GALERIA DE FOTOS

diumenge, 28 d’abril del 2013

FABADA A L’ESTIL ASTURIÀ

Semblava que ja arribava la calor però aquestos dies de pluja i neu en alguns indrets ens han vingut com anell al dit per preparar algun plat calentet de cullera com aquesta Fabada

1-5-fabada cuinadiari2

L’hem cuinat a l’estil asturià, amb el seu compango, encara que en compte de fer-la amb fabes asturianes, l’hem feta amb amb fesols de la granja.  

Ingredients:

  • 1 kg de fabes asturianes, fesols blancs d’aragó o de la granja
  • 3 xoriços asturians
  • 2 morcillas asturianes
  • 400 g de cansalada curada
  • 1 os de pernil (aproximadament 300 g)
  • 1 ceba gran partida per la meitat
  • 1 tomaca gran partida per la meitat
  • 1 cabeça d’alls (traient-li la primera pell blanca)
  • 1 fulla de llorer
  • Aigua per a remullar els fesols
  • Aigua per cuinar-los (aproximadament 3 litres en total- primer per cobrir posarem 2 litres o una mica més i després 1 litre aproximadament més que anirem afegint de mica en mica quan vagen bullint els fesols)
  • sal

Estris: bol per remullar les fabes, cassola gran, escumadora, “túrmix”

Elaboració pas a pas:

 

1.- La nit d’abans posem a remulla els fesols amb aigua. Si la cansalada és molt salada, també posa-la en un altre bol a dessalar.

1-5-fessols arago fabada-ing-ETI 1-5-fessols arago fabada-pas1

2.- En una cassola gran, posa els fesols escorreguts i repassats amb aigua, els embotits i la verdura. Cobreix amb 2 litres d’aigua freda (natural), si tens embotellada, millor. El litre que falta, posa’l en una gerra.

 1-5-fessols arago fabada-pas2

3.- Posa a foc moderat durant una mitja horeta i vés desescumant de tant en tant. Després ho deixarem coure d’una hora i mitja a dues hores i mitja (dependrà de les mongetes). Aquestes de la granja les hem tingudes una mica menys de dues hores. És convenient no remenar ja que es trencarien els fesols. Si ho has de fer, sacseja suaument agafant la cassola per les anses.

Diuen que els fesols s’han d’espantar, per tant, quan veges que l’aigua vaja a bullir, vés afegint d’aquest litre d’aigua que hem reservat, un gotet d’aigua natural en els focus de l’ebullició per tal de baixar la temperatura de l’aigua. Repeteix això unes 3-4 vegades. (Nota 1)

1-5-fabada cuinadiari-pas3-

4.- Quan estiguen quasi fetes les mongetes, (poden estar coent-se des d’una hora i mitja a dues hores i mitja depenent de la faba) trau els embotits, la verdura, la cabeça d’alls i la fulla de llorer.

5.- Per una banda, talla els embotits en rodanxes i la cansalada a daus. Per una altra banda, tritura la ceba, la tomaca, un parell o tres d’alls i un grapat de fesols per espessir una mica el plat).

Torna a ficar la carn tallada i la verdura triturada a la cassola, comprova el punt de sal i deixa que coga uns 20 minuts o mitja hora més a foc lent.

1-5-fabada cuinadiari-pas5

6.- Serveix ben calenta. Acompanya d’un vitet (bitxo) i un bon vi negre.

1-5-fabada cuinadiari

Notes:

1) Hi ha moltes opinions sobre si els fesols s’han d’”espantar”. Hem d’evitar que durant la cocció, l’aigua arribe al punt d’ebullició, per això aquesta cocció ha de ser molt lenta. S’ha de posar aigua fins cobrir els fesols, coure a foc fluix i anar afegint 3 ó 4 vegades un gotet d’aigua freda quan vegem que intenta bullir. Això diuen que es fa perquè quan s’escalfa el fesol, es forma vapor a dintre i per tal d’evitar que la pell esclate i es trenque, s’afegeix l’aigua per tornar a baixar la temperatura per sota dels 100º.

2) Aquest plat es pot fer amb antelació. De fet, a mi m’agrada fer-lo la vesprada anterior fins el punt 3 i quan es refreda l’olla, la pose a la nevera. D’esta manera, per una banda fem que repose el plat i estarà millor i, per una altra banda, podrem desgreixar el caldo. L’endemà, mentres escalfem la fabada, traiem els embotits i els tallem, i també triturem la verdura amb uns quants fesols (punts 4 i 5).

Temps total: de 2 a 4 hores + repòs

Bon profit!!

Si t’ha agradat la recepta, tens dubtes o suggeriments, deixa el teu comentari. Moltes gràcies!!

Marta

13 comentaris :

Anònim ha dit...

Qué lástima ver esta receta ahora!! porque hemos pasado un fin de en casa y era ideal para guisos largos y calentitos como este! A ver si continuamos con este mal tiempo el miércoles y nos animamos porque aqui hasta ha nevado! Miriam

Mercè ha dit...

I tan que sí Marta, un platet de cullera sempre és d'agrair amb el fred que ens torna a fer. Bona nit i tapat ;)

Mònica Tarradellas ha dit...

Marta, aquesta fabada si que és d'anunci, i no les que surten a la tele!!! Una abraçada!

lolines ha dit...

Això és una favada bona-bona.
Amb aquest cap de setmana tan plujós i fred va molt bé aquests plats de cullera

Maria Dolores ha dit...

Con el dia que ha hecho hoy bien que apetece un plato asi.
Saludos

Pumuky ha dit...

Presentació espectacular, quin platàs de cullera has fet!

Petons!

Unknown ha dit...

Avui amb tanta aigua, i aquesta fresca, tornem a tenir ganes de coses calentes i consistents!

Carmeta Rusquilleta ha dit...

Quin plat més calentó i més bo per a aquests dies de fred!!!

La Cuina Violeta ha dit...

M'encanta la fabada asturiana. De vegades, quan estic sola a dinar me'n compro una de pot, encara que m'agrada més feta a casa, com aquesta teva que ha d'estar boníssima.
Una abraçada Marta,
Nani

Alfons ha dit...

magnifico el aspecto de esta fabada asturiana ....ya quisiera la abuela de la tele tener una asi!!

ANNAFS ha dit...

Si aquest dies passats ha vingut molt de gust un bon plat de cullera. I aquesta fabada fa una pinta...

Maria Dolores ha dit...

Un plat de fabada espectacular ummmmmm.

Cristina ha dit...

Guapa!! Una fabada fantàstica... que bona!!!

Per cert, tens uns quants premis esperant en el meu blog!! :P M'agrada molt el teu, així que te l'he premiat!!! Enhorabona!!!

Molts petons!