Ingredients:
GALERIA DE FOTOS
dimecres, 5 de juny del 2013
PASTA DE FULL AMB DÀTILS I BACÓ
Ingredients:
dimarts, 28 de maig del 2013
BROQUETES
Les broquetes són una bona opció per quan tens convidats. No costen gens de fer i gairebé agraden a tothom. Fins i tot, pots deixar els ingredients en diferents bols i que siguen els mateixos convidats qui es munten la seua pròpia broqueta al seu gust…
Avui, aprofitant que els nois de Memòries d’una Cuinera ens han proposat fer broquetes, n’hem fet de dos tipus: de pollastre i verdures i de porc amb bacó i verdures. La carn l’hem adobada amb antelació i així queda molt més gustosa.
BROQUETES DE VERDURES I POLLASTRE MARINAT AMB HERBES I LLIMONA
-Per a l’adob:
- 500 g de pit/ cuixa desossada de pollastre a daus
- Pell ratllada de ½ llimona
- 2 cullerades de suc de llimona
- 2 cullerades d’oli
- 2 grans d’all ben picats
- 1 mica de pebre negre
- 1 cullerada de romaní/ herbes provençals
- 1 cullerada d’orenga
- 1 culleradeta de pebre roig
- sal
-Resta d’ingredients:
- Xampinyons, pebrera roja, tomaques xerry, albergínia, carabasseta, ceba, etc.
BROQUETES DE FILET DE PORC AL PEBRE ROIG AMB BACÓ I VERDURES
-Per a l’adob:
- 500 g de filet de porc (si és ibèric, millor)
- Sal
- 1 mica de pebre negre
- 1 cullerada de pebre roig
- 2 alls ben trinxats
- 1 cullerada de comí en pols
- 1 pesteta (caiena)
-Resta d’ingredients:
- Bacó en lonxes
- Verdura: Xampinyons, pebrera roja, tomaques xerry, albergínia, carabasseta, ceba, etc.
Estris: bol per a marinar, broquetes, barbacoa/ planxa
Elaboració:
1.- Talla la carn i la verdura en trossos més o menys homogenis.
2.- Adoba la carn: barreja tots els ingredients. Tapa amb film i deixa reposar a la nevera com a mínim 30 minuts, encara que si tens temps, és millor que ho deixes unes quantes hores.
3.- Si fas les broquetes a la barbacoa, és convenient usar pals de broqueta metàl·lics. Si no en tens i has d’usar de fusta, evitaràs que se’t cremen posant-los a remulla una estona abans amb aigua amb gel.
4.- Quan els pals de broqueta hagen estat remullats una estona, fes les broquetes alternant trossos de carn i verdura.
Temps total: adob de 30 minuts a 5 hores + 10-15 minuts cocció
Bon profit!!
Si t’ha agradat la recepta, tens dubtes o suggeriments, deixa el teu comentari. Moltes gràcies!!
Marta
dimecres, 22 de maig del 2013
PEIX AL FORN AMB CREÏLLES (PATATES)
Este és un plat bastant sa i senzill que fem prou sovint a casa tant entre setmana com els dies de festa:
Peix al forn sobre un llit de patates, ceba i tomaca, amb una picada d’ametlla, all i julivert…
Ingredients:
- 4 creïlles mitjanes* (patates)
- 1-2 cebes
- 1 raig d’oli d’oliva
- Sal
- 1 tomaca gran tallada a rodanxes
-Per a la picada:
- 2 alls
- unes branquetes de julivert
- 1 grapat d’ametlles amb pell (unes 20)
- 400-500 ml de líquid (Fino, fumet de peix*, fumet de cap de gambes, aigua o barreja d'aquests)
-El peix:
- 2 peces de peix grans (una mica més de 1/2 kg cadascun) o 3 mitjanes (orada, corva, mabre, sarg, pagell)
Estris: una safata de forn metàl·lica, morter
Elaboració:
1.- Escalfa el forn a 180º funció ventilador.
2.- Talla les creïlles a rodanxes regulars d’aproximadament 0,8 ó 1 centímetre i les cebes en 8 gallons o a rodanxes. Posa-les en la plata del forn i tira’ls un bon raig d’oli i una mica de sal.
Enforna uns 15 minuts.
3.- Mentrestant pica en un morter les ametlles, l’all i el julivert. Agrega el fumet/aigua/vi i deixata. Reserva.
4.- Trau la safata del forn i posa la tomaca per sobre.
5.-Seguidament sala el peix, fes-li un parell de talls al llom i posa’l a sobre de la verdura.
