenir lloc al Vapor Ventalló de Terrassa.

Aquest concurs és una de les moltes accions que s’estan duent a terme gràcies al Consorci per a la Gestió de Residus del Vallès Occidental per sensibilitzar la ciutadania del gran problema del malbaratament alimentari.

concurs Adv2

Entre altres accions trobem també la campanya Acaba’t el plat a casa, a la qual s’han acollit més de 100 restaurants i que amb la intenció d’evitar que es llence el menjar al sector de la restauració ofereixen als clients endur-se a casa una carmanyola amb el menjar que no s’han pogut acabar al restaurant. 

El concurs de La lluita per l’aprofitament, va estar promogut pel Consorci per a la Gestió de Residus del Vallès Occidental, conjuntament amb el Servei de Medi Ambient i Sostenibilitat de l’Ajuntament de Terrassa dins la campanya Reciclar bé, té recompensa.

Es van formar 3 equips:

L’equip blau estava encapçalat pel xef Artur Martínez (xef del Restaurant Capritx i el recent inaugurat Matís) i el cuiner i escriptor Pep Nogué. Al seu costat van cuinar Esther Grande i Derek Amador (estudiants d’hostaleria), Mª Teresa Gasa i Montserrat Carulla (col·lectiu de gent gran), Marina Sans (ciutadana inscrita a través de Facebook) i els coneguts, Oriol Bonet (Bateria Love of Lesbian), Carlos Miró (Director de desenvolupament Espanya de Hilton) i l’actriu Rosa Cadafalch:

x-CONCURS APROFITAMENT TERRASSA-cuinadiari-equip blau

L’equip verd el guiaven la xef Montse Estruch (xef del Restaurant El Cingle) i Alfons Ferrero (xef del Restaurant l’Alegria del Teatre), que van elaborar la seva recepta acompanyats de Raúl Guerrero, Carlos Camemforte i Doménica Guinde (estudiants d’hostaleria), Dolors Ribera i Montse Vilà (col·lectiu de gent gran), Núria Pujol (inscrita a través de Facebook), Daniel Puente (President del Cercle de Joves Empresaris CECOT) i Eva Herrero (Regidora de Medi Ambient de Terrassa i Vicepresidenta del Consorci per a la Gestió de Residus del Vallès Occidental):

x-CONCURS APROFITAMENT TERRASSA-cuinadiari-equip verd

L’equip vermell tenia al capdavant a Germán Espinosa (xef del restaurant Vermell de Sant Cugat del Vallès) i Sílvia Hernández (xef del restaurant La Terrassa del Museu) que van estar acompanyats de Dani Cazorla, Santiago Rodríguez, Darwin, Mohammed Charrout (estudiants d’hostaleria), Roser Torres (col·lectiu de gent gran), Montse Freixa, Marta Bordehore (blogger de www.cuinadiari.com), Pep Pla (Actor i Director del CAET) i Joan Carles Sánchez (Alcalde de Sabadell i President del Consorci per a la Gestió de Residus del Vallès Occidental):

x-CONCURS APROFITAMENT TERRASSA-cuinadiari-equip roig

En què consistia el concurs?

A partir d’aliments que haurien estat malbaratats per no ser aptes per la venda però si per ser consumits (tomàquets, mandarines, enciams, patates, albergínies, bledes, coliflors, cols, carn i peix) cada equip havia d’elaborar una recepta. Els grups blau i verd van fer macarrons i el roig, patates.

x-CONCURS APROFITAMENT TERRASSA-cuinadiari-aliments

Els aliments es van aconseguir gràcies a la col·laboració de Mercavallès, el Mercat de la Independència, el Mercat de Sant Pere i l’Heura CET Agricultura Ecològica: 220 kg d’aliments que s’hagueren tirat a les escombreries!!

I fins les 12 del migdia cada grup va estar preparant el seu plat:

x-CONCURS APROFITAMENT TERRASSA-cuinadiari-verdx-CONCURS APROFITAMENT TERRASSA-cuinadiari-roigx-CONCURS APROFITAMENT TERRASSA-cuinadiari-blau-

Un cop acabades les tres elaboracions es van repartir unes 200 racions i més de 100 carmanyoles dels plats preparats. El públic que va assistir, desprès de tastar les 3 propostes, va decidir que la recepta de macarrons amb verdures de l’equip verd era el plat que més els havia agradat. Haig de dir però que totes 3 propostes estaven molt bones, i més tenint en compte que  no és el mateix cuinar a casa amb totes les facilitats i ingredients triats per tu, que al carrer per a tanta gent i amb uns ingredients que són els que hi ha.

Al final, tots els participants vam marxar a casa amb un lot de productes del Vallès:
Pa, Coca de Munt, Rocs de Munt, Vermut i Oli d’oliva d’Ullastrell, Cigró Menut, Mongeta del Ganxet i Botifarra Terregada, tots ells productes de proximitat.
Si voleu saber més d’aquests productes típics del vallès, us recomane el llibre La cuina del Vallès Occidental  de l’Artur Martínez … jo ja estic desitjant tenir una mica de temps per a fer alguna recepta!!

x-CONCURS APROFITAMENT TERRASSA-cuinadiari-lot

La veritat és que vaig gaudir molt participant en aquest activitat. Em va agradar tot molt, des de la mateixa iniciativa, l'organització per part del Consorci de Residus del Vallès, el bon rotllo entre tots els participants, cuinar al costat d’uns xefs tan macos, l'ambient en general, i com no les receptes!!

x-CONCURS APROFITAMENT TERRASSA-cuinadiari-chefs

¿Sabeu que cada dia a Catalunya llancem a la brossa més de 700 tones de menjar en bon estat i que un 22% de la població catalana viu sota el llindar de la pobresa? Són xifres que esgarrifen per tant hem de començar a reflexionar com podem contribuir a millorar este problema. I és que el malbaratament alimentari és responsabilitat de tots: des del productor fins al consumidor; i nosaltres, com a ciutadans i consumidors, podem col·laborar en la lluita contra el malbaratament fent una compra planificada i responsable.

Si vols assabentar-te de les actualitzacions de Cuinadiari subscriu-te a la nostra newsletter o segueix-nos a Facebook, Pinterest o a Twitter.

Marta