La campanya del Gran Recapte del Banc dels Aliments va estar tot un èxit: l’objectiu de recollir quasi un milió i mig de quilos d’aliments va estar més que superat.
Avui us parle d’una altra campanya, la d’Intermón Oxfam. Des d’aquesta ONG van llançar fa unes setmanes una campanya anomenada Taula per a 7.000 milions. I és que s’acosta Nadal i és inevitable que s’engeguen totes aquestes accions per ajudar als més necessitats.
Aquesta campanya reivindica el dret a l’alimentació a tot el món i denuncia que gairebé 900 milions de persones se’n van a dormir amb gana cada nit, mentre el nostre planeta produeix aliments suficients per a tothom. El més paradoxal però, és que la majoria de persones que passen gana cultiven la terra.
Una de les coses que podem fer per col·laborar és el que ells anomenen “Seu a la taula per 2 € i fer que altres persones també s’hi puguin asseure”. Ens animem a fer un donatiu que pot anar des dels 2€ fins a la quantitat que vullgueu. Penseu que 2€ equival al preu dels cereals que necessita una persona a l’Àfrica per a alimentar-se durant una setmana.
Des de CuinaDiari volem compartir amb vosaltres aquesta Crema de Verdures amb els seus cruixents, una recepta molt econòmica i nutritiva en què aprofitarem tots els ingredients al màxim. Hem d’aprendre hàbits per a fer un ús més sostenible del que utilitzem a la cuina ja que cada any es llencen a les escombraries milers de tones de menjar en bon estat...i tant al nostre costat com a altres parts del món, hi ha gent que passa gana.
Si nosaltres amb molt pocs ingredients hem fet aquesta magnífica recepta, t’imagines que podrien fer els dels països més pobres?
Ingredients:
-Per a la crema:
- 1 cullerada de mantega
- 1 raig d’oli d’oliva
- 1 carlota (pastanaga)
- 1 carabasseta (carbassó)
- 2 creïlles (patates)
- 300 g d’aigua
- 4 formatgets (tipus El Caserio)
- ½ got de llet (o al gust)
- Sal
-Per als cruixents de verdures:
- pells i arrels de les verdures que utilitzem
- oli de gira-sol per a fregir
Estris: olla de pressió/TMX, paella
Elaboració:
-La crema:
1.- Pepara les verdures:
- El porro: talla les arrels, neteja-les bé de la terra que porten i posa-les en un bol amb aigua i gel. La part blanca del mig talla-la en rodanxes primes. La part verda de dalt, la guardarem per a fer caldo.
- Les creïlles, la carabasseta i la carlota: pela-les i posa la pell en un bol amb aigua i gel. Talla les verdures en trossos homogenis i no massa grans.
2.- Escalfa l’oli i la mantega en una olla de pressió i quan estiguen calents, posa els porros i la carlota. Salta fins que el porro agafe un to dauradet.
3.- Agrega les creïlles i la carabasseta i dóna unes voltes.
4.- Agrega el got d’aigua i la sal. Quan bulla, tanca l’olla i cou uns 10 minuts a partir de quan surta el vapor de la vàlvula.
5.- Passats els 10 minuts, obre l’olla i comprova que la verdura estiga ben cuita. Agrega els formatgets i la llet.
6.- Tritura i reserva amb l’olla tancada per tal que ens conserva millor la temperatura. Surt una crema prou densa per tant si la vols més lleugera, afegeix-li llet al teu gust.
-Els cruixents de verdures:
Aquests cruixents els pots fer sempre que hages de pelar verdures en qualsevol elaboració:
7.- Cruixent d’arrels de porro:
Talla les arrels arran de la base i torna-les a netejar per si quedara alguna resta de terra. Escorre-les i passa-les per farina*. Fregeix en abundant oli de gira-sol i amb una escumadora vés movent-les perquè no queden totes enganxades. Quan estiguen daurades i cruixents, trau-les a un colador perquè solten l’excés d’oli.
*A mi per a enfarinar qualsevol tipus de verdura o de peix, m’agrada utilitzar una bossa de plàstic, o si és poca quantitat, un tros de paper d’alumini. D’aquesta manera s’aprofita més la farina ja que es reparteix de forma homogènia i una vegada hem acabat, ho tirem a les escombraries.
8.- Cruixent de pells de verdures:
Trau les pells de l’aigua amb gel i escorre-les. Passa les pells de la carabasseta i de la carlota per farina i fregeix en abundant oli calent. Les pells de les creïlles, fregeix-les directament sense farina.
Un cop cuites, trau-les a un colador perquè solten l’excés d’oli. Fregeix-les el temps just fins que estiguen una mica daurades però no massa perquè sinó amargaran.
-Muntatge del plat:
9.- Pots servir aquesta crema amb els seus cruixents en plat
o en gotet com a part d’un menú degustació.
En qualsevol cas, posa la crema i per sobre el cruixent de verdures.
Nota: amb les arrels del porro podries també decorar una Vichyssoise.
Temps total: 30-40 minuts
Bon profit!!
Aquesta Crema de Verdures
és per a la Taula per a 7.000 milions de persones d’Intermón Oxfam,
perquè l’única fam que existeixi sigui la fam de justícia
----------------------------------------------------------------------------------
Per cert, coneixeu De menjar no en llencem ni mica?
Doncs és una associació que promou bones pràctiques d'aprofitament dels aliments per tal d’evitar que es llence tant menjar a les escombreries. En el seu bloc trobareu receptes, trucs, com planificar la llista de la compra, i fins i tot organitzen tallers i activitats educatives sobre aquest tema.
Al novembre, van organitzar un concurs (#jonollenço) en què demanaven fotos sobre bons hàbits a casa, receptes d’aprofitament, etc. Jo vaig enviar aquesta Crema amb els seus cruixents i he estat la guanyadora!
Moltes gràcies a tot l’equip de No llencem ni mica per promoure i ensenyar-nos com lliutar contra el malbaratament alimentari!!
Si us interessen aquestos temes visiteu el seu bloc http://nollencemnimica.wordpress.com/ o seguiu-los a través del seu facebook http://www.facebook.com/nollencemnimica?
Si t’ha agradat la recepta, tens dubtes o suggeriments, deixa el teu comentari. Moltes gràcies!!
Marta