Tira-li la picada barrejada amb el líquid per sobre i deixa que es coga de 12 a 18 minuts (dependrà de la grandària de les peces).
De tant en tant obre el forn i tira-li suquet per sobre amb una cullera.
6.- Trau del forn i serveix.
Nota: El fumet de peix el pots tenir fet al congelador. Si no en tens, es pot substituir, com hem comentat als ingredients, per aigua i vi Fino o Manzanilla.
Temps total: 45 minuts
T’ha agradat la recepta? Tens dubtes o suggeriments?… deixa el teu comentari. I si la fas, comparteix la teua experiència amb nosaltres.
Assabenta’t de les actualitzacions de Cuinadiari, subscrivint-te a la nostra newsletter o segueix-nos a Instagram, Facebook, Pinterest o Twitter.
Moltes gràcies per seguir-nos!!
Bon profit!!
dimecres, 15 de maig del 2013
FAVES SACSADES, LES FAVES I UNA ENTREVISTA A “PAGESOS DE CIUTAT”
La primavera és temporada de faves. A mi m’encanten, i tinc la sort que mon pare quan es va jubilar va decidir muntar el seu hortet. Des d’aleshores tots hem après molt perquè de la mar en sabíem, però de cultivar la terra no teníem gaire experiència.
Les faves ell les sembra entre la primera setmana de setembre i la darrera de novembre per a així poder collir-les des de començaments d’any fins a ben entrada la primavera.
Les llavors que s’utilitzen per a sembrar faves, són faves seques de la collita anterior.
Em fascina veure com una llavor pot arribar a donar el seu fruit. Quan creix la planta, li surten unes flors de color blanc amb una taca rodona negra. La flor es de l’estil de la “gola de llop”. Aquesta flor s’acabarà assecant i de dins anirà creixent la tavella de les faves.
… i ve la collita:
Quan les tavelles ja han crescut, es cullen i es desgranen. Les faves que són més menudes, sempre pararan més dolces i més tendres, i fins i tot es podran cuinar amb la seua tavella.
Si teniu molta producció de faves podeu adquirir un pelador que és una maquineta que té un forat amb uns rodets a través dels quals s’introdueix la tavella, unes fulles tallen la tavella per un dels costats i les faves van caient en un recipient que poses a baix. Amb aquesta màquina us estalviareu molta feina i les tindreu pelades en un tres i no res. També us servirà si teniu pèsols. Mireu…
…I us interessa tot el tema de l’horticultura us agradarà Pagesos de Ciutat, un programa que fan el Carles Baldellou i l’Ester Casanovas a Ràdio Santa Perpètua, i que s'emet després també en altres emissores locals de Catalunya. És un programa molt didàctic i participatiu, on donen consells sobre com fer i cuidar un hort urbà, parlen dels cultius de temporada, fan entrevistes a experts sobre la matèria, etc.
I també tenen un apartat per parlar d’un aliment de temporada i explicar una recepta. Fa unes setmanes es van posar en contacte amb mi perquè els explicara una mica de què anava el blog i proposar una recepta amb un ingredient de temporada, i aprofitant que estava preparant esta entrada, vaig parlar de les faves.
Si cliqueu l’imatge us durà a l’enllaç on podreu escoltar tots els podcast de Pagesos de Ciutat. Segur que apreneu un munt sobre horts urbans!
Jo vaig sortir al final del programa del dissabte 11 de maig i per cert, en l’entrevista que em fan supose que queda clar que sóc valenciana, je, je :-). (Ho vaig repetir sense adonar-me’n…) Espere que us agrade!
Des d’aquí també vull expressar el meu agraïment al Carles i l’Esther per haver pensat en mi per col·laborar en el seu programa.
I ara anem amb la recepta…
Com podem menjar les faves?
Les faves es poden menjar o cuinar de moltes maneres.
- Si són fresques es poden menjar crues traient la tavella.
- Amb les més menudes es pot fer una truita, ofegant-les amb una mica d’oli i barrejant-les amb els ous batuts.
- El valencians, tenim una recepta molt típica i alhora molt senzilla, que són les “Faves Sacsades” (sacsejades).
FAVES SACDADES
És una recepta que es fa amb un mínim d’ingredients i que està deliciosa. De cap de les maneres li fa ombra a les faves a la catalana, que a mi m’encanten i algun dia les posarem, però el cert és que quan són bones les faves, no necessitem gaire cosa per a cuinar-les.
L’únic secret d’aquesta recepta tan senzilla és que les faves siguen ben tendres i de bona qualitat.
Vols saber d'on li ve el nom de "faves sacsaes" o "sacsades" ? doncs quedat amb nosaltres que t'ho expliquem!
