A banda del
Pain à l’Ancienne del Peter Reinhart que us vaig penjar pel repte del 15 de fa uns mesos encara no havia posat cap recepta de pa.
Aquesta recepta exactament l’he triada perquè porte molts temps fent pa a casa i reconec que és una feinada si ho comparem amb el preu a què es paga el pa al forn. No obstant, com totes les elaboracions casolanes, per als que ens agrada la cuina, totes les receptes que fem són reptes i és una satisfacció saber que això que has fet, ho has fet tu.
Per a començar i perquè us animeu a fer el vostre pa a casa, avui us porte una recepta d’aquelles en què l’esforç és mínim, aquelles en què no es necessita ni saber amassar. Més endavant ja anirem pujant el nivell!!
Amb aquesta recepta, sense saber-ne res del món del pa, d’amassar, de llevats, de masses mare, etc... us eixirà un pà de pagès bastant acceptable. No?
Per la xarxa hi ha moltíssimes receptes de pans que no necessiten amassat: els “No-knead breads”, pa en pyrex, pa en cinc minuts, etc. Tot i que cada recepta de les que trobareu, utilitzen diferents quantitats dels ingredients, totes presenten al voltant d’un 80% d’hidratació, és a dir, son masses molt enganxoses i difícils de pastar. Per fer aquest pa de pagès d’avui, jo he consultat la recepta de la web de
Sullivans Street Bakery.
El que fa que este pa isca bé sense la necessitat de pastar-lo, és precisament la seua llarga fermentació i la gran quantitat d’aigua que té. Al ser una massa tan enganxosa, és impossible donar-li forma i després de deixar pujar una massa mai hem de rectificar amb farina ja que espatllaríem la recepta.
Per això, i perquè volem fer pa i no una coca, aquest pa es fa en un recipient que és aconsellable que siga d’alumini o de fang, el qual s’haurà d’escalfar amb antelació i tapar bona estona durant la cocció per tal d’obtenir els millors resultats.
El pa que obtindrem és un pa amb una corfa (crosta) molt cruixent i una molla alveolada però no lleugera. La molla és bastant densa encara que no tant com la dels pans alemanys.
I després de tot el rotllo, us he de dir que val la pena intentar-ho per animar-vos i començar a fer de tant en tant el pa a casa...i a veure si us engresqueu per al següent nivell

!!!
Ingredients: - 430 g de farina* (3 tasses -cups)
- 1 g de llevat sec de forner (¼ culleradeta (tsp)
- 8 g de sal (1 ¼ culleradeta)
- 345 g d’aigua (1 tassa i mitja)
- Oli d’oliva per untar el bol
- Una mica de farina addicional (per a empolvorar la superfície de treball i els draps)