- 1 ceba tendra gran
- 4-5 alls tendres
- 10 fulles d’herbasana (menta)
- 10 fulles de julivert
- 2 alls
- 500 g de faves tendres desgranades (si vols alguna sencera amb la tavella, tallada a trossets ja al ser molt fresques la tavella és també tendra)
- una miqueta d’aigua
*esta recepta no porta res de carn, simplement faves, ceba i alls tendres. Li pots posar una mica de costella, de cansalada, de butifarra o inclús trencar uns ous per damunt al final de la cocció. Si ets dels que t'agraden els plats més consistents, aquí trobaràs la recepta de faves a la catalana ;-)
Estris: cassola amb tapa/plat, morter
1.- Pica la ceba i els alls tendres. Posa un fons d’oli en una cassola. Ofega primer la ceba i quan comence a transparentar, afegeix els alls tendres.
2.- Mentrestant fes una picada amb les fulles d’herbasana, les fulles de julivert i 2 alls pelats. Fica a la cassola.
3.- Dóna unes voltes i afegeix les faves desgranades (algunes les pots posar amb la tavella, tallada a trossos).
4.- Posa una miqueta d’aigua (1/2 gotet) i tapa la cassola*.
5.- Deixa que es coguen durant una horeta aproximadament. De tant en tant destapa i sacsa (sacseja) la cassola agafant per les anses. Repeteix vàries vegades la mateixa operació.
Normalment les faves es cuinen així, menejant la cassola i sense remenar-les amb cap estri per tal de no trencar la pell. D’ahí li ve el nom a les faves “sacsaes”.
*La cassola es pot tapar amb un plat ple d’aigua de manera que cada vegada que sacsegem la cassola, aquesta aigua va caient de mica en mica i la van absorbint les faves.
Nota: Una altra manera de cuinar-les o d’enriquir aquesta mateixa recepta és afegint una mica de pernil, també es poden fer amb costella, o a la catalana, amb una mica de cansalada i de botifarra negra. Aquestes últimes ja les farem un dia perquè s’ho mereixen!
Temps total: 1 hora
Bon profit!!
T’ha agradat la recepta? Tens dubtes o suggeriments? Si la fas, comparteix la teua experiència amb nosaltres.
Assabenta’t de les actualitzacions de Cuinadiari, subscrivint-te a la nostra newsletter o segueix-nos a Instagram, Facebook, Pinterest o Twitter.
Moltes gràcies per seguir-nos!!
Marta
dimecres, 8 de maig del 2013
ROTLLETS DE PERNIL AMB ESPÀRRECS I BRIE
Avui, una recepta fàcil, de les que trigues 10 minuts en fer-la.
Pot ser un primer plat de cada dia, una guarnició, una picadeta per a quan tens convidats o fins i tot el farcit d’un entrepà.
Ingredients*:
- espàrrecs verds (un per rotllet, poden ser dels congelats encara que ara a la primavera estan molt bons)
- formatge Brie
- 1 ó 2 talls prims de pernil salat per rotllet (dependrà de si és espatlla o cuixa)
- Opcional: formatge per gratinar
-Per acompanyar (opcional):
- melmelada de tomaca, de figa, reducció de vinagre de Mòdena de magrana… (el que busquem és contrast)
*La quantitat dels ingredients dependrà dels rotllets que vulgues fer. Si és part d’un menú de picadetes, calcula un rotllet per cap.
Estris: microones, planxa, forn
Elaboració:
1.- Cou una mica els espàrrecs: Si són molt durs, primer cou-los uns 5 minuts en el microones i després passa’ls per la planxa fins que estiguen fets. (No els poses sal).
2.- Fes els rotllets: a sobre d’una llesca de pernil posa l’espàrrec i a sobre d’aquest, un tros prim i allargat de Brie. Enrotlla.
3.- Fica al forn fins que el formatge es fonga i el pernil quede una mica dauradet. (Vés amb compte perquè si ho deixes massa temps el pernil es courà massa i quedarà molt salat).
4.- Serveix calents amb una mica de reducció de vinagre de Mòdena i/o un poc de melmelada de tomaca al costat.
Aquest constrast està molt bo però si no tens les salses, els rotllets sols ja estan ben bons.
Per organitzar-te: si aquest plat forma part d’un menú de picadetes, pots guanyar temps deixant-ho tot preparat fins el punt 2 i minuts abans de servir, li dónes un cop de forn.
Temps total: 15 minuts
Bon profit!!
Si t’ha agradat la recepta, tens dubtes o suggeriments, deixa el teu comentari. Moltes gràcies!!
Marta
diumenge, 28 d’abril del 2013
FABADA A L’ESTIL ASTURIÀ
Semblava que ja arribava la calor però aquestos dies de pluja i neu en alguns indrets ens han vingut com anell al dit per preparar algun plat calentet de cullera com aquesta Fabada…
L’hem cuinat a l’estil asturià, amb el seu compango, encara que en compte de fer-la amb fabes asturianes, l’hem feta amb amb fesols de la granja.
Ingredients:
- 1 kg de fabes asturianes, fesols blancs d’aragó o de la granja
- 3 xoriços asturians
- 2 morcillas asturianes
- 400 g de cansalada curada
- 1 os de pernil (aproximadament 300 g)
- 1 ceba gran partida per la meitat
- 1 tomaca gran partida per la meitat
- 1 cabeça d’alls (traient-li la primera pell blanca)
- 1 fulla de llorer
- Aigua per a remullar els fesols
- Aigua per cuinar-los (aproximadament 3 litres en total- primer per cobrir posarem 2 litres o una mica més i després 1 litre aproximadament més que anirem afegint de mica en mica quan vagen bullint els fesols)
- sal
Estris: bol per remullar les fabes, cassola gran, escumadora, “túrmix”
Elaboració pas a pas:
dijous, 25 d’abril del 2013
CANELONS DE CREPES
A casa no acostumem a fer canelons de rostit. Quan parlem de canelons, realment parlem de crepes farcides de carn.
I no hi ha una millor excusa per mostrar-vos com els fem que la proposta mensual dels nois de Memòries d’una Cuinera: les Creps!
Ingredients:
-Per al farcit*:
- 40 g de moixernons deshidratats (una mica d’aigua per a hidratar-los)
- 6-8 cullerades salsa de tomaca fregida casolana o de compra**
- 2 cebes mitjanes
- 2 carlotes
- 3 grans d’all
- 1 carabasseta
- 1 kg carn picada (meitat vedella i meitat porc)
- 2 grapats grans de pinyons
- 60 g de brandi
- 60 g d’aigua d’haver remullat els moixernons (aprox.)
- Oli
- Sal
*pots farcir les crepes amb els mateixos ingredients de la lasanya amb botifarra i ceps.
**si no tens salsa de tomaca feta o comprada, també podries posar una tomaca gran ratllada. L’única diferència és que hauries de deixar que es coguera una estona més.
-Per a la massa de les crepes***:
- ½ litre de llet
- 3-4 ous
- 250 g de farina
- 40 g d’oli o mantega
- un polsim de sal
***aproximadament unes 15 crepes de 26 cm Ø
-Per a la beixamel:
- 20 g d’oli
- 50 g mantega
- 70 g farina
- 800 g llet
- sal, pebre blanc i nou moscada
-Altres:
- formatge per a gratinar
Estris: paella per a fer les crepes (26cm), batedora/túrmix, olla/cassola per a cuinar la carn, paella per a fer la beixamel, safata forn (30x20 cm) o motlles d’usar i tirar d’alumini
dimecres, 17 d’abril del 2013
PASTÍS D’ANIVERSARI: PANDA
Esta setmana la Jana, la meua filla menuda, ha fet 5 anyets!! Com la seua classe és la classe dels Pandes, aquest és el pastís que s’ha endut a l’escola:
La base és una Coca de Iogurt que hem decorat amb xocolata blanca i negra.
Ingredients:
-Per a una coca de iogurt de 24 cm de diàmetre
- 1 iogurt natural o de llimona (el pot s'utilitzarà per a les quantitats de la resta d'ingredients)
- 1 mesura escassa d'oli d’oliva suau o de gira-sol
- 2 mesures de sucre (uns 250 g)
- 3 mesures de farina (uns 250 g)
- 4 ous
- 1 sobre de llevat en pols tipus royal
-Per a la cobertura blanca:
- 250 g de xocolata de cobertura blanca
- 100 g de nata (opcional)
-Per a la cobertura negra:
- 150 g de xocolata de cobertura negra
- 3-4 cullerades d’oli de gira-sol
-Resta:
- Ulls: 2 lacasitos blancs
- Orellles: 2 pandorinos
- Llengua: gominola redona de color roig
Estris:
-Per a fer el pastís: motlle forn rodó de 24 cm, sedàs/colador, màquina pujar clares/ TMX .
-Per a decorar-lo: paper de forn/plantilla per fer el dibuix de la cara, reixetes per col·locar el pastís mentres el pintem, espàtules, pinzell de silicona, bossa de plàstic menuda
Elaboració del pastís amb TMX i tradicional